Terapi hormon untuk menopaus dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia

Terapi hormon untuk menopaus dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia
Terapi hormon dalam merawat gejala menopaus mungkin memberi kesan kepada risiko demensia.

 • Kira-kira 45% daripada semua wanita menggunakan terapi hormon untuk mengurangkan gejala menopaus.
 • Penyelidikan sebelum ini menunjukkan jenis terapi penggantian hormon tertentu (hormone replacement therapy; singkatan: HRT) boleh meningkatkan risiko wanita mendapat penyakit yang teruk.
 • Penyelidik dari Hospital Universiti Copenhagen – Rigshospitalet berkata terapi hormon menopaus dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia dan penyakit Alzheimer.
 • Penemuan ini bercanggah dengan kajian terdahulu yang menyatakan bahawa HRT boleh mengurangkan risiko wanita mengalami demensia.

Kira-kira 45% daripada semua wanita di seluruh dunia menggunakan terapi hormon menopaus — juga dikenali sebagai terapi penggantian hormon (HRT) — untuk mengurangkan gejala menopaus.

HRT mempunyai beberapa kesan sampingan yang diketahui, seperti migrain dan loya. Penyelidikan terdahulu juga menunjukkan wanita yang menggunakan jenis HRT tertentu boleh meningkatkan risiko strok, masalah pundi hempedu dan kanser tertentu, termasuk kanser payudara dan endometrium.

Kini, penyelidik dari Hospital Universiti Copenhagen – Rigshospitalet telah mendapati bahawa terapi hormon menopaus dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia dan penyakit Alzheimer.

Penemuan ini bercanggah dengan kajian terdahulu yang menyatakan HRT boleh membantu mengurangkan risiko wanita mengalami demensia.

Kajian ini baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal The BMJ (https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-072770).

Apa yang berlaku semasa menopaus?

Setiap wanita akan melalui menopaus – masa apabila ovari mereka berhenti menghasilkan dan melepaskan telur, dan kitaran haid mereka berakhir.

Seorang wanita biasanya mengalami menopaus antara umur 45 dan 55. Peralihan menopaus, yang dikenali sebagai perimenopause, mungkin berlangsung antara 7 hingga 14 tahun.

Gejala biasa yang mungkin dialami oleh wanita yang mula menopaus termasuk:

 • kilat panas
 • berpeluh malam
 • haid tidak teratur atau tiada haid
 • kekeringan faraj
 • masalah tidur
 • perubahan mood, seperti kemurungan dan kebimbangan

Walaupun menopaus adalah proses penuaan semula jadi, ia termasuk perubahan yang mungkin ingin diringankan oleh wanita seboleh mungkin. Rawatan yang mungkin untuk gejala berkaitan menopaus termasuk:

 • HRT
 • kawalan kelahiran hormon dos rendah
 • antidepresan dos rendah
 • ubat untuk merawat kekeringan faraj

Selain itu, perubahan gaya hidup tertentu boleh memberikan kelegaan daripada beberapa gejala:

 • senaman yang kerap
 • diet sihat
 • amalan meditasi
 • mengehadkan minum alkohol
 • berhenti menghisap tembakau
 • mencari terapi untuk merawat perubahan mood
 • mengamalkan kebersihan tidur yang baik

Apakah terapi hormon menopaus (HRT)?

HRT adalah ubat yang bertujuan untuk meningkatkan dan mengimbangi jumlah hormon estrogen dan progesteron dalam badan wanita.

Walaupun kedua-dua hormon ini secara semula jadi dibuat oleh ovari badan, semasa menopaus, pengeluaran berkurangan, menyebabkan gejala menopaus.

Bergantung pada situasi dan keperluan wanita, terdapat dua jenis terapi hormon menopaus utama yang mungkin ditetapkan oleh doktor:

 • terapi estrogen sahaja
 • terapi gabungan, termasuk kedua-dua estrogen dan progesteron

HRT boleh didapati dalam pelbagai aplikasi, termasuk pil, semburan hidung, tompok kulit, dan krim atau suppositori faraj.

Kesan sampingan yang berpotensi HRT termasuk:

 • kembung perut
 • sakit kepala
 • sakit payudara
 • loya
 • jerawat
 • perubahan emosi
 • pendarahan faraj

Bagaimana HRT dikaitkan dengan risiko demensia

Menurut Dr Nelsan Pourhadi, seorang penyelidik dalam Persatuan Kanser Denmark dan Pusat Penyelidikan Demensia Denmark di Jabatan Neurologi di Hospital Universiti Copenhagen – Rigshospitalet di Copenhagen, Denmark, dan pengarang utama kajian ini, matlamat kajian ini adalah dua -berpihak dan berdasarkan aspek yang kurang dipelajari dalam bidang penyelidikan.

“Pertama, kami ingin menyiasat hubungan antara penggunaan terapi hormon menopaus seperti yang disyorkan dalam garis panduan dan risiko demensia. Kedua, kami mahu menyiasat rejimen rawatan berterusan berbanding kitaran,” jelasnya.

Untuk kajian ini, Dr. Pourhadi dan pasukannya menganalisis data daripada pangkalan data pendaftaran negara, termasuk kira-kira 5,600 wanita yang mengalami demensia dan hampir 56,000 wanita padanan umur yang tidak mempunyai diagnosis demensia sebagai kawalan kajian. Data menjangkau dari 2000 hingga 2018 dan termasuk wanita Denmark berumur 50 hingga 60 tahun pada tahun 2000 tanpa sejarah demensia atau wanita yang tidak mempunyai sebarang kontraindikasi untuk penggunaan HRT.

Purata umur diagnosis demensia bagi peserta adalah 70 tahun. Sebelum menerima diagnosis, 32% wanita yang mengalami demensia dan 29% kawalan telah menerima terapi estrogen-progestin (bentuk sintetik progesteron) dari usia purata 53. Tempoh purata terapi ialah 3.8 tahun untuk wanita yang mengalami demensia dan 3.6 tahun untuk kumpulan kawalan.

Selepas analisis, para penyelidik mendapati wanita yang menerima terapi estrogen-progestin mempunyai 24% peningkatan risiko mengalami demensia dan penyakit Alzheimer. Risiko malah meningkat pada wanita yang menerima rawatan pada usia 55 tahun atau lebih muda.

Selain itu, penyelidik melaporkan kadar risiko meningkat dengan penggunaan HRT yang lebih lama, antara 21% untuk satu tahun atau kurang penggunaan kepada 74% untuk penggunaan lebih daripada 12 tahun.

Adakah HRT meningkatkan atau mengurangkan risiko demensia?

Ini bukan kali pertama penyelidik mencari kaitan antara HRT dan risiko demensia.

Kajian terdahulu telah melaporkan terapi hormon menopaus boleh mengurangkan risiko wanita mengalami demensia. Satu kajian yang diterbitkan pada Mei 2021 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8118114/) mengaitkan penggunaan terapi hormon menopaus kepada pengurangan risiko mendapat semua penyakit neurodegeneratif, termasuk penyakit Alzheimer dan demensia.

Dan kajian pada Jun 2022 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9202170/) mendapati HRT yang digunakan selepas menopaus dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit Alzheimer dan demensia vaskular pada wanita yang mengalami kemurungan.

Dan kajian lain juga telah menggariskan hubungan antara HRT dan peningkatan risiko mengalami demensia. Penyelidikan yang diterbitkan pada September 2022 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36240091/) mendapati HRT dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia.

Dan kajian yang baru diterbitkan pada April 2023 (https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2802791) mengatakan wanita yang mula menopaus awal atau yang memulakan HRT lebih daripada lima tahun selepas menopause mempunyai tahap protein tau yang lebih tinggi dalam otak mereka, yang dianggap sebagai salah satu faktor pendorong penyakit Alzheimer.

Adakah HRT menyebabkan demensia?

Ketika ditanya mengenai langkah seterusnya dalam penyelidikan ini, Dr. Pourhadi berkata memandangkan ini adalah kajian pemerhatian, ia tidak dapat menentukan sebab akibat antara terapi hormon menopaus dan demensia.

“Oleh itu, kajian lanjut diperlukan untuk menjelaskan sama ada persatuan yang diperhatikan boleh dijangka menjadi sebab. Tambahan pula, adalah menarik untuk membezakan antara pelbagai cara pentadbiran terapi hormon menopaus, (contohnya pil, tompok kulit, gel),” tambahnya.

Dr Mindy Pelz, pakar kesihatan holistik yang memberi tumpuan kepada kesihatan wanita dan kesihatan hormon, yang tidak terlibat dalam kajian ini, bersetuju.

“Kajian baru ini adalah pemerhatian, dan penting untuk tidak melebih-lebihkan penemuannya. Korelasi bukan sebab, dan kajian terdahulu mendapati terapi hormon menopaus sebenarnya mengurangkan risiko demensia, jadi ada kemungkinan terdapat pembolehubah yang hilang di sini yang belum kita pertimbangkan lagi,” katanya.

“Sebagai contoh, ramai wanita mengalami defisit kognitif semasa menopaus – penunjuk kemungkinan demensia masa depan – dan mereka mungkin lebih cenderung untuk meneruskan terapi penggantian hormon untuk melegakan gejala mereka,” jelasnya.

Selepas menyemak kajian ini, Dr. Jewel Kling, penolong pengarah Perubatan Dalaman Kesihatan Wanita di Mayo Clinic di Arizona, yang tidak terlibat dalam kajian ini, juga berkata bahawa kerana ini adalah kajian pemerhatian menggunakan data pendaftaran negara, kami tidak boleh membuat kesimpulan sebab. hubungan antara terapi hormon menopaus dan risiko demensia.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *