Statin mengurangkan risiko pembekuan darah vena pada wanita yang mengambil terapi hormon

Statin mengurangkan risiko pembekuan darah vena pada wanita yang mengambil terapi hormon
Penyelidik mendapati bahawa terapi statin boleh mengurangkan risiko tromboembolisme vena pada wanita yang mengambil terapi hormon menopaus.
  • Terapi hormon digunakan untuk mengurangkan gejala menopaus seperti hot flashes.
  • Terapi hormon menopaus mempunyai beberapa risiko yang diketahui, termasuk peningkatan risiko pembekuan darah.
  • Penyelidik dari Cawangan Perubatan Universiti Texas telah mendapati bahawa menambah terapi statin membantu mengurangkan risiko tromboembolisme vena pada wanita yang mengambil terapi hormon menopaus.

Terapi hormon tersedia untuk wanita menopause untuk mengurangkan beberapa gejala yang tidak selesa, seperti hot flashes.

Terdapat beberapa risiko yang berpotensi untuk mengambil terapi hormon menopaus, beberapa daripadanya berpusat di sekitar jantung. Risiko ini termasuk risiko strok apabila terapi hormon dimulakan kemudian dalam menopaus, serta risiko pembekuan darah yang lebih tinggi.

Kini, penyelidik dari Cawangan Perubatan Universiti Texas telah mendapati bahawa terapi statin boleh membantu mengurangkan risiko tromboembolisme vena (VTE) atau tromboembolisme vena dalam (DVT) – keadaan yang berlaku apabila pembekuan darah terbentuk dalam urat – pada wanita yang mengambil menopause. terapi hormon.

Kajian ini baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal JAMA Network Open.

Bolehkah terapi hormon menyebabkan pembekuan darah?

Pengarang kajian Dr. Susan C. Weller, profesor di Jabatan Sains Kesihatan Populasi dan Ketaksamaan Kesihatan di Cawangan Perubatan Universiti Texas, menyatakan keputusan Inisiatif Kesihatan Wanita muncul dua dekad lalu.

Ini bermakna ramai doktor enggan menetapkan terapi estrogen kerana Inisiatif Kesihatan Wanita mendapati terapi menopaus menyebabkan wanita mengalami tromboembolisme vena, katanya.

“Tromboembolisme vena berpotensi mengancam nyawa beku yang boleh terbentuk di lengan dan kaki dan boleh pergi ke paru-paru,” kata Dr Weller kepada kami. “Dan sesungguhnya, estrogen kuda terkonjugasi oral – dengan dan tanpa progestin – dikaitkan dengan risiko pembekuan darah yang lebih tinggi.”

Dalam kajian terdahulu, Dr Weller berkata dia dan pasukan penyelidiknya mendapati bahawa estrogen transdermal – contohnya, tampalan estradiol – dengan atau tanpa progestogen tidak dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk tromboembolisme vena.

“Bagaimanapun, kami mendapati bahawa wanita berumur 50-64 tahun yang mengambil pil perancang oral, atau pil kawalan kelahiran, sama ada untuk gejala menopaus atau pencegahan kehamilan, mempunyai risiko tiga kali lebih tinggi untuk tromboembolisme vena berbanding wanita yang menjalani terapi hormon menopaus,” katanya. tambah.

Memandangkan wanita yang mengalami gejala menopaus mungkin tidak diberi hormon kerana risiko pembekuan darah, Dr. Weller berkata adalah penting untuk mengetahui bahawa mungkin terdapat beberapa pilihan hormon untuk gejala menopaus yang jauh lebih selamat daripada pilihan lain.

“Semasa penyelidikan kami sebelum ini mengenai terapi statin, kami mempelajari terapi statin yang boleh berkesan. Kajian sistematik menunjukkan statin boleh mengurangkan risiko untuk tromboembolisme vena serta kejadian vaskular utama. Jika statin secara amnya mengurangkan tromboembolisme vena dan terapi hormon menimbulkan risiko itu, langkah seterusnya ialah lanjutan semula jadi: apa yang berlaku jika anda mengambil kedua-duanya? Kajian baharu kami menguji sama ada terapi statin mengurangkan risiko tromboembolisme vena yang berkaitan dengan hormon.”

– Dr Susan C. Weller, seorang pengarang kajian

Terapi hormon-statin mengurangkan risiko pembekuan darah

Untuk kajian pemerhatian ini, Dr. Weller dan pasukannya meneliti data daripada hampir 224,000 wanita berumur 50 hingga 64 antara 2007 dan 2019.

Dalam kumpulan peserta kajian ini, penyelidik melaporkan hampir 20,000 mempunyai pendedahan terapi hormon baru-baru ini dan kira-kira 36,000 mempunyai pendedahan statin semasa.

Apabila menganalisis data, saintis mendapati risiko tromboembolisme vena adalah 53% lebih tinggi pada wanita yang baru-baru ini terdedah kepada terapi hormon tanpa terapi statin semasa.

Mereka juga mendapati bahawa risiko tromboembolisme vena menurun kepada hanya 25% pada wanita yang baru-baru ini terdedah kepada kedua-dua terapi hormon dan terapi statin semasa.

“Sesetengah jenis estrogen boleh mengubah cara proses pembekuan darah semulajadi badan berfungsi, meningkatkan aktiviti lata pembekuan,” kata Dr. Weller.

“Statin mengurangkan tromboembolisme vena dan ia tidak begitu jelas bagaimana ia berlaku, walaupun bukti saintifik setakat ini menunjukkan ia berkaitan dengan penurunan keradangan. Walau bagaimanapun, apa yang kita tahu ialah statin secara amnya boleh diterima dengan baik, ditetapkan secara meluas untuk penyakit kardiovaskular, dan mengurangkan risiko kejadian vaskular utama.

Apakah faedah dan risiko terapi statin-hormon?

Berdasarkan hasil kajian ini, Dr. Weller berkata bahawa jika pesakit mempunyai sebab bahawa terapi statin akan disyorkan, ia tidak semestinya bermakna terapi hormon tidak boleh juga ditetapkan dan permulaan terapi hormon pada awal perimenopaus. tempoh mungkin membawa risiko kurang daripada memulakan pada tahun-tahun kemudian.

“Risiko yang diperhatikan dalam kajian kami adalah lebih rendah daripada kadar yang diperhatikan dalam ujian klinikal besar dua dekad yang lalu, tetapi dalam ujian tersebut, kadar yang lebih tinggi mungkin disebabkan oleh laluan pendedahan (oral), jenis estrogen (kuda terkonjugasi). estrogen), dan majoriti wanita memulakan terapi hormon selepas umur 60 tahun,” jelasnya.

“Dan kami ingin mengingatkan wanita dan doktor bahawa masih terdapat kemungkinan risiko untuk kanser payudara dengan terapi hormon dan statin tidak ditunjukkan untuk mengurangkan risiko itu,” tambah Dr Weller.

“Kami menjemput doktor untuk mempertimbangkan sama ada terapi hormon sesuai untuk pesakit mereka, memandangkan risiko tromboembolisme vena mungkin lebih rendah dengan pemilihan jenis estrogen, laluan pendedahan dan terapi statin yang teliti,” sambungnya. “Walaupun risiko tromboembolisme vena mungkin masih ada dengan terapi hormon menopaus, risiko itu mungkin boleh diterima oleh pesakit dan doktor jika dibandingkan dengan alternatif menderita melalui hot flashes dan gejala menopaus yang lain. Statin intensiti tinggi, terutamanya, kelihatan mengurangkan risiko sebanyak kira-kira 30% pada wanita yang mengambil terapi hormon.

– Dr Susan C. Weller, pengarang kajian

Statin menawarkan pilihan pencegahan untuk pembekuan darah vena

Kami juga bercakap tentang kajian ini dengan Dr. Jennifer Wong, ahli kardiologi yang diperakui lembaga dan pengarah perubatan Kardiologi Bukan Invasif di MemorialCare Heart and Vascular Institute di Pusat Perubatan Orange Coast di Fountain Valley, CA. Dr. Wong tidak terlibat dalam penyelidikan ini.

Dr Wong berkata bahawa kajian seperti ini bukan sahaja mengulangi potensi risiko kecil terapi hormon, tetapi mereka menawarkan pilihan pencegahan bagi mereka yang perlu mengambil terapi hormon.

“Terapi penggantian hormon telah lama diketahui meningkatkan risiko pembekuan darah, yang bagi kebanyakan orang mungkin tidak signifikan secara klinikal, tetapi kadang-kadang akan membawa kepada akibat yang serius,” jelasnya.

“Statin telah lama dicari untuk mengurangkan pembentukan bekuan darah dalam kedua-dua urat dan arteri yang mungkin disebabkan oleh keradangan dan lekatan faktor pembekuan di sepanjang dinding saluran, jadi masuk akal bahawa ia boleh mengurangkan risiko trombosis vena anda.”

“Langkah seterusnya, penyelidikan ini harus melihat wanita dalam terapi penggantian hormon, yang mungkin tidak memenuhi kriteria untuk menggunakan ubat statin, rawak kepada terapi statin atau tiada statin, dan kemudian melihat sama ada terapi statin mengurangkan risiko tromboembolisme vena pada wanita yang mungkin tidak meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.”

– Dr. Jennifer Wong, ahli kardiologi yang disahkan oleh lembaga

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *