Khasiat oatmeal untuk kulit

Ramai orang menggunakan oatmeal sebagai ubat rumah untuk menenangkan kulit kering, gatal, atau jengkel. Oatmeal tanah dapat berfungsi sebagai pengelupas, menghilangkan kotoran, minyak, dan sel kulit mati. Orang juga boleh menggunakan oatmeal untuk membersihkan kulit, melembapkan kulit, dan mengurangkan keradangan pada kulit.

Doktor biasanya mengesyorkan agar orang menggunakan oatmeal koloid untuk kulit mereka. Oatmeal jenis ini adalah serbuk halus.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan manfaat oatmeal untuk kulit, bagaimana orang boleh menggunakannya, dan beberapa resipi untuk menggunakan oatmeal dalam rawatan di rumah.

Khasiat oatmeal baik untuk kulit

Khasiat oatmeal untuk kulit

Oatmeal koloid mengandungi beberapa komponen yang dapat bermanfaat bagi kulit. Komponen ini merangkumi:

 • beta glukan, yang merupakan bahan yang dapat menyerap air
 • fenol, yang merupakan sejenis antioksidan
 • saponin, yang mempunyai sifat seperti sabun dan boleh bertindak sebagai pembersih
 • minyak

Kajian pada tahun 2015 menunjukkan bahawa oatmeal koloid mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang yang dapat membantu meningkatkan kekeringan kulit, kerak kulit, dan kekasaran kulit. Oatmeal koloid juga dapat mengurangkan kegatalan pada kulit.

Kajian ini mengkaji ekstrak oatmeal koloid di persekitaran makmal, serta kesan losyen berasaskan oatmeal pada 29 peserta wanita dengan kaki kering dan gatal.

Keselamatan oatmeal koloid

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah meluluskan penggunaan oatmeal koloid sebagai produk penjagaan kulit yang dijual bebas.

Penyelidikan dari tahun 2012 meneliti penggunaan produk penjagaan kulit peribadi yang mengandungi oatmeal koloid dalam 2,291 peserta. Para penyelidik tidak mencatat sebarang laporan alahan dalam jangka masa penggunaan produk selama 3 tahun.

Kegunaan untuk oatmeal

Orang boleh menggunakan oatmeal ke kulit mereka untuk membantu dengan pelbagai masalah. Perlu diingat bahawa banyak kajian yang disebutkan di bawah ini melibatkan sebilangan kecil peserta, dan hasilnya mungkin tidak dapat dipercayai seperti kajian yang lebih besar.

Oatmeal koloid boleh membantu untuk masalah kulit berikut:

Kekeringan kulit dan gatal-gatal kulit

Kertas 2018 menunjukkan bahawa menggunakan krim yang mengandungi kolat oatmeal dapat mengurangkan kekeringan, gatal-gatal, dan kerak yang menjadi gejala keadaan kulit seperti kulit kering dan dermatitis atopik pada kanak-kanak.

Penulis menyimpulkan bahawa oatmeal koloid dapat membantu memulihkan dan mengekalkan penghalang kulit.

Satu kajian dari tahun 2015 yang melihat 29 wanita dengan kulit kering dan gatal menunjukkan peningkatan gejala setelah 2 minggu menggunakan lotion yang mengandungi oatmeal koloid.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga menyarankan bahawa mandi oatmeal koloid dapat membantu melegakan gatal-gatal pada kes herpes zoster.

Ekzema

Ekzema menyebabkan kulit gatal, bersisik, atau kulit bengkak.

Kajian tahun 2020 mengkaji kesan oatmeal koloid pada ekzema tangan kronik di kalangan pesakit di klinik dermatologi di Iran.

Di antara 26 pesakit yang mendapat rawatan dengan krim oatmeal koloid 1%, para penyelidik memerhatikan pelepasan simptom yang lebih lama daripada yang dialami oleh kumpulan kawalan.

Kajian lain mengkaji kesan krim oatmeal koloid pada kulit orang dengan ekzema ringan hingga sederhana berbanding dengan pelembap kulit standard.

Di antara 30 orang yang menerima krim oatmeal koloid, para penyelidik memerhatikan lebih sedikit bakteria berbahaya di kawasan kulit yang rosak berbanding dengan 31 peserta yang mendapat pelembap kulit standard.

Para penyelidik juga menyatakan bahawa kawasan kulit yang rosak sembuh lebih baik dengan krim oatmeal koloid daripada pelembap kulit standard.

Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit di mana sistem imun mencetuskan pengeluaran sel kulit yang berlebihan. Psoriasis boleh menyebabkan pengembangan kulit bersisik, kekeringan kulit, dan gatal-gatal pada kulit.

Satu kajian baru-baru ini melihat kesan losyen oatmeal koloid 1% pada gejala 60 wanita dengan psoriasis dan kulit sensitif.

Setelah 4 minggu menggunakan losyen, para peserta melaporkan bahawa mereka telah melihat peningkatan yang ketara dalam gejala mereka. Gejala yang paling membaik adalah kegatalan kulit dan pengelupasan kulit.

Di samping itu, 96% peserta berpendapat bahawa rawatan tersebut meningkatkan keparahan psoriasis mereka dan mengurangkan jumlah tompok kulit yang rosak.

Mandi oatmeal juga dapat membantu meredakan gatal-gatal dan kerengsaan kulit yang disebabkan oleh psoriasis.

Bolehkah oatmeal memutihkan kulit?

Beberapa sumber dalam talian mendakwa bahawa produk makanan, seperti oatmeal, kunyit, atau lemon, dapat memutihkan kulit. Walau bagaimanapun, sebahagian besar tuntutan ini tidak berdasarkan sains.

Walaupun belum ada kajian yang menumpukan pada kemungkinan kesan pemutihan oatmeal, oatmeal dapat membantu mengurangkan kemerahan kulit dan kegatalan dengan mengurangkan kerengsaan kulit.

Cara menggunakan oat untuk merawat kulit

Sebilangan besar penyelidikan mengenai penggunaan oatmeal pada kulit mengkaji kesan oatmeal koloid. Colloidal oatmeal adalah biji gandum utuh yang digiling dan diproses oleh pengeluar untuk digunakan sebagai pelindung kulit.

Menggunakan pengisar rumah untuk mengisar gandum mentah mungkin tidak menghasilkan ukuran bijirin yang optimum tetapi masih berkesan.

Untuk menguji apakah gandum digiling cukup halus, campurkan kira-kira 1 sudu besar gandum ke dalam segelas air suam. Warna putih susu menunjukkan bahawa oat digiling halus.

Ini adalah cara menggunakan oat di rumah:

Mandi oat

Topeng muka oatmeal

Topeng muka pengelupasan

Topeng oatmeal tanah dapat membantu menghilangkan sel kulit mati dan membuka liang pori.

Bahan-bahan

 • 2 sudu teh oatmeal koloid
 • air

Topeng muka untuk kulit berminyak

Sebilangan orang mendakwa bahawa putih telur dapat menegang dan menegangkan kulit. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang boleh menggunakan madu untuk menenangkan kulit yang rosak.

Topeng muka ini menggabungkan kelebihan oatmeal dengan putih telur dan madu.

Bahan-bahan

 • ½ cawan oatmeal koloid
 • 1 biji telur putih
 • 1 sudu teh madu

Topeng muka untuk kulit kering

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak tumbuhan mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan pada kulit. Minyak tumbuhan mempromosikan penyembuhan dan membantu memperbaiki penghalang kulit.

Bahan-bahan

 • ½ cawan oatmeal koloid
 • 1 biji telur
 • 1 sudu teh minyak badam
 • setengah pisang tumbuk
 • 1 sudu teh madu

Bila perlu menghubungi doktor

Orang yang mengalami gejala penyakit kronik seperti eksim dan psoriasis harus menghubungi doktor untuk membincangkan rancangan rawatan.

Walaupun oatmeal koloid dapat membantu mengawal dan memperbaiki gejala dengan ketara, seorang profesional penjagaan kesihatan harus mengesahkan bahawa ia boleh digunakan bersama dengan ubat orang itu.

Kajian 2016 lebih 2,000 orang mendapati tidak ada yang mengalami reaksi alahan terhadap oatmeal koloid. Walau bagaimanapun, jika seseorang mengalami gejala reaksi alergi ketika menggunakan oatmeal, mereka harus berhenti menggunakannya dan mendapatkan rawatan perubatan.

Ringkasan

Oatmeal koloid dapat membantu melegakan simptom penyakit kulit, seperti kulit kering dan gatal.

Orang boleh membeli oatmeal koloid dalam talian atau di kedai kesihatan. Sebagai alternatif, orang boleh mencuba membuat oatmeal koloid di rumah dengan menggunakan pengisar untuk mengisar oat mentah.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *