Bolehkah minyak pati merawat kemurungan?

Minyak pati adalah ekstrak tumbuhan pekat. Minyak pati melayani banyak tujuan perubatan, dari bertindak sebagai penghalau nyamuk semula jadi hingga mengurangkan sakit belakang dan leher. Walau bagaimanapun, sebilangan orang menggunakan minyak pati untuk menyokong rawatan kemurungan.

Minyak pati tidak dapat menyembuhkan kemurungan, dan orang tidak boleh menggunakan minyak pati sebagai ganti ubat yang ditetapkan.

Walau bagaimanapun, minyak pati menunjukkan manfaat sebagai terapi pelengkap di samping rawatan konvensional untuk kemurungan, seperti terapi tingkah laku dan antidepresan.

Dalam artikel ini, kami menerangkan kesan minyak pati dalam merawat kemurungan.

Keberkesanan dalam merawat kemurungan

Bolehkah minyak pati merawat kemurungan?
Bukti tidak menyokong minyak pati sebagai rawatan untuk kemurungan dalam setiap kes, tetapi mereka dapat menghilangkan gejala tertentu.

Beberapa kajian mengenai haiwan menunjukkan bahawa minyak pati tertentu dapat meredakan gejala psikologi dan fizikal yang berkaitan dengan kemurungan.

Satu kajian pada tahun 2016 menunjukkan bahawa lavender yang dihirup meningkatkan kitaran tidur orang di kolej yang mengalami gangguan tidur, yang boleh menjadi kesan kemurungan.

Kajian yang berbeza menunjukkan bahawa minyak pati yang disebut Asarum heterotropoides mengurangkan tingkah laku pada tikus yang menyerupai orang yang mengalami kemurungan.

Walau bagaimanapun, psikologi dan struktur otak haiwan bukan manusia jauh lebih kompleks daripada pada manusia, dan kajian haiwan biasanya tidak menghasilkan hasil yang signifikan.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan minyak pati dapat meningkatkan tidur, meningkatkan mood, dan meningkatkan kualiti hidup.

Minyak pati juga dapat membantu mengurangkan gejala gangguan kecemasan, yang sering berlaku bersamaan dengan kemurungan. Para penyelidik menganggarkan bahawa sekitar 43% orang yang mengalami kegelisahan dan tekanan menggunakan beberapa bentuk terapi alternatif untuk membantu menangani gejala

Seperti semua bentuk terapi alternatif, anda perlu menggunakan minyak pati dengan berhati-hati. Selalu bincangkan penggunaan minyak ini dengan doktor atau ahli aromaterapi.

Minyak pati yang boleh membantu mengatasi kemurungan

Walaupun tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa minyak esensial tunggal sangat sesuai untuk merawat kemurungan secara langsung, orang menyebut minyak pati berikut berguna dalam rawatan gejala gangguan kemurungan tertentu.

Laporan ini dari 2017 mencadangkan beberapa minyak pati mungkin mempunyai kesan positif apabila digunakan sebagai sebahagian daripada campuran. Minyak pati ini merangkumi:

  • lavender, yang terdapat dalam sebilangan besar sebatian yang digunakan penyelidik
  • bergamot
  • Yuzu
  • mawar otto
  • geranium chamomile roman
  • bijak
  • melati
  • rosemary

Laporan ini menunjukkan bahawa urut aromaterapi dengan minyak ini mempunyai kesan yang lebih besar pada gejala mood daripada aromaterapi yang dihirup.

Walau bagaimanapun, laporan ini juga mengakui bahawa kualiti separuh kajian rendah.

Lavender adalah minyak yang paling biasa dalam kajian dan juga menunjukkan kesan positif terhadap gejala kecemasan.

Kualiti bukti mengenai minyak pati

Minyak lavender
Lavender muncul secara berkala dalam kajian sebagai ubat yang berguna untuk gejala kemurungan dan kegelisahan tertentu.
Sebilangan besar faedah minyak pati yang diduga berasal dari akaun peribadi dan bukannya data saintifik.

Minyak pati yang mungkin berkesan untuk satu orang mungkin tidak memberi kesan kepada orang lain.

Minyak pati sukar dikaji, kerana para peserta dan penyelidik sering dapat mengenali minyak pati dengan aroma mereka. Tindakan ini membuang unsur rawak eksperimen yang menjadikannya boleh dipercayai.

Atas sebab ini, banyak kajian yang menerangkan faedah minyak pati terhadap kemurungan, kegelisahan, dan tekanan tidak dapat disimpulkan.

Satu artikel penyelidikan yang merangkum tinjauan sistematik mengenai penggunaan aromaterapi untuk hipertensi, kemurungan, kegelisahan, rasa sakit, dan demensia menyimpulkan bahawa aromaterapi adalah terapi yang tidak berkesan untuk sebarang keadaan.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum doktor dapat mengesyorkan minyak pati sebagai rawatan barisan pertama dan bersendirian untuk kemurungan.

Walau bagaimanapun, sebagai terapi pelengkap, minyak pati mungkin memperbaiki atau mengurangkan gejala individu bagi sesetengah orang yang mengalami kemurungan dan meningkatkan keberkesanan rawatan lain.

Apa itu minyak pati?

Minyak pati adalah sebatian yang dikeluarkan oleh pengeluar dari kulit kayu, bunga, daun, batang, akar, dan bahagian tanaman yang lain.

Penyulingan dengan kaedah wap, air, atau mekanikal termasuk penekanan sejuk, biasanya merupakan kaedah untuk mengeluarkan sebatian dari kilang. Apa yang tinggal di kilang selepas proses penyulingan membentuk minyak pati.

Sebilangan besar kajian yang meneroka minyak pati dan kemurungan melihat penggunaannya dalam aromaterapi. Semasa aromaterapi, orang menyedut minyak pati melalui hidung atau mulut atau menggosoknya ke kulit.

Memohon minyak pati pada kulit boleh menyebabkan reaksi alergi, kerengsaan kulit, dan kepekaan cahaya matahari pada beberapa orang, jadi sesiapa yang merancang untuk menggunakan minyak pati secara topikal mesti mencampurkannya dengan minyak pembawa, seperti zaitun, badam, alpukat, atau kelapa minyak.

Profesional perubatan juga mengesyorkan agar orang-orang menerima ujian alergi sebelum menggunakan minyak pati.

Walaupun Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah meluluskan beberapa minyak pati untuk digunakan sebagai bahan tambahan makanan dan mengklasifikasikannya sebagai “umumnya dikenali sebagai selamat,” mereka tidak mengesyorkan mencerna minyak pati.

FDA tidak mengatur minyak pati yang digunakan dalam aromaterapi, jadi anda perlu berhati-hati ketika menggunakan minyak pati tersebut dan dapatkan nasihat perubatan untuk mengalami kesan buruk.

Bagaimana minyak pati berfungsi

Bahan kimia dalam minyak pati dapat berinteraksi dengan tubuh melalui penyerapan melalui kulit ke aliran darah atau dengan merangsang kawasan otak melalui penyedutan.

Apabila sel saraf khusus di bahagian atas hidung mengesan bau, mereka menghantar dorongan ke otak di sepanjang saraf penciuman ke kawasan yang disebut mentol penciuman.

Mentol penciuman memproses dorongan dan menyampaikan maklumat mengenai bau ke kawasan otak lain yang berdekatan. Kawasan lain ini dikenali sebagai sistem limbik.

Sistem limbik adalah sekumpulan struktur otak yang mungkin memainkan peranan penting dalam mengawal tingkah laku, emosi, ingatan, dan suasana hati.

Kepentingan aroma

Aroma yang menyenangkan boleh menjadi sangat emosional.
Aroma yang menyenangkan boleh menjadi sangat emosional.

Menggunakan minyak pati untuk membantu mengurangkan gejala kemurungan mungkin berfungsi kerana baunya.

Deria penciuman adalah salah satu daripada lima deria dan penghubung yang kuat antara orang dan dunia di sekelilingnya. Orang sangat sensitif terhadap bau, dan penyelidik percaya bahawa orang normal dapat mengenali 1 trilion aroma yang berbeza.

Aroma sangat beremosi. Setiap orang bertindak balas terhadap aroma secara berbeza – bagaimana seseorang bertindak balas terhadap bau bergantung pada apa yang mereka kaitkan dengan bau itu. Contohnya, seseorang boleh mengaitkan aroma tertentu dengan ingatan yang sudah lama dilupakan.

Sifat bau yang memberi kesan emosi mungkin berkaitan dengan peningkatan mood selepas aromaterapi dari minyak pati. Peningkatan ini dapat melegakan gangguan mood, seperti kemurungan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan saintifik tidak menyokong faedahnya, dan bukti kesan positif aromaterapi pada mood hanyalah dari mulut ke mulut dan bukan berakar pada kajian.

Risiko dan kesan sampingan minyak pati

Penyelidikan lebih lanjut perlu diselesaikan untuk mengetahui bagaimana minyak pati berinteraksi dengan rawatan dan ubat lain.

Kanak-kanak dan wanita yang lebih muda yang mengandung atau menyusu harus mengelakkan menggunakan minyak pati, kerana para penyelidik belum mengetahui kesan minyak pati pada orang-orang ini.

Ringkasan

Minyak pati adalah minyak tumbuhan suling yang memainkan peranan penting dalam aromaterapi.

Kerana tindakan aroma yang kuat dalam mencetuskan ingatan dan emosi positif, ahli aromaterapi dan ahli terapi pelengkap mencadangkan minyak pati sebagai rawatan mungkin untuk kemurungan.

Walau bagaimanapun, banyak bukti yang menyokong minyak pati berkualiti rendah.

Sebilangan bukti, sebaliknya, menunjukkan bahawa minyak pati benar-benar berfungsi untuk gejala dan mood tertentu. Dan jika minyak pati tidak menyebabkan kesan buruk, mereka mungkin meningkatkan keberkesanan pendekatan rawatan lain atau mengurangkan gejala, terutama setelah menggunakan campuran yang merangkumi lavender.

Sesiapa yang mempertimbangkan untuk menggunakan minyak pati harus berbincang dengan doktor atau ahli aromaterapi untuk membincangkan kemungkinan faedah dan risiko.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *