Memikirkan pemikiran: Bagaimana untuk menghentikannya

Fikiran merenung adalah pemikiran yang berlebihan dan mengganggu tentang pengalaman dan perasaan negatif. Terdapat pelbagai strategi untuk membantu menghentikan pemikiran merenung, seperti mengelakkan pencetus dan bersenam.

Memikirkan fikiran
Memikirkan fikiran

Banyak keadaan kesihatan mental yang berbeza, termasuk kemurungan, kebimbangan, fobia, dan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD), boleh menyebabkan pemikiran yang merenung. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pemikiran merenung mungkin berlaku selepas peristiwa traumatik tertentu, seperti hubungan yang gagal.

Pemikiran merenung yang berterusan boleh memburukkan lagi gejala keadaan kesihatan mental yang sedia ada. Sebaliknya, dapat mengawal pemikiran yang merenung boleh membantu orang ramai meredakan gejala ini dan memupuk kelonggaran dan kegembiraan.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang punca pemikiran merenung dan petua tentang cara menghentikannya.

Punca-punca merenung

Memikirkan pemikiran: Bagaimana untuk menghentikannya
Seseorang mungkin mengalami pemikiran yang merenung apabila mereka berasa bimbang atau sedih.

Kebanyakan orang mengalami pemikiran yang merenung dari semasa ke semasa, terutamanya apabila mereka berasa bimbang atau sedih. Seseorang mungkin memikirkan kebimbangan mereka tentang temu janji atau ujian perubatan yang akan datang, manakala pelajar yang menghampiri tamat pengajian mungkin memikirkan tentang kegagalan peperiksaan akhir mereka.

Beberapa potensi pencetus pemikiran merenung termasuk:

 • tekanan tertentu, seperti hubungan yang gagal
 • peristiwa traumatik baru-baru ini
 • kesempurnaan
 • kurang keyakinan diri
 • acara tekanan yang akan datang, seperti peperiksaan akhir atau prestasi utama
 • menghadapi ketakutan atau fobia, seperti seseorang yang takut jarum menjalani ujian darah
 • menunggu maklumat tentang peristiwa yang berpotensi mengubah hidup, seperti keputusan ujian perubatan atau kelulusan pinjaman

Pemikiran merenung yang berterusan, terutamanya apabila seseorang mengalami gejala psikologi yang lain, mungkin menandakan keadaan kesihatan mental.

Risiko dan keadaan kesihatan yang berkaitan

Banyak keadaan kesihatan mental boleh menyebabkan pemikiran merenung, tetapi pemikiran merenung juga boleh memperhebatkan gejala beberapa keadaan sedia ada. Keadaan kesihatan ini termasuk:

 • Kemurungan: Seseorang yang mengalami kemurungan mungkin memikirkan pemikiran yang sangat negatif atau merugikan diri sendiri. Sebagai contoh, mereka mungkin terobsesi dengan kepercayaan bahawa mereka tidak layak, tidak cukup baik, atau ditakdirkan untuk gagal.
 • Kebimbangan: Orang yang mempunyai kebimbangan mungkin memikirkan ketakutan tertentu, seperti idea bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku kepada keluarga mereka. Atau mereka mungkin merenung lebih umum, terus mengimbas fikiran mereka untuk perkara yang mungkin salah.
 • Gangguan obsesif-kompulsif (OCD): Penghidap OCD mungkin berasa terharu dengan pemikiran mengganggu tentang perkara yang boleh menjadi salah. Untuk melegakan fikiran ini, mereka mungkin terlibat dalam ritual, seperti memeriksa kunci pintu, membersihkan atau mengira.
 • Fobia: Orang yang fobia mungkin memikirkan ketakutan mereka, terutamanya apabila mereka menemui sumber fobia mereka. Sebagai contoh, seseorang yang fobia labah-labah mungkin tidak dapat memikirkan apa-apa selain ketakutan mereka apabila berada di dalam bilik yang sama dengan labah-labah.
 • Skizofrenia: Penghidap skizofrenia mungkin memikirkan fikiran atau ketakutan yang luar biasa, atau mereka mungkin merasa terganggu oleh suara yang mengganggu dan halusinasi. Kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa penghidap skizofrenia yang memikirkan stigma sosial yang berkaitan dengan keadaan itu mungkin lebih terdedah kepada kemurungan.

Memikirkan pemikiran juga mungkin merupakan tanda keadaan kesihatan mental yang lain. Sebagai contoh, seseorang yang bergelut dengan kebergantungan bersama mungkin memikirkan ketakutan untuk ditinggalkan, manakala seseorang yang mengalami gangguan makan mungkin tidak dapat berhenti memikirkan diet dan rejimen senaman mereka.

Petua untuk berhenti merenung fikiran

Banyak strategi boleh membantu anda berhenti memikirkan pemikiran. Orang yang mengalami kemurungan, kebimbangan, atau diagnosis kesihatan mental yang lain mungkin mendapati bahawa mereka perlu mencuba beberapa strategi sebelum ia berfungsi.

Ia boleh berguna untuk menjejaki strategi yang berkesan supaya apabila merenung pemikiran terasa memberangsangkan, adalah mungkin untuk beralih kepada senarai kaedah yang telah berjaya sebelum ini.

Orang ramai mungkin mendapati petua berikut berguna:

 • Elakkan pencetus pemikiran merenung: Sesetengah orang mendapati bahawa faktor tertentu mencetuskan pemikiran yang merenung. Mereka mungkin ingin mengehadkan akses kepada pencetus ini jika boleh berbuat demikian tanpa menjejaskan kualiti hidup mereka. Sebagai contoh, seseorang boleh cuba meletakkan diri mereka pada diet media jika berita itu membuatkan mereka berasa tertekan, atau mereka boleh berhenti membaca majalah fesyen jika penerbitan ini membuatkan mereka berasa tidak menarik.
 • Luangkan masa di alam semula jadi: Kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa orang yang berjalan di alam semula jadi selama 90 minit melaporkan lebih sedikit simptom pemikiran merenung selepas berjalan berbanding mereka yang berjalan melalui kawasan bandar.
 • Senaman: Banyak kajian mendapati bahawa senaman boleh meningkatkan kesihatan mental, terutamanya dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, kajian pada 2018 melaporkan bahawa walaupun satu sesi senaman boleh mengurangkan gejala pemikiran merenung dalam kalangan pesakit dalam dengan diagnosis kesihatan mental. Orang ramai mungkin mendapati bahawa pasangan senaman dengan masa di luar memberikan mereka hasil yang terbaik.
 • Gangguan: Mengganggu kitaran pemikiran yang merenung dengan sesuatu yang mengganggu. Memikirkan sesuatu yang menarik dan kompleks boleh membantu, manakala aktiviti yang menyeronokkan dan mencabar, seperti teka-teki yang kompleks, juga boleh memberikan kelegaan.
 • Soal siasat: Orang ramai boleh cuba menyoal siasat pemikiran yang merenung dengan menganggap bahawa ia mungkin tidak membantu atau berdasarkan realiti. Perfeksionis harus mengingatkan diri mereka bahawa perfeksionisme tidak dapat dicapai. Mereka yang cenderung mementingkan diri mereka dengan apa yang orang lain fikirkan harus menganggap bahawa orang lain lebih prihatin dengan kelemahan dan ketakutan mereka sendiri.
 • Meningkatkan harga diri: Sesetengah orang merenung apabila mereka melakukan sesuatu yang tidak baik pada sesuatu yang sangat penting bagi mereka, seperti sukan yang digemari atau pencapaian akademik yang penting. Dengan mengembangkan minat mereka dan membina sumber harga diri yang baru, seseorang boleh membuat satu kekalahan berasa kurang sukar.
 • Meditasi: Meditasi, terutamanya meditasi kesedaran, boleh membantu seseorang lebih memahami kaitan antara fikiran dan perasaan mereka. Dari masa ke masa, meditasi boleh menawarkan orang kawalan yang lebih besar ke atas pemikiran yang seolah-olah automatik, menjadikannya lebih mudah untuk mengelakkan pemikiran yang merenung.

Sebagai alternatif, terapi boleh membantu seseorang mengawal semula pemikiran mereka, mengesan tanda-tanda pemikiran yang merenung, dan memilih proses pemikiran yang lebih sihat.

Beberapa bentuk terapi kesihatan mental, seperti terapi tingkah laku kognitif berfokus rumination (RFCBT), secara khusus menyasarkan pemikiran merenung untuk membantu seseorang mendapatkan lebih kawalan ke atas pemikiran mereka.

Walaupun terapi tingkah laku kognitif tradisional memberi tumpuan kepada mengubah kandungan pemikiran, RFCBT cuba mengubah proses pemikiran sebaliknya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Pemikiran yang sesekali merenung tidak semestinya menandakan masalah kesihatan mental yang serius. Orang yang mampu mengawal pemikiran mereka menggunakan strategi seperti senaman atau gangguan mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan.

Walau bagaimanapun, kerana pemikiran merenung mungkin menandakan keadaan kesihatan mental, adalah penting untuk mengambil serius.

Pergi berjumpa doktor atau profesional kesihatan mental jika:

 • Merenung fikiran adalah kejadian harian yang menyukarkan untuk fokus, berfungsi atau berasa gembira
 • melibatkan diri dalam ritual yang kompleks adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan kawalan ke atas ruminasi
 • simptom keadaan kesihatan mental yang didiagnosis semakin teruk
 • pemikiran merenung termasuk pemikiran bunuh diri atau mencederakan diri sendiri

Penyakit mental boleh berasa kekal dan menggembirakan, tetapi ia boleh dirawat. Anda boleh bertanya kepada profesional penjagaan kesihatan tentang ubat, terapi dan perubahan gaya hidup yang berpotensi bermanfaat.

Ringkasan

Memikirkan pemikiran wujud pada kontinum.

Bagi sesetengah orang, pemikiran merenung adalah pengalaman sementara yang tidak menyenangkan, manakala bagi yang lain, ia boleh membuatkan mereka berasa seolah-olah fikiran mereka tidak terkawal, membawa kepada gejala kemurungan atau kebimbangan.

Memikirkan pemikiran boleh meyakinkan seseorang bahawa mereka jahat atau bahawa mereka harus berasa malu atau bersalah yang kronik.

Adalah penting untuk tidak mendengar fikiran yang tidak tepat dan berbahaya ini.

Rawatan dan perubahan gaya hidup mudah boleh membantu anda berhenti memikirkan pemikiran dan gejala psikologi yang ditimbulkannya. Walau bagaimanapun, jika pemikiran merenung dan gejala atau keadaan yang berkaitan menjadi tidak terurus, anda perlu berjumpa doktor atau profesional penjagaan kesihatan yang lain.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *