Bolehkah minum teh kombucha membantu mengurangkan lemak?

Bolehkah minum teh kombucha membantu mengurangkan lemak dengan meniru puasa?

Bolehkah minum teh kombucha membantu mengurangkan lemak?
Penyelidikan telah mendapati bahawa probiotik dalam kombucha boleh mengurangkan pengumpulan lemak dalam badan.

  • Tahap trigliserida yang tinggi dalam badan dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular.
  • Perubahan gaya hidup sihat seperti bersenam dengan kerap, menurunkan berat badan, mengehadkan penggunaan alkohol dan pemakanan yang sihat membantu menurunkan paras trigliserida.
  • Penyelidik dari The University of North Carolina di Chapel Hill mengatakan bahawa meminum teh kombucha juga membantu mengurangkan pengumpulan lemak dan menurunkan tahap trigliserida melalui model cacing.

Apabila seseorang mempunyai terlalu banyak lemak yang disimpan dalam badan mereka, terutamanya trigliserida, ia boleh meningkatkan risiko mereka untuk mengalami beberapa keadaan kesihatan, termasuk penyakit kardiovaskular seperti aterosklerosis, strok dan kegagalan jantung.

Tahap trigliserida yang tinggi dalam badan juga dikaitkan dengan peningkatan risiko keradangan akut di pankreas, yang boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular aterosklerotik.

Penyelidikan sebelum ini menunjukkan bahawa membuat perubahan gaya hidup sihat seperti bersenam dengan kerap, menurunkan berat badan, mengehadkan penggunaan alkohol, dan makan diet sihat yang tinggi serat dan lemak sihat serta rendah gula dan karbohidrat bertapis boleh membantu menurunkan paras trigliserida.

Kini, penyelidik dari The University of North Carolina di Chapel Hill mengatakan bahawa meminum teh kombucha juga membantu mengurangkan pengumpulan lemak dan menurunkan tahap trigliserida melalui model cacing.

Kajian ini baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal PLOS Genetics.

Cara baharu untuk menurunkan simpanan lemak dalam badan

Menurut Rob Dowen, profesor biologi sel dan fisiologi di Sekolah Perubatan di The University of North Carolina di Chapel Hill dan pengarang utama kajian ini, adalah penting untuk mencari cara baharu bagi orang ramai untuk mengurangkan pengumpulan lemak dan menurunkan tahap trigliserida dalam badan kerana penyakit moden termasuk diabetes, hipertensi, dan penyakit kardiovaskular adalah antara penyumbang utama kematian awal.

“Penyakit ini termasuk dalam kategori sindrom metabolik, yang sering dikaitkan dengan disregulasi homeostasis lipid, mengakibatkan trigliserida plasma tinggi, tekanan darah tinggi, dan obesiti,” jelas Dowen kepada kami.

“Penyiasatan makanan berfungsi yang secara langsung boleh meningkatkan homeostasis lipid semasa penyakit metabolik, atau makanan berfungsi yang boleh berfungsi sebagai tambahan kepada pendekatan terapeutik tradisional, adalah sangat penting dalam mengenal pasti strategi baharu untuk menyokong kesihatan jangka panjang di zaman moden,” tambah beliau. .

Teh kombucha boleh mengurangkan lemak

Untuk kajian ini, Dowen dan pasukannya memberi tumpuan kepada teh kombucha sebagai cara yang berpotensi untuk menurunkan tahap trigliserida.

“Minuman purba ini, yang berakar umbi dalam perubatan tradisional Timur, telah menyaksikan kebangkitan yang berterusan dalam populariti sejak permulaan abad dan berleluasa dalam ruang runcit minuman walaupun kekurangan maklumat yang ketara tentang cara penggunaannya memberi kesan kepada pengguna,” Dowen dijelaskan.

Teh Kombucha ialah minuman yang ditapai daripada teh hitam dan budaya simbiotik bakteria dan yis (SCOBY). Penambahan bakteria dan yis juga menjadikannya minuman probiotik.

Kajian haiwan dan manusia berskala kecil sebelum ini mencadangkan kombucha mungkin membantu dalam rawatan beberapa penyakit, termasuk diabetes, penyakit hati dan kesihatan usus.

Penyelidikan haiwan dan pra-klinikal lain mendapati bahawa kombucha boleh membantu dengan pelbagai aspek kesihatan kardiovaskular, seperti menurunkan paras kolesterol dan tekanan darah tinggi.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kajian lepas menunjukkan bahawa sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan apabila meminum kombucha termasuk degupan jantung yang cepat atau pedih ulu hati akibat kafein tambahan daripada minuman tersebut.

Kajian kes yang diterbitkan pada Jun 2022 mencadangkan penggunaan kombucha kadangkala mempunyai kesan kardiotoksik.

Kombucha mungkin meniru puasa di dalam usus

Penyelidik mengasaskan kajian mereka pada model cacing.

“Sistem model haiwan kegemaran kami untuk digunakan dalam makmal ialah nematod Caenorhabditis elegans, yang menggunakan bakteria sebagai sumber makanan utamanya,” kata Dowen. “Oleh itu, kita boleh mengkaji secara langsung hubungan antara hos dan mikrob probiotik yang terdapat dalam teh kombucha dalam sistem model yang boleh dikesan secara genetik.”

Melalui model cacing, saintis mendapati bahawa selepas menelan teh kombucha, mikrob daripada teh menjajah usus cacing, mewujudkan perubahan metabolik yang serupa dengan perubahan metabolik yang berlaku semasa berpuasa.

“Kami sangat terkejut apabila mendapati mikrob probiotik dalam teh kombucha boleh menjajah usus cacing dan merangsang tindak balas metabolik seperti berpuasa dalam tuan rumah, yang berlaku walaupun haiwan ini tidak menunjukkan kecacatan dalam penyerapan nutrien usus, ” jelas Dowen. .

“Sungguh luar biasa, tindak balas ini hanya dilihat pada haiwan yang memakan mikrob yang diasingkan daripada budaya teh kombucha yang ditapai sepenuhnya dan bukan campuran mudah mikrob yang tidak berkaitan dengan kombucha yang tidak ditapai. Pemerhatian ini mencadangkan metabolit mikrob yang dihasilkan semasa proses penapaian boleh membentuk laluan metabolik perumah,” tambahnya.

Probiotik membantu menurunkan tahap trigliserida

Dowen dan pasukannya juga mendapati melalui model cacing bahawa haiwan yang memakan diet termasuk mikrob probiotik yang terdapat dalam teh kombucha mengalami pengurangan pengumpulan lemak dan penurunan paras trigliserida.

“Penemuan ini penting kerana ia konsisten dengan manfaat kesihatan manusia yang dikatakan daripada teh kombucha, yang termasuk perlindungan terhadap penyakit metabolik, fungsi hati yang lebih baik dan pengurangan pengumpulan lemak.”
– Rob Dowen, PhD

“Kebanyakan bukti ini adalah anekdot atau tidak disokong oleh kajian mekanistik terperinci. Oleh itu, penemuan kami sangat mengujakan kerana ia menyokong manfaat kesihatan manusia teh kombucha dan memberikan gambaran mekanistik tentang bagaimana metabolisme hos boleh diubah oleh mikrob probiotik yang berkaitan dengan kombucha,” Dowen meneruskan.

“Adalah penting untuk menunjukkan bahawa kajian kami telah dilakukan dalam organisma model di makmal, dan oleh itu, keputusan kami perlu dibuktikan dan diperluaskan dalam sistem model mamalia untuk memaklumkan lebih lanjut bagaimana penggunaan kombucha memberi kesan kepada fisiologi manusia, ” katanya. .

Batu loncatan untuk penyelidikan masa depan pada manusia

Selepas mengkaji kajian ini, Cheng-Han Chen, MD, ahli kardiologi intervensi dan pengarah perubatan yang diperakui oleh Lembaga Jantung Struktural di Pusat Perubatan MemorialCare Saddleback di Laguna Hills, CA, memberitahu kami bahawa kajian ini menarik dan menjana hipotesis dan pastinya boleh menjadi batu loncatan untuk penyelidikan masa hadapan.

“Kami tahu bahawa pengambilan lemak tepu adalah faktor risiko yang besar untuk penyakit kardiovaskular. Obesiti, pengambilan lemak tepu dan paras kolesterol — semuanya merupakan faktor risiko penyakit jantung. Jika ada cara untuk menyesuaikan usus anda supaya ia tidak akan menyerap sebanyak lemak tepu dan tidak akan memetabolismekan banyak daripadanya, maka ia boleh memberi manfaat kesihatan untuk sistem kardiovaskular,” jelas Chen.

“Adalah bagus untuk mengkaji jenis kesan ini dalam organisma yang lebih kompleks, mungkin juga dalam mamalia, dan akhirnya ini akan membantu membimbing hala tuju penyelidikan untuk faedah kombucha pada manusia,” tambahnya.

Kombucha mungkin mempunyai beberapa kesan buruk

Kami juga bercakap dengan Monique Richard, pakar pemakanan pakar pemakanan berdaftar dan pemilik Nutrition-In-Sight, tentang kajian ini.

Richard berkata bahawa pada masa ini terdapat kekurangan bukti yang mencukupi untuk manfaat klinikal penting kombucha.

“Saya tidak mengatakan tiada manfaat kesihatan daripada pengambilan kombucha seperti daripada teh — hitam atau hijau — yang membekalkan polifenol dan bahan tambahan seperti vitamin B, tetapi saya juga menggesa pengguna untuk mengambil kira jumlah gula yang ada. dalam kombucha dan jumlah kafein,” jelasnya.

“Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kombucha boleh berinteraksi dengan ubat diabetes, walaupun perlu diperhatikan, daripada kajian tentang model haiwan, dan boleh mempunyai kesan glisemik rendah, atau glukosa darah rendah, bergantung pada bahan, orang dan interaksi ubat. Ia juga boleh berinteraksi dengan ubat antabuse,” Richard menambah.

Sebelum menenggak sebotol kombucha atau mengamalkan penggunaan SCOBY di dapur anda sendiri, Richard menasihatkan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan pakar pemakanan berdaftar untuk mengetahui punca punca apa yang mungkin menyumbang kepada pengumpulan lemak yang tinggi atau trigliserida yang tinggi.

“Petunjuk – ia mungkin gabungan diet, gaya hidup, dan genetik, sebagai tambahan kepada faktor lain yang harus ditangani,” tambahnya.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *