Apakah kaitan antara diabetes dan cirit-birit?

Diabetes boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti neuropati, atau kerosakan saraf, dan pertumbuhan berlebihan bakteria. Komplikasi ini, bersama dengan beberapa ubat diabetes, boleh meningkatkan risiko cirit-birit.

Pada penghidap diabetes, badan mengalami kesukaran mengawal paras gula dalam darah kerana masalah dengan insulin. Isu ini boleh menyebabkan paras gula darah tinggi dan pelbagai komplikasi, termasuk kerosakan saraf, atau neuropati diabetik.

Enteropati diabetik adalah sejenis kerosakan saraf yang menjejaskan sistem pencernaan. Satu daripada lima orang yang mengalami komplikasi ini akan mengalami cirit-birit, menurut kajian yang diterbitkan pada 2016.

Gula darah tinggi yang berterusan dan tempoh masa seseorang menghidap diabetes adalah dua faktor yang mempengaruhi peluang untuk mengalami neuropati dan cirit-birit. Cirit-birit juga boleh menjadi kesan sampingan beberapa ubat diabetes.

Masalah gastrousus kronik boleh membawa komplikasi lanjut.

Penghidap diabetes dan cirit-birit perlu bercakap dengan doktor untuk mencari penyelesaian.

Diabetes dan cirit-birit

Diabetes dan beberapa komplikasinya boleh menjejaskan sistem pencernaan, yang membawa kepada cirit-birit yang berterusan.

simptom

Apakah kaitan antara diabetes dan cirit-birit?
Cirit-birit diabetes boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang.

Gejala enteropati diabetik termasuk:

 • rasa kenyang selepas makan
 • loya
 • kembung perut
 • sakit perut
 • cirit-birit, sembelit atau kedua-duanya

Satu kajian kes, yang dilaporkan dalam jurnal Diabetes Care, menggambarkan seorang lelaki yang membuang air besar, terutamanya pada waktu malam, dengan inkontinensia najis. Dia mengalami lebih 15 kali buang air besar dalam 24 jam selama 2–3 hari, diikuti sembelit selama 4–5 hari.

Cirit-birit diabetes adalah berbeza daripada bentuk cirit-birit yang lain, walaupun sukar untuk dibezakan daripada jenis lain.

Cirit-birit diabetes boleh berlaku pada waktu siang atau malam, dan ia boleh menjejaskan kualiti hidup dan interaksi sosial seseorang.

Punca cirit-birit kencing manis

Seseorang yang menghidap diabetes mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi kerana masalah insulin. Tahap glukosa darah yang tinggi secara berterusan boleh membawa kepada pelbagai masalah dan komplikasi, termasuk neuropati.

Neuropati autonomik adalah kerosakan saraf yang menjejaskan sistem saraf automatik (ANS). Sistem saraf ini mengawal fungsi seperti penghadaman dan pernafasan.

Neuropati yang menjejaskan sistem pencernaan ialah enteropati diabetik. Kerosakan saraf dalam saluran gastrousus boleh memberi kesan kepada konsistensi dan kekerapan membuang air besar dan membawa kepada cirit-birit, sembelit, dan masalah lain.

Pertumbuhan berlebihan bakteria juga boleh menjadi sebab. Pergerakan cecair dan makanan melalui sistem pencernaan boleh melambatkan, mewujudkan persekitaran yang baik untuk bakteria berkembang. Isu ini boleh menyumbang kepada gejala cirit-birit.

Kekurangan pankreas eksokrin (EPI) juga boleh berlaku pada penghidap diabetes. Dalam EPI, pankreas tidak menghasilkan enzim pencernaan yang mencukupi. Kekurangan ini, seterusnya, mengganggu pencernaan.

Kajian 2011 menunjukkan bahawa, secara purata, EPI menjejaskan 51% penghidap diabetes jenis 1 dan 32% penghidap diabetes jenis 2.

Persatuan Diabetes Amerika menganggarkan bahawa 10% penghidap diabetes jenis 1 juga mempunyai penyakit seliak. Orang yang mempunyai penyakit ini tidak boleh bertolak ansur dengan gluten. Makan produk bijirin, termasuk banyak jenis roti, boleh mengakibatkan gejala gastrousus, termasuk cirit-birit.

Penghidap diabetes harus berjumpa doktor sekiranya cirit-birit jangka panjang telah menjadi isu kesihatan.

Kesan sampingan ubat kencing manis

Pelbagai rawatan jangka panjang untuk diabetes mungkin membawa kepada cirit-birit yang teruk dan berterusan.

Metformin adalah ubat untuk merawat diabetes jenis 2. Metformin berkesan untuk merawat diabetes, tetapi sehingga 10% orang yang menggunakannya mengalami kesan sampingan dalam sistem gastrousus. Salah satu kesan sampingan ini ialah cirit-birit.

Kesan buruk metformin boleh hilang dalam masa. Sesetengah orang, bagaimanapun, mungkin perlu berhenti mengambil ubat ini jika cirit-birit tidak hilang.

Ubat diabetes lain yang boleh mempunyai kesan yang sama termasuk agonis reseptor GLP-1, perencat DPP-4 dan statin.

Rawatan untuk cirit-birit

Rawatan untuk cirit-birit bergantung kepada punca.

Cirit-birit diabetes boleh menjadi sukar untuk dirawat jika ia berpunca daripada kerosakan pada sistem saraf. Walau bagaimanapun, menguruskan tahap glukosa darah yang tinggi boleh membantu untuk mengelakkan kerosakan dan cirit-birit daripada menjadi lebih teruk.

Jika punca asas adalah pertumbuhan berlebihan bakteria, rawatan akan bertujuan untuk mengurangkan bilangan bakteria dalam badan dan membolehkan masa penyembuhan.

Doktor mungkin mengesyorkan ubat antidiarrheal, seperti loperamide.

Mencegah dehidrasi

Dehidrasi adalah risiko utama bagi sesiapa yang mengalami cirit-birit, walau apa pun puncanya.

Untuk mengelakkan dehidrasi, anda harus:

 • menggantikan sebarang cecair yang hilang dengan meminum banyak air
 • menerima cecair di hospital jika gejala teruk
 • gunakan larutan rehidrasi oral untuk menambah garam dan bahan lain yang diperlukan oleh badan

Jika tidak dirawat, dehidrasi boleh mengancam nyawa.

Kaedah rawatan lain termasuk:

 • Ubat tanpa kaunter (OTC): Imodium atau Pepto-Bismol boleh mengurangkan kecairan najis.
 • Antibiotik: Jika pertumbuhan berlebihan bakteria menyebabkan cirit-birit, doktor mungkin menetapkan antibiotik.
 • Probiotik: Sesetengah makanan yang mengandungi bakteria “baik”, seperti lactobacilli, telah menunjukkan kesan membantu pada cirit-birit berjangkit, mengurangkan masa pemulihan untuk 21% orang dalam satu kajian 2016.
 • Perubahan diet: Makanan dan minuman berkalium tinggi, seperti kentang, pisang, dan jus buah cair tanpa gula tambahan mungkin membantu.

Seseorang yang menghidap diabetes harus menyemak label mana-mana ubat tanpa kaunter yang mereka gunakan dan meminta doktor mengesyorkan ubat yang sesuai untuk mereka.

Diet

Sesetengah makanan boleh memburukkan gejala cirit-birit.

Anda harus mengelakkan makanan berikut:

 • makanan bergoreng dan berminyak
 • makanan bergas, seperti brokoli, kekacang, dan prun
 • alkohol gula, digunakan untuk menggantikan gula dalam beberapa produk
 • susu, jika tidak bertoleransi terhadap laktosa
 • kafein
 • alkohol
 • soda berkarbonat

Diagnosis

Seorang doktor akan bertanya soalan, dan mungkin melakukan beberapa ujian untuk cuba mengetahui punca cirit-birit. Hasilnya akan mempengaruhi sebarang keputusan tentang pilihan rawatan.

Anda harus bersedia untuk memberitahu doktor maklumat berikut:

 • apabila cirit-birit bermula
 • sebarang ubat yang mungkin telah mengubah najis
 • kekerapan membuang air besar
 • sama ada darah terdapat dalam najis atau tidak
 • sama ada loya dan muntah turut berlaku atau tidak

Menyimpan diari makanan boleh membantu mengenal pasti makanan tertentu yang menjadi puncanya.

Cirit-birit diabetes boleh:

 • berlaku secara berselang-seli dan bukannya sepanjang masa
 • berselang seli dengan buang air besar secara teratur
 • berlaku pada waktu siang dan malam
 • tidak menyakitkan

Cirit-birit diabetes adalah sukar untuk didiagnosis kerana pelbagai punca sering bekerja bersama-sama. Cirit-birit diabetes juga sukar untuk membezakannya daripada punca dan jenis cirit-birit yang lain.

Jika anda mengalami cirit-birit atau gejala penghadaman lain, anda harus berbincang dengan doktor. Jika cirit-birit berterusan tanpa rawatan, komplikasi lanjut boleh timbul.

Doktor mungkin menjalankan ujian untuk mengetahui sama ada cirit-birit itu disebabkan oleh diabetes atau keadaan lain, seperti penyakit seliak atau intoleransi laktosa.

Pencegahan cirit-birit diabetes

Orang yang menghidap diabetes mungkin sukar untuk mencegah cirit-birit, kerana komplikasi seperti neuropati autonomi memerlukan pengurusan yang meluas dan berterusan.

Mengekalkan paras gula dalam darah stabil melalui aktiviti fizikal, diet yang sihat, dan penggunaan mana-mana ubat yang disyorkan boleh menghentikan komplikasi diabetes daripada berkembang atau menjadi lebih teruk.

Langkah berikut mungkin mengurangkan risiko atau kesan gejala cirit-birit:

 • Minum air bersih: Gunakan air masak atau air botol jika sumber air tempatan mungkin tidak bersih.
 • Ikuti amalan mencuci tangan yang baik: Basuh tangan dengan sabun dan air suam selepas menyentuh tempat awam, membuang air besar, membantu kanak-kanak membuang air besar, sebelum makan, dan sebelum dan selepas menyediakan makanan.
 • Sapu tangan: Gunakan sapu tangan antibakteria apabila sabun dan air tidak tersedia. Tindakan ini boleh mengurangkan risiko cirit-birit akibat bakteria.

Orang yang mengalami cirit-birit jangka panjang harus menjejaki simptom mereka dan membincangkannya dengan doktor untuk menentukan dan merawat punca yang mendasarinya.

soalan:

Apakah perbezaan utama antara cirit-birit diabetes dan cirit-birit jenis lain?

Jawapan:

Jenis cirit-birit lain lebih mudah dirawat dan sementara daripada cirit-birit diabetik.

Sebagai contoh, jika cirit-birit berlaku disebabkan gastroenteritis akut, jangkitan virus, badan anda cenderung untuk menyelesaikan cirit-birit tanpa rawatan aktif. Gastroenteritis virus boleh menyebabkan sakit perut, loya, muntah dan demam.

Jika seseorang mempunyai penyakit seliak atau intoleransi laktosa, perubahan diet biasanya membantu mengelakkan cirit-birit dan gejala yang berkaitan, seperti kembung perut. Diabetes mellitus yang tidak terkawal, bagaimanapun, boleh menyebabkan masalah kronik dalam saluran GI, mungkin dengan episod cirit-birit yang berulang.

Cirit-birit yang berkaitan dengan diabetes biasanya merupakan proses yang progresif sebaik sahaja ia bermula.

Selain itu, cirit-birit diabetes mungkin tidak menyakitkan. Penilaian dan rawatan untuk cirit-birit diabetik mungkin tidak semudah mendiagnosis punca cirit-birit yang lain. Jika anda mendapati diri anda mengalami episod cirit-birit yang tidak sembuh dari masa ke masa, doktor boleh membantu anda mengetahui punca dan mencari rawatan yang sesuai.

Jika anda mengalami cirit-birit diabetik, pendekatan rawatan mungkin mempunyai pelbagai faktor dan termasuk cuba menguruskan tahap glukosa darah anda.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *