Puasa boleh meningkatkan keseimbangan mikrobiom usus pada orang yang gemuk

Puasa boleh meningkatkan keseimbangan mikrobiom usus pada orang yang gemuk
Puasa mungkin mempunyai kesan yang besar terhadap bakteria usus, satu kajian baru menunjukkan.

  • Bukti menunjukkan bahawa mikrobiom usus yang sihat dan pelbagai boleh memberi manfaat kepada kesihatan.
  • Kajian telah menunjukkan bahawa orang dan haiwan yang mengalami obesiti selalunya mempunyai mikrobiom yang kurang pelbagai daripada orang dan haiwan yang mempunyai berat badan yang sihat.
  • Kini, penyelidikan dari China mencadangkan bahawa sekatan tenaga berselang-seli (IER) – yang melibatkan makan secara normal pada beberapa hari dan makan diet yang sangat terhad, atau berpuasa, pada hari-hari lain – bukan sahaja membantu orang menurunkan berat badan tetapi juga boleh mengubah mikrobiom mereka.
  • Kajian kecil dan pemerhatian ini hanya menunjukkan perkaitan antara penurunan berat badan dan perubahan mikrobiom, dan bukannya sebarang kesan penyebab.

Baru-baru ini, penyelidikan telah menemui bukti yang semakin meningkat tentang potensi kesan mikrobiom manusia terhadap kesihatan kita.

Mikrobiom terdiri daripada bakteria, archaea, virus dan mikrob eukariotik yang hidup di dalam dan pada badan kita. Orang dewasa yang sihat akan menempatkan kira-kira 1000 spesies bakteria yang berbeza, kebanyakannya berada di dalam usus.

Pada kebanyakan orang, mikrobiota teras kekal stabil sepanjang masa dewasa, tetapi mikrobiota usus berbeza antara orang yang berbeza. Mikrobiota usus dipengaruhi oleh tahap indeks jisim badan (BMI), kekerapan senaman, gaya hidup, budaya dan tabiat pemakanan, dan penggunaan antibiotik.

Kajian terhadap orang yang mengalami obesiti mendapati bahawa mereka cenderung mempunyai mikrobiom usus yang kurang pelbagai, dan keseimbangan spesies berbeza daripada orang yang lebih kurus. Kajian lain telah mencadangkan bahawa kemudahan orang menurunkan berat badan pada diet dikaitkan dengan komposisi mikrobiom usus mereka. Walau bagaimanapun, penyelidikan masih belum mendedahkan persatuan yang konsisten antara mikrobiota usus dan obesiti.

Meta-analisis kajian mendapati bahawa penurunan berat badan dikaitkan dengan peningkatan dalam kepelbagaian mikrobiom dan pengurangan kebolehtelapan usus.

Kini, satu kajian kecil dari China telah mencadangkan bahawa sekatan tenaga terputus-putus (IER), serta membantu orang yang mengalami obesiti untuk menurunkan berat badan, boleh mengubah mikrobiota usus mereka.

Kajian ini diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Mikrobiom usus
Mikrobiom usus (gut flora) ialah mikroorganisma, termasuk bakteria, archaea, kulat dan virus, yang hidup dalam saluran pencernaan haiwan. Metagenom gastrousus adalah agregat semua genom mikrobiota usus. Usus adalah lokasi utama mikrobiom manusia.

Jenis bakteria usus yang terjejas oleh penurunan berat badan

Sebagai sebahagian daripada kajian, para penyelidik merekrut 25 orang dengan indeks jisim badan (BMI) antara 28kg/m2 (dikelaskan sebagai berat badan berlebihan) dan 45kg/m2 (dikelaskan sebagai obesiti teruk). Tiada seorang pun daripada peserta mempunyai sebarang keadaan kesihatan yang tidak terkawal.

Sebagai permulaan, mereka makan diet biasa selama empat hari, dan para penyelidik merekodkan kandungan tenaga ini sebagai pengambilan harian asas mereka. Untuk baki kajian, para penyelidik menyelangi hari pengambilan tenaga asas biasa dengan hari di mana peserta telah mengehadkan pengambilan tenaga yang dirumuskan oleh pakar diet klinikal.

Para penyelidik mengumpul sampel darah dan najis peserta pada permulaan, titik tengah, dan akhir fasa II (puasa terkawal tinggi) dan fasa III (puasa kurang terkawal) sepanjang dua bulan kajian dijalankan. Mereka juga merekodkan berat badan, lilitan pinggang, lemak badan, tekanan darah sistolik, dan tekanan darah diastolik peserta pada setiap titik masa.

Semasa kajian, peserta kehilangan, secara purata, 7.8% daripada berat badan mereka. Dan pada penghujung fasa II, kepelbagaian mikrob usus mereka telah meningkat daripada garis dasar. Walau bagaimanapun, pada akhir fasa III, tidak terdapat perbezaan yang signifikan dari permulaan kajian.

Terdapat juga beberapa perubahan dalam spesies yang membentuk mikrobiota usus, dengan penurunan dalam Escherichia coli dan peningkatan dalam seragam Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis, dan Bacteroides.

Bagaimana perubahan bakteria usus menjejaskan kesihatan

Kelsey Costa, pakar diet dan perunding pemakanan berdaftar untuk National Coalition on Healthcare, yang tidak terlibat dalam kajian itu, menjelaskan bagaimana perubahan dalam bakteria usus ini mungkin menjejaskan kesihatan:

“F. prausnitzii adalah salah satu bakteria yang paling banyak dalam usus dan secara amnya dikaitkan dengan kesihatan dan imuniti yang baik. P. distasonis dikaitkan dengan memecahkan karbohidrat dan menghasilkan metabolit yang berguna. Bakteria ini dikenali untuk berkembang maju dalam diet yang kaya dengan serat. B. uniformis diketahui mempunyai sifat anti-radang dan memainkan peranan dalam memproses gula kompleks dalam diet kita.”

Perubahan dalam banyak mikrob usus yang disebabkan oleh diet adalah bermanfaat, kerana perubahan ini boleh membantu memodulasi proses metabolik dan imun, walaupun penyelidikan tambahan diperlukan untuk memahami sepenuhnya kesan jangka panjang, “tambahnya.

Para penyelidik menyatakan bahawa perubahan ini dikaitkan dengan pengurangan ketara dalam aktiviti kawasan otak yang terlibat dalam peraturan selera makan dan ketagihan. Walau bagaimanapun, mereka tidak menjelaskan kesan perubahan ini terhadap selera makan.

Lebih banyak bukti pautan usus-otak

Dalam siaran akhbar, pengarang bersama Dr. Xiaoning Wang dari Institut Geriatrik Hospital Besar PLA menyatakan:

“Mikrobioma usus dianggap berkomunikasi dengan otak dengan cara yang kompleks dan dua arah. Mikrobiom menghasilkan neurotransmiter dan neurotoksin, yang mengakses otak melalui saraf dan peredaran darah. Sebagai balasan, otak mengawal tingkah laku makan, manakala nutrien daripada diet kita mengubah komposisi mikrobiom usus.

Sebagai kajian pemerhatian, penyelidikan ini tidak dapat menunjukkan hubungan kausal antara IER, penurunan berat badan, dan mikrobiom usus, tetapi ia memberikan lebih banyak bukti pautan. Para penyelidik mencadangkan bahawa campur tangan diet jangka panjang harus digunakan untuk mengekalkan penurunan berat badan dan menjelaskan lagi hubungan antara mikrobiom usus dan otak, dan Costa bersetuju.

“Penyelidikan masa depan harus bertujuan untuk menangani proses yang tepat di mana mikrobiom usus berinteraksi dengan otak dalam individu obes, khususnya semasa penurunan berat badan, termasuk pengenalpastian komponen mikrobiom usus penting dan kawasan otak yang menyumbang kepada penurunan berat badan yang berjaya dan penyelenggaraan kesihatan yang sihat. berat,” katanya kepada kami.

Dia juga memberi nasihat umum tentang cara menjaga mikrobiom anda:

“Mikrobioma usus adalah ekosistem yang kompleks, dan hubungannya dengan obesiti tidak difahami sepenuhnya. Keseimbangan dan kepelbagaian bakteria usus mungkin lebih penting daripada kehadiran atau ketiadaan spesies tertentu.”

Bagaimana untuk meningkatkan mikrobiom usus

“Pemakanan yang kaya dengan tumbuhan dan gaya hidup yang aktif dan sihat boleh membantu menggalakkan persekitaran usus yang optimum dan mikrobiom yang sihat.”
— Kelsey Costa

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *