Pengganti garam merendahkan risiko tekanan darah tinggi dengan ketara

Pengganti garam merendahkan risiko tekanan darah tinggi dengan ketara
Satu kajian mendapati bahawa menggunakan pengganti garam untuk mengurangkan pengambilan garam secara tetap membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

  • Penggunaan garam yang berlebihan adalah faktor risiko yang diketahui untuk mengembangkan tekanan darah tinggi.
  • Penyelidikan baru menunjukkan menukar garam meja biasa untuk pengganti garam boleh membantu mengawal tekanan darah pada orang dewasa yang lebih tua.
  • Pengganti garam membantu meminimumkan pengambilan natrium sambil meningkatkan pengambilan kalium, kedua-duanya dikaitkan dengan tahap tekanan darah yang sihat.

Pengambilan garam yang berlebihan adalah pemacu global penyakit kardiovaskular dan tekanan darah tinggi.

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa menggunakan pengganti garam – bahan tambahan makanan berperisa dengan kurang natrium – bukannya garam meja membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Artikel yang diterbitkan pada 12 Februari 2024 di Journal of American College of Cardiology mendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua dengan tekanan darah melebihi normal yang menggunakan pengganti garam mempunyai insiden yang lebih rendah untuk mengalami tekanan darah tinggi. Mereka juga mempunyai tekanan darah yang lebih rendah secara keseluruhan berbanding mereka yang menggunakan garam meja.

Selain itu, insiden tekanan darah rendah, yang berpotensi menjadi kebimbangan kesihatan bagi mereka yang mempunyai tekanan darah yang sihat, adalah hampir sama antara kedua-dua kumpulan.

“Ini bermakna pengganti garam bermanfaat bukan sahaja kepada orang yang mempunyai hipertensi, yang telah ditunjukkan dalam kajian terdahulu, tetapi juga kepada orang yang mempunyai tekanan darah normal, dan ia selamat,” Doktor Yangfeng Wu, Ph.D., pengarah eksekutif Institut Penyelidikan Klinikal Universiti Peking dan pengarang kanan kajian ini, memberitahu kami.

Pengganti garam mengurangkan risiko tekanan darah tinggi sebanyak 40%

Penyelidikan ini adalah hasil daripada percubaan DECIDE-Salt, percubaan berbilang pusat yang dijalankan di 48 kemudahan penjagaan warga emas di China. Kira-kira 75% peserta adalah lelaki, dan umur purata peserta ialah 71.

Sepanjang percubaan dua tahun ini, saintis ingin melihat bagaimana inisiatif garam yang berbeza akan mempengaruhi tekanan darah peserta.

Reka bentuk faktorial 2×2 membandingkan pengambilan garam biasa dan secara beransur-ansur menghadkan pengambilan garam kepada garam biasa atau pengganti garam.

Peserta yang menerima pengganti garam menunjukkan peningkatan dalam tekanan darah.

Untuk menyiasat lebih lanjut penemuan ini, penyelidik ingin melihat bagaimana penggantian garam akan menjejaskan hanya individu yang mempunyai tekanan darah kurang daripada 140/90 mm Hg.

Kajian ini melibatkan kira-kira 600 peserta, dibahagikan sama rata kepada dua kumpulan: satu kumpulan yang menerima garam biasa dan satu kumpulan yang mendapat pengganti garam.

Untuk dimasukkan ke dalam percubaan, peserta perlu mempunyai bacaan tekanan darah kurang daripada 140/90 mm Hg untuk memenuhi keperluan tekanan darah “normal” pengarang kajian dan tidak boleh mengambil sebarang ubat tekanan darah.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa nilai tekanan darah yang ideal ialah 120/80 mm Hg. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), sebarang nilai melebihi nilai itu dianggap berisiko atau prahipertensi.

Sepanjang tempoh 2 tahun kajian ini, penyelidik mendapati bahawa peserta dalam kumpulan pengganti garam adalah 40% kurang berkemungkinan untuk mengalami tekanan darah tinggi daripada kumpulan garam.

Terdapat 60 kes baharu tekanan darah tinggi bagi mereka yang menggunakan pengganti garam berbanding 95 kes dalam kalangan mereka yang menggunakan garam.

Sementara itu, kejadian tekanan darah rendah adalah kira-kira sekata: 16.6% peserta dalam kumpulan pengganti garam dan 11.7% dalam kumpulan garam. Penyelidik tidak menganggap penemuan itu penting secara statistik.

Nilai tekanan darah purata antara kedua-dua kumpulan adalah penting. Berbanding dengan nilai asas, kumpulan pengganti garam menyaksikan purata penurunan 8 mata dalam tekanan darah sistolik dan penurunan 2 mata dalam tekanan darah diastolik yang kurang teguh, tetapi masih ketara.

“Kajian ini menunjukkan bahawa tekanan darah purata meningkat dalam kumpulan kawalan garam biasa tetapi kekal tidak berubah dalam kumpulan pengganti garam, ” jelas Doktor Wu.

Penulis mencatatkan pengganti garam nampaknya menghalang tekanan darah daripada meningkat dan bukannya menyebabkan penurunan tekanan darah. Perbezaan ini membantu menjelaskan mengapa kejadian tekanan darah rendah kekal hampir sama.

Adakah anda perlu mengurangkan pengambilan garam anda?

Penggunaan garam telah dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan hasil kesihatan negatif lain seperti:

  • serangan jantung
  • kemalangan serebrovaskular (strok)
  • kerosakan buah pinggang
  • osteoporosis

Bukti pemasangan menunjukkan bahawa pengganti garam boleh menjadi cara yang murah dan berkesan untuk mengurangkan pengambilan garam.

Dalam editorial yang disertakan untuk kajian ini, Doktor Rik Olde Engberink, Ph.D., seorang penyelidik di Universiti Amsterdam UMC, melihat potensi kesan kesihatan awam menggunakan pengganti garam secara besar-besaran. Beliau menulis bahawa percubaan untuk mengekang pengambilan garam secara global telah menjadi “strategi yang gagal” dan menyatakan bahawa penggantian garam adalah “alternatif yang menarik.”

“Sebaik-baiknya, orang ramai harus memilih produk yang betul di pasar raya yang mengandungi jumlah garam yang rendah dan tidak boleh menambah garam sendiri. Doktor Engberink memberitahu kami.

“Ini, bagaimanapun, agak sukar bagi orang ramai. Saya lebih suka pesakit saya makan kurang daripada 5 gram garam berbanding makan 10 gram pengganti garam,” katanya.

Garam tersembunyi dalam makanan

Penggunaan natrium kurang berkaitan dengan penggoncang garam di atas meja, dan banyak lagi yang berkaitan dengan cara makanan diproses hari ini.

Hanya kira-kira 10% daripada pengambilan natrium datang daripada penggoncang garam, sebahagian besarnya datang daripada makanan yang ditapis, diproses dan makan di luar.

Kristin Kirkpatrick, pakar diet berdaftar di Klinik Cleveland, memberitahu kami bahawa dia mengesyorkan mengelakkan makanan yang diproses dan menggantikan garam dengan herba dan akar.

“Makanan ultra-diproses selalunya sangat tinggi garam. Pengganti garam boleh memainkan peranan,” katanya.

Apakah pengambilan natrium yang ideal setiap hari?

Garam dan natrium sering digunakan secara bergantian, tetapi penting untuk mengetahui perbezaannya.

Garam meja terdiri daripada natrium klorida, iaitu kira-kira 40% natrium dan 60% klorida. Jadi, dalam jumlah tertentu garam, contohnya satu sudu, hanya 40% daripadanya adalah natrium, itulah sebabnya cadangan harian untuk pengambilan garam berbeza daripada pengambilan natrium.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan mengambil kurang daripada 2,000 miligram natrium atau 5 gram garam setiap hari. Di negara kita, kurang daripada 2,300 mg natrium setiap hari disyorkan.

Natrium juga tidak datang secara eksklusif daripada garam, ia boleh didapati dalam bahan pengawet seperti natrium nitrat dan soda penaik juga.

Pengganti garam yang berbeza

Sebaliknya, pengganti garam, seperti yang digunakan dalam kajian, menggantikan beberapa kandungan natrium dengan mineral lain, kalium, serta perasa, seperti cendawan, limau, herba atau rumpai laut.

Dalam percubaan DECIDE-Salt, pengganti garam terdiri daripada 62.5% natrium klorida, 25% kalium klorida dan 12.5% ​​perasa makanan kering.

Pengganti garam juga menunjukkan manfaat berganda dengan mengurangkan natrium dan meningkatkan pengambilan kalium – kedua-duanya telah ditunjukkan untuk meningkatkan tekanan darah.

“Penggunaan pengganti garam yang diperkaya kalium akan mengurangkan pengambilan natrium dan meningkatkan pengambilan kalium pada masa yang sama, dan mempunyai ‘kesan berganda’ dalam menurunkan tekanan darah tanpa banyak perubahan dalam tabiat gaya hidup yang diperlukan,” kata Doktor Wu.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *