Apa yang perlu diketahui mengenai anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi adalah keadaan di mana terlalu sedikit sel darah merah di dalam badan kerana kekurangan zat besi.

Tubuh menggunakan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah, yang mengangkut oksigen ke seluruh badan.

Tanpa zat besi yang cukup, mungkin ada terlalu sedikit sel darah merah yang sihat untuk membawa oksigen yang mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh.

Hasil dari keadaan ini disebut anemia kekurangan zat besi, yang boleh menyebabkan seseorang merasa sangat letih dan kehabisan nafas.

Apa itu anemia?

Apa yang perlu diketahui mengenai anemia kekurangan zat besi
Apabila tidak terdapat cukup sel darah merah atau hemoglobin yang sihat di dalam badan, keadaan ini disebut anemia.

Anemia adalah keadaan darah yang dicirikan oleh kekurangan sel darah merah atau hemoglobin yang sihat.

Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengikat oksigen.

Apabila tubuh tidak mempunyai cukup hemoglobin yang beredar, oksigen tidak akan sampai ke seluruh bahagian badan.

Akibatnya, organ dan tisu mungkin tidak berfungsi dengan baik, dan seseorang mungkin merasa letih.

Anemia kekurangan zat besi berlaku apabila tubuh tidak mempunyai cukup zat besi untuk menghasilkan hemoglobin yang diperlukannya.

Penyebab anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi berkaitan secara langsung dengan kekurangan zat besi dalam badan. Punca kekurangan zat besi berbeza-beza.

Beberapa sebab biasa termasuk:

 • diet yang buruk atau tidak cukup zat besi dalam diet
 • kehilangan darah
 • penurunan keupayaan untuk menyerap zat besi
 • kehamilan

Makanan yang buruk

Makanan yang kekurangan zat besi adalah penyebab utama kekurangan zat besi.

Makanan yang kaya dengan zat besi, seperti telur dan daging, membekalkan tubuh dengan banyak zat besi yang diperlukannya untuk menghasilkan hemoglobin. Sekiranya seseorang tidak cukup makan untuk mengekalkan bekalan zat besi mereka, kekurangan zat besi dapat berkembang.

Kehilangan darah

Zat besi dijumpai terutamanya dalam darah, kerana disimpan dalam sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh berlaku apabila seseorang kehilangan banyak darah akibat kecederaan, melahirkan, atau haid yang berat.

Dalam beberapa kes, kehilangan darah yang perlahan dari penyakit kronik atau beberapa barah boleh menyebabkan kekurangan zat besi.

Berkurangnya keupayaan menyerap zat besi

Sebilangan orang tidak dapat menyerap zat besi yang cukup dari makanan yang mereka makan. Sebabnya mungkin masalah dengan usus kecil, seperti penyakit seliak atau penyakit Crohn, atau jika sebahagian usus kecil telah dikeluarkan.

Kehamilan

Tahap zat besi yang rendah adalah masalah biasa bagi wanita hamil. Janin yang sedang tumbuh memerlukan banyak zat besi, yang boleh menyebabkan kekurangan zat besi.

Juga, seorang wanita hamil mempunyai peningkatan jumlah darah di tubuhnya. Jumlah darah yang lebih besar ini memerlukan lebih banyak zat besi untuk memenuhi keperluannya.

Faktor-faktor risiko

Pendermaan darah yang kerap dapat meningkatkan risiko mengalami kekurangan zat besi.
Pendermaan darah yang kerap dapat meningkatkan risiko terjadinya kekurangan zat besi.
Beberapa kumpulan orang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap anemia kekurangan zat besi.

Kumpulan yang berisiko termasuk:

Vegetarian: Orang-orang, seperti vegetarian, yang makan makanan nabati, mungkin kekurangan zat besi. Untuk mengatasi masalah ini, mereka harus memasukkan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti kacang atau bijirin yang diperkaya. Vegetarian yang juga memakan makanan laut harus mempertimbangkan tiram atau salmon, sebagai sebahagian daripada diet biasa mereka.

Wanita: Kitaran haid bulanan dapat menyebabkan wanita dan remaja perempuan berisiko tinggi mengalami kekurangan zat besi.

Penderma darah: Orang yang memberi darah secara berkala meningkatkan peluang mereka mengalami kekurangan zat besi. Sebabnya adalah kehilangan darah yang kerap.

Bayi dan kanak-kanak: Bayi pramatang dan bayi dengan berat lahir rendah berisiko kekurangan zat besi. Juga, bayi yang tidak mendapat cukup zat besi melalui susu ibu mempunyai risiko yang lebih besar. Seorang doktor boleh menasihati wanita yang menyusui untuk menambahkan susu formula kaya zat besi ke dalam diet bayi mereka jika tahap zat besi mereka rendah.

Begitu juga, kanak-kanak yang mengalami lonjakan pertumbuhan mempunyai risiko peningkatan kekurangan zat besi. Penting bagi anak-anak untuk makan makanan yang pelbagai dan kaya nutrien untuk membantu mengelakkan kekurangan zat besi.

Gejala anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi sering memerlukan masa yang lama untuk berkembang. Orang mungkin tidak tahu mereka memilikinya sehingga gejalanya teruk.

Dalam beberapa kes, kekurangan zat besi dapat meningkat tanpa campur tangan, kerana keadaan seseorang berubah, seperti setelah seorang wanita melahirkan.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai gejala anemia kekurangan zat besi, mereka harus berbincang dengan doktor mereka.

Seseorang yang kekurangan zat besi boleh mengalami beberapa gejala berikut:

 • menjadi lemah
 • pening atau pening
 • keletihan yang melampau
 • degupan jantung pantas
 • kuku mudah patah dan rapuh
 • kulit pucat
 • sakit dada
 • sesak nafas
 • sakit kepala
 • tangan dan kaki sejuk
 • sakit atau keradangan pada lidah
 • keinginan untuk benda-benda yang tidak berkhasiat, seperti kotoran, kanji, atau ais
 • kurang selera makan, terutama pada kanak-kanak

Komplikasi dari anemia kekurangan zat besi

Dalam kes anemia kekurangan zat besi yang lebih ringan, seseorang tidak mungkin mengalami lebih banyak daripada gejala biasa yang dijelaskan di atas. Walau bagaimanapun, komplikasi tambahan boleh berlaku jika anemia kekurangan zat besi dibiarkan tanpa rawatan.

Komplikasi anemia kekurangan zat besi termasuk:

 • pertumbuhan yang perlahan pada kanak-kanak dan bayi
 • masalah jantung, termasuk kegagalan jantung atau jantung yang membesar kerana mengimbangi kekurangan oksigen
 • komplikasi kehamilan, termasuk berat lahir rendah dan peningkatan risiko kelahiran pramatang

Mendiagnosis anemia kekurangan zat besi

Ujian darah mungkin diperlukan untuk mendiagnosis anemia kekurangan zat besi.
Ujian darah mungkin diperlukan untuk mendiagnosis anemia kekurangan zat besi.
Hanya doktor yang dapat mendiagnosis anemia kekurangan zat besi. Penting bagi seseorang untuk mendapatkan nasihat daripada profesional perubatan jika mereka mempunyai gejala yang ketara.

Seorang doktor akan memulakan peperiksaan dengan mengemukakan soalan mengenai kesihatan umum orang itu. Doktor boleh memeriksa warna kulit, kuku, dan di bawah kelopak mata untuk mencari tanda-tanda fizikal anemia kekurangan zat besi.

Walau bagaimanapun, kerana anemia kekurangan zat besi tidak selalu mempunyai gejala yang dapat dilihat, ujian darah mungkin diperlukan.

Seorang doktor akan memeriksa darah untuk mencari maklumat berikut:

 • hematokrit atau peratusan sel darah merah dalam jumlah keseluruhan darah
 • saiz dan warna sel darah merah, terutama mencari sel pucat yang lebih kecil
 • tahap feritin rendah di mana kekurangan protein ini menunjukkan simpanan zat besi yang lemah dalam darah
 • menurunkan tahap hemoglobin yang berkaitan dengan kekurangan zat besi

Seorang doktor boleh mengemukakan soalan lebih lanjut atau melakukan ujian tambahan untuk menentukan sama ada anemia kekurangan zat besi adalah akibat daripada keadaan yang tidak didiagnosis.

Ujian ini mungkin berbeza-beza, bergantung pada gejala lain yang dijelaskan oleh seseorang. Sebagai contoh, seseorang yang mengalami kesakitan semasa pencernaan mungkin memerlukan kolonoskopi untuk melihat sama ada penyakit gastrousus adalah penyebab kekurangan zat besi.

Rawatan dan pengurusan diri

Anemia kekurangan zat besi biasanya dirawat dengan dua cara, iaitu meningkatkan pengambilan zat besi dan merawat sebarang keadaan yang mendasari.

Doktor mungkin mengesyorkan menggunakan suplemen zat besi untuk membantu memperbaiki tahap pengambilan zat besi. Makanan tambahan besi boleh dibeli di kaunter. Anda perlu mengambil suplemen zat besi seperti yang ditetapkan. Sebabnya terlalu banyak zat besi boleh menjadi toksik dan merosakkan hati.

Tambahan pula, sejumlah besar zat besi boleh menyebabkan sembelit. Akibatnya, doktor mungkin menetapkan pelembut najis atau pencahar untuk memudahkan buang air besar.

Sekiranya terdapat keadaan yang mendasari, rawatan lebih lanjut mungkin diperlukan. Rawatan untuk keadaan yang mendasar akan bergantung pada masalahnya tetapi mungkin berupa ubat tambahan, antibiotik, atau pembedahan.

Pengurusan diri dilakukan dengan menambahkan lebih banyak zat besi dan vitamin C ke dalam diet. Makanan yang kaya dengan zat besi termasuk kacang, daging merah, buah kering, bijirin yang diperkaya dengan besi, dan kacang polong. Makanan yang kaya dengan vitamin C termasuk buah sitrus, sayuran hijau, dan brokoli.

Sama ada seseorang memilih untuk menguruskan diri sendiri atau mengikuti cadangan doktor, orang itu perlu ingat bahawa membetulkan kekurangan zat besi akan memerlukan masa. Gejala mungkin bertambah baik setelah seminggu menjalani rawatan, tetapi mungkin memerlukan beberapa bulan atau lebih lama untuk meningkatkan bekalan zat besi dalam darah.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *