Tekanan darah tinggi semasa usia pertengahan boleh meningkatkan risiko demensia

Tekanan darah tinggi semasa usia pertengahan boleh meningkatkan risiko demensia
Lebih banyak bukti menunjukkan bahawa hipertensi adalah faktor risiko penting untuk demensia.

  • Terdapat kira-kira 1.28 bilion orang dewasa di seluruh dunia yang hidup dengan tekanan darah tinggi.
  • Kajian terbaru menunjukkan bahawa kadar hipertensi dalam kalangan orang dewasa muda semakin meningkat.
  • Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi berada pada peningkatan risiko untuk beberapa keadaan kronik, termasuk demensia.
  • Penyelidik dari Institut Kardiovaskular di Buenos Aires, Argentina melaporkan bahawa tekanan darah tinggi juga boleh meningkatkan risiko demensia dalam populasi pertengahan umur.

Pada masa ini terdapat kira-kira 1.28 bilion orang dewasa di seluruh dunia berumur antara 30 dan 79 yang hidup dengan tekanan darah tinggi (istilah perubatan: hypertension).

Walaupun tekanan darah tinggi adalah keadaan biasa di kalangan orang dewasa yang lebih tua berumur 60 tahun ke atas, kajian terbaru menunjukkan bahawa kadar hipertensi pada orang dewasa yang lebih muda berumur 20 hingga 44 tahun semakin meningkat.

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk banyak keadaan perubatan, termasuk strok, serangan jantung, kegagalan jantung, masalah buah pinggang, masalah penglihatan dan demensia.

Kini, satu kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal Hipertensi Penyelidikan mendapati bahawa tekanan darah tinggi juga boleh meningkatkan risiko demensia dalam populasi pertengahan umur.

Risiko demensia tertinggi dikaitkan dengan hipertensi pada usia pertengahan

Untuk kajian ini, penyelidik menganalisis data 1,279 orang dari Argentina dengan tekanan darah tinggi antara umur 21 dan 95. Semua data diambil daripada Kajian Jantung-Otak di Argentina, termasuk maklumat tekanan darah dan gangguan kognitif.

Para saintis kemudian menentukan skor risiko demensia CAIDE (Faktor Risiko Kardiovaskular, Penuaan, dan Kejadian Demensia) untuk setiap peserta kajian. Faktor skor CAIDE dalam maklumat tentang tekanan darah, tahap kolesterol, obesiti, aktiviti fizikal, umur dan tahap pendidikan.

Analisis mereka menunjukkan bahawa 28% daripada mereka dalam kumpulan umur pertengahan umur (berumur 47-53) mempunyai risiko demensia yang lebih tinggi.

“Ia adalah pada usia pertengahan kehidupan di mana faktor risiko mempunyai kesan yang paling besar,” Augusto Vicario, MD, pakar kardiologi dan ketua Unit Jantung dan Otak di Jabatan Kardiologi Klinikal di Institut Kardiovaskular di Buenos Aires, Argentina, pengarang yang sepadan. kajian ini, memberitahu kami.

“Dalam kes hipertensi, hipertensi pada usia pertengahan meningkatkan risiko mengalami demensia di kemudian hari, tetapi apabila hipertensi bermula kemudian, risiko ini berkurangan. Sebabnya ialah penyakit vaskular otak lambat berkembang dan memerlukan lebih daripada 10 atau 15 tahun untuk dinyatakan secara klinikal sebagai penyakit kognitif.

– Augusto Vicario, MD

Hipertensi dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi

Para saintis juga mendapati bahawa kira-kira 40% daripada semua peserta kajian, tanpa mengira umur, mempunyai peningkatan risiko mengalami demensia.

“Jika kita menganggap bahawa satu-satunya intervensi yang telah ditunjukkan untuk menghentikan atau memperlahankan perkembangan lesi vaskular otak pada pesakit hipertensi ialah rawatan dan kawalan hipertensi dengan langkah farmakologi dan bukan farmakologi, tidaklah mengejutkan bahawa 40% daripada pesakit mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami demensia, memandangkan 70% pesakit hipertensi tidak mengawal tekanan darah mereka atau lebih tidak menyedari penyakit mereka dan tidak dirawat, “kata Vicario.

“Doktor mesti memasukkan otak dalam penilaian klinikal pesakit hipertensi mereka untuk menstratifkan risiko kardio dan serebrovaskular dengan secukupnya,” nasihatnya.

“Cara yang mudah dan praktikal ialah penilaian kognitif menggunakan ujian neuropsikologi. Dalam penerbitan sebelum ini, kami telah menunjukkan bahawa “ujian lukisan jam” adalah alat yang berguna untuk tujuan ini yang boleh digunakan oleh pengamal am,” tambah Vicario.

“Dan kedua, kita perlu meletakkan [an] penekanan terhadap pengesanan hipertensi awal, mengawalnya dengan ubat antihipertensi secukupnya, dan meningkatkan pematuhan terhadap rawatan kerana ia akan kekal selama-lamanya,” katanya.

Mengapa hipertensi dikaitkan dengan demensia?

Walaupun hipertensi adalah faktor risiko yang diketahui untuk demensia, pautan ini memerlukan kajian lanjut, kata Vicario.

“Otak adalah salah satu daripada tiga organ sasaran hipertensi, bersama dengan buah pinggang dan jantung; namun, penilaiannya dalam amalan klinikal rutin diketepikan,” jelasnya.

Siasatan kami, menurut penerbitan antarabangsa, telah menunjukkan bahawa 30% pesakit hipertensi mengalami kerosakan otak tanpa kerosakan buah pinggang atau jantung. Jadi, otak pesakit hipertensi adalah “otak berisiko”.

– Augusto Vicario, MD

“Oleh kerana demensia adalah penyakit yang tidak boleh diubati tetapi boleh dicegah dengan pertumbuhan eksponen, penyakit vaskular adalah pencetus utama lebih daripada 90% kes demensia termasuk penyakit Alzheimer, dan hipertensi adalah faktor risiko vaskular utama yang boleh diubah suai untuk mengembangkan demensia, adalah penting untuk mengkaji otak pesakit hipertensi,” tambahnya.

Cegah “pembunuh senyap” untuk melindungi kesihatan otak

Selepas mengkaji kajian ini, José Morales, MD, pakar neurologi vaskular dan pakar bedah neurointerventional di Institut Neurosains Pasifik di Santa Monica, CA, yang tidak terlibat dalam penyelidikan ini, memberitahu kami bahawa aspek yang paling berharga ialah ia menekankan kepada pesakit dan doktor penjagaan primer bahawa faktor risiko vaskular “pembunuh senyap” ini adalah faktor risiko demensia.

“Ramai pesakit menyatakan kebimbangan mengenai kesan sampingan ubat dan mengoptimumkan kawalan tekanan darah mereka kadang-kadang sukar untuk dirundingkan,” kata Morales.

“Menyerlahkan risiko demensia kepada pesakit hipertensi yang tidak terkawal boleh mendorong mereka dan doktor penjagaan primer untuk lebih proaktif dalam mengurangkan kesan faktor risiko ini terhadap kesihatan otak,” katanya.

Kami juga bercakap dengan Jennifer Wong, MD, ahli kardiologi yang diperakui lembaga dan pengarah perubatan kardiologi bukan invasif di MemorialCare Heart and Vascular Institute di Pusat Perubatan Orange Coast di Fountain Valley, CA, mengenai penyelidikan ini.

“Saya fikir kajian ini masuk akal,” kata Wong. “Hipertensi sebelum ini telah ditunjukkan sebagai faktor risiko untuk demensia dan kajian ini menunjukkan bahawa dengan lebih banyak faktor risiko, yang mereka kira dengan skor CAIDE, terdapat risiko demensia yang lebih tinggi, walaupun pada orang pertengahan umur.”

“Adalah berguna untuk mempunyai kajian seperti ini yang menunjukkan pesakit akibat serius hipertensi, yang sesetengah orang panggil penyakit senyap,” sambungnya.

“Ramai orang tidak mempunyai simptom apabila tekanan darah mereka meningkat pada usia yang lebih muda dan sukar bagi orang ramai untuk memahami graviti faktor risiko ini dengan kekurangan gejala itu,” nasihat Wong.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *