Vaping meningkatkan risiko kegagalan jantung

Satu kajian menunjukkan bahawa vape, walaupun sekali, meningkatkan risiko kegagalan jantung.

Vaping meningkatkan risiko kegagalan jantung
Penyelidikan baharu mengaitkan vape dengan risiko kegagalan jantung yang lebih tinggi.

  • Lebih daripada 64 juta orang di seluruh dunia terjejas oleh kegagalan jantung.
  • Kegagalan jantung boleh berlaku jika otot jantung rosak dalam beberapa cara, seperti melalui penyakit, tekanan darah tinggi, atau merokok.
  • Kajian baharu daripada penyelidik di MedStar Health mengatakan orang yang menggunakan e-rokok mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kegagalan jantung berbanding mereka yang tidak pernah menggunakan vape.

Lebih daripada 64 juta orang di seluruh dunia terjejas oleh kegagalan jantung — keadaan kardiovaskular di mana otot jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi untuk badan.

Kegagalan jantung boleh berlaku jika otot jantung rosak akibat jangkitan, penggunaan dadah haram, tekanan darah tinggi, kecacatan jantung kongenital, serangan jantung, irama jantung tidak teratur, penyakit tertentu termasuk diabetes dan penyakit arteri koronari, dan merokok.

Kini, kajian baharu yang dibentangkan di sesi saintifik tahunan American College of Cardiology bulan ini melaporkan bahawa orang yang menggunakan e-rokok mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kegagalan jantung berbanding mereka yang tidak pernah menggunakan vape..

Hasil kajian ini masih belum diterbitkan dalam jurnal saintifik yang dikaji semula.

Penggunaan e-rokok meningkatkan risiko kegagalan jantung sebanyak 19%

Menurut Yakubu Bene-Alhasan, MD, MPH, seorang doktor pemastautin di MedStar Health di Baltimore dan pengarang utama kajian ini, walaupun beberapa kajian telah dijalankan mengenai perkaitan antara vape dan penyakit kardiovaskular, terdapat jurang pengetahuan dalam hal kegagalan jantung.

“Kegagalan jantung adalah keadaan dengan morbiditi dan kematian yang tinggi,” jelas Bene-Alhasan kepada kami. “Mengetahui sama ada vape boleh memberi kesan kepada kegagalan jantung adalah berguna dalam merangka campur tangan untuk mengurangkan serangan kegagalan jantung.”

Untuk kajian ini, Bene-Alhasan dan pasukannya menyemak data daripada rekod kesihatan elektronik dan tinjauan lebih daripada 175,000 orang dewasa AS daripada kajian All of Us, yang dilakukan oleh National Institutes of Health.

Selepas analisis, penyelidik mendapati bahawa orang yang menggunakan e-rokok pada bila-bila masa dalam hidup mereka adalah 19% lebih berkemungkinan mengalami kegagalan jantung berbanding mereka yang tidak pernah menggunakan e-rokok.

“Ini bukanlah keputusan yang mengejutkan, kerana kajian terdahulu telah membayangkan risiko bahaya dengan penggunaan e-rokok,” kata Bene-Alhasan.

“Analisis meta baru-baru ini dalam jurnal NEJM mendapati bahawa vape meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular antara penyakit lain. Kajian haiwan juga mendapati perubahan dalam jantung yang membawa kepada pengurangan kontraktiliti dan kelonggaran selepas terdedah kepada e-rokok. Perubahan ini adalah perubahan yang sama yang dilihat dalam kegagalan jantung,” tambahnya.

Peningkatan risiko kegagalan jantung diastolik

Para saintis juga mendapati penggunaan e-rokok mempunyai kesan terbesar pada jenis kegagalan jantung tertentu.

Dalam kajian ini, penyelidik melaporkan bahawa peningkatan risiko kegagalan jantung yang dikaitkan dengan penggunaan e-rokok adalah signifikan secara statistik untuk kegagalan jantung diastolik.

Kegagalan jantung diastolik berlaku apabila jantung boleh mengepam secara normal, tetapi otot terlalu kaku untuk membolehkannya mengisi dengan darah dengan betul.

Kegagalan jantung diastolik berlaku kerana otot jantung lemah dan ventrikel kiri tidak dapat mengecut dengan cukup kuat untuk menggerakkan darah.

“Kegagalan jantung diastolik tidak banyak difahami tetapi semakin mendapat pengiktirafan,” kata Bene-Alhasan.

“Ubat tradisional yang digunakan untuk merawat kegagalan jantung mempunyai faedah kematian yang lebih sedikit dalam kegagalan jantung jenis ini. Oleh itu, pengurusannya harus memasukkan strategi untuk menghalangnya daripada berkembang di tempat pertama. Mengetahui bahawa e-rokok berpotensi membawa kepada jenis kegagalan jantung adalah penting dalam merangka intervensi pencegahan,” jelasnya.

Bagaimanakah vape menyebabkan kegagalan jantung?

Memandangkan e-rokok dan produk vape lain dianggap “lebih selamat” daripada rokok, mengapakah penggunaan e-rokok atau produk vape lain berpotensi meningkatkan risiko kegagalan jantung seseorang?

“Lebih selamat” tidak sama dengan “selamat”, Cheng-Han Chen, MD, ahli kardiologi intervensi yang disahkan lembaga dan pengarah perubatan Program Jantung Struktur di Pusat Perubatan MemorialCare Saddleback di Laguna Hills, CA, yang tidak terlibat dalam kajian ini , memberitahu kami.

“Kita tahu dalam kajian lain bahawa nikotin itu sendiri mempunyai kesan buruk pada jantung. Khususnya dalam e-rokok, nikotinlah yang mempengaruhi cara jantung berfungsi dengan cekap dan menyebabkan hasil kardiovaskular yang semakin teruk. Jawapan ringkasnya ialah nikotin — kami tahu nikotin tidak baik untuk anda.”
— Cheng-Han Chen, MD

“E-rokok telah diketahui mempunyai nikotin juga dan rokok telah diketahui meningkatkan risiko kegagalan jantung, oleh itu e-rokok juga akan meningkatkan risiko ini,” kata Jennifer Wong, MD, ahli kardiologi dan pengarah perubatan yang disahkan oleh lembaga. Kardiologi Bukan Invasif di MemorialCare Heart and Vascular Institute di Pusat Perubatan Orange Coast di Fountain Valley, CA, yang juga tidak terlibat dalam kajian ini.

“Terdapat juga produk aerosol dalam e-rokok yang boleh menjejaskan fungsi pernafasan, dan itu boleh menyebabkan kegagalan jantung yang lebih teruk,” katanya.

“E-rokok menyumbang kepada keradangan dan meningkatkan tahap lipid dalam darah. Peningkatan tahap lipid membawa kepada aterosklerosis, faktor risiko untuk banyak penyakit kardiovaskular termasuk kegagalan jantung,” tambah Bene-Alhasan.

Keperluan untuk meningkatkan kesedaran awam bahaya vaping

Bene-Alhasan berkata doktor harus menyedarkan pesakit mereka tentang perkaitan antara penggunaan e-rokok dan peningkatan risiko kegagalan jantung, serta persatuan lain yang diketahui.

“Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, pesakit masih perlu tahu apa yang kami tahu mengenainya sekarang supaya mereka boleh membuat keputusan termaklum,” sambungnya.

Penemuan kami seharusnya membawa kepada lebih banyak kajian tentang kesan vape. Kajian kami mempunyai beberapa batasan dan idealnya, kajian kausal – ujian klinikal rawak – harus dijalankan untuk menyokong penemuan kami. Selain itu, kajian perlu dijalankan dalam populasi lain, terutamanya pada mereka yang berisiko tinggi mengalami kegagalan jantung,” tambahnya.

Chen berkata hasil kajian ini menambah keperluan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang bahaya yang terlibat dalam vape dan e-rokok.

“Kajian ini harus membawa kepada lebih banyak kempen jangkauan awam dan pengumuman perkhidmatan awam mengenai keselamatan e-rokok,” katanya.

Wong memberitahu kami bahawa dia mendapati penyelidikan ini adalah maklumat yang berguna untuk dapat dikongsi dengan pesakit, terutamanya apabila cuba mendidik mereka tentang langkah pencegahan untuk kegagalan jantung.

“Adalah menarik untuk melihat apakah mekanisme kesan e-rokok terhadap kegagalan jantung dan jantung secara umum — adakah ia peningkatan tekanan darah, adakah ia meningkatkan aterosklerosis, atau adakah ia lebih daripada kesan pernafasan yang secara tidak langsung menjejaskan hati?” tambahnya.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *