Makanan memerangi barah terbaik

Tidak ada makanan yang melindungi orang daripada barah sepenuhnya. Istilah makanan melawan barah bermaksud makanan yang dapat menurunkan risiko terkena barah jika seseorang menambahkannya ke dalam makanan mereka.

Artikel ini mengesyorkan makanan memerangi barah terbaik dan menerangkan sains yang menyokong tuntutan ini.

Makanan yang mengandungi sebatian semula jadi yang mempunyai sifat anti-kanser yang kuat termasuk:

Makanan memerangi barah terbaik
Epal mengandungi sifat antikanker, dan juga membantu mencegah keradangan, penyakit kardiovaskular, dan jangkitan.

Ungkapan “sebiji epal sehari menjauhkan doktor” sebenarnya cukup tepat. Epal mengandungi polifenol yang mempunyai sifat antikanker yang menjanjikan.

Polifenol adalah sebatian berasaskan tumbuhan yang dapat mencegah keradangan, penyakit kardiovaskular, dan jangkitan.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa polifenol mempunyai sifat antikanker dan tumor.

Sebagai contoh, polifenol phloretin menghalang protein yang disebut glukosa transporter 2 (GLUT2), yang berperanan dalam pertumbuhan sel tahap lanjut pada jenis kanser tertentu.

Satu kajian dari tahun 2018 dalam Jurnal Analisis Makanan dan Dadah menunjukkan bahawa phloretin epal secara signifikan menghalang pertumbuhan sel barah payudara, sementara tidak mempengaruhi sel normal.

Beri

Beri kaya dengan vitamin, mineral, dan serat makanan. Para saintis telah menunjukkan minat yang tinggi terhadap buah beri kerana sifat antioksidan dan potensi manfaat kesihatan.

Satu kajian menunjukkan bahawa antosianin, yang merupakan sebatian dalam beri hitam, menurunkan biomarker untuk kanser usus.

Kajian lain menunjukkan bahawa kesan anti-radang blueberry dapat mencegah pertumbuhan tumor barah payudara pada tikus.

Sayuran salib, seperti brokoli, kembang kol, dan kangkung, mengandungi nutrien bermanfaat, termasuk vitamin C, vitamin K, dan mangan.

Sayuran salib juga mengandungi sulforaphane, sebatian tumbuhan dengan sifat antikanker.

Satu kajian menunjukkan bahawa sulforaphane secara signifikan menghalang pertumbuhan sel barah dan merangsang kematian sel pada sel barah usus besar.

Kajian lain menunjukkan bahawa sulforaphane dalam kombinasi dengan genistein, sebatian dalam kacang soya, dapat secara signifikan menghalang perkembangan dan ukuran tumor barah payudara. Sulforaphane juga menghalang histone deacetylase, enzim yang mempunyai kaitan dengan perkembangan barah.

Satu tinjauan mengesyorkan 3 hingga 5 hidangan sayur-sayuran salib setiap minggu untuk kesan pencegahan barah yang terbaik.

Lobak

Lobak mengandungi sejumlah besar beta-karoten, yang dapat mencegah jenis kanser tertentu.
Lobak mengandungi sejumlah besar beta-karoten, yang dapat mencegah jenis kanser tertentu.
Lobak mengandungi beberapa nutrien penting termasuk vitamin K, vitamin A, dan antioksidan.

Lobak juga mengandungi beta-karoten dalam jumlah tinggi, yang bertanggungjawab untuk warna oren yang berbeza.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa beta-karoten memainkan peranan penting dalam menyokong sistem imun dan dapat mencegah jenis barah tertentu.

Kajian lapan kajian menunjukkan bahawa beta-karoten mempunyai kaitan dengan pengurangan risiko kanser payudara dan prostat.

Analisis lain menunjukkan bahawa pengambilan wortel yang lebih tinggi menyebabkan risiko terkena barah perut 26% lebih rendah.

Ikan berlemak, termasuk salmon, makarel, dan ikan bilis, kaya dengan nutrien penting, seperti vitamin B, kalium, dan asid lemak omega-3.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang dietnya tinggi pada ikan air tawar mempunyai risiko 53% lebih rendah terkena barah kolorektal daripada orang yang mempunyai diet yang rendah ikan air tawar.

Kajian lain mendapati bahawa penggunaan minyak ikan di kemudian hari mempunyai kaitan dengan risiko kanser prostat yang jauh lebih rendah.

Akhirnya, kajian berikutan 68,109 orang mendapati bahawa orang yang mengonsumsi makanan tambahan minyak ikan sekurang-kurangnya empat kali seminggu adalah 63% berkemungkinan terkena barah usus besar berbanding mereka yang tidak.

Walnut

walnut

Mengikut Institut Penyelidikan Kanser Amerika, semua kacang menunjukkan sifat pencegah barah, tetapi saintis telah mengkaji lebih banyak kacang daripada jenis kacang lain.

Walnut mengandung zat yang disebut pedunculagin, yang dimetabolisme oleh tubuh menjadi urolithin. Urolithin adalah sebatian yang mengikat reseptor estrogen dan mungkin berperanan dalam mencegah barah payudara.

Dalam satu kajian haiwan, tikus yang menerima keseluruhan kacang walnut dan minyak walnut mempunyai tahap gen penekan tumor lebih tinggi daripada tikus yang menerima minyak sayuran.

Kekacang, seperti kacang, kacang polong, dan lentil, tinggi serat, yang dapat membantu menurunkan risiko seseorang terkena barah.

Satu meta-analisis 14 kajian menunjukkan hubungan antara pengambilan kekacang yang lebih tinggi dan risiko kanser kolorektal yang lebih rendah.

Kajian lain mengkaji hubungan antara pengambilan serat kacang dan risiko barah payudara.

Hasil kajian menunjukkan bahawa orang yang makan diet tinggi serat kacang 20% ‚Äč‚Äčlebih kecil kemungkinannya menghidap barah payudara daripada mereka yang tidak memenuhi pengambilan serat harian mereka.

Makanan tambahan dan ubat-ubatan

Walaupun makanan yang disenaraikan di atas adalah produk sehari-hari dan mudah didapati, sebilangan orang mungkin tidak mahu membuat perubahan diet atau gaya hidup yang ketara. Dalam kes ini, terdapat banyak suplemen makanan dan ubat-ubatan yang mengandungi sebatian antikanker.

Vitamin A, C, dan E terkenal kerana sifat antikanker dan boleh didapati sebagai makanan tambahan di kebanyakan kedai runcit utama.

Sebilangan besar sebatian berasaskan tumbuhan yang disenaraikan dalam artikel ini, seperti phloretin, anthocyanin, dan sulforaphane, terdapat dalam bentuk pil.

Ubat-ubatan bebas, seperti aspirin dan ibuprofen, juga boleh menurunkan risiko barah pada beberapa orang.

Anda harus selalu bercakap dengan profesional perubatan sebelum memulakan ubat baru atau rejimen suplemen makanan.

Ringkasan

Penyelidikan untuk mencegah barah melalui diet masih di peringkat awal dan memerlukan ujian lebih lanjut. Para saintis menjalankan sebahagian besar kajian yang disebutkan pada sel atau tikus.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa makan makanan seimbang yang tinggi dengan buah-buahan segar, sayur-sayuran, dan lemak yang baik akan memberi manfaat kepada kesihatan secara keseluruhan.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *