Bagaimana untuk melupakan kenangan buruk

Kenangan buruk boleh mendasari beberapa masalah, daripada gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) kepada fobia. Sesetengah bukti mencadangkan mungkin untuk menyekat sesuatu seperti ingatan yang tidak diingini, tetapi lebih banyak kajian tentang cara melupakan ingatan diperlukan.

Apabila ingatan buruk mengganggu fikiran, ia adalah tindak balas semula jadi manusia untuk menghalangnya. Lebih daripada 100 tahun yang lalu, Sigmund Freud mencadangkan bahawa manusia mempunyai mekanisme pertahanan yang boleh mereka gunakan untuk membantu mengurus dan menyekat pengalaman traumatik dan kenangan yang tidak diingini.

Walaupun lebih banyak penyelidikan masih diperlukan, saintis telah mula memahami bagaimana mekanisme pertahanan ini berfungsi. Kajian neuroimaging telah menunjukkan sistem otak yang memainkan peranan dalam melupakan yang disengajakan, dan kajian telah menunjukkan bahawa adalah mungkin bagi orang ramai untuk sengaja menghalang ingatan daripada kesedaran mereka.

Artikel ini akan membincangkan bagaimana orang boleh cuba melupakan kenangan yang tidak diingini.

Bagaimana untuk melupakan kenangan yang tidak diingini?

Bagaimana untuk melupakan kenangan buruk

Penyelidik boleh lebih memahami mekanisme neuron yang mencipta dan menyimpan kenangan dengan menyiasat dan mengkaji minda manusia. Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, ahli sains saraf dan psikologi mungkin boleh menggunakan maklumat ini untuk membantu orang ramai melupakan kenangan yang tidak diingini.

Beberapa bukti menyokong teori lupa bermotivasi. Teori ini mencadangkan bahawa orang boleh menyekat kenangan yang tidak menyenangkan, menyakitkan, atau traumatik jika ada motivasi untuk berbuat demikian.

Menggantikan kenangan

Sesetengah orang mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan pemikiran atau strategi penggantian memori untuk membantu mereka menyekat ingatan yang tidak diingini.

Teknik ini menunjukkan bahawa orang boleh menggantikan ingatan negatif dengan mengalihkan kesedaran mereka ke arah ingatan alternatif. Pakar kadangkala menggambarkan teknik ini sama seperti menekan brek di dalam kereta atau stereng untuk mengelakkan bahaya.

Memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang cara orang boleh menggantikan ingatan yang tidak diingini boleh membantu orang ramai untuk mengelak daripada menghidupkan semula peristiwa traumatik.

Mengubah konteks

Konteks mental di mana seseorang melihat sesuatu peristiwa mempengaruhi cara minda mengatur ingatan peristiwa itu. Konteks boleh menjadi apa sahaja yang dikaitkan dengan ingatan. Selalunya, konteks mungkin termasuk isyarat berkaitan deria, seperti bau atau rasa, persekitaran luaran, dan fikiran atau perasaan yang dialami seseorang di sekitar peristiwa itu.

Kajian pada tahun 2021 mendapati bahawa melampirkan makna positif pada pengalaman negatif masa lalu boleh memberi kesan berpanjangan. Dengan mengaitkan pengalaman positif dengan ingatan, seseorang boleh mengubah konteks peristiwa itu dan mendorong perasaan positif apabila mengingati peristiwa itu pada masa hadapan.

Strategi ini mungkin berfungsi melalui proses peraturan kognitif. Mengubah cara seseorang berfikir tentang sesuatu situasi boleh mengubah suai perasaan mereka mengenainya.

Selain itu, kajian 2016 mencadangkan bahawa menukar maklumat kontekstual tentang sesuatu peristiwa boleh membolehkan seseorang sengaja melupakan ingatan yang tidak diingini.

Melemahkan ingatan yang menyebabkan fobia

Pilihan rawatan untuk orang yang hidup dengan fobia mungkin termasuk terapi pendedahan. Terapi ini dilakukan dengan mendedahkan seseorang kepada situasi yang menakutkan dalam persekitaran yang selamat untuk membantu mereka mencipta ingatan yang selamat.

Begitu juga, kajian 2016 menunjukkan bahawa mengganggu ingatan boleh mengurangkan kekuatannya. Dalam kajian itu, penyelidik mendedahkan individu dengan arachnophobia kepada imej labah-labah, dengan sesi berikutnya melibatkan pendedahan yang lebih lama. Menjelang sesi terakhir, orang ramai mempunyai kecenderungan yang lebih rendah untuk mengelakkan labah-labah.

Para penyelidik mencadangkan bahawa pendedahan awal menjadikan ingatan tidak stabil, dan pendedahan yang lebih lama membawa kepada orang itu menyimpan ingatan dalam bentuk yang lebih lemah. Dengan mengganggu ingatan, lebih sukar untuk unsur ketakutan itu kembali dengan mudah.

Latihan mendapatkan semula

Amalan mendapatkan semula menerangkan strategi mengingat atau mendapatkan semula maklumat daripada ingatan. Penyelidikan menyatakan bahawa kaedah kajian yang berkesan ini dapat membantu orang ramai mengingat maklumat. Sesetengah pakar berteori bahawa teknik ini boleh membantu orang untuk menggantikan kenangan yang tidak diingini.

Sama seperti cara orang boleh melupakan maklumat dan mengemas kininya dengan pengetahuan yang lebih berkaitan, seperti semasa menukar kata laluan atau nombor telefon, amalan mendapatkan semula boleh membantu orang mengemas kini kenangan.

Kajian pada tahun 2020 menunjukkan bahawa menggunakan amalan mendapatkan semula boleh membantu memudahkan pengemaskinian ingatan. Walau bagaimanapun, walaupun ia boleh menguatkan ingatan baharu dan mengurangkan pencerobohan ingatan lama, ia mungkin tidak dapat menyekat ingatan lama.

Sebagai alternatif, penyelidikan lain mencadangkan bahawa menggunakan penindasan pengambilan semula, pencegahan, atau penindasan, keupayaan untuk mengingati kenangan, juga boleh membantu menyekat kenangan yang tidak diingini. Kajian 2022 mencadangkan bahawa penindasan pengambilan semula boleh membantu mengawal ingatan yang mengganggu dengan melemahkannya dan menjadikannya kurang jelas.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan tentang amalan mendapatkan semula adalah perlu untuk memahami bagaimana ia boleh membantu melupakan kenangan yang tidak diingini.

Bagaimanakah kenangan terbentuk?

Neuron ialah sel sistem saraf yang menggunakan impuls elektrik dan isyarat kimia untuk menghantar maklumat ke seluruh badan. Otak mengandungi kira-kira 86 bilion neuron, dan setiap satu boleh membentuk dan menyambung ke neuron lain, yang berpotensi mewujudkan sehingga 1,000 trilion sambungan.

Sesetengah pakar mungkin mentakrifkan ingatan sebagai cara minda mentafsir, menyimpan dan mendapatkan maklumat. Kenangan berkembang apabila seseorang memproses peristiwa, menyebabkan neuron menghantar isyarat antara satu sama lain, mewujudkan rangkaian sambungan pelbagai kekuatan. Oleh itu, ingatan ialah pengaktifan semula laluan neuron tertentu, yang terbentuk daripada perubahan dalam kekuatan dan corak sambungan.

Semakin seseorang mengingati ingatan, semakin kuat hubungan neuron ini. Kenangan biasanya kekal selagi seseorang melawatnya semula. Apabila seseorang meninjau semula ingatan, ia menjadi fleksibel semula. Memori boleh berubah sedikit setiap kali seseorang mengingatinya, dan ia boleh menetapkan semula dengan lebih kuat dan lebih jelas dengan setiap panggilan semula.

Pakar merujuk kepada proses pengukuhan ini sebagai penyatuan semula. Proses ini boleh mengubah ingatan dan mungkin menjadikannya lebih positif atau negatif.

Otak juga mampu memproses ingatan dengan cara yang berbeza. Kebanyakan saintis bersetuju terdapat empat jenis ingatan yang berbeza:

  • ingatan kerja
  • ingatan deria
  • ingatan jangka pendek
  • ingatan jangka panjang

Bahagian otak yang berbeza pakar dalam menyimpan pelbagai jenis ingatan. Sebagai contoh, hippocampus boleh memproses dan mendapatkan kembali ingatan deklaratif dan ruang. Ini adalah kenangan yang berkaitan dengan fakta dan peristiwa atau lokasi dan laluan perancangan. Selain itu, hippocampus membantu menukar ingatan jangka pendek kepada ingatan jangka panjang.

Mengapa kenangan buruk begitu jelas?

Ramai orang mungkin mendapati bahawa pengalaman buruk menonjol dalam ingatan mereka lebih daripada pengalaman yang baik. Kenangan ini boleh mengganggu kesedaran kita walaupun kita tidak mahu.

Proses ini mungkin berlaku disebabkan kecenderungan negatif, yang merujuk kepada otak kita yang lebih mementingkan pengalaman negatif. Kecondongan negatif mungkin disebabkan oleh evolusi, kerana ia mungkin bermanfaat untuk membantu nenek moyang kita kekal berhati-hati apabila berada di kawasan berbahaya.

Begitu juga, penyelidikan juga menyatakan bahawa emosi negatif boleh membantu dengan ketepatan ingatan. Bukti lain juga menyerlahkan bahawa orang boleh mengingati peristiwa emosi dengan lebih jelas, tepat dan untuk tempoh yang lebih lama.

Adakah terdapat ubat yang membuat anda lupa?

Untuk melengkapkan pendekatan kognitif, sesetengah saintis mencadangkan menggunakan ubat untuk membantu menghilangkan kenangan buruk atau aspek yang menimbulkan ketakutan mereka.

Sebagai contoh, D-cycloserine adalah antibiotik, dan ia juga meningkatkan aktiviti glutamat, neurotransmiter “perujaan” yang mengaktifkan sel-sel otak. Sesetengah bukti menunjukkan bahawa ubat ini boleh mengurangkan tindak balas ketakutan dan menggalakkan pembelajaran kepupusan. Istilah ini merujuk kepada penurunan beransur-ansur sebagai tindak balas kepada rangsangan, seperti tindak balas negatif kepada ingatan yang tidak diingini.

Begitu juga, bukti lain menunjukkan bahawa propranolol, penyekat beta yang membantu jantung berdegup lebih perlahan dan lebih stabil, juga boleh membantu mengurangkan ketakutan jangka panjang dan menggalakkan pembelajaran kepupusan. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami cara menggunakan ubat ini dengan selamat dan berkesan.

Isu etika

Walaupun boleh memberi manfaat untuk memiliki strategi yang boleh memanipulasi ingatan dan membantu orang melupakan kenangan yang tidak diingini, kaedah ini bukan tanpa isu etika.

Terdapat potensi untuk orang menyalahgunakan teknik ini dan menanam kenangan palsu atau memadamkan yang penting. Orang ramai boleh menggunakan teknik ini untuk memadamkan peristiwa yang menyusahkan; yang lain boleh melakukan jenayah dan membuat saksi melupakan peristiwa.

Soalan lazim

Beberapa soalan lazim tentang kenangan yang tidak diingini mungkin termasuk:

Bagaimanakah saya melupakan sesuatu yang traumatik?

Mungkin tidak selalu dapat melupakan kenangan yang tidak diingini, tetapi orang ramai boleh menggunakan strategi untuk membantu mereka mengatasi peristiwa traumatik. Strategi ini termasuk teknik penindasan ingatan, mengenal pasti pencetus, dan menghubungi pakar kesihatan mental.

Kenapa saya hanya ingat kenangan buruk dari zaman kanak-kanak?

Orang ramai sukar mengingati zaman kanak-kanak mereka. Apabila mereka ingat, mereka selalu ingat kenangan buruk. Terdapat banyak sebab yang mungkin untuk masalah ini, termasuk kepentingan emosi memori buruk dan merenungkan pemikiran yang tidak menyenangkan.

Ringkasan

Ramai orang mungkin mengalami kenangan yang tidak diingini selepas peristiwa traumatik. Penyelidik mula memahami bagaimana otak mencipta kenangan, menyimpannya, dan boleh mengingatinya melalui mengkaji minda manusia.

Seseorang mungkin tidak dapat melupakan ingatan yang tidak diingini, tetapi teknik tersedia untuk membantu individu menguruskan peristiwa negatif.

Biasanya, strategi ini melibatkan mengganggu ingatan awal dan sama ada menggantikannya dengan makna positif, mengurangkan kepentingannya, menggantikannya dengan ingatan lain, atau menekan ingatan itu sendiri.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *