Apa yang menyebabkan benjolan perut?

Seseorang dengan benjolan perut mungkin melihat kawasan pembengkakan atau tonjolan yang menonjol dari kawasan perut. Penyebab yang mungkin termasuk hernia, lipoma, hematoma, testis yang tidak turun, dan tumor. Tidak semua benjolan perut memerlukan rawatan, tetapi beberapa kes mungkin memerlukan pembedahan.

Benjolan perut boleh menjadi keras atau lembut, dan mungkin terasa sakit. Walau bagaimanapun, benjolan perut juga boleh muncul tanpa gejala tambahan.

Dalam artikel ini, kami menerangkan sebab dan gejala benjolan perut, diagnosis, rawatan benjolan perut, dan ketika anda perlu berjumpa doktor.

Apa yang menyebabkan benjolan perut?
Hernia adalah penyebab umum ketulan perut.

Hernia adalah penyebab umum ketulan perut. Otot dan dinding tisu di dalam perut seseorang biasanya cukup kuat untuk menjaga organ dalaman dan usus di tempatnya. Kadang kala, otot-otot dapat melemah, dan ini dapat membiarkan bahagian dalaman badan menerobosnya, mengakibatkan hernia.

Hernia boleh berlaku jika seseorang meregangkan ototnya, yang boleh berlaku akibat:

 • angkat berat
 • keterlaluan semasa batuk
 • keterlaluan kerana sembelit

Beberapa jenis hernia berkembang akibat keadaan tertentu. Hernia sementara mungkin berlaku kerana pembedahan telah melemahkan dinding perut.

Hernia umbilik, yang biasanya hanya muncul pada bayi, berlaku kerana dinding perut tepat di belakang tentera laut menjadi rosak. Jenis hernia ini boleh sembuh dengan sendirinya semasa bayi membesar. Walau bagaimanapun, orang dewasa dengan hernia umbilik memerlukan pembedahan pembetulan.

Penyebab lain dari benjolan perut termasuk:

Zakar tidak turun

Testis yang tidak turun berlaku pada bayi lelaki apabila salah satu atau kedua-dua buah zakar gagal bergerak turun dari perut ke dalam skrotum.

Testis yang tidak turun biasanya memerlukan terapi hormon, tetapi beberapa kanak-kanak mungkin memerlukan pembedahan.

Lipoma

Lipoma adalah benjolan lemak yang tumbuh di bawah kulit. Lipoma cenderung tumbuh secara beransur-ansur dari masa ke masa ketika lemak mengumpul untuk membentuk ketulan. Lipoma boleh berkembang di mana-mana bahagian badan seseorang dan mungkin terasa getah apabila disentuh.

Lipoma pada amnya tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan, walaupun pembedahan mungkin dilakukan.

Hematoma

Hematoma berlaku apabila saluran darah yang pecah membocorkan kandungannya, yang kemudian berkumpul di bawah kulit. Masalah ini biasanya berlaku selepas kecederaan di kawasan tersebut. Sekiranya masalah ini berlaku di perut, timbulnya tonjolan di sebelah kulit yang berubah warna.

Hematoma biasanya menyelesaikan diri dari masa ke masa.

Ketumbuhan

Dalam kes yang jarang berlaku, benjolan perut mungkin merupakan tumor yang tumbuh pada organ di kawasan perut.

Tumor tidak semestinya menunjukkan barah. Walau bagaimanapun, adalah mustahak doktor memeriksanya. Doktor akan mencadangkan rawatan mengikut sama ada benjolan itu barah atau tidak.

Gejala ketulan perut

Perasaan tekanan atau kelemahan di perut boleh menjadi gejala hernia.
Perasaan tekanan atau kelemahan di perut boleh menjadi gejala hernia.
Gejala-gejala yang mungkin dialami seseorang di samping benjolan perut bergantung kepada penyebabnya.

Selalunya penyebabnya adalah hernia. Terdapat pelbagai jenis hernia, setiap jenis mempunyai gejala yang berbeza.

Seseorang dengan hernia inguinal mungkin menyedari:

 • sakit ketika batuk, membongkok, atau mengangkat sesuatu
 • sensasi terbakar atau rasa sakit di mana benjolan telah berkembang
 • perasaan berat atau lemah di bahagian perut
 • rasa tekanan di bahagian perut

Seseorang dengan hernia hiatal mungkin menyedari:

 • sakit di bahagian dada
 • masalah menelan
 • refluks asid

Sebilangan besar hernia tidak berbahaya. Sebilangan orang boleh menghidap hernia tanpa memerhatikan kerana mereka mungkin tidak mengalami gejala lain.

Seseorang mungkin hanya mengetahui mengenai hernia ketika mengesan benjolan, atau doktor mungkin akan mengetahuinya semasa pemeriksaan fizikal rutin.

Benjolan perut dengan sebab lain akan mempunyai pelbagai gejala. Sekiranya anda mengalami simptom berikut, anda perlu segera mendapatkan rawatan perubatan:

 • demam
 • muntah
 • sakit teruk di sekitar benjolan

Diagnosis ketulan perut

Sesiapa yang memerhatikan benjolan di perut mereka harus berjumpa doktor secepat mungkin.

Seorang doktor akan bertanya mengenai sebarang gejala tambahan dan melakukan pemeriksaan fizikal.

Sekiranya doktor percaya bahawa benjolan itu adalah hernia, doktor mungkin perlu melihat lebih dekat dengan menggunakan ultrasound atau CT scan.

Sekiranya benjolan itu bukan hernia, doktor boleh melakukan ujian lebih lanjut untuk membuat diagnosis. Hematoma atau lipoma yang tidak menyebabkan orang tidak selesa dapat ditinggalkan sendirian.

Sekiranya doktor berpendapat bahawa benjolan itu boleh menjadi tumor, doktor cenderung melakukan ujian pencitraan dan biopsi. Biopsi dilakukan untuk mengumpulkan dan menganalisis sampel tisu kecil untuk mencari sel barah.

Merawat benjolan perut

Sesiapa yang menganggap mereka mempunyai hernia harus membuat janji temu dengan doktor. Hernia itu sendiri tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang memerlukan pembedahan sehingga tidak menyekat usus atau mencegah darah mengalir secara bebas melaluinya.

Walau bagaimanapun, jika seseorang tidak mengalami gejala lain dan tidak mengalami kesakitan, mereka mungkin tidak memerlukan rawatan. Dalam kes ini, doktor akan terus memantau hernia untuk memastikan bahawa ia tidak tumbuh atau menyebabkan masalah lebih lanjut.

Sekiranya hernia bertambah besar atau terdapat gejala tambahan, doktor mungkin mengesyorkan agar orang tersebut menjalani prosedur pembedahan yang disebut laparoskopi.

Semasa laparoskopi, pakar bedah akan membuat sayatan kecil di perut orang itu dan memasukkan tiub dengan lampu dan kamera sehingga mereka dapat melihat organ perut. Pakar bedah kemudian akan menjahit lubang yang menyebabkan hernia.

Pembedahan laparoskopi minimal invasif, yang bermaksud bahawa tubuh dapat pulih lebih cepat daripada yang dilakukan selepas pembedahan terbuka. Walau bagaimanapun, kemungkinan hernia kembali lebih besar.

Pilihan rawatan lain untuk hernia termasuk:

Ubat

Sekiranya seseorang mengalami kesakitan atau ketidakselesaan akibat hernia, ubat boleh membantu. Antasid, penyekat H2, dan perencat pam proton dapat mengurangkan pengeluaran asid di dalam perut untuk melegakan simptom.

Perubahan gaya hidup

Bagi orang-orang dengan hernia hiatal, perubahan gaya hidup tertentu dapat membantu, seperti:

 • mengekalkan berat badan yang sihat
 • makan makanan yang lebih ringan
 • mengelakkan membongkok atau berbaring selepas makan
 • mengelakkan makanan yang mencetuskan refluks asid
 • berhenti merokok tembakau
 • melakukan latihan khusus untuk menguatkan otot yang lemah – sangat penting untuk berjumpa doktor sebelum mencuba latihan ini

Sebilangan hernia tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, mengelakkan terlalu banyak tekanan pada badan boleh mengurangkan kemungkinan hernia berkembang atau menghentikan hernia yang ada menjadi semakin teruk.

Petua untuk mencegah hernia termasuk:

 • mengangkat objek dengan betul
 • mengelakkan mengangkat benda berat
 • berusaha untuk tidak meneran ketika membuang air besar
 • mendapatkan rawatan segera ketika sakit untuk mengelakkan batuk berterusan

Bilakah anda perlu pergi berjumpa doktor?

Sesiapa yang mempunyai benjolan yang muncul tanpa disangka di perut harus berjumpa doktor secepat mungkin. Seorang doktor dapat menentukan penyebab benjolan dan mengesyorkan rawatan yang sesuai. Tidak semua benjolan memerlukan rawatan, tetapi beberapa kes mungkin memerlukan pembedahan.

Seseorang dengan benjolan perut yang menyebabkan kesakitan teruk atau bertepatan dengan demam, muntah, atau perubahan warna kulit harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *