Bolehkah hidrogen peroksida membantu merawat barah?

Orang sering menggunakan hidrogen peroksida untuk merawat luka dan goresan kecil, memutihkan gigi, atau mewarnai rambut mereka. Sebilangan orang mendakwa bahawa hidrogen peroksida dapat membantu menyembuhkan barah.

Tuntutan ini berasal dari fakta bahawa hidrogen peroksida adalah cecair pengoksidaan, yang bermaksud ia mengeluarkan oksigen. Tahap oksigen yang rendah boleh menyebabkan barah, dan sebilangan orang berpendapat bahawa mengekspos sel-sel barah ke tahap oksigen yang tinggi akan menghalangnya tumbuh dan mereka akan mati.

Jenis terapi ini sering dikenali sebagai ubat oxy, oksidologi, atau terapi oksidatif.

Tidak ada penyelidikan terkini yang menunjukkan hidrogen peroksida mempunyai kesan pada sel barah. Dan terdapat banyak peringatan agar tidak menggunakan hidrogen peroksida di dalam badan.

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui lebih lanjut dari mana asalnya tuntutan ini, apa yang dikatakan oleh penyelidikan semasa, dan mengenai risiko penggunaan hidrogen peroksida untuk merawat barah.

Bolehkah hidrogen peroksida membantu merawat barah?
Penyelidikan tidak menyokong penggunaan hidrogen peroksida untuk merawat barah.

Tuntutan bahawa hidrogen peroksida dapat merawat atau menyembuhkan barah bermula pada awal tahun 1930-an, ketika seorang doktor Jerman bernama Otto Heinrich Warburg mendapati bahawa sel-sel barah dapat tumbuh dengan baik tanpa oksigen.

Sebagai hasil penemuannya, penyelidik lain mula membuat hipotesis bahawa tahap oksigen yang rendah menyebabkan perkembangan barah.

Beberapa penyelidik percaya bahawa memberi banyak oksigen ke sel-sel barah dapat menyembuhkan kanker, sehingga mereka mulai melihat bagaimana sebatian, seperti hidrogen peroksida, mempengaruhi sel-sel barah.

Penyelidikan pada pertengahan tahun 1900-an menunjukkan bahawa hidrogen peroksida boleh memberi kesan positif. Para saintis melakukan penyelidikan mereka terhadap haiwan, dan walaupun ada beberapa hasil yang menguntungkan, kebanyakan hasil menunjukkan bahawa hidrogen peroksida mempunyai kesan yang terbatas.

Namun, hasil kajian ini cukup positif bagi beberapa orang untuk menyatakan bahawa hidrogen peroksida dapat menyembuhkan barah. Penyokong hidrogen peroksida sebagai penawar kanser percaya bahawa hidrogen peroksida kelas makanan, yang mempunyai kepekatan 35%, dapat merawat kanser lebih baik daripada rawatan konvensional, seperti kemoterapi dan radiasi.

Apa yang dikatakan oleh kajian ini?

Kajian terbaru menunjukkan beberapa kekurangan dalam penyelidikan awal. Masalah terbesar dalam penyelidikan awal adalah hipotesis bahawa barah berkembang tanpa oksigen dan oksigen boleh menghalang pertumbuhannya.

Para penyelidik kini tahu bahawa walaupun barah dapat bertahan tanpa oksigen, ia juga dapat terus tumbuh di persekitaran yang kaya dengan oksigen.

Selain itu, kajian yang diterbitkan pada tahun 2011 membuktikan bahawa sel barah menghasilkan hidrogen peroksida, yang dapat membantu sel tumbuh.

Persatuan Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) juga telah mengeluarkan peringatan kepada pengguna mengenai pembelian hidrogen peroksida dengan kepekatan tinggi. FDA menunjukkan bahawa tidak ada penyelidikan yang cukup untuk menunjukkan bahawa hidrogen peroksida sesuai untuk tujuan perubatan.

Terdapat banyak potensi risiko dan kesan sampingan penggunaan hidrogen peroksida atau menggunakannya untuk tujuan perubatan.

Walaupun hidrogen peroksida tersedia dari pelbagai peruncit untuk suntikan atau pencernaan, orang harus menyedari kemungkinan kesan sampingan dan risiko menggunakannya.

Kepekatan hidrogen peroksida khas dalam produk adalah 3%. Walaupun pada kepekatan ini, hidrogen peroksida boleh menyebabkan sakit perut dan luka bakar.

Penyokong hidrogen peroksida untuk rawatan barah mencadangkan kepekatan 35%. Pada kepekatan ini, hidrogen peroksida boleh menyebabkan beberapa masalah berikut apabila ditelan:

 • bisul
 • melecur di mulut, esofagus (tiub makanan), dan perut
 • kembung di perut
 • kesukaran bernafas
 • kehilangan kesedaran

Sekiranya seseorang menyuntik hidrogen peroksida, mereka mungkin mengalami kesan sampingan, seperti:

 • gelembung gas yang boleh menghalang aliran darah, yang boleh membawa maut
 • kegagalan buah pinggang
 • kemerosotan sel darah merah
 • keradangan sel darah di tempat suntikan

Beberapa kesan tambahan pendedahan kepada hidrogen peroksida termasuk:

 • kerengsaan mata
 • muntah
 • pemutihan rambut atau kulit
 • melecur atau lepuh

Ringkasan

Walaupun sebilangan orang menyokong penggunaan hidrogen peroksida untuk rawatan barah, terdapat banyak peringatan agar tidak menggunakan hidrogen peroksida secara dalaman. Hidrogen peroksida bertujuan untuk penggunaan topikal sahaja.

Juga, ada sedikit bukti yang menunjukkan bahawa hidrogen peroksida mempunyai kesan pada sel barah. Sesiapa yang mempunyai diagnosis kanser harus bercakap dengan doktor mereka mengenai pilihan rawatan yang sesuai secara perubatan.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *