Ketahui tentang vaksin RSV yang diluluskan untuk wanita hamil

Ketahui tentang vaksin RSV yang diluluskan untuk wanita hamil
Vaksin RSV ibu membantu melindungi anak dalam kandungan daripada penyakit teruk sejak lahir hingga 6 bulan pertama kehidupan.

  • Virus RSV menjejaskan kira-kira 64 juta orang di seluruh dunia setiap tahun, menyebabkan kira-kira 160,000 kematian.
  • RSV boleh menyebabkan gejala yang teruk, membawa kepada kemasukan ke hospital dan kemungkinan kematian, pada bayi yang baru lahir dan orang dewasa yang lebih tua.
  • Pegawai kesihatan mengesyorkan wanita hamil mendapatkan vaksin RSV ibu Pfizer semasa trimester ketiga kehamilan untuk melindungi bayi mereka semasa enam bulan pertama kehidupan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) baru-baru ini mengeluarkan nasihat kesihatan yang memaklumkan profesional penjagaan kesihatan tentang kadar vaksinasi yang rendah terhadap influenza, COVID-19 dan virus pernafasan pernafasan (RSV).

CDC memberi amaran bahawa kadar vaksinasi yang rendah boleh membawa kepada penyakit yang lebih teruk dan peningkatan ketegangan kapasiti penjagaan kesihatan semasa musim puncak virus pernafasan.

RSV ialah jangkitan pada paru-paru dan saluran pernafasan yang secara global menjejaskan kira-kira 64 juta orang setiap tahun dan menyebabkan kira-kira 160,000 kematian setiap tahun.

Bagi kebanyakan orang dewasa yang sihat, RSV menunjukkan simptom ringan yang serupa dengan selesema biasa.

Dalam populasi yang terdedah — seperti bayi baru lahir dan orang tua — RSV boleh menyebabkan gejala yang teruk dan berkembang menjadi keadaan seperti radang paru-paru dan bronkiolitis, yang berpotensi membawa kepada kemasukan ke hospital.

Atas sebab ini, CDC dan American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) mengesyorkan agar wanita hamil menerima vaksin RSV ibu yang dibuat oleh Pfizer semasa trimester ketiga untuk menghantar antibodi kepada bayi dalam kandungan mereka.

Mendapatkan vaksin RSV ibu boleh membantu melindungi bayi daripada penyakit teruk sejak lahir hingga 6 bulan pertama kehidupan.

Mengapa wanita hamil perlu mendapatkan vaksin RSV?

Dr Laura E. Riley, ketua OB-GYN di Pusat Perubatan New York-Presbyterian/Weill Cornell dan pengerusi Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di Perubatan Weill Cornell di New York City, memberitahu kami bahawa RSV berbahaya untuk bayi dan kanak-kanak. , kerana ia boleh menyebabkan penyakit pernafasan yang serius.

“Malah, RSV adalah sebab utama bayi dimasukkan ke hospital,” katanya. “Kita harus melakukan segala yang kita mampu untuk melindungi bayi daripada RSV, dan itulah sebabnya vaksin itu sangat penting.”

Dr. Silvia M. Abulach, pakar obstetrik-ginekologi yang bergabung dengan beberapa hospital di Maryland, termasuk Pusat Perubatan Mercy di Baltimore, bersetuju.

“Untuk beberapa minggu pertama kehidupan, bayi tidak dapat melakukan tindak balas vaksinasi dan imuniti dan tindak balas imuniti yang mencukupi,” jelas Dr Abulaach kepada kami.

“Jadi itulah sebabnya bayi tidak diberi vaksin selama beberapa bulan. Beberapa bulan pertama kehidupan adalah masa yang paling terdedah untuk bayi ini.”

Wanita hamil sering disyorkan untuk mendapatkan vaksin tertentu untuk melindungi diri mereka dan anak dalam kandungan. Vaksinasi semasa mengandung boleh memberikan imuniti pasif kepada bayi yang baru lahir, kerana antibodi dipindahkan dari ibu kepada bayi. Perlindungan ini amat penting semasa beberapa bulan pertama kehidupan apabila bayi terlalu muda untuk menerima vaksin tertentu sendiri.

“RSV boleh menjadi gangguan yang dahsyat untuk bayi baru lahir, yang membawa kepada kemasukan ke hospital dan kematian akibat radang paru-paru,” Dr. Ruiz menyambung. “Jadi anda benar-benar memerlukan vaksin untuk melindungi bayi anda.”

Vaksin RSV manakah yang diluluskan untuk wanita hamil?

Pada masa ini, satu-satunya vaksin RSV yang diluluskan oleh FDA sebagai vaksin ibu ialah vaksin Abrysvo Pfizer.

Syarikat farmaseutikal GSK juga membuat vaksin RSV yang dipanggil Arexvy. Walau bagaimanapun, FDA hanya meluluskannya untuk digunakan pada orang dewasa pada usia 60 tahun ke atas.

Dr. Riley menasihatkan bahawa orang hamil yang ingin mempersenjatai diri mereka dengan maklumat yang tepat tentang vaksin yang harus mereka ambil boleh berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan atau melawati laman web yang boleh dipercayai daripada organisasi seperti CDC.

“Abrysvo adalah satu-satunya vaksin RSV yang diluluskan untuk digunakan semasa kehamilan,” kata Riley.

“Tidak semua pejabat doktor dan farmasi mempunyai vaksin Abrysvo lagi. Wanita hamil boleh mencari farmasi yang mempunyai vaksin di laman web Abrysvo,” tambahnya.

Dr Abulach berkata, seseorang yang hamil perlu sentiasa bertanya kepada doktor mereka untuk mengesahkan vaksin RSV yang mereka perlu ada.

Bilakah wanita hamil perlu mendapatkan vaksin RSV?

Adalah disyorkan bahawa wanita hamil mendapatkan vaksin RSV ibu antara 32-36 minggu kehamilan untuk mencegah RSV pada bayi mereka sebaik sahaja mereka dilahirkan.

“Ideanya adalah untuk memberi vaksin kepada ibu-ibu dalam tetingkap khusus ini untuk melindungi bayi-bayi ini pada masa mereka yang paling terdedah, iaitu sejurus selepas kelahiran dan untuk enam bulan pertama, terutamanya untuk bayi yang dilahirkan semasa musim RSV,” jelas Dr Abulach. .

“Antibodi yang diperoleh bayi adalah melalui ibu dan plasenta, jadi proses itu mengambil masa kira-kira dua minggu. Seorang ibu yang diberi vaksin sekurang-kurangnya dua minggu sebelum kelahiran bayi akan memberikan perlindungan itu kepada bayi itu,” tambahnya.

Dr Jourdan Triebwasser, penolong profesor perubatan ibu-janin di Universiti Kesihatan Michigan, menambah bahawa ACOG mengesyorkan vaksin RSV ibu untuk wanita hamil semasa musim RSV, yang berlangsung dari September hingga Januari.

“Beribu-ribu bayi di bawah umur 6 bulan dimasukkan ke hospital setiap tahun di seluruh negara kerana jangkitan RSV,” kata Dr. Triebwasser.

“Walaupun sesetengah bayi mungkin hanya memerlukan pemerhatian atau oksigen tambahan, bayi lain memerlukan penjagaan rapi dan pengudaraan mekanikal. Vaksinasi semasa kehamilan adalah alat yang berkuasa untuk mengurangkan risiko bayi anda,” kata Dr. Triebwasser.

Adakah vaksin RSV selamat semasa mengandung?

Vaksin RSV Abrysvo yang dibuat oleh Pfizer telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada Ogos 2023 untuk digunakan sebagai vaksin ibu untuk melindungi bayi semasa lahir dan melalui 6 bulan pertama kehidupan.

Kelulusan FDA adalah berdasarkan keputusan ujian klinikal fasa 3 vaksin di mana tiada isyarat keselamatan dikesan sama ada dalam peserta kajian hamil atau kanak-kanak yang dilahirkan selepas mereka menerima vaksin.

Dr. Ruiz berkata bahawa vaksin RSV adalah sangat selamat, dan tiada sebab untuk orang hamil tidak mendapat vaksin ini melainkan mereka alah kepada medium pembawa vaksin.

Beliau juga berkata manfaat lain vaksin RSV ibu ialah ia bebas pengawet.

“Tanpa pengawet bermakna terdapat kurang bahan dalam vaksin yang akan menyebabkan tindak balas alahan kepada ibu,” jelas Dr. Ruiz.

Dr. Triebwasser menyatakan bahawa vaksin RSV ialah vaksin antigen rekombinan, bermakna ia bukan vaksin virus hidup.

“Sesetengah orang teragak-agak untuk menerima vaksin semasa hamil, walaupun kami mempunyai banyak data mengenai vaksin yang lebih lama, termasuk vaksin selesema, bahawa vaksinasi ibu adalah selamat untuk orang hamil dan bayi. Mungkin terdapat kaitan antara vaksinasi RSV dan kelahiran pramatang, walaupun itu tidak pasti. Untuk mengehadkan potensi risiko kelahiran pramatang, cadangan adalah untuk memberi vaksin RSV pada 32-36 minggu.”

— Dr Jourdan Triebwasser, penolong profesor perubatan ibu-janin

Apakah kesan sampingan vaksin RSV ibu?

Menurut Dr. Edward Liu, ketua penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Hackensack Meridian Jersey Shore, pada masa ini, kesan sampingan vaksin RSV yang dilaporkan adalah ringan dan termasuk:

  • sakit di tapak suntikan
  • sakit otot
  • sakit lengan
  • sakit kepala
  • loya

“Tiada kesan sampingan dilaporkan untuk bayi,” Dr Liu menyambung. “Vaksin RSV tidak boleh diberikan kepada bayi yang baru lahir. Sistem imun bayi tidak berkembang sepenuhnya dan kadangkala tidak bertindak balas terhadap vaksin.”

Dr Abulach bersetuju dan menyatakan kajian yang telah diterbitkan setakat ini mengenai vaksin RSV pada wanita hamil tidak melaporkan sebarang kebimbangan keselamatan.

“Kesan sampingan utama adalah ringan hingga sederhana,” sambungnya. “Dan ia benar-benar kesan sampingan yang sama yang anda jangkakan dengan kebanyakan vaksin — sakit di tapak suntikan, sakit otot, kadang-kadang loya atau sakit kepala, kesan sampingan yang agak ringan. Sesetengah orang mempunyai kebimbangan tentang vaksin, dan kami sentiasa mengesyorkan agar mereka membincangkannya dengan doktor mereka, dan membuat keputusan bersama berlaku antara doktor dan pesakit, jadi ini tidak terkecuali — kami akan mengesyorkannya juga.”

– Dr Silvia M. Abulaach, OB-GYN

Adakah terdapat penyelesaian alternatif kepada vaksin RSV?

Sekiranya wanita hamil tidak mahu mendapatkan vaksin RSV ibu, terdapat pilihan lain untuk melindungi bayi daripada penyakit tersebut.

“Suntikan nirsevimab baharu ialah produk antibodi buatan yang boleh diberikan kepada bayi untuk melindungi daripada RSV,” jelasnya. “Nirsevimab tidak selalu tersedia dan mungkin tidak dilindungi oleh insurans.”

Nirsevimab tersedia untuk bayi sejak lahir hingga 8 bulan, yang berisiko tinggi untuk penyakit teruk akibat RSV.

Dr. Riley menyatakan bahawa bayi yang baru lahir mungkin boleh mendapat dos nirsevimab – yang merupakan antibodi monoklonal – sebelum mereka meninggalkan hospital atau pusat kelahiran jika wanita hamil tidak dapat mendapatkan vaksin RSV di kawasan mereka atau tidak mendengar mengenainya.

“Nirsevimab ialah suntikan suntikan yang mengandungi antibodi buatan makmal yang melindungi daripada RSV,” jelas Dr. Riley. “Ia bukan vaksin, tetapi ia membantu bayi membina imuniti terhadap virus ini. Kedua-dua vaksin semasa mengandung dan nirsevimab selepas kelahiran adalah pilihan yang selamat dan berkesan untuk melindungi bayi daripada RSV.”

“Mungkin sukar untuk mendapatkan nirsevimab pada musim gugur dan musim sejuk ini. Seorang OB-GYN mungkin boleh membantu seseorang mengetahui sama ada nirsevimab akan tersedia untuk bayi mereka selepas lahir,” kata Dr. Riley.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *