Gejala dan rawatan hernia epigastrik

Hernia adalah tonjolan yang disebabkan oleh tisu badan yang mendorong otot sekitarnya.

Sebilangan besar kes hernia berlaku di perut, dan terdapat beberapa jenis hernia perut, termasuk hernia epigastrik.

Apa itu hernia epigastrik?

Gejala dan rawatan hernia epigastrik
Hernia epigastrik boleh menyebabkan kesakitan.

Hernia epigastrik adalah benjolan atau tonjolan yang terjadi di bahagian atas dinding perut – di kawasan yang dikenali sebagai epigastrium, yang berada di atas pusar dan tepat di bawah tulang dada.

Hernia epigastrik boleh wujud sejak lahir. Hernia epigastrik mungkin berbeza dalam ukuran, dan ada kemungkinan terdapat lebih dari satu hernia epigastrik pada satu masa.

Biasanya, hernia epigastrik kecil, dengan hanya lapisan perut menerobos tisu sekitarnya. Hernia yang lebih besar, bagaimanapun, boleh menyebabkan tisu lemak atau bahagian perut masuk.

Bagi kebanyakan orang, hernia kecil tidak menimbulkan masalah, hanya muncul pada waktu-waktu tertentu, dan mungkin tidak kelihatan ketika berbaring. Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai hernia epigastrik.

Sebab dan faktor risiko

Hernia epigastrik biasanya terdapat sejak lahir. Hernia epigastrik terbentuk akibat kelemahan otot dinding perut atau penutupan tisu perut yang tidak lengkap semasa perkembangan.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi hernia epigastrik termasuk:

 • kegemukan
 • kehamilan
 • batuk
 • angkat berat
 • buruh fizikal
 • latihan intensif atau sukan

Gejala hernia epigastrik

Benjolan perut yang kelihatan mungkin merupakan gejala hernia epigastrik.
Benjolan perut yang kelihatan mungkin merupakan gejala hernia epigastrik.

Orang dengan hernia epigastrik sering tidak mengalami sebarang gejala. Sebilangan orang melalui masa kanak-kanak dan remaja tidak menyedari bahawa mereka mempunyai hernia epigastrik. Walau bagaimanapun, banyak kanak-kanak mengalami simptom sejak usia muda.

Gejala pada orang dewasa dan kanak-kanak termasuk:

 • sakit
 • benjolan perut yang dapat dilihat dan dirasakan

Tindakan tertentu, seperti tegang, menangis, atau buang air besar, boleh menyebabkan atau memburukkan lagi gejala ini.

Gejala beberapa hernia epigastrik datang dan pergi, yang dikenali sebagai hernia yang dapat dikurangkan.

Mendiagnosis hernia epigastrik

Hernia epigastrik didiagnosis berdasarkan pemeriksaan fizikal. Doktor akan memeriksa sejarah perubatan, sejarah keluarga, dan senarai gejala. Doktor akan menekan perut dan boleh meminta orang itu duduk, berbaring, atau berdiri dalam pelbagai posisi.

Teknik pengimejan, seperti imbasan CT atau ultrasound perut, juga dapat digunakan untuk memeriksa komplikasi atau keadaan lain.

Seorang doktor boleh mendiagnosis hernia epigastrik sebagai hernia yang dipenjara, yang bermaksud ia terperangkap dalam posisi “keluar”. Walaupun bukan keadaan darurat, masalah ini memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya hernia tidak mempunyai bekalan darah yang mencukupi, ia memerlukan rawatan kecemasan untuk mengelakkan kerosakan tisu. Keadaan ini dipanggil hernia tercekik.

Hernia epigastrik tidak sembuh dengan sendirinya, dan orang dengan hernia epigastrik disarankan untuk mempertimbangkan pembedahan.

Membaiki hernia akan mengurangkan simptom dan mengurangkan risiko komplikasi, seperti kerosakan tisu atau hernia yang membesar.

Sebelum pembedahan

Penilaian pra-kemasukan akan dilakukan sebelum pembedahan. Ujian merangkumi:

 • ujian darah
 • kardiogram
 • sinar-X dada

Untuk mengurangkan sebarang faktor risiko, doktor boleh meminta orang itu menurunkan berat badan berlebihan atau berhenti merokok sebelum pembedahan.

Pembedahan hernia epigastrik boleh dilakukan berdasarkan pesakit dalam atau pesakit luar.

Sekiranya ada alasan perubatan untuk melakukan pembedahan, pesakit mungkin dimasukkan sehari sebelum pembedahan, atau mungkin diminta untuk tinggal di hospital pada malam setelah operasi, atau keduanya. Namun, dalam kebanyakan kes, pesakit akan dimasukkan pada hari pembedahan dan dibenarkan pulang pada petang itu.

Semasa pembedahan

Pembaikan pembedahan boleh dilakukan di bawah anestetik umum atau anestetik tempatan, bergantung pada nasihat pakar bedah.

Setelah ubat bius berlaku, pakar bedah akan membuat sayatan pada hernia dan memasukkan laparoskop. Peranti ini adalah tiub nipis dengan cahaya yang membolehkan pakar bedah melihat organ perut dan hernia. Pakar bedah kemudian akan membuat sayatan lain untuk alat pembedahan.

Pakar bedah akan menggerakkan kantung hernia (bahagian tisu keluar) ke kedudukannya yang betul. Pakar bedah juga akan menguatkan otot dinding perut.

Sekiranya kawasan yang menyebabkan kelemahan otot kecil, pakar bedah boleh menjahitnya. Jahitan kekal ini dikenali sebagai jahitan, dan mereka akan mencegah hernia daripada berulang.

Kawasan kelemahan otot yang besar mungkin memerlukan lapisan mesh nilon, yang dijahit di tempatnya untuk menutup lubang. Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin tidak sesuai untuk mereka yang sebelumnya menolak implan pembedahan lain.

Setelah kantung hernia berada di kedudukan yang betul dan jahitan atau jaring dipasang, pakar bedah akan membuang laparoskop dan menutup sayatan pembedahan.

Jahitan yang tidak dapat dilarutkan biasanya digunakan untuk menutup luka. Pakar bedah kemudian akan menutup luka dengan pakaian kalis air.

Selepas pembedahan

Minum cecair sebaik sahaja pembedahan disarankan.
Minum cecair sebaik sahaja pembedahan disarankan.
Beberapa kesakitan, ketidakselesaan, bengkak, dan lebam di bahagian perut adalah perkara biasa. Doktor boleh mengesyorkan penahan sakit selama 48 jam pertama.

Bengkak mungkin masih ada selepas pembedahan. Masalah ini mungkin disebabkan oleh jahitan yang digunakan untuk menutup dinding perut, dan akan berkurang dari masa ke masa.

Setelah menjalani pembedahan, pesakit harus mula minum cairan secepat mungkin. Sekiranya pesakit dapat mentolerir cecair, mereka mungkin dapat memulakan diet ringan.

Oleh kerana sembelit dan regangan seterusnya boleh menyebabkan masalah selepas operasi, penting untuk makan cukup serat dan minum air secukupnya.

Seorang doktor akan mengesyorkan menanggalkan pakaian ketika luka cukup tertutup, biasanya dalam 5 hingga 10 hari. Pada masa ini, pesakit boleh mandi atau mandi.

Walaupun pesakit tidak harus memberi tekanan pada luka selama sekurang-kurangnya 28 hari, mereka harus melakukan aktiviti ringan, yang dapat meningkat secara beransur-ansur dari masa ke masa.

Aktiviti seksual dapat disambung semula setelah selesa melakukannya. Pesakit harus mengelakkan memandu sekurang-kurangnya 7 hari.

Seorang pesakit mesti berhati-hati apabila:

 • bergerak dari satu kedudukan ke posisi lain (contohnya, dari berbaring hingga duduk)
 • bersin
 • batuk
 • menangis
 • buang air besar
 • muntah

Sebilangan besar pesakit akan dapat kembali bekerja dalam 2 hingga 4 minggu selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, pesakit dengan pekerjaan yang memerlukan pengangkatan berat atau aktiviti yang sengit harus membincangkannya dengan doktor mereka.

Pesakit harus mendapatkan rawatan perubatan segera sekiranya mereka mengalami masalah berikut:

 • pendarahan berterusan
 • demam
 • loya
 • muntah
 • peningkatan tahap kesakitan, kemerahan kulit, atau bengkak di sekitar luka
 • pelepasan dari luka

Rawatan untuk kanak-kanak

Kanak-kanak biasanya menjalani pembedahan yang sama seperti orang dewasa.

Doktor mungkin menasihatkan untuk menangguhkan pembedahan pada bayi baru lahir dengan hernia epigastrik sehingga mereka lebih tua dan lebih dapat bertolak ansur dengan pembedahan. Tetapi kelewatan ini tidak mungkin berlaku dalam kes kecemasan.

Penjagaan khusus diambil untuk mempersiapkan anak-anak untuk pembedahan hernia epigastrik, dan pakar bedah pediatrik biasanya melakukan prosedur.

Prognosis

Sebilangan besar pesakit pulih dengan mudah setelah menjalani pembedahan hernia epigastrik. Walaupun ada risiko berulang, cenderung rendah, dan dianggarkan 1% hingga 5% kes.

Beberapa penyelidikan mendapati kehamilan boleh meningkatkan risiko berulang hernia epigastrik. Satu kajian pada tahun 2016 menunjukkan bahawa pembaikan dengan jaring dapat meningkatkan kemungkinan berulang pada wanita dengan kehamilan berikutnya.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *