Alat bantu pendengaran boleh mengurangkan risiko demensia dan membantu orang hidup lebih lama

Alat bantu pendengaran boleh mengurangkan risiko demensia dan membantu orang hidup lebih lama
Pakar mengatakan alat bantuan pendengaran membantu orang dewasa yang lebih tua untuk mengambil bahagian dalam lebih banyak aktiviti.
 • Penyelidik melaporkan bahawa alat bantuan pendengaran membantu mengurangkan risiko kematian awal.
 • Mereka mengatakan bahawa salah satu sebabnya ialah alat bantu pendengaran membantu mencegah atau memperlahankan perkembangan demensia.
 • Stigma yang melekat pada alat bantu pendengaran dan ketakutan kehilangannya adalah beberapa sebab orang mengatakan mereka enggan menggunakan peranti ini.

Alat bantu pendengaran membantu mengurangkan risiko kematian, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet Healthy Longevity.

Penyelidik menggunakan data daripada Tinjauan Pemeriksaan Kesihatan dan Pemakanan Kebangsaan untuk mengenal pasti hampir 10,000 orang dewasa berumur 20 tahun ke atas dan telah melengkapkan penilaian audiometri serta mengisi soal selidik tentang penggunaan alat bantu pendengaran mereka.

Para saintis mengikuti 1,863 peserta selama 10 tahun untuk menentukan status kematian mereka.

Para penyelidik menyatakan bahawa:

 • 237 peserta kajian adalah pengguna alat pendengaran biasa. Penggunaan biasa ialah memakai alat bantu pendengaran mereka sekurang-kurangnya sekali seminggu, lima jam seminggu, atau separuh masa.
 • 1,483 diklasifikasikan sebagai tidak pernah pengguna. Kumpulan ini termasuk mereka yang melaporkan memakai alat bantu pendengaran mereka kurang daripada sekali sebulan.

Para penyelidik berkata terdapat hampir 25% perbezaan dalam risiko kematian antara pengguna alat bantu pendengaran biasa dan tidak pernah pengguna.

Keputusan ini kekal benar tanpa mengira tahap kehilangan pendengaran, umur, etnik, pendapatan, pendidikan dan faktor demografi yang lain.

Para penyelidik berkata tidak ada perbezaan antara mereka yang sekali-sekala menggunakan alat bantuan pendengaran mereka dan mereka yang melaporkan tidak pernah menggunakannya, menunjukkan penggunaan sekali-sekala tidak memberikan manfaat yang memanjangkan hayat.

Para saintis tidak meneliti mengapa terdapat perbezaan dalam risiko kematian, tetapi Dr. Janet Choi, penulis kajian utama dan pakar dalam neurotologi dan otolaringologi di Jabatan Otolaryngologi Pembedahan Kepala & Leher Caruso di University of Southern California, membuat spekulasi bahawa punca kehilangan pendengaran, seperti kemurungan dan kesunyian, boleh menjadi faktor penyumbang.

Seorang pakar, bagaimanapun, menyatakan berhati-hati tentang membaca terlalu banyak kajian ini.

“Saya bimbang orang yang membaca kajian ini akan bimbang bahawa mereka akan mati lebih awal kerana kehilangan pendengaran,” tambah Dr Darius Kohan, ketua otologi dan neurotologi di Northwell Lenox Hill Hospital di New York. “Ini tidak benar. Orang ramai tidak mati akibat kehilangan pendengaran. Mereka mungkin mati kerana keadaan yang menyumbang, seperti kemurungan atau kesunyian.

“Saya fikir ia adalah bagus jika pengaruh, termasuk selebriti, yang mengalami kehilangan pendengaran dan boleh bercakap secara terbuka tentang pengalaman mereka dengan alat bantu pendengaran,” Kohan, yang tidak terlibat dalam penyelidikan ini, memberitahu kami. “Ini boleh menggalakkan orang ramai menggunakan alat bantuan pendengaran dan mengurangkan stigma yang berkaitan dengan alat bantu pendengaran.”

Bagaimana alat bantu pendengaran membantu melambatkan demensia

Satu lagi kajian yang diterbitkan hari ini yang menggunakan data daripada pangkalan data Peperiksaan Pendengaran di Denmark Selatan, yang mengandungi data tentang semua pemeriksaan audiometri nada tulen yang dilakukan di klinik pemulihan pendengaran awam di selatan Denmark, mendapati bahawa alat bantu pendengaran mungkin menghalang atau melambatkan perkembangan demensia, termasuk Penyakit Alzheimer.

Kajian ini melibatkan orang yang berumur 50 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, para penyelidik mengecualikan mereka yang mengalami demensia pada peringkat awal, mereka yang tidak mempunyai maklumat alamat lengkap, dan mereka yang tidak tinggal di Denmark untuk lima tahun sebelumnya.

Pangkalan data termasuk:

 • 573,088 orang dengan purata umur 60 tahun
 • 23,023 orang yang mengalami demensia

Para saintis menggunakan rekod perubatan dalam pangkalan data untuk menentukan bilangan orang yang mengalami kehilangan pendengaran dan berapa ramai yang meminta bantuan pendengaran. Mereka menggunakan permintaan untuk bateri sebagai petunjuk penggunaan alat bantu pendengaran.

Selepas analisis, para penyelidik mendapati bahawa orang yang kehilangan pendengaran mempunyai risiko demensia 7% lebih tinggi, terutamanya di kalangan mereka yang tidak menggunakan alat bantu pendengaran.

Para penyelidik menyatakan bahawa anggaran risiko ini jauh lebih rendah daripada kajian lain, menunjukkan keperluan untuk penyelidikan membujur yang lebih berkualiti tinggi.

Satu kajian yang diterbitkan pada Ogos 2023 juga menekankan risiko demensia pada orang yang mengalami kehilangan pendengaran dan berkata, “Merawat kehilangan pendengaran mungkin merupakan cara selamat untuk mengurangkan risiko demensia dalam populasi yang terdedah.”

Dalam kajian itu, penyelidik mendapati bahawa orang yang mempunyai alat bantu pendengaran mempunyai kemahiran komunikasi yang jauh lebih baik. Walaupun itu boleh diramalkan, para penyelidik juga menyatakan bahawa peserta yang menerima alat bantuan pendengaran mempunyai hampir 50% pengurangan kadar penurunan kognitif berbanding kumpulan kedua yang diberi pendidikan tetapi bukan alat bantuan pendengaran.

Kepentingan pemeriksaan pendengaran

Pakar mencadangkan bahawa orang dewasa yang lebih tua diperiksa pendengaran mereka secara berkala.

“Bercakap daripada pengalaman, saya fikir kita perlu menyaring pesakit yang lebih tua yang mengalami demensia untuk kehilangan pendengaran,” kata Dr. Shae Datta, pengarah bersama Pusat Gegaran NYU Langone di New York dan pengarah neurologi kognitif di Hospital NYU Langone – Pulau Panjang.

“Alat bantu pendengaran boleh menghilangkan halangan kepada pemahaman,” Datta, yang tidak terlibat dalam penyelidikan, memberitahu kami.

Para saintis dalam kajian demensia terkini menunjukkan bahawa keputusan mencadangkan bahawa alat bantuan pendengaran mungkin menghalang atau melambatkan permulaan dan perkembangan demensia.

“Ini adalah kajian yang hebat,” kata Kohan. “Kumpulan peserta adalah hampir seluruh negara, yang menjadikan kajian itu berbaloi.”

“Kehilangan pendengaran biasanya bermula pada usia 60-an dan berkembang dengan perlahan, jadi orang itu tidak menyedarinya,” tambahnya. “Saya fikir pemeriksaan untuk kehilangan pendengaran pada usia itu akan memberi manfaat kepada orang ramai. Ia adalah mungkin untuk melakukannya di rumah menggunakan aplikasi. Walaupun keputusan mungkin tidak seperti yang anda akan terima daripada doktor, mereka memberikan maklumat tentang kehilangan pendengaran.”

Dr Michael Yong, pakar otolaryngolog dan neurorhinologist di Pacific Neuroscience Institute di California yang tidak terlibat dalam kajian ini, bersetuju.

Dia memberitahu kami bahawa apl ialah alat yang hebat, tetapi dia mencadangkan ia digunakan untuk pemeriksaan dan menjawab soalan, “Adakah saya perlu berjumpa doktor?”

Stigma alat bantu pendengaran

Para penyelidik menyatakan bahawa hanya kira-kira 10% orang yang boleh mendapat manfaat daripada alat bantu pendengaran menggunakannya.

“Terdapat banyak stigma mengenai alat bantu pendengaran,” kata Datta. “Ia mungkin memerlukan kaunseling untuk meyakinkan mereka untuk memakai alat bantuan pendengaran.”

“Alat bantu pendengaran membolehkan orang ramai berinteraksi dengan dunia dengan lebih lengkap,” tambah Kohan. “Ramai orang bimbang memakai alat bantu pendengaran menyebabkan mereka kelihatan tua, tetapi saya fikir tidak mendengar menyebabkan orang kelihatan tua. Mereka cenderung terlepas sebahagian daripada perbualan dan mungkin tidak menjawab apabila ditanya soalan. Mereka boleh membuat lebih banyak kesilapan atau terlepas arahan untuk menyelesaikan tugas di tempat kerja. Tidak mendengar lebih jelas daripada alat bantu pendengaran.”

“Kos juga boleh menjadi penghalang. Faktor ini telah berkurangan dengan keupayaan untuk membeli alat bantuan pendengaran di kaunter,” tambah Kohan. “Alat bantu pendengaran ini agak bagus, tetapi ia masih perlu diprogramkan. Sudah tentu, alat bantu pendengaran itu lebih baik daripada tiada. Sesetengah doktor menawarkan perkhidmatan alat bantu pendengaran pengaturcaraan. Anda mungkin membeli alat bantu pendengaran dengan harga $300 di kedai dan membayar beberapa ratus untuk memprogramkannya, dan anda mempunyai set alat bantu pendengaran yang jauh lebih murah.”

Yong berkata dalam kerjanya orang ramai mempunyai beberapa bantahan untuk memakai alat bantu pendengaran. Alasan mereka termasuk:

 • Stigma sosial
 • Kesukaran untuk mengekalkan
 • Takut kehilangan alat pendengaran
 • Kurang ketangkasan manual untuk memasukkan peranti ke dalam telinga

“Adalah penting untuk mendidik pesakit,” kata Yong. “Menggunakan alat bantuan pendengaran mempunyai keluk pembelajaran. Pakar perubatan harus membuka perbincangan untuk mengetahui bantahan terbesar dan bermula dari situ. Hari ini, terdapat banyak pilihan yang berbeza. Adalah menjadi tugas profesional perubatan untuk bekerja dengan pesakit dan mencari jenis alat bantu pendengaran yang paling berkesan. Orang ramai biasanya terus menggunakan alat bantuan pendengaran apabila mereka melihat manfaat.”

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *