Bolehkah puasa membantu melawan barah?

Puasa dapat membantu merawat barah. Terdapat lebih banyak bukti yang menyokong peranan berpuasa dalam rawatan dan pencegahan barah.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa puasa membantu melawan barah dengan menurunkan daya tahan insulin dan tahap keradangan. Puasa juga boleh membalikkan kesan keadaan kronik seperti obesiti dan diabetes jenis 2, yang merupakan faktor risiko barah.

Juga, para penyelidik percaya bahawa berpuasa dapat menjadikan sel barah lebih responsif terhadap kemoterapi sambil melindungi sel lain. Puasa juga dapat meningkatkan sistem imun untuk membantu melawan barah yang sudah ada.

Artikel ini menerangkan kesan puasa terhadap rawatan dan pencegahan barah.

Puasa meningkatkan kepekaan insulin

Bolehkah puasa membantu melawan barah?
Puasa dapat meningkatkan keberkesanan kemoterapi.

Insulin adalah hormon yang membolehkan sel mengekstrak glukosa dari darah untuk digunakan sebagai tenaga.

Apabila lebih banyak makanan tersedia, sel-sel di dalam badan menjadi kurang sensitif terhadap insulin. Rintangan insulin ini bermaksud bahawa sel tidak lagi bertindak balas terhadap isyarat insulin, yang menyebabkan tahap glukosa dalam darah lebih tinggi dan penyimpanan lemak yang lebih tinggi.

Apabila bekalan makanan hampir habis, tubuh manusia berusaha untuk menjimatkan tenaga sebanyak mungkin.

Salah satu cara tubuh menyelesaikan tugas ini adalah dengan menjadikan sel membran lebih sensitif terhadap insulin. Sel dapat memetabolisme insulin dengan lebih berkesan, membuang glukosa dari darah.

Kepekaan insulin yang lebih baik menjadikan sel barah lebih sukar untuk tumbuh atau berkembang.

Puasa membalikkan kesan penyakit kronik

Sesetengah penyelidikan telah menunjukkan bahawa penyakit seperti obesiti dan diabetes jenis 2 adalah faktor risiko barah. Kedua-dua penyakit ini dikaitkan dengan risiko kanser pelbagai jenis yang lebih tinggi dan kadar kelangsungan hidup yang lebih rendah.

Kajian kes tahun 2017 melihat kesan puasa jangka pendek terhadap diabetes jenis 2. Peserta kajian berpuasa selama 24 jam dua hingga tiga kali seminggu.

Setelah 4 bulan berpuasa, peserta mengalami penurunan berat badan sebanyak 17.8% dan penurunan ukuran pinggang sebanyak 11%.

Juga, mereka tidak lagi memerlukan rawatan insulin setelah 2 bulan dari pola berpuasa ini.

Puasa mempromosikan autophagy

Autophagy adalah proses sel di mana bahagian sel rosak untuk digunakan semula kemudian. Autophagy sangat penting untuk mengekalkan fungsi sel yang betul, dan juga membantu mempertahankan sel di dalam badan. Autophagy memainkan peranan penting dalam mencegah dan merawat barah.

Beberapa kajian pada tikus menunjukkan bahawa autophagy dapat mencegah barah. Kajian-kajian ini menunjukkan bagaimana kekurangan autophagy menyebabkan tahap gen penekan tumor lebih rendah.

Walaupun autophagy yang lebih rendah memungkinkan pembentukan tumor awal, ia tidak bertanggungjawab sepenuhnya untuk pertumbuhan atau penyebaran tumor ganas.

Puasa meningkatkan kualiti hidup semasa kemoterapi

Puasa dapat mengurangkan sakit kepala dan mual yang berkaitan dengan kemoterapi.
Puasa dapat mengurangkan sakit kepala dan mual yang berkaitan dengan kemoterapi.
Sebilangan penyelidik percaya bahawa berpuasa meningkatkan tindak balas orang terhadap kemoterapi kerana:
  • menggalakkan pertumbuhan semula sel
  • melindungi darah daripada kesan kemoterapi yang berbahaya
  • mengurangkan kesan kesan sampingan, seperti keletihan, mual, sakit kepala, dan kekejangan

Kajian tahun 2018 mendapati bahawa berpuasa dapat meningkatkan kualiti hidup orang yang menjalani kemoterapi untuk barah payudara atau barah ovari. Kajian ini menggunakan tempoh puasa 60 jam bermula 36 jam sebelum bermulanya rawatan kemoterapi.

Hasil kajian menunjukkan bahawa peserta yang berpuasa semasa kemoterapi melaporkan toleransi yang lebih tinggi terhadap kemoterapi, lebih sedikit kesan sampingan yang berkaitan dengan kemoterapi, dan tahap tenaga yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan mereka yang tidak berpuasa.

Puasa meningkatkan sistem ketahanan badan untuk melawan barah

Kajian 2014 meneliti sama ada puasa menghasilkan kesan melawan barah pada sel stem tikus. Sel stem penting kerana kemampuan regeneratifnya.

Para penyelidik mendedahkan bahawa berpuasa selama 2-4 hari dapat melindungi sel induk daripada kesan negatif kemoterapi pada sistem kekebalan tubuh.

Puasa juga mengaktifkan sel stem sistem imun untuk memperbaharui dan memperbaiki diri.

Kajian ini menunjukkan bahawa berpuasa tidak hanya mengurangkan kerosakan sel, tetapi juga mengisi sel darah putih dan menggantikan sel darah putih yang rosak.

Sel darah putih melawan jangkitan dan memusnahkan sel yang boleh menyebabkan penyakit. Apabila tahap sel darah putih menurun akibat kemoterapi, masalah ini mempengaruhi sistem imun secara negatif. Ini bermaksud bahawa tubuh mempunyai masa yang lebih sukar untuk melawan jangkitan.

Bilangan sel darah putih dalam badan berkurang semasa berpuasa. Namun, apabila kitaran puasa berakhir dan tubuh menerima makanan, kadar sel darah putih meningkat.

Ringkasan

Puasa bermaksud tidak makan sama sekali, atau memakan sedikit kalori, untuk jangka masa tertentu. Kitaran puasa boleh berlangsung dari 12 jam hingga 3 minggu.

Tempoh puasa yang pendek dan berpanjangan mempunyai hasil yang menjanjikan dalam rawatan dan pencegahan barah, menurut beberapa kajian. Tetapi pada masa ini, para penyelidik tidak mengetahui dengan jelas jadual puasa mana yang memberikan hasil yang terbaik.

Orang yang ingin tahu berpuasa dan apakah kaedah ini dapat memberi manfaat kepada mereka semasa rawatan barah mereka harus berbincang dengan doktor mereka.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *