Bolehkah anda mewarisi obesiti daripada ibu bapa anda?

Bolehkah anda mewarisi obesiti daripada ibu bapa anda? Penyelidikan baru mengatakan ia mungkin.

Bolehkah anda mewarisi obesiti daripada ibu bapa anda?
Penyelidik mengatakan obesiti boleh diturunkan dari generasi ke generasi.

  • Anak-anak ibu bapa yang mengalami obesiti pada pertengahan umur berkemungkinan besar juga mengalami obesiti pada usia yang sama, menurut satu kajian baru.
  • Penyelidikan ini mengikuti dua generasi keluarga untuk menyiasat penularan obesiti daripada ibu bapa kepada anak-anak mereka.
  • Mekanisme mengapa obesiti disebarkan secara turun-temurun masih belum difahami dengan baik, tetapi penyelidik percaya faktor-faktor itu adalah genetik dan persekitaran.

Penyelidikan baru dari Norway memberi penerangan tentang “transmisi antara generasi” obesiti.

Iaitu, bagaimana obesiti boleh diturunkan daripada ibu bapa kepada anak-anak.

Dalam pembentangan yang akan datang di Kongres Eropah mengenai Obesiti, saintis melaporkan bahawa anak-anak ibu bapa yang mengalami obesiti semasa pertengahan umur lebih berkemungkinan juga mengalami obesiti pada usia yang sama.

Para penyelidik berkata mereka juga mendapati bahawa skor indeks jisim badan (BMI) ibu bapa mempengaruhi ukuran yang sama pada anak-anak mereka.

“Kami mendapati bahawa anak-anak mempunyai kemungkinan besar untuk hidup dengan obesiti pada usia pertengahan jika salah satu atau kedua-dua ibu bapa hidup dengan obesiti pada usia pertengahan,” Mari Mikkelsen, PhD, seorang felo dan pakar pemakanan klinikal di UiT The Arctic University of Norway juga sebagai pengarang penyelidikan ini, memberitahu kami.

Seorang pakar yang tidak terlibat dalam penyelidikan ini berkata penemuan ini berkembang pada kajian terdahulu mengenai obesiti dan genetik.

“Penyelidikan itu sangat mencadangkan bahawa obesiti boleh disebarkan dari satu generasi ke generasi seterusnya. Beberapa kajian telah menunjukkan korelasi antara ibu bapa dan anak mereka untuk langkah berkaitan obesiti seperti indeks jisim badan. Kajian ini melangkah lebih jauh dengan menunjukkan persamaan keluarga pada usia pertengahan, “Peter Katzmarzyk, PhD, seorang profesor populasi dan sains kesihatan awam di Louisiana State University dan jurucakap The Obesity Society, memberitahu kami.

Penyelidikan baharu ini belum lagi diterbitkan dalam jurnal semakan rakan sebaya.

Ibu bapa, anak-anak, dan obesiti

Dalam pembentangan mereka, para penyelidik menyatakan bahawa anak-anak ibu bapa yang mengalami obesiti pada pertengahan umur adalah 6 kali lebih berkemungkinan juga mengalami obesiti pada usia yang sama, berbanding anak-anak ibu bapa yang berat badannya jatuh dalam julat BMI yang sihat.

Jika hanya seorang ibu bapa yang mengalami obesiti, penyelidik berkata, kanak-kanak masih 3 kali lebih mungkin mengalami obesiti semasa pertengahan umur.

Ibu bapa dan anak-anak semuanya obes.

Para penyelidik, bagaimanapun, mendapati sedikit variasi jika hanya seorang ibu bapa yang mengalami obesiti, berdasarkan jantina ibu bapa. Jika bapa mengalami obesiti, kanak-kanak adalah 3.74 kali lebih mungkin mengalami obesiti. Jika ia adalah ibu, kemungkinannya adalah 3.44 kali.

Penyelidik juga mencatatkan korelasi langsung antara skor indeks jisim badan (BMI) ibu bapa dan anak-anak mereka. BMI ialah ukuran lemak badan yang dikira berdasarkan ketinggian dan berat badan individu. Kajian ini mendapati bagi setiap peningkatan 4 mata BMI ibu, BMI anak mereka meningkat sebanyak 0.8 mata. Di sebelah bapa, setiap 3.1 mata BMI meningkatkan BMI anak mereka sebanyak 0.74 mata.

“Penyelidikan sebelum ini menunjukkan perkaitan yang kukuh antara ibu bapa dan BMI anak mereka. Ini juga dilihat pada remaja. Beberapa kajian telah menyiasat persatuan dalam keturunan pertengahan umur, “kata Mikkelsen.

Obesiti berbilang generasi

Mikkelsen dan pasukannya berdasarkan penemuan mereka pada kajian Tromsø, kajian berasaskan populasi yang berterusan di Norway.

Mereka termasuk data daripada dua generasi keluarga di pertengahan umur, dengan umur antara 40 hingga 59 tahun. Ibu bapa terlibat dalam kajian gelombang keempat, yang dijalankan pada 1994 dan 1995, manakala anak-anak mereka mengambil bahagian dalam gelombang ketujuh, yang dijalankan pada 2015 dan 2016.

Secara keseluruhan, pasukan itu menggunakan data daripada lebih 2,000 keluarga yang termasuk ibu bapa dan anak-anak.

Penyelidik mendapati bahawa hasil analisis mereka berterusan selepas menyesuaikan diri dengan faktor yang mengelirukan biasa seperti umur, jantina, pendidikan dan tahap aktiviti fizikal.

Kajian serupa, juga dari Norway, yang diterbitkan pada 2016 yang merangkumi lebih daripada 8,000 kumpulan ibu bapa-anak mendapati perkaitan yang kuat antara BMI ibu bapa dan BMI kanak-kanak, kali ini semasa remaja. Ibu bapa yang mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai obesiti lebih berkemungkinan memberi kesan negatif terhadap BMI anak-anak mereka. Seperti kajian ini, persatuan itu paling kuat apabila kedua-dua ibu bapa berlebihan berat badan atau mempunyai obesiti.

Pakar ambil perhatian bahawa penyelidikan ini tidak membantu untuk menjelaskan pelbagai cara, baik genetik dan alam sekitar, bahawa obesiti dipercayai disebarkan secara turun-temurun.

“Dalam kajian kami, kami telah menyiasat persatuan, tetapi saya tidak dapat membuat kesimpulan apa-apa mengenai kesan kausal,” kata Mikkelsen. “Interaksi antara gen dan persekitaran adalah kompleks dan kajian persatuan antara generasi menangkap kesan kedua-duanya tetapi tidak semestinya membezakan antara keduanya.”

Genetik benar-benar memainkan peranan dalam obesiti. Kajian telah menunjukkan bahawa faktor persekitaran sahaja tidak selalu mencukupi untuk menggalakkan obesiti. Sesetengah individu mungkin lebih terdedah kepada obesiti disebabkan oleh gen mereka. Sebaliknya, faktor persekitaran dan tingkah laku, seperti diet, aktiviti fizikal, akses kepada makanan padat kalori, tekanan, dan ubat-ubatan, juga merupakan peramal obesiti.

Atas sebab ini, obesiti digambarkan sebagai “penyakit multifaktorial” kerana puncanya tidak boleh dikaitkan dengan satu faktor.

Kesan bahaya obesiti

Obesiti adalah kebimbangan kesihatan global.

Individu yang mempunyai obesiti menghadapi peningkatan risiko untuk beberapa penyakit serius dan isu kesihatan, termasuk:

  • Tekanan darah tinggi
  • Diabetes jenis 2
  • Kemalangan serebrovaskular (strok)
  • Kebimbangan dan kemurungan
  • Penyakit jantung

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *