Manik karbon boleh mengurangkan penyakit hati, memulihkan kesihatan usus

Manik karbon boleh mengurangkan penyakit hati, memulihkan kesihatan usus
Penyelidik telah mereka bentuk manik karbon yang boleh membantu meningkatkan kesihatan usus dan hati.
  • Manik karbon inovatif yang dibangunkan oleh penyelidik di UCL suatu hari nanti boleh menjadi kaedah baharu untuk merawat penyakit yang dikaitkan dengan kesihatan usus yang lemah, seperti sirosis hati, yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia.
  • Penyelidikan baru telah mendedahkan bahawa manik karbon ini, mampu menyerap bakteria dan toksin berbahaya, meningkatkan kesihatan usus, hati, buah pinggang dan otak dengan ketara dalam model haiwan dan menunjukkan potensi untuk kegunaan manusia.
  • Kajian lanjut diperlukan, walau bagaimanapun, manik karbon ini mungkin mewakili langkah maju yang menjanjikan dalam menangani isu yang berkaitan dengan ketidakseimbangan mikrobiota usus.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Gut, menunjukkan bahawa manik karbon ini, kini dilesenkan kepada UCL-spinout Yaqrit, berjaya meningkatkan kesihatan usus, hati, buah pinggang dan otak pada tikus dan tikus, dan dianggap selamat untuk kegunaan manusia.

Di seluruh dunia, kira-kira 112 juta individu hidup dengan sirosis hati.

Peranan penting mikrobiota usus dalam kesihatan keseluruhan hanya kini diiktiraf sepenuhnya.

Ketidakseimbangan dalam mikrobiota boleh menyebabkan pertumbuhan berlebihan bakteria berbahaya, memberi kesan kepada bakteria yang memberi manfaat dan mengekalkan kesihatan usus.

Kesan bakteria berbahaya terhadap kesihatan usus

Bakteria berbahaya memberi kesan kepada persekitaran usus dengan merembeskan endotoksin, metabolit toksik, dan sitokin, yang mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk pertumbuhannya.

Bahan-bahan ini, terutamanya endotoksin, boleh mencetuskan keradangan dan meningkatkan kebolehtelapan dinding usus, yang membawa kepada kerosakan pada organ lain seperti hati, buah pinggang, dan otak.

Dalam kes sirosis, penyakit yang ditandai dengan parut hati, keradangan yang disebabkan oleh endotoksin diketahui memburukkan lagi kerosakan hati.

Antibiotik adalah bahagian biasa rawatan sirosis untuk menguruskan bakteria berbahaya tetapi menimbulkan risiko rintangan antibiotik dan biasanya dikhaskan untuk peringkat lanjut penyakit.

Bekerjasama dengan industri untuk membangunkan manik karbon yang inovatif

Untuk menangani cabaran ini, penyelidik UCL, dengan kerjasama Yaqrit, telah membangunkan manik karbon oral yang kecil.

Manik karbon ini direka bentuk dengan struktur mikroskopik unik yang membolehkannya menyerap kedua-dua molekul besar dan kecil di dalam usus.

Dalam kajian mereka, penyelidik UCL mengkaji keberkesanan manik karbon, yang dijenamakan sebagai Carbalive™, dalam menggalakkan kesihatan usus dan kesannya terhadap fungsi hati, buah pinggang dan otak pada tikus dan tikus.

Penemuan menunjukkan bahawa pengambilan manik setiap hari selama beberapa minggu menghentikan kemajuan parut hati dan kecederaan dalam model haiwan dengan sirosis dan penurunan kematian pada mereka yang mengalami kegagalan hati akut-ke-kronik (ACLF).

Manik-manik itu juga dinilai dalam percubaan klinikal yang melibatkan 28 pesakit dengan sirosis. Para penyelidik mendapati bahawa manik itu selamat dan menyebabkan kesan sampingan yang minimum.

Sekiranya manik karbon ini menunjukkan manfaat yang sama pada manusia seperti yang dilihat dalam model haiwan, ia boleh mewakili kemajuan yang ketara dalam merawat penyakit hati.

Manik karbon berfungsi dengan menyerap endotoksin dan metabolit berbahaya lain daripada bakteria 'buruk' dalam usus. Tindakan ini menyokong persekitaran yang lebih sihat untuk bakteria berfaedah untuk berkembang maju, dengan itu membantu memulihkan kesihatan mikrobiom.

Dengan tindakan itu, manik karbon menghalang toksin ini daripada merebak ke bahagian lain badan dan menyebabkan kerosakan, seperti yang diperhatikan dalam keadaan seperti sirosis.

Hasil daripada kajian awal telah membuka jalan untuk ujian klinikal tambahan untuk menilai keberkesanan manik karbon pada manusia, dengan satu percubaan sedemikian ditetapkan untuk bermula tidak lama lagi.

Rawatan baru untuk sirosis boleh dicapai

Penyelidikan lanjut akan menguji sama ada faedah ini meluas kepada manusia, yang berpotensi membawa kepada rawatan baharu untuk penyakit yang berkaitan dengan kesihatan usus yang lemah.

Dua pakar, yang tidak terlibat dalam penyelidikan ini, bercakap dengan kami.

Nathan Price, PhD, ketua pegawai saintifik Thorne, memberitahu kami bahawa walaupun penyelidikan itu di peringkat awal dan memerlukan lebih banyak pengesahan, “kerja itu menjanjikan.”

“Yaq-001 mewakili pendekatan baharu yang menjanjikan untuk mencegah perkembangan kerosakan hati dan komplikasi dalam pesakit sirosis, keperluan perubatan yang tidak dapat dipenuhi,” jelas Price.

“Tidak seperti antibiotik, yang boleh mengganggu mikrobiom usus dan menggalakkan rintangan dadah, Yaq-001 secara selektif membuang produk bakteria berbahaya tanpa membunuh bakteria berfaedah itu sendiri. Mekanisme yang disasarkan ini melindungi daripada kesan merosakkan toksin bakteria sambil memelihara kesihatan usus. Pendekatan sebegini sangat penting kerana kami mahu mengadakan campur tangan yang meninggalkan sebanyak mungkin perkara yang menghasilkan kesihatan.”
— Nathan Price, PhD

Lena Bakovic, MS, RDN, pakar diet berdaftar yang pakar dalam penyakit kronik, pengurusan berat badan, kesihatan usus, onkologi, dan kesihatan dan kesejahteraan umum berkata: “Hasil kajian ini pastinya menggugah fikiran dan dengan ujian lanjut akhirnya mungkin menawarkan harapan untuk cara baru untuk merawat penyakit hati.”

“Kehadiran dysbiosis usus dan keradangan kedua-duanya mempunyai implikasi negatif untuk perkembangan sirosis dan akhirnya kegagalan hati pada manusia.”

“Nampaknya keputusan di sini menunjukkan kesan menjanjikan Yaq-001 pada perkembangan fibrosis, hipertensi portal, sirosis, status pemakanan, dan kematian dalam model haiwan,” jelas Bakovic.

“Mengenai status pemakanan, khususnya, nampaknya Yaq-001 dalam tikus dapat mengurangkan kesan katabolik penyakit hati, dengan pengaruh positif terhadap berat badan dan sarcopenia. Jika akhirnya dapat diterjemahkan kepada manusia, rawatan ini mungkin menawarkan harapan dalam mengurangkan kekurangan zat makanan, yang kami tahu merumitkan lagi rawatan klinikal dan kemajuan penyakit hati.”
— Lena Bakovic

Price menyatakan bahawa “hasil daripada kajian haiwan adalah menggalakkan, menunjukkan bahawa Yaq-001 meningkatkan pelbagai penanda kesihatan usus, hati, otak dan buah pinggang.”

“Faedah ini mencadangkan ia boleh menjadi alat yang berkuasa untuk mencegah komplikasi serius dalam pesakit sirosis,” tambahnya.

Bakovic bersetuju, berkata, “ujian klinikal lanjut untuk menyokong penggunaan Yaq-001 pada manusia akhirnya boleh membawa kepada kelulusan untuk rawatan baru untuk dysbiosis usus, keradangan, dan perkembangan penyakit hati.”

Ujian manusia adalah perlu

“Satu aspek yang perlu dipertimbangkan ialah mikrobiom tikus tidak sama dengan manusia, yang mungkin memberi kesan kepada hasil positif yang serupa dalam subjek manusia,” kata Bakovic.

“Sebaliknya, percubaan ini telah diselesaikan dengan subjek manusia dalam format buta dua kali, rawak, dan terkawal plasebo, dan menunjukkan keselamatan/toleransi yang menjanjikan,” katanya.

Price bersetuju, berkata, “Jika terbukti berjaya dalam percubaan yang lebih besar, Yaq-001 boleh menawarkan harapan baharu kepada berjuta-juta di seluruh dunia yang menderita sirosis dengan menyediakan pilihan rawatan yang disasarkan, menjimatkan mikrobiom untuk mencegah perkembangan penyakit dan komplikasi yang mengancam nyawa.”

“Yang penting, percubaan kecil manusia telah menunjukkan bahawa Yaq-001 selamat dan boleh diterima dengan baik apabila diambil secara lisan oleh pesakit sirosis. Data keselamatan ini, ditambah dengan hasil yang menjanjikan dalam haiwan, menyediakan asas yang kukuh untuk bergerak ke hadapan dengan ujian klinikal yang lebih besar untuk menguji keberkesanannya.”
— Nathan Price, PhD

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *