Sambungan antara arthritis psoriatik dan penambahan berat badan

Orang dengan arthritis psoriatik selalunya mengalami obesiti, dan obesiti boleh memburukkan lagi gejala arthritis psoriatik. Mengambil ubat-ubatan dan menurunkan berat badan boleh memperbaiki gejala arthritis psoriatik.

Psoriatic arthritis psoriatic arthritis adalah satu bentuk radang sendi yang melibatkan kesakitan dan kekakuan pada sendi. Tanpa rawatan, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan sendi kekal.

Sesetengah statistik menganggarkan sehingga 45% penghidap psoriatic arthritis mempunyai obesiti. Walau bagaimanapun, saintis tidak mengetahui dengan tepat apa yang menghubungkan kedua-dua keadaan ini. Sesetengah saintis mengatakan hubungan itu kompleks dan mungkin dua arah, bermakna arthritis psoriatik dan obesiti menyumbang antara satu sama lain.

Dalam artikel ini, kita melihat pautan antara arthritis psoriatik dan berat badan, termasuk cara menurunkan berat badan dengan selamat semasa mengalami arthritis psoriatik.

Apakah kaitan antara psoriatic arthritis dan penambahan berat badan?

Sambungan antara arthritis psoriatik dan penambahan berat badan

Pakar mengatakan terdapat kaitan antara obesiti dan psoriatic arthritis. Apa yang menghubungkan mereka masih tidak jelas. Walau bagaimanapun, obesiti nampaknya menjadi faktor risiko untuk mengembangkan arthritis psoriatik.

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti nampaknya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami psoriasis dan arthritis psoriatik. Orang yang menghidap arthritis psoriatik yang mempunyai berat badan berlebihan juga nampaknya mengalami gejala arthritis psoriatik yang lebih teruk dan mendapati lebih sukar untuk menguruskannya.

Berat badan berlebihan dan obesiti juga boleh menekan sendi, ligamen, dan tendon. Sebaliknya, sendi yang sakit boleh menjadikannya lebih sukar untuk melakukan aktiviti fizikal. Masalah ini boleh menyebabkan penambahan berat badan, yang memberi lebih banyak tekanan pada sendi, menjadikan gejala lebih teruk.

Adakah keradangan arthritis psoriatik menyebabkan penambahan berat badan?

Penyelidik tidak mengetahui dengan jelas sama ada keradangan arthritis psoriatik itu menyebabkan penambahan berat badan atau tidak. Penyelidikan dari 2022 menunjukkan bahawa keradangan akut daripada jangkitan boleh meningkatkan risiko penambahan berat badan jangka panjang, tetapi kajian tidak menunjukkan kesan yang sama dalam penyakit psoriatik.

Kesan berat badan pada ubat arthritis psoriatik

Berat badan berlebihan dan obesiti boleh menghalang ubat arthritis psoriatik, seperti ubat antirheumatik pengubahsuai penyakit (DMARDs) dan perencat faktor nekrosis tumor (TNF), daripada berfungsi dengan berkesan.

Ubat-ubatan ini bertujuan untuk meminimumkan aktiviti penyakit.

Menurut kajian semula penyelidikan 2020, bukti yang baik menunjukkan penurunan berat badan boleh meningkatkan tindak balas badan terhadap ubat, seperti DMARD dan perencat TNF.

Bolehkah ubat arthritis psoriatik membantu orang ramai menurunkan berat badan?

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2022 mendapati bahawa apremilast (Otezla) membantu menguruskan berat badan, gejala dan komplikasi pada orang yang mempunyai penyakit psoriatik, termasuk arthritis psoriatik.

Apremilast ialah sejenis ubat yang dikenali sebagai perencat molekul kecil phosphodiesterase 4 (PDE4).

Menurunkan berat badan dengan selamat dengan psoriatic arthritis

Cara terbaik untuk menurunkan berat badan adalah melalui pilihan pemakanan yang mampan dan senaman fizikal yang kerap.

Latihan fizikal

Aktiviti fizikal boleh membantu menguruskan berat badan dan mengekalkan pergerakan seseorang. American College of Rheumatology menyatakan bahawa orang yang mengalami arthritis yang kerap bersenam mungkin:

 • kurang sakit
 • mempunyai tahap tenaga yang lebih tinggi
 • mempunyai tidur yang lebih berkualiti
 • mempunyai fungsi harian yang lebih baik

Garis panduan semasa mengesyorkan senaman berimpak rendah, seperti berenang, tai-chi atau yoga, untuk penghidap arthritis psoriatik. Orang ramai boleh membincangkan pelan senaman yang sesuai dengan doktor mereka sebelum memulakan.

Pilihan pemakanan

Makan diet yang pelbagai, seimbang dan berkhasiat juga penting untuk pengurusan berat badan.

Yayasan Arthritis menawarkan petua berikut untuk menurunkan berat badan:

 • Makanan berkhasiat: Fokus pada makanan keseluruhan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, kacang dan kekacang, dan hadkan makanan yang diproses tinggi.
 • Saiz bahagian: Menggunakan hidangan yang lebih kecil boleh mengurangkan jumlah makanan seseorang sebanyak 20%.
 • Kekal terhidrat: Minum air sebelum makan boleh membantu orang berasa lebih cepat kenyang.
 • Tidur: Kurang tidur boleh melambatkan pengeluaran leptin badan, protein yang membuatkan orang berasa kenyang. Ia juga meningkatkan pengeluaran badan ghrelin, hormon yang mendorong rasa lapar.
 • Makan dengan berhati-hati: Makan dengan lebih perlahan dan berhati-hati boleh membantu mengurangkan pengambilan kalori sebanyak 300 kalori setiap hari. Sebagai contoh, seseorang boleh duduk di meja untuk makan daripada di sofa menonton televisyen.

Kajian 2019 mendapati bahawa penurunan berat badan jangka pendek pada diet kalori yang sangat rendah meningkatkan gejala arthritis psoriatik. Walau bagaimanapun, orang tidak boleh mencuba ini atau perubahan diet penting lain tanpa membincangkannya terlebih dahulu dengan doktor.

Faedah penurunan berat badan

Bagi seseorang yang mengalami arthritis psoriatik dan berat badan berlebihan atau obesiti, menurunkan berat badan melalui diet dan senaman membantu:

 • meredakan kesakitan
 • meningkatkan mobiliti
 • mengurangkan keradangan
 • meningkatkan tindak balas badan terhadap ubat
 • mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Menguruskan berat badan membantu mengurangkan risiko komplikasi yang mungkin serius ini.

Soalan lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya oleh orang tentang arthritis psoriatik dan berat badan.

Adakah obesiti menyebabkan arthritis psoriatik?

Kadar obesiti lebih tinggi pada orang dengan arthritis psoriatik berbanding populasi yang lebih besar. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada obesiti berpunca daripada atau menyumbang kepada psoriatic arthritis. Pakar mengatakan hubungan itu rumit, dan kedua-dua keadaan ini mungkin menyumbang antara satu sama lain.

Adakah psoriatic arthritis menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan?

Keradangan dan kesakitan artritis boleh menyukarkan banyak aktiviti, menjejaskan betapa mudahnya seseorang itu boleh menurunkan berat badan. Satu lagi gejala biasa arthritis psoriatik yang mengurangkan tahap aktiviti adalah keletihan.

Walaupun arthritis psoriatik boleh menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan, ia masih mungkin untuk menurunkan berat badan.

Bolehkah ubat membantu penghidap psoriatic arthritis menurunkan berat badan?

Pengurusan keradangan yang optimum, seperti yang dialami dengan arthritis psoriatik, boleh membantu pengurusan berat badan atau penurunan berat badan. Sebagai contoh, terdapat beberapa bukti bahawa orang boleh menurunkan berat badan apabila menggunakan perencat PDE4, sejenis ubat arthritis psoriatik.

Adakah penurunan berat badan memperbaiki gejala arthritis psoriatik?

Ya, menurunkan berat badan meningkatkan gejala arthritis psoriatik dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan komplikasi lain arthritis psoriatik.

Orang yang mengalami obesiti dan arthritis psoriatik yang telah kehilangan 10% atau lebih berat badan mereka telah melihat pengurangan ketara dalam aktiviti penyakit dan gejala yang bertambah baik.

Ringkasan

Nampaknya terdapat hubungan antara penyakit psoriatik, termasuk arthritis psoriatik, dan obesiti.

Salah satu sebabnya ialah obesiti boleh menyumbang kepada keradangan. Obesiti juga boleh menjejaskan cara sesetengah ubat arthritis psoriatik menjejaskan badan. DMARDs dan ubat perencat TNF kelihatan lebih berkesan apabila orang yang mengalami obesiti menurunkan berat badan.

Mengekalkan berat badan yang sederhana boleh membantu menguruskan gejala arthritis psoriatik dan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan seseorang. Pilihan pemakanan dan senaman boleh membantu mencapai ini.

Sumber maklumat:

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *