Rawat penyakit kulit dengan tar arang batu

Tar arang dalam pelbagai bentuk dapat merawat beberapa penyakit kulit. Batu arang boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, dan beberapa kajian memperingatkan bahawa pendedahan kepada tar arang batu meningkatkan risiko barah kulit. Walau bagaimanapun, para pakar pada umumnya menganggap tar arang batu sebagai selamat digunakan.

Orang menggunakan tar arang batu untuk merawat penyakit kulit seperti psoriasis dan eksim. Batu arang juga dapat membantu mengurangkan keradangan, skala kulit, dan gatal-gatal.

Tar arang batu mentah mempunyai bau yang kuat dan tidak menyenangkan – pakar dermatologi tidak sering menggunakannya. Walau bagaimanapun, orang ramai dapat menemui versi produk yang lebih halus ini dalam bentuk syampu, krim, gel, rendaman, dan losyen.

Ahli dermatologi biasanya menetapkan produk tar arang batu bersama dengan ubat lain. Beberapa rawatan tar arang batu boleh menjadi sangat berkesan – beberapa orang telah melaporkan gejala kulit hilang sepenuhnya, termasuk penyembuhan lama tanpa psoriasis.

Artikel ini menerangkan apa itu arang batu, penyakit mana yang dirawatnya, cara menggunakannya, dan sama ada boleh menyebabkan barah atau tidak.

Apa itu tar arang batu?

tar arang batu
Tar arang batu

Batubara adalah produk sampingan dari arang batu bitumen, atau arang batu hitam, yang mengandungi zat seperti tar yang disebut bitumen, atau aspal.

Ahli dermatologi menetapkan tar arang batu kepada pesakit dengan penyakit kulit, seperti eksim atau psoriasis, untuk mengurangkan kemerahan kulit, gatal-gatal, dan keradangan.

Pakar penjagaan kulit masih boleh menggunakan bahan ini dalam bentuk kasar untuk merawat orang dengan psoriasis plak kronik. Dalam situasi ini, mereka mungkin menetapkan tar arang batu 2% -5% di pangkalan emolien menggunakan pembalut dan dalam kombinasi dengan terapi sinaran UV.

Orang dengan psoriasis yang sukar dirawat di telapak kaki atau telapak tangan mereka mungkin mendapat manfaat daripada rawatan tar arang batu. Ahli dermatologi juga boleh menetapkan tar arang batu kepada individu dengan psoriasis kulit kepala.

Keberkesanan rawatan tar arang batu berbeza-beza, dan seseorang tidak dapat mengetahui seberapa berkesan produk hanya dari jumlah tar arang batu yang dikandungnya. Satu kajian mendapati bahawa pesakit yang menggunakan lotion yang mengandungi 1% tar tar arang batu mempunyai hasil yang lebih baik daripada orang yang menggunakan losyen dengan ekstrak tar arang batu 5%.

Anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk cadangan produk sekiranya anda ingin menggunakan tar arang batu.

Penyakit apa yang dirawat tar arang batu?

Ahli dermatologi boleh menetapkan rawatan tar arang batu sahaja atau sebagai sebahagian daripada rancangan rawatan yang merangkumi fototerapi, ubat lain, atau kedua-duanya.

Tar arang batu mungkin berkesan untuk merawat:

 • gatal-gatal kulit
 • psoriasis kulit kepala
 • psoriasis jenis plak
 • sisik kulit
 • psoriasis pada tapak kaki dan telapak tangan
 • keradangan
 • kulit menebal
 • ekzema

Cara menggunakan tar arang batu

Produk tar arang batu terdapat dalam pelbagai bentuk topikal. Anda boleh menggunakan tar arang batu dalam bentuk losyen, salap, krim, gel, rendaman mandi, dan syampu.

Sekiranya anda menggunakan rawatan tar arang batu di badan anda, anda harus menggunakan dan mengurutnya ke kulit anda. Pakar dermatologi boleh membimbing anda bagaimana melakukan ini.

Membungkus kawasan kulit setelah menggunakan produk akan meningkatkan kesan tar arang batu. Semasa menggunakan syampu tar arang batu, anda perlu memastikannya masuk ke kulit kepala anda.

Ahli dermatologi boleh menggunakan tar dan ekstrak tar arang batu mentah untuk merawat eksim kronik.

Kesan sampingan tar arang batu

Ahli dermatologi umumnya menganggap tar arang batu sebagai selamat, tetapi boleh menyebabkan:

 • iritasi kulit
 • ruam pada kulit atau jerawat
 • bau yang tidak menyenangkan
 • bengkak kulit
 • sensasi menyengat atau terbakar
 • rambut kering atau rapuh
 • noda pada rambut dan pakaian berwarna terang
 • kepekaan cahaya matahari
 • memburukkan lagi psoriasis

Adakah arang batu menyebabkan barah?

Ahli dermatologi telah menetapkan tar arang batu selama lebih dari 100 tahun untuk mengubati psoriasis, jadi para pakar pada umumnya menganggapnya selamat. Namun, di beberapa tempat, seperti California, produk tar arang batu perlu membawa amaran barah.

Pihak berkuasa meminta pengeluar untuk menambahkan notis ini kerana kajian terhadap haiwan, di mana para penyelidik mendedahkan haiwan kepada tar arang batu yang jauh lebih tinggi daripada yang biasa digunakan orang untuk merawat psoriasis.

Amaran barah juga sebahagiannya berdasarkan penelitian terdahulu mengenai kajian pekerjaan yang memfokuskan pada orang yang bekerja dengan tar arang batu.

Walau bagaimanapun, para penyelidik tidak menemui bukti yang menunjukkan bahawa tar arang batu dengan kepekatan antara 0.5% dan 5% menyebabkan barah.

Beberapa kajian mendapati bahawa bahan-bahan tertentu dalam tar arang batu boleh menyebabkan barah sekiranya seseorang terdedah kepada kepekatan yang sangat tinggi, seperti semasa membuka jalan atau membuat bumbung.

Orang yang sensitif terhadap cahaya matahari atau mengambil ubat yang menjadikannya lebih rentan terhadap sinar UV tidak boleh menggunakan tar arang batu.

Ringkasan

Tar arang batu adalah hasil sampingan dari arang batu bitumen. Walaupun orang jarang menggunakan tar arang batu dalam bentuk kasarnya, pakar dermatologi mungkin menetapkan produk yang mengandungi tar arang batu halus untuk merawat psoriasis atau eksim.

Batubara arang berkesan dapat mengatasi gejala keadaan kulit, termasuk gatal-gatal kulit, keradangan, kulit menebal, dan psoriasis yang sukar dirawat di telapak kaki dan telapak tangan. Orang juga boleh menggunakan tar arang batu sebagai rawatan topikal.

Walau bagaimanapun, tar arang batu mungkin mempunyai kesan sampingan, termasuk bau yang tidak menyenangkan, kerengsaan kulit, ruam kulit, pembengkakan kulit, sensasi terbakar atau menyengat, kepekaan cahaya matahari, noda, dan rambut kering dan rapuh.

Kajian menunjukkan bahawa tar arang batu boleh menyebabkan barah setelah terdedah kepada kepekatan bahan yang sangat tinggi. Walau bagaimanapun, para pakar pada amnya menganggap jumlah tar arang batu dalam rawatan psoriasis dan eksim adalah selamat.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *