5 minyak pati yang berkesan untuk sakit kepala

Minyak pati digunakan sebagai ubat rumah untuk pelbagai penyakit. Tetapi adakah menggunakan minyak pati adalah cara yang berkesan untuk menghilangkan sakit kepala, dan, jika berkesan, minyak pati mana yang terbaik?

Minyak pati adalah cecair pekat yang diekstrak dari kilang. Aromaterapi adalah terapi alternatif berdasarkan penggunaan minyak ini. Ahli aromaterapi percaya bahawa setiap minyak pati menawarkan satu set manfaat kesihatan yang berbeza.

Penyelidikan menyokong manfaat kesihatan minyak pati tertentu. Artikel ini mengesyorkan 5 minyak pati terbaik untuk merawat sakit kepala, seperti yang disokong oleh bukti saintifik.

Gambaran keseluruhan

5 minyak pati yang berkesan untuk sakit kepala
Ramai orang yang sering sakit kepala memilih untuk mendapatkan rawatan alternatif seperti minyak pati.

Dianggarkan lebih daripada separuh populasi dewasa di seluruh dunia mengalami sakit kepala sekali-sekala, dengan jenis yang paling biasa adalah sakit kepala ketegangan.

Walaupun terdapat sejumlah ubat-ubatan bebas dan ubat-ubatan resep yang tersedia untuk merawat sakit kepala, ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan.

Apabila seseorang mengalami sakit kepala secara berkala, mereka mungkin mencari rawatan semula jadi, termasuk minyak pati.

Minyak pati untuk merawat sakit kepala

Terdapat sebilangan kajian yang menunjukkan minyak pati tertentu mungkin bermanfaat untuk sakit kepala. Minyak pati ini merangkumi:

1. Minyak lavender

Lavender sering digunakan untuk membantu orang tidur dan mengurangkan tekanan, kegelisahan, atau kemurungan.

minyak pati lavender
Minyak pati lavender

Ramai orang percaya bahawa minyak lavender dapat membantu melegakan sakit kepala dan migrain yang disebabkan oleh tekanan.

Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa penyedutan minyak pati lavender boleh menjadi rawatan yang selamat dan berkesan untuk mengatasi sakit kepala migrain.

2. Minyak rosemary

Minyak rosemary digunakan secara tradisional untuk merawat sakit kepala dan meningkatkan peredaran darah.

minyak pati rosemary
Minyak pati rosemary

Terdapat beberapa kajian yang secara khusus menyokong minyak rosemary sebagai rawatan sakit kepala yang berkesan. Walau bagaimanapun, kajian pada tahun 2008 menunjukkan bahawa minyak rosemary mempunyai sifat anti-radang dan membunuh rasa sakit.

Kajian lain dari tahun 2013 mendapati bahawa minyak rosemary membantu mengurangkan rasa sakit dan insomnia pada orang yang menjalani rawatan penarikan candu.

Contoh kajian ini menunjukkan bahawa minyak rosemary dapat mengurangkan rasa sakit yang berkaitan dengan sakit kepala. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian mengenai manusia diperlukan sebelum kesan ini dapat disahkan.

3. Minyak pudina

Minyak pudina merangsang dan dapat meredakan ketegangan sakit kepala apabila digunakan secara topikal.
Minyak pudina merangsang dan dapat meredakan ketegangan sakit kepala apabila digunakan secara topikal.

Pudina telah digunakan dalam ubat alternatif selama ribuan tahun. Minyak pudina adalah salah satu minyak pati yang paling popular untuk merawat sakit kepala.

Kajian baru-baru ini pada tahun 2015 mengenai kajian yang diterbitkan mengenai minyak pati menyatakan bahawa menggunakan minyak pudina ke pelipis dan dahi memberikan kelegaan dari ketegangan sakit kepala.

Bahan aktif dalam minyak pudina adalah mentol. Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2015 menunjukkan mentol mungkin berkesan dalam merawat migrain apabila digunakan pada kepala sebagai gel.

4. Minyak chamomile

minyak pati chamomile
Minyak pati chamomile

Orang-orang secara tradisional minum teh chamomile untuk berehat dan bersantai. Minyak chamomile biasanya dipercayai mempunyai kesan yang serupa.

Penyelidikan dari tahun 2012 menunjukkan bahawa minyak chamomile dapat memperbaiki beberapa gejala kegelisahan dan kemurungan.

Oleh kerana sakit kepala sering disebabkan oleh tekanan dan kegelisahan, minyak chamomile dapat membantu mengatasi sakit kepala.

Terdapat sifat anti-radang pada chamomile yang juga dapat mengurangkan sakit kepala, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk manfaat kesihatannya.

5. Minyak kayu putih

Eucalyptus secara tradisional digunakan untuk membersihkan resdung dan mengurangkan keradangan. Orang yang mengalami sakit kepala kerana resdung tersumbat mungkin mendapati bahawa menyedut kayu putih mengurangkan gejala mereka.

minyak pati kayu putih
Minyak pati Eucalyptus

Satu kajian mendapati bahawa minyak kayu putih berkesan untuk menghilangkan rasa sakit dan menurunkan tekanan darah ketika disedut.

Cara menggunakan minyak pati ini

Minyak pati boleh dicairkan dan diurut ke pelipis atau dahi untuk melegakan sakit kepala.
Minyak pati boleh dicairkan dan diurut ke pelipis atau dahi untuk melegakan sakit kepala.
Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk menggunakan minyak pati untuk merawat sakit kepala. Cara-cara ini merangkumi:
  • Sapukan minyak ke pelipis atau dahi: Minyak pati perlu dicairkan dengan minyak pembawa, seperti minyak kelapa, sebelum boleh disapu pada kulit. Setelah dicairkan, minyak dapat diurut ke pelipis dan di dahi.
  • Menghirup minyak: Minyak pati boleh dihirup dengan menambahkan beberapa tetes ke tisu, menahan tisu di bawah hidung dan bernafas dalam-dalam.
  • Menggunakan untuk kompres sejuk: Buat kompres sejuk dengan merendam tuala dalam air sejuk dengan beberapa tetes minyak pati. Kompres boleh digunakan pada dahi atau leher.
  • Menambah minyak ke dalam tab mandi: Menambah beberapa tetes minyak pati ke mandian air panas boleh menjadi cara santai untuk merawat sakit kepala.

Risiko dari minyak pati

Seperti banyak ubat alternatif, minyak pati tidak diatur oleh Food & Drug Association (FDA), jadi penting untuk membeli dari jenama yang terkenal.

Minyak pati umumnya selamat apabila digunakan dengan betul. Anda perlu mencairkan minyak pati dengan minyak pembawa sebelum memasangkannya terus ke kulit. Minyak pati boleh menyebabkan kerengsaan kulit jika digunakan tidak dicairkan.

Sebilangan orang alah kepada minyak pati walaupun dicairkan. Sekiranya demikian, anda harus meletakkan sedikit minyak pada tompok kulit terlebih dahulu untuk menguji reaksi alahan. Sekiranya tidak ada tindak balas dalam 48 jam, maka minyaknya selamat digunakan.

Sekiranya seseorang mempunyai keadaan kesihatan yang ada, orang itu perlu bercakap dengan doktor sebelum menggunakan minyak pati.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *