Punca sakit kepala di bahagian atas kepala

Terdapat banyak sebab mengapa sakit kepala boleh berlaku di bahagian atas kepala. Ketegangan adalah penyebab biasa, tetapi ada sebab lain. Beberapa sebab mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Punca sakit kepala di bahagian atas kepala
Sakit di bahagian atas kepala

Dalam beberapa kes, seseorang mungkin perlu berjumpa doktor mengenai sakit kepala, terutamanya jika ia teruk, berterusan, atau berlaku dengan gejala lain.

Artikel ini akan menerangkan beberapa penyebab sakit kepala yang mempengaruhi bahagian atas kepala, mengapa ia berlaku, dan kapan mendapatkan bantuan perubatan.

1. Ketegangan sakit kepala

Sakit kepala jenis ketegangan adalah sakit kepala yang paling biasa. Pakar kadang-kadang memanggil mereka sakit kepala ketegangan pengecutan otot. Walaupun ketegangan otot mungkin memainkan peranan, tidak jelas mengapa sakit kepala ketegangan berlaku. Sebab-sebab lain yang mungkin termasuk kekurangan vitamin dan faktor genetik. Satu kajian telah mencadangkan bahawa sekurang-kurangnya 78% orang mengalami sakit kepala jenis ketegangan pada suatu masa.

Dalam sakit kepala jenis ketegangan, rasa sakit terasa seperti memerah atau menambah berat badan ke kawasan, seperti bahagian atas kepala. Orang juga akan merasa sakit di leher atau bahu mereka dalam beberapa kes.

Orang sering menggambarkan rasa sakit akibat ketegangan di kepala sebagai membosankan dan mengatakan ia tidak berdenyut atau berdenyut. Sakit kepala yang tegang biasanya tidak selesa tetapi tidak teruk. Sakit kepala yang tegang boleh berlangsung dari 30 minit hingga seminggu, tetapi jangka masa rata-rata adalah 4-6 jam.

2. Sakit kepala migrain

Sakit kepala adalah salah satu gejala migrain. Sakit kepala migrain mempengaruhi sehingga 12% populasi, termasuk 17% wanita dan 6% lelaki. Sakit kepala migrain kurang biasa daripada sakit kepala ketegangan tetapi boleh menjadi lebih teruk.

Rasa sakit mungkin terasa seolah-olah memancar dari bahagian atas kepala, di satu sisi, atau di bahagian bawah leher. Kesakitan boleh menjadi teruk dan berdenyut dan berlaku bersama dengan gejala lain, termasuk loya dan kepekaan yang melampau terhadap cahaya atau bunyi.

Faktor genetik nampaknya berperanan, tetapi banyak orang dengan keadaan ini mendapati bahawa faktor tertentu boleh menyebabkan sakit kepala migrain. Faktor-faktor ini termasuk tekanan, perubahan cuaca, masalah tidur, dan perubahan hormon.

3. Sakit kepala yang kronik

Terdapat pelbagai jenis sakit kepala kronik atau berterusan. Jenis ini termasuk sakit kepala jenis ketegangan dan sakit kepala migrain.

Seorang doktor akan mendiagnosis sakit kepala jenis ketegangan kronik jika seseorang mengalami sakit kepala jenis ketegangan sekurang-kurangnya 15 hari sebulan selama 3 bulan atau lebih lama. Sakit kepala migrain kronik juga berlaku sekurang-kurangnya 15 hari sebulan selama 3 bulan atau lebih lama, dan orang itu akan mengalami gejala migrain sekurang-kurangnya 8 hari sebulan.

Gejalanya akan bergantung pada jenis sakit kepala, tetapi ada yang boleh menyebabkan sakit di bahagian atas kepala. Faktor gaya hidup, seperti tekanan dan kurang tidur, boleh mempengaruhi sakit kepala ketegangan kronik.

4. Sakit kepala kluster

Sakit kepala cluster berlaku secara tiba-tiba di satu sisi kepala, sering di belakang mata, dan ia menyebabkan kesakitan yang teruk serta kesesakan hidung atau hidung berair, dan mata berair. Sakit kepala cluster jarang berlaku, mempengaruhi sekitar 1 dari 1,000 orang.

Sakit kepala kluster mungkin melibatkan perubahan pada saraf trigeminal, hipotalamus, dan pelebaran saluran darah. Walau bagaimanapun, para pakar tidak tahu dengan tepat mengapa sakit kepala kluster berlaku. Sakit kepala cluster boleh berlaku sebagai tindak balas kepada faktor-faktor seperti menonton televisyen, minum alkohol, cuaca panas, dan tekanan.

Sakit kepala kelompok boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, tetapi kemudian boleh berhenti selama beberapa tahun. Semasa serangan sakit kepala, seseorang mungkin merasa sukar untuk mendapatkan rehat atau kelegaan.

5. Sakit kepala sinus

Penyakit atau jangkitan boleh mengobarkan sinus, mengakibatkan sakit di bahagian sisi dan bahagian atas kepala. Gejala biasanya hilang ketika seseorang merawat masalah yang mendasari. Seorang doktor boleh mengesyorkan ubat-ubatan untuk mengatasi keradangan. Orang yang mempunyai masalah resdung jangka panjang mungkin memerlukan pembedahan.

6. Sakit kepala kurang tidur

Gangguan tidur boleh menyebabkan sakit kepala, tetapi sakit kepala juga dapat memperburuk masalah tidur. Sakit kepala jenis ketegangan mungkin terjadi apabila kurang tidur menyebabkan tubuh melepaskan lebih sedikit bahan kimia yang dikenali sebagai orexin. Orexin berperanan dalam fungsi sistem saraf, tidur, dan rangsangan.

Kurang tidur juga merupakan salah satu penyebab sakit kepala di awal pagi.

7. Sakit kepala pada waktu malam

Sakit kepala hipnosis boleh menyebabkan seseorang bangun dari tidur, biasanya pada waktu yang sama setiap malam. Sakit kepala hypnic biasanya berlangsung sekurang-kurangnya 15 minit dan cenderung memberi kesan kepada orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Doktor tidak tahu mengapa sakit kepala hipnic berlaku, tetapi mungkin ada kaitan dengan pengurusan kesakitan, tidur REM, atau pengeluaran melatonin.

Neuralgia Occipital adalah kerengsaan pada saraf yang mengarah dari tulang belakang ke bahagian atas kepala. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang atau bahagian atas kepala.

Seseorang mungkin merasa seolah-olah mereka mempunyai tali yang ketat di kepala mereka. Orang itu juga mungkin mengalami sensasi kesedihan atau kesakitan. Kulit kepala mungkin terasa sakit dan mata orang itu sensitif terhadap cahaya.

Kemungkinan penyebab neuralgia oksipital termasuk:

 • trauma ke bahagian belakang kepala
 • mencubit saraf kerana otot leher yang ketat
 • pemampatan saraf yang disebabkan oleh osteoartritis
 • ketumbuhan di leher

Seorang doktor akan menjalankan ujian untuk mencari sebab yang mendasarinya, walaupun kadang-kadang tidak ada sebab yang jelas.

9. Sakit kepala kerana penggunaan ubat secara berlebihan

Penggunaan ubat penahan sakit secara berlebihan atau preskripsi yang kerap boleh menyebabkan sakit kepala yang berlebihan atau pulih. Orang dengan migrain yang berterusan sangat terdedah kepada sakit kepala kerana penggunaan ubat secara berlebihan.

Seorang doktor akan mempertimbangkan kemungkinan sakit kepala kerana penggunaan ubat yang berlebihan jika seseorang mempunyai diagnosis keadaan sakit kepala utama dan mengalami sakit kepala sekurang-kurangnya 15 hari sebulan.

10. Suhu sejuk

Pendedahan pada suhu sejuk boleh menyebabkan sakit kepala. Sakit merebak dari bahagian depan kepala ke bahagian atas kepala. Sakit kepala boleh berlaku semasa makan makanan sejuk beku atau minum minuman yang sangat sejuk.

Istilah saintifik untuk sakit kepala jenis ini adalah ganglioneuralgia sphenopalatine, kerana ia mempengaruhi ganglion sphenopalatine. Ganglion ini dikaitkan dengan saraf di sinus.

Apabila seseorang makan sesuatu yang sejuk, rasa sakit yang tajam dan teruk memukul bahagian atas kepala mereka dan hanya berlangsung beberapa saat. Sakit hilang setelah suhu sejuk di kepala hilang. Walau bagaimanapun, para pakar juga mengaitkan ganglioneuralgia sphenopalatine dengan jenis sakit kepala yang lain, termasuk sakit kepala cluster dan sakit kepala migrain.

11. Sakit kepala kerana bersenam

Sebilangan orang mengalami sakit kepala yang berdenyut ketika mereka melakukan senaman secara tiba-tiba, seperti berlari pecut atau melakukan hubungan seks. Doktor memanggil sakit kepala jenis ini sebagai sakit kepala. Sakit kepala akibat senaman mungkin disebabkan oleh kenaikan tekanan darah, menurut American Migraine Foundation.

Namun, ada juga bukti bahawa senaman dapat membantu mengurangkan sakit kepala migrain.

Makan beberapa sumber protein, seperti kacang, sekitar 1.5 jam sebelum bersenam, minum banyak air, dan pemanasan boleh membantu mengurangkan risiko.

Sesiapa yang mengalami sakit kepala yang teruk setelah bersenam atau mempunyai kebimbangan mengenai kesan latihan pada sakit kepala harus mendapatkan nasihat perubatan.

12. Sebab-sebab lain

Tekanan darah tinggi jarang menyebabkan sakit kepala. Tetapi Persatuan Jantung Amerika menyatakan bahawa tekanan darah 180/120 mmHg atau lebih tinggi boleh menyebabkan sakit kepala.

Dalam kes yang jarang berlaku, kecederaan kepala, strok, atau abses otak dapat menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai hipertensi intrakranial, di mana tekanan meningkat di sekitar otak. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit kepala yang berdenyut, perubahan penglihatan, loya, dan gejala lain.

Sakit kepala yang teruk dan tiba-tiba mungkin merupakan tanda sindrom vasokonstriksi serebrum yang boleh dipulihkan kerana keadaan yang mengancam nyawa, seperti pendarahan di otak atau strok. Sakit kepala jenis ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Adakah otot di kepala berperanan?

Tidak banyak otot di bahagian atas kepala, tetapi mereka mungkin berperanan dalam beberapa jenis sakit kepala. Mengetatkan otot leher dan kepala mungkin berperanan dalam sakit kepala jenis ketegangan. Di sekitar kepala, pengecutan otot yang berlebihan dapat mengurangkan bekalan darah dan menyebabkan pembebasan bahan P, yang dapat memperburuk rasa sakit.

Rawatan sakit kepala di bahagian atas kepala

Terdapat beberapa cara untuk merawat sakit kepala di bahagian atas kepala, bergantung kepada penyebabnya.

Cara-cara ini merangkumi:

 • melegakan kesakitan di luar kaunter, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)
 • langkah pemakanan, seperti mengambil lebih banyak air dan mengurangkan pengambilan alkohol
 • urut, termasuk mengurut sendiri kepala dan leher
 • teknik relaksasi
 • mengurangkan tahap tekanan dengan senaman pernafasan atau yoga
 • mendapat jumlah tidur yang betul
 • berjumpa dengan ahli terapi fizikal atau urut
 • akupunktur
 • maklum balas bio
 • kompres sejuk untuk kepala

Sekiranya doktor mengenal pasti sebab tertentu untuk sakit kepala, doktor akan menawarkan rawatan untuk mengatasi penyebabnya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Seseorang harus mendapatkan bantuan perubatan jika mereka mempunyai:

 • sakit kepala yang teruk dan tiba-tiba
 • sakit kepala berterusan yang tidak bertindak balas terhadap rawatan di rumah
 • simptom lain, seperti loya dan perubahan penglihatan

Seorang doktor boleh menetapkan ubat-ubatan atau menjalankan ujian untuk melihat sama ada terdapat sebab yang memerlukan rawatan khusus.

Ringkasan

Terdapat banyak sebab mengapa sakit kepala boleh mempengaruhi bahagian atas kepala. Sakit kepala jenis ketegangan adalah penyebab yang paling biasa dan sering bertindak balas terhadap rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, sakit kepala yang tiba-tiba, teruk, atau berterusan mungkin disebabkan oleh sebab yang memerlukan rawatan perubatan.

Sesiapa yang mengalami gejala yang menyusahkan atau berterusan mesti mendapatkan bantuan perubatan. Sekiranya seseorang mengalami sakit kepala yang tiba-tiba dan teruk, seseorang perlu menghubungi nombor telefon kecemasan, atau membawa orang itu ke bilik kecemasan terdekat.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *