Ekzema semasa mengandung: Apa yang perlu diketahui

Wanita yang menghidap eksim mungkin mengalami kemarahan semasa kehamilan, atau mungkin mendapati gejala mereka hilang sepenuhnya.

Walaupun beberapa wanita mengalami eksim sebelum hamil, yang lain didiagnosis semasa mengandung.

Ekzema adalah istilah luas untuk beberapa keadaan kulit yang menyebabkan kemerahan kulit, gatal-gatal, dan keradangan. Orang dari semua peringkat umur boleh mendapat eksim, dari bayi hingga dewasa yang lebih tua.

Walaupun simptomnya boleh menyakitkan dan tidak selesa, eksim tidak berbahaya bagi bayi, dan tidak menular.

Kehamilan memberi kesan ekzema berbeza dari orang ke orang. Walaupun sekitar 25% wanita akan mengalami peningkatan dalam gejala mereka, lebih dari 50% akan melihat bahawa gejala mereka menjadi lebih teruk.

Walaupun ekzema bertambah baik semasa kehamilan, beberapa wanita mendapati bahawa eksim mereka kembali menyala selepas melahirkan.

Ekzema sangat biasa berlaku semasa kehamilan, tetapi masih penting bagi seseorang untuk menyebutkan gejala kepada doktor. Kadang-kadang, rasa gatal dan ketidakselesaan kulit serupa dengan penyakit lain yang lebih serius.

Gejala ekzema

Ekzema boleh menyebabkan kulit gatal, sensitif dan tompok-tompok yang berminyak atau berkerak.
Ekzema boleh menyebabkan kulit gatal, sensitif dan tompok-tompok yang berminyak atau berkerak.

Gejala eksim boleh merangkumi:

 • kulit gatal
 • tompok berwarna gelap pada kulit
 • tompok kasar atau bersisik pada kulit yang boleh keluar atau berkerak
 • kulit yang kering, sensitif, merah, atau meradang

Sebilangan wanita mempunyai semua gejala ini, sementara yang lain hanya mempunyai beberapa gejala. Gejalanya juga boleh berbeza-beza.

Sebilangan wanita mempunyai simptom teruk yang menghalangnya melakukan beberapa aktiviti seharian, sementara yang lain mendapati bahawa gejala mereka sangat ringan dan tidak mengganggu.

Rawatan ekzema semasa kehamilan

Mengubati eksim semasa mengandung boleh menjadi sukar kerana banyak ubat boleh membahayakan janin yang sedang berkembang.

Terdapat beberapa pilihan yang selamat, termasuk:

 • Steroid topikal ringan hingga sederhana: Krim steroid ringan hingga sederhana boleh selamat digunakan semasa mengandung. Apabila digunakan pada kulit yang terkena, krim steroid dapat membantu melegakan gatal dan gejala lain.
 • Ultraviolet B: Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sinar UVB telah membantu mengurangkan simptom eksim, terutamanya apabila steroid tidak berkesan. Begitu juga dengan steroid topikal, sinar UVB selamat untuk wanita hamil.

Apabila kaedah rawatan ini tidak berkesan, ada pilihan lain, termasuk:

 • steroid topikal yang kuat
 • steroid oral
 • siklosporin dan ubat-ubatan lain yang menekan sistem imun

Sebelum mula menggunakan ubat-ubatan ini, anda perlu mengadakan perbincangan terperinci dengan doktor mengenai risiko dan faedah penggunaan ubat-ubatan ini semasa kehamilan.

Sebilangan ubat harus dihindari sepenuhnya oleh wanita hamil, termasuk methotrexate, psoralens plus UVA (PUVA), dan Toctino (alitretinoin).

Sekiranya seorang wanita sudah mengalami eksim dan hamil, dia perlu bercakap dengan doktor mengenai ubat yang diambilnya secepat mungkin.

Rawatan rumah

Melembapkan secara berkala menggunakan produk tanpa bau boleh meredakan gejala eksim.
Melembapkan kulit secara berkala dengan menggunakan produk bebas bau dapat meredakan gejala eksim.
Rawatan di rumah boleh menjadi sangat berkesan dalam menangani beberapa ketidakselesaan yang berkaitan dengan eksim.

Ini adalah beberapa ubat rumah yang boleh anda cuba:

 • Melembapkan kulit: Menggunakan pelembap dan emolien secara berkala sangat penting ketika merawat eksim. Pilih losyen lembut, tanpa bau, dan hypoallergenic.
 • Mengambil mandi air panas: Hujan panas boleh mengeringkan kulit. Tukar untuk menggunakan air suam sebagai gantinya, dan pelembab segera setelah keluar dari bilik mandi atau mandi.
 • Memakai pakaian yang longgar: Elakkan memakai apa-apa yang terlalu ketat atau sesuai dengan bentuk. Pakaian ketat boleh menahan panas dan merengsakan kulit. Anda juga harus memilih serat semula jadi, seperti kapas.
 • Mengelakkan sabun atau pembersih yang keras: Produk ini boleh memburukkan lagi eksim. Tukar kepada produk organik dan lembut yang bersifat hypoallergenic. Selain sabun dan pencuci badan, seseorang yang menghidap eksim juga boleh menggunakan detergen, produk solek, dan minyak wangi yang lebih lembut.
 • Minum air secukupnya: Selain sihat untuk tubuh dan bayi yang sedang membesar, minum air secukupnya sangat penting untuk kesihatan kulit yang baik. Tabiat ini menjadikan kulit lembut dan dapat mengurangkan gejala eksim.

Ubat semula jadi

Beberapa wanita memilih untuk menggunakan ubat semula jadi untuk mengawal gejala mereka, termasuk:

 • Minyak kelapa: Minyak kelapa adalah emolien pelembap semula jadi dan diketahui dapat mengurangkan keradangan. Minyak kelapa dapat digunakan sebagai losyen dan disapukan terus ke kulit yang jengkel atau gatal.
 • Perubahan diet: Sebilangan makanan dapat meningkatkan keradangan di dalam badan, termasuk kulit. Sekiranya seorang wanita ingin menggunakan perubahan diet untuk mencegah timbulnya eksim, dia boleh memulakan dengan menghilangkan susu dan gluten. Juga, makan makanan yang utuh dan tidak diproses adalah nasihat yang baik untuk sesiapa sahaja, terutamanya wanita hamil.
 • Probiotik: Terdapat pelbagai jenis bakteria yang sihat di seluruh badan, termasuk kulit dan usus. Mengambil probiotik dapat membantu mencegah eksim pada beberapa wanita hamil, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan hubungan ini.

Semasa mengandung

Sebilangan ubat eksim mungkin tidak sesuai untuk mereka yang hamil atau hamil.
Sebilangan ubat eksim mungkin tidak sesuai untuk mereka yang hamil atau hamil.
Ekzema tidak mempengaruhi kesuburan, tetapi beberapa ubat untuk mengatasi masalah ini mungkin berbahaya semasa kehamilan.

Doktor bahkan boleh mengesyorkan berhenti menggunakan ubat rawatan eksim tertentu jika seorang wanita berusaha hamil.

Ubat ini termasuk:

 • Methotrexate: Kedua-dua lelaki dan wanita harus berhenti mengambil methotrexate sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum cuba hamil.
 • Psoralens plus UVA (PUVA): Ubat ini boleh menyebabkan masalah semasa kehamilan, jadi seorang wanita harus berbicara dengan doktornya dan berhenti minum ubat terlebih dahulu.
 • Toctino (alitretinoin): Seorang wanita harus melepaskan ubat ini sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum hamil.

Menyusu

Bagi sesetengah wanita, kemunculan ekzema berterusan setelah melahirkan anak. Wanita lain mengalami eksim pada atau di sekitar payudara dan puting, terutamanya jika wanita itu menyusui.

Pelembap dan steroid ringan hingga sederhana biasanya digunakan untuk merawat gejala. Penting untuk mencuci ubat sebelum bayi menyusui seterusnya.

Ringkasan

Walaupun tidak selesa, eksim semasa mengandung tidak berbahaya bagi ibu atau bayinya.

Terdapat banyak pilihan rawatan, tetapi penting bagi wanita hamil atau mereka yang ingin hamil untuk berbincang dengan doktor mengenai pilihan mana yang selamat.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *