Jangkitan biasa semasa kehamilan

Semasa mengandung, orang lebih bimbang tentang jangkitan yang dijangkiti dan bagaimana ia boleh mempengaruhi bayi yang sedang berkembang.

Jangkitan faraj, termasuk jangkitan yis, sering berlaku semasa kehamilan dan biasanya tidak menjadi perhatian. Walau bagaimanapun, jangkitan rahim boleh menyebabkan lebih banyak komplikasi.

Artikel ini menerangkan jangkitan biasa semasa kehamilan, bagaimana mereka boleh mempengaruhi bayi, dan bagaimana mencegahnya daripada berkembang.

Jangkitan faraj semasa kehamilan

Wanita hamil lebih terdedah kepada jangkitan tertentu, dan mungkin mengalami komplikasi yang lebih teruk sekiranya jangkitan tidak dirawat. Sesiapa yang mempunyai jangkitan kecil semasa mengandung harus berbincang dengan doktor atau bidan.

Jangkitan faraj yang biasa berlaku semasa mengandung termasuk:

Jangkitan yis faraj

Gatal di sekitar faraj adalah gejala biasa jangkitan yis vagina.
Gatal di sekitar faraj adalah gejala biasa jangkitan yis vagina.

Jangkitan ragi vagina disebabkan oleh kulat yang disebut Candida. Jangkitan ini cenderung berlaku semasa kehamilan kerana perubahan sistem imun, peningkatan pengeluaran glikogen, dan tahap estrogen yang lebih tinggi.

Menurut laporan tahun 2015, kira-kira 20% daripada semua wanita mempunyai Candida, yang meningkat hingga 30% semasa kehamilan. Jangkitan ini nampaknya lebih biasa pada trimester kedua dan ketiga.

Gejala jangkitan yis faraj yang paling biasa termasuk:

 • kegatalan di sekitar faraj atau vulva
 • keputihan seperti keju kotej yang tebal dan putih
 • bau roti atau bir yang berasal dari faraj
 • sakit atau sensasi terbakar di dalam atau di sekitar faraj
 • kesakitan atau sensasi terbakar semasa hubungan seksual

Orang boleh menggunakan resep atau ubat bebas untuk merawat jangkitan yis vagina. Walau bagaimanapun, sesiapa yang hamil tidak boleh menggunakan ubat ini tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor atau bidan.

Penting untuk mendapatkan diagnosis sebelum memulakan rawatan, kerana jangkitan lain, seperti vaginosis bakteria dan klamidia, dapat dikelirukan dengan jangkitan yis.

Vaginosis bakteria

Vaginosis bakteria (BV) adalah jangkitan bakteria yang mudah dirawat pada vagina. Gejala termasuk:

 • gatal, sensasi terbakar, atau sakit pada faraj atau vulva
 • bau amis yang berasal dari faraj
 • bau busuk yang semakin teruk selepas hubungan seksual
 • sejumlah besar keputihan berwarna kelabu nipis

Sekiranya BV dibiarkan tanpa rawatan selama kehamilan, ia boleh menyebabkan kelahiran prematur, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir lebih rendah.

Kumpulan B Streptococcus (GBS)

Streptococcus Kumpulan B (GBS) adalah sekumpulan bakteria yang datang dan masuk ke dalam badan tetapi sering kerap berlaku pada faraj dan rektum. Bakteria ini biasanya tidak menyebabkan gejala atau bahkan jangkitan. Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai GBS di dalam badan mereka ketika melahirkan boleh menyebarkannya ke bayi mereka.

Ibu yang mempunyai GBS akan menyebarkannya kepada bayi mereka dalam 1% hingga 2% kes. Walaupun tidak biasa, GBS pada bayi baru lahir boleh membawa maut.

Ujian antara awal minggu 36 dan akhir minggu ke-37 kehamilan dapat mengesan GBS dan merupakan bahagian standard bagi kebanyakan penjagaan pranatal.

Rawatan dengan antibiotik melalui jarum dalam vena (antibiotik intravena) dapat mengurangkan risiko jangkitan GBS kepada bayi secara signifikan.

Jangkitan rahim semasa mengandung

https://post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2020/02/322210_1100-1100x628.jpg

Jangkitan pada rahim boleh berbahaya kerana pelbagai sebab. Jangkitan boleh mempengaruhi plasenta, membahayakan bayi yang sedang berkembang, menyebabkan persalinan pramatang, atau menyebabkan kelainan kelahiran.

Jangkitan rahim juga boleh menjadikan buruh lebih berbahaya dan sukar. Sebilangan individu mengalami kegagalan organ dan komplikasi lain yang mengancam nyawa.

Jangkitan rahim sering berkembang apabila bakteria dari vagina bergerak ke rahim, jadi jangkitan faraj yang tidak dirawat adalah faktor risiko jangkitan rahim. Seseorang lebih mudah terkena jangkitan rahim sekiranya membrannya pecah semasa bersalin.

Rawatan dilakukan dengan antibiotik dan mungkin memerlukan rawatan di hospital. Sekiranya demam berkembang semasa bersalin, doktor atau bidan akan memantau janin. Sekiranya simptomnya teruk, doktor mungkin mengesyorkan kelahiran caesar.

Jangkitan lain semasa kehamilan

Selesema boleh menjadi lebih teruk semasa mengandung.
Selesema boleh menjadi lebih teruk semasa mengandung.

Kehamilan menyebabkan banyak perubahan dalam badan, menjadikan wanita lebih mudah terkena komplikasi dari banyak jangkitan.

Contohnya, perubahan kulit yang berkaitan dengan hormon semasa mengandung boleh menyebabkan keadaan seperti eksim atau kulit kering yang teruk. Sekiranya kulit retak terbuka dan berdarah, jangkitan kulit yang serius, seperti selulitis, dapat berkembang. Kelainan kulit yang jarang disebut sindrom Sweet juga lebih kerap berlaku semasa kehamilan daripada pada masa-masa lain.

Beberapa jangkitan lain yang mungkin lebih serius semasa mengandung termasuk:

 • demam
 • hepatitis E, yang merupakan bentuk hepatitis virus yang biasanya ringan
 • herpes, termasuk virus herpes simplex (HSV) dan virus varicella zoster (VZV)
 • Listeria, yang boleh menyebabkan keracunan makanan
 • campak
 • HIV

Peningkatan risiko jangkitan ini semasa kehamilan tidak difahami dengan baik, tetapi mungkin disebabkan oleh hormon dan perubahan lain yang mengubah jumlah sel darah di dalam badan. Sebagai contoh, pada akhir kehamilan, sel T yang membantu melawan jangkitan menurun.

Kehamilan juga menyebabkan peningkatan peredaran darah dan permintaan pada jantung. Tuntutan ini juga boleh memburukkan lagi komplikasi. Contohnya, jika seorang wanita hamil menghidap radang paru-paru akibat selesema, dia mungkin lebih sukar bernafas kerana tuntutan yang meningkat pada janin pada jantung dan paru-paru.

Beberapa ubat yang dapat merawat jangkitan biasa dengan berkesan mungkin kurang selamat semasa kehamilan. Oleh itu, adalah penting bahawa wanita hamil yang mempunyai jangkitan bercakap dengan doktor atau bidan mereka untuk mempertimbangkan faedah dan risiko pelbagai pilihan rawatan.

Bagaimana jangkitan ibu mempengaruhi bayi?

Banyak jangkitan boleh mempengaruhi bayi yang sedang berkembang. Walau bagaimanapun, sukar bagi doktor untuk mengetahui sama ada dan sejauh mana janin akan terjejas.

Jangkitan boleh mempengaruhi bayi yang sedang berkembang dengan salah satu daripada tiga cara:

 • Jangkitan boleh membahayakan ibu, menjadikan tubuhnya kurang mampu mengasuh bayi atau memerlukan penggunaan ubat-ubatan yang boleh membahayakan janin.
 • Jangkitan secara langsung boleh membahayakan bayi dengan menyebabkan perubahan yang menyebabkan kelainan kelahiran.
 • Jangkitan boleh mencetuskan kelahiran pramatang atau keguguran.

Menurut Institut Kesihatan Nasional, jangkitan yang membahayakan bayi yang sedang berkembang termasuk:

 • vaginosis bakteria, yang boleh menyebabkan kelahiran prematur
 • penyakit berjangkit, seperti hepatitis, sifilis, herpes, dan HIV, yang boleh menjangkiti janin
 • klamidia, yang boleh menyebabkan jangkitan mata dan radang paru-paru
 • gonorea, yang boleh mencemarkan cairan ketuban, menyebabkan persalinan prematur, dan menyebabkan jangkitan mata dan kemungkinan buta
 • penyakit kelima, yang boleh mencetuskan keguguran atau menyebabkan anemia janin
 • streptokokus kumpulan B, yang boleh menyebabkan komplikasi teruk pada bayi baru lahir, dan dalam kes yang jarang berlaku boleh membawa maut
 • toxoplasmosis, yang boleh menyebabkan kelainan kelahiran dan kecacatan intelektual
 • Listeria, yang boleh menyebabkan keguguran, kelahiran mati, dan kelainan kelahiran
 • sitomegalovirus, yang sering tidak berbahaya tetapi juga boleh menyebabkan kelainan kelahiran dan kecacatan intelektual
 • Zika, yang biasanya ringan, boleh menyebabkan kehilangan kehamilan atau kelainan kelahiran pada bayi

Jangkitan Zika, yang merupakan penyakit yang dibawa oleh nyamuk, dapat menyebabkan kelainan kelahiran dan meningkatkan risiko kelahiran mati dan keguguran pada mereka yang memiliki virus. Walau bagaimanapun, tidak jelas mengapa beberapa janin terjejas, dan yang lain tidak terjejas.

Jangkitan lain juga boleh membahayakan bayi yang sedang berkembang, bergantung pada kesihatan keseluruhan wanita hamil, kapan jangkitan itu berkembang, dan apakah wanita itu telah mendapat rawatan.

Mencegah jangkitan semasa kehamilan

Menggunakan kondom dapat membantu mencegah jangkitan kelamin.
Menggunakan kondom dapat membantu mencegah jangkitan kelamin.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyediakan beberapa strategi untuk mengurangkan risiko terkena jangkitan semasa kehamilan, termasuk:

 • mengelakkan perjalanan ke kawasan di mana virus Zika banyak berlaku, dan menggunakan penyembur pepijat untuk mencegah gigitan nyamuk
 • menggunakan kondom dan meminta pasangan diuji untuk jangkitan kelamin (IMS)
 • membasuh tangan dengan berhati-hati dan tekun
 • mengelakkan orang yang mempunyai jangkitan berjangkit
 • mendapat suntikan vaksin selesema
 • mengelakkan makanan yang tidak dipasteurisasi
 • meminta orang lain menukar sampah kucing
 • ujian untuk STD dan strep kumpulan B

Prognosis

Sebilangan besar wanita yang mengalami jangkitan semasa hamil tidak akan mengalami komplikasi. Rawatan segera meningkatkan kemungkinan kelahiran yang sihat.

Sesiapa yang mengalami gejala yang tidak biasa semasa mengandung mereka harus berbincang dengan doktor atau bidan mereka. Penjagaan pranatal juga penting kerana dapat mengesan jangkitan tertentu sebelum menyebabkan gejala.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *