Penjagaan kulit hitam: 5 petua terbaik

Kulit setiap orang berbeza dan dapat memanfaatkan rutin penjagaan yang disesuaikan. Kulit hitam mengandungi lebih banyak melanin daripada kulit yang lebih ringan. Sel penghasil melanin mungkin lebih rentan terhadap kesan keradangan dan kecederaan, yang mungkin lebih terasa pada kulit gelap daripada pada kulit terang.

Rutin penjagaan kulit yang berbeza memberi manfaat kepada warna kulit yang berbeza, menurut American Academy of Dermatology (AAD). Sebabnya adalah perbezaan struktur dan fungsi kulit.

Beberapa masalah kulit yang mungkin dialami oleh orang kulit hitam termasuk:

 • jerawat, yang merangkumi jerawat, whitehead, dan komedo
 • perubahan pigmentasi kulit, yang menyebabkan kawasan berubah warna pada kulit
 • dermatitis yang berlaku apabila bersentuhan dengan perengsa atau alergen
 • eksim, penyakit kulit yang menyebabkan kulit gatal, kering, dan retak
 • dermatitis seborrheic, yang muncul sebagai tompok bersisik pada kulit kepala dan wajah

Dalam artikel ini, kami akan memberi anda 5 petua terbaik untuk merawat kulit hitam.

1. Membersihkan dan melembapkan kulit setiap hari

Penjagaan kulit hitam: 5 petua terbaik
Menggunakan pembersih bukan komedogenik dapat membantu mencegah masalah kulit.

Untuk memastikan kulit cerah dan kenyal, lebih baik membersihkan dan melembapkannya setiap hari, sesuai selepas mandi.

Gunakan pembersih lembut yang tidak menyumbat liang. Anda harus mencari pembersih kulit yang mengaku “noncomedogenic.”

Urut pembersih ke kulit dengan hujung jari yang bersih, kemudian bilas dengan air suam (tidak panas) dan tepuk kulit hingga kering dengan tuala bersih.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kulit hitam kehilangan kelembapan lebih cepat daripada warna kulit yang lebih ringan.

Untuk mengelakkan masalah ini dan untuk mengelakkan kulit kelihatan lembap, sapukan pelembap harian yang mengandungi humektan, seperti gliserin atau asid hyaluronik, pada kulit. Humectants mengekalkan kelembapan pada kulit.

Pelembap yang sangat berkesan adalah petroleum jelly (Vaseline). Walau bagaimanapun, orang harus berhati-hati ketika menggunakan produk tebal seperti ini ke wajah, kerana produk ini boleh menyebabkan jerawat. Pastikan produk ini tidak bersifat komedogenik sebelum digunakan pada kulit.

Elakkan pelembap kulit dengan wangian, kerana produk ini dapat merengsakan kulit beberapa orang. Pelembap kulit yang merangkumi krim atau salap lebih disukai daripada losyen.

Jangan gunakan loofah atau produk pengelupasan lain yang serupa pada kulit. Juga, elakkan penyental yang kasar.

2. Sentiasa memakai pelindung matahari

Salah satu mitos terbesar mengenai kulit hitam adalah bahawa ia tidak terbakar, dan orang kulit hitam tidak perlu memakai pelindung matahari. Ini tidak benar, dan setiap orang harus menggunakan pelindung cahaya matahari yang mencukupi.

Walaupun orang yang berkulit hitam cenderung tidak mendapat barah kulit akibat terkena sinar matahari, mereka cenderung mati akibat barah kulit jika ia berkembang. Sebabnya adalah lebih sukar untuk diperhatikan dan didiagnosis.

Pendedahan sinar matahari juga dapat menyebabkan bintik-bintik gelap, seperti melasma khas, berkembang pada kulit hitam. Pendedahan cahaya matahari juga dapat menjadikan bintik-bintik yang ada lebih gelap.

AAD mengesyorkan menggunakan pelindung matahari kalis air dengan faktor perlindungan cahaya matahari (SPF) sekurang-kurangnya 30 yang melindungi daripada sinar ultraviolet (UV) A dan UVB. Perlindungan ini disebut perlindungan spektrum luas.

Orang harus menggunakan pelindung matahari sepanjang tahun ke semua kawasan kulit yang terdedah, walaupun pada hari mendung, ketika berada di tempat teduh, dan pada musim sejuk.

Banyak pelembap biasa mengandungi SPF, termasuk pelembap wajah. Perlindungan sinar matahari sangat penting di wajah, kerana selalunya merupakan satu-satunya bahagian kulit yang mendapat cahaya matahari sepanjang tahun.

Krim muka dengan SPF dijual di kedai ubat dan dalam talian.

Orang ramai juga boleh memakai pakaian khas untuk perlindungan sinar matahari tambahan. Berbagai pakaian faktor perlindungan UV dijual di banyak tempat.

3. Pertimbangkan rawatan untuk hiperpigmentasi

Hiperpigmentasi, atau kawasan perubahan warna kulit, boleh mempengaruhi orang dengan warna kulit apa pun.

Walaupun pelindung matahari dapat mencegah timbulnya hiperpigmentasi baru, ia tidak menghilangkan bintik-bintik gelap yang ada. Pelindung matahari dapat mengelakkan bintik-bintik gelap yang ada menjadi lebih gelap.

Untuk mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap yang ada, orang boleh menggunakan produk khusus. Produk ini biasanya mengandungi bahan seperti:

 • Retinoid: Perbezaan topikal dan produk berasaskan preskripsi seperti tretinoin boleh membantu.
 • Hydroquinone: Produk yang mengandungi hidrokuinon menghentikan pengeluaran melanin berlebihan, yang menyebabkan bintik-bintik gelap.
 • Asid Kojic: Ini adalah pencerah kulit lain yang dapat mengurangkan bintik-bintik gelap, tetapi mungkin kurang berkesan.
 • Vitamin C: Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa vitamin C, antioksidan, dapat mengurangi hiperpigmentasi, melindungi dari kerusakan akibat sinar matahari, dan meningkatkan kadar kolagen. Walau bagaimanapun, vitamin C mempunyai keupayaan yang rendah untuk menembusi kulit, jadi lebih banyak penyelidikan mengenai keberkesanannya untuk tujuan ini diperlukan.

Orang harus menggunakan produk ini – terutamanya hidrokuinon dan asid kojik – dengan berhati-hati, kerana penggunaan berlebihan boleh merengsakan kulit.

Anda tidak boleh menggunakan hidrokuinon untuk jangka masa yang panjang. Bertujuan untuk berehat setelah 3 bulan penggunaan berterusan.

Setelah lama digunakan, hidrokuinon boleh menyebabkan kulit menjadi gelap. Ini adalah sebahagian daripada keadaan yang disebut ochronosis eksogen.

Ahli dermatologi mungkin mengesyorkan produk gabungan yang menggabungkan beberapa produk menjadi satu yang boleh digunakan orang pada kulit mereka.

4. Rawat jerawat lebih awal

Seseorang yang mempunyai jerawat harus cuba mengelakkan produk dobi wangi.
Seseorang yang mempunyai jerawat harus cuba mengelakkan produk dobi wangi.
Mengubati jerawat lebih awal dapat mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk. Mengubati jerawat juga dapat mencegah pembentukan bintik-bintik gelap pada kulit, yang merupakan sebahagian daripada keadaan yang disebut hiperpigmentasi pasca-radang. Tompok-tompok gelap ini bukan parut.

Membentuk rutin penjagaan kulit harian yang lembut dapat membantu menghentikan jerawat. Menggunakan produk non-komedogenik, bebas minyak juga dapat mencegah jerawat.

Orang juga harus berusaha menghindari perengsa, seperti pencuci pakaian wangi dan produk kulit dengan minyak wangi yang berat. Penting bagi seseorang untuk berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mengetahui mengenai produk yang mungkin sesuai untuk jenis jerawat mereka.

5. Makan makanan yang seimbang

Penjagaan kulit yang baik bermula di bahagian dalam. Untuk memberi nutrien kepada kulit yang diperlukan untuk membentuk dan memperbaiki diri, anda perlu makan makanan yang sihat, yang mempunyai banyak:

 • buah-buahan dan sayur-sayuran
 • bijirin penuh
 • sumber protein tanpa lemak, seperti ikan, telur, kekacang, dan tahu
 • lemak sihat, termasuk kacang, alpukat, dan minyak zaitun

Mengelakkan makanan yang diproses dan dipenuhi gula dan mengehadkan pengambilan alkohol juga dapat membantu meningkatkan kesihatan kulit. Alkohol boleh menjadikan penyakit kulit tertentu, seperti psoriasis, menjadi lebih teruk.

Orang yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat atau eksim harus berbincang dengan pakar dermatologi untuk menentukan sama ada terdapat makanan yang boleh memburukkan lagi gejala.

Menjadikan rutin penjagaan kulit yang baik dapat membantu menjaga kulit hitam cerah dan kenyal.

Selain melakukan rutin harian yang lembut dan mengamalkan diet yang sihat, orang dengan kulit hitam harus menghindari penggunaan produk yang mengandung bahan kimia dan pewangi yang keras.

Masalah kulit tertentu, seperti jerawat dan bintik-bintik gelap, mendapat manfaat daripada teknik rawatan dan pencegahan yang pantas.

Untuk mengelakkan pembentukan dan pemburukan bintik-bintik gelap dan masalah kesihatan yang lebih serius seperti barah kulit, para pakar mengesyorkan agar semua orang menggunakan sunblock dengan SPF 30 atau lebih tinggi setiap hari.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *