Minyak pati dan disfungsi ereksi

Disfungsi ereksi adalah masalah yang meluas pada lelaki. Disfungsi ereksi adalah ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ereksi, yang sering menghalang hubungan seksual.

Penyebab disfungsi ereksi bervariasi, tetapi disfungsi ereksi sering dapat diatasi tanpa memerlukan ubat.

Artikel ini akan membincangkan mengenai penggunaan minyak pati dalam merawat disfungsi ereksi.

Apakah disfungsi ereksi?

Minyak pati dan disfungsi ereksi
Disfungsi ereksi mungkin disebabkan oleh faktor psikologi atau fizikal.

Ketika otak memulakan keadaan terangsang, ia menghantar isyarat ke zakar yang menyebabkan arteri melebar dan membiarkan lebih banyak darah mengalir melaluinya.

Apabila jumlah darah yang mengalir ke zakar dihalang, ereksi hilang. Ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ereksi boleh berlaku dengan pelbagai sebab, seperti pengambilan alkohol yang berlebihan atau keletihan.

Ketidakupayaan untuk menahan ereksi didiagnosis sebagai disfungsi ereksi apabila ia berlaku secara berterusan.

Ini adalah petunjuk bahawa ada masalah mendasar yang menyebabkan zakar tidak cukup tegak.

Selalunya, masalah ini berkaitan dengan:

  • Pengaliran darah tidak mencukupi: Keadaan seperti tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi dapat mencegah aliran darah yang mencukupi.
  • Tisu saraf yang rosak: Ubat atau keadaan tertentu seperti penyakit Peyronie boleh merosakkan tisu di sekitar zakar dan mencegah ereksi daripada berlaku.
  • Kekurangan rangsangan: Masalah ini boleh dikaitkan dengan faktor psikologi, seperti kemurungan dan kegelisahan, atau dengan keadaan neurologi seperti sklerosis berganda yang mengganggu isyarat antara otak dan zakar.

Bergantung pada penyebabnya, disfungsi ereksi dapat diatasi dengan berbagai cara, seperti ubat, terapi atau perubahan gaya hidup. Ubat semula jadi, seperti minyak pati, juga dapat membantu merawat disfungsi ereksi pada lelaki.

Gunakan minyak pati untuk merawat disfungsi ereksi

Minyak pati adalah ekstrak tumbuhan yang sangat pekat yang mengandungi sebatian kimia yang membentuk aroma tumbuhan yang berasal dari mereka. Minyak pati dihasilkan melalui penyulingan, dan boleh membahayakan jika digunakan dalam bentuk tulennya; orang mesti mencairkan minyak pati dalam minyak pembawa sebelum digunakan.

Jangan sapukan minyak pati secara langsung ke kulit. Cairkan minyak pati dalam minyak pembawa, seperti minyak badam manis – pengenceran biasa adalah 3 hingga 5 tetes minyak pati dalam satu ons minyak pembawa.

Setiap jenis minyak mempunyai sifat yang berbeza dan dapat digunakan untuk mencapai kesan yang berbeza. Walaupun terdapat bukti yang menunjukkan bahawa minyak pati dapat membantu merawat keadaan tertentu, seperti jerawat atau a sakit kepala, kajian menunjukkan bahawa minyak pati boleh mempunyai beberapa kesan sampingan yang buruk, termasuk reaksi alahan.

Pentadbiran Makanan & Dadah (FDA) tidak mengatur minyak pati, jadi ia harus digunakan dengan berhati-hati dan hanya berunding dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan.

Enam minyak pati biasanya digunakan untuk merawat disfungsi ereksi

Minyak halia
Halia banyak digunakan untuk merawat banyak penyakit, termasuk kemandulan lelaki.

Bukti yang mendasari penggunaan minyak pati dalam merawat disfungsi ereksi sering bersifat anekdot, tetapi beberapa kerja empirik telah dilakukan untuk menunjukkan minyak tertentu bermanfaat:

  1. Halia: Halia digunakan secara meluas dalam perubatan alternatif untuknya antioksidan dan sifat anti-radang. Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa setiap hari halia suplemen ekstrak pada tikus merangsang pengeluaran sperma selepas 22 hari berbanding kumpulan kawalan. Kajian lain mendapati bahawa ekstrak jahe mengurangkan lelaki kemandulan pada tikus.
  2. Kayu manis: Penelitian pada tikus mendapati bahawa ekstrak kayu manis dapat meningkatkan kesihatan pembiakan dan merangsang pengeluaran sperma dan testosteron, untuk meningkatkan fungsi seksual.
  3. Biji tembikai: Ekstrak biji semangka mempunyai sifat antioksidan dan dapat melindungi dan meningkatkan kesihatan sperma pada tikus. Kajian tahun 2013 mendapati bahawa penggunaan ekstrak biji tembikai setiap hari pada tikus jantan selama 28 hari meningkatkan kepekatan dan pergerakan sperma mereka berbanding dengan kumpulan kawalan.
  4. Lidah Buaya: Aloe vera banyak digunakan dalam perubatan tradisional dan moden untuk beberapa tujuan. Penyelidikan pada tikus mendapati bahawa ekstrak lidah buaya mungkin berguna untuk merawat disfungsi seksual kerana dapat merangsang pembelahan sel dan meningkatkan pengeluaran testosteron, yang mempunyai kesan meningkatkan jumlah sel sperma.
  5. Pala: Ekstrak pala telah lama digunakan dalam perubatan tradisional Asia Selatan (perubatan Unani) untuk merawat disfungsi seksual pada lelaki. Satu kajian mendapati buah pala dikaitkan dengan tahap aktiviti seksual pada tikus yang lebih tinggi.
  6. Cengkih: Ekstrak cengkih adalah afrodisiak tradisional lain yang digunakan dalam perubatan Unani, seperti yang disarankan oleh satu kajian yang mendapati peningkatan yang berterusan dalam aktiviti seksual tikus jantan yang memakan ekstrak cengkeh.
Minyak pati cengkih
Minyak pati cengkih

Ringkasan

Pada masa ini, tidak ada kajian konklusif untuk menunjukkan bahawa minyak pati dapat merawat disfungsi ereksi secara berkesan pada lelaki, kerana banyak kajian empirikal telah dilakukan pada tikus daripada pada manusia.

Minyak pati boleh beracun dan tidak boleh diminum. Sesiapa yang mempertimbangkan untuk menggunakan minyak pati untuk disfungsi ereksi harus berbincang dengan pakar aromaterapi terlebih dahulu. Minyak pati harus disebarkan ke udara atau diencerkan dalam minyak pembawa sebelum disapukan ke kulit. Walaupun minyak pati boleh memberi kesan sampingan yang buruk, jika digunakan dengan betul, minyak tersebut dianggap selamat dan masih boleh memberi manfaat untuk disfungsi ereksi.

Selain minyak pati, terdapat rawatan alternatif lain untuk disfungsi ereksi yang boleh dilakukan oleh orang. Bercakap dengan doktor untuk mengetahui kaedah rawatan terbaik, kerana disfungsi ereksi boleh menjadi gejala masalah lain, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, aterosklerosis, atau masalah prostat.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *