Kesan endorfin dan cara meningkatkan tahap endorfin

Endorfin adalah bahan kimia yang dihasilkan secara semula jadi oleh sistem saraf untuk mengatasi kesakitan atau tekanan. Endorfin sering dipanggil bahan kimia “merasa baik” kerana ia bertindak sebagai penghilang rasa sakit dan penggalak kebahagiaan.

Endorfin terutamanya dibuat di kelenjar hipotalamus dan hipofisis, walaupun mungkin berasal dari bahagian tubuh yang lain. Sensasi yang menggembirakan selepas senaman yang panjang dan kuat disebabkan oleh peningkatan tahap endorfin.

Tahap endorfin dalam tubuh manusia berbeza dari orang ke orang. Orang yang mempunyai tahap endorfin lebih rendah cenderung mengalami kemurungan atau fibromyalgia, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan di kawasan ini.

Apa itu endorfin?

Kesan endorfin dan cara meningkatkan tahap endorfin
Endorfin adalah bahan kimia yang membantu menghilangkan rasa sakit atau tekanan, dan meningkatkan kebahagiaan.

Endorfin adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh badan untuk menghilangkan tekanan dan kesakitan. Endorfin berfungsi sama dengan kelas ubat yang dipanggil opioid.

Opioid melegakan kesakitan dan dapat menghasilkan rasa euforia. Opioid kadang-kadang diresepkan untuk penggunaan jangka pendek selepas pembedahan atau untuk menghilangkan rasa sakit.

Pada tahun 1980-an, saintis mengkaji bagaimana dan mengapa opioid berfungsi. Mereka mendapati bahawa badan mempunyai reseptor khas yang mengikat opioid untuk menyekat isyarat kesakitan.

Para saintis kemudian menyedari bahawa beberapa bahan kimia dalam tubuh bertindak sama dengan ubat opioid semula jadi, mengikat reseptor yang sama. Bahan kimia ini adalah endorfin.

Nama endorfin berasal dari kata “endogen,” yang bermaksud “dari tubuh,” dan dari kata “morfin,” yang merupakan penghilang rasa sakit opioid.

Beberapa ubat opioid yang biasa termasuk:

  • oksikodon
  • hidrokodon
  • kodin
  • morfin
  • fentanyl

Beberapa ubat haram, seperti heroin, juga merupakan opioid. Kedua-dua ubat opioid yang sah dan haram mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan ketagihan, overdosis, dan kematian.

Institut Nasional Penyalahgunaan Dadah menyatakan bahawa 90 orang mati setiap hari di Amerika Syarikat akibat overdosis opioid. Sebilangan besar kes ini adalah hasil daripada berlebihan atau menyalahgunakan opioid preskripsi. [1]

Di AS, penyalahgunaan opioid dan overdosis telah menjadi masalah serius sehingga Institut Kesihatan Nasional menyatakannya sebagai krisis. Pakar perubatan kini mencari ubat penghilang rasa sakit yang selamat dan berkesan tanpa opioid.

Endorfin semula jadi berfungsi sama dengan penghilang rasa sakit opioid, tetapi hasilnya mungkin tidak begitu dramatik. Walau bagaimanapun, endorfin dapat menghasilkan perasaan “terbang tinggi” yang sihat dan selamat, tanpa risiko ketagihan dan overdosis.

Cara untuk meningkatkan tahap endorfin

Aktiviti berikut menunjukkan janji sebagai cara untuk meningkatkan endorfin secara semula jadi. Walau bagaimanapun, tahap endorfin berbeza antara individu, jadi hasilnya juga akan berbeza.

Bersenam secara berkala

Senaman yang kerap didapati dapat membantu mengatasi kegelisahan dan kemurungan akibat endorfin yang dikeluarkannya.
Senaman yang kerap didapati dapat membantu mengatasi kegelisahan dan kemurungan akibat endorfin yang dikeluarkannya.
Selama bertahun-tahun, para penyelidik mengesyaki bahawa endorfin menimbulkan perasaan euforia, yang berlaku setelah aktiviti fizikal yang panjang dan kuat.

Namun, mengukur endorfin pada manusia tidak mungkin dilakukan pada tahun 2008, ketika teknologi pencitraan baru tersedia.

Penyelidik menggunakan imbasan tomografi pelepasan positron (PET) untuk melihat otak atlet sebelum dan selepas bersenam. Mereka mendapati peningkatan pembebasan endorfin selepas bersenam.

Oleh kerana senaman meningkatkan mood dan meningkatkan endorfin, beberapa profesional perubatan menetapkan senaman secara teratur sebagai rawatan untuk kemurungan dan kecemasan ringan hingga sederhana.

Latihan boleh digunakan dengan selamat bersamaan dengan kaedah rawatan lain, seperti ubat atau terapi, dan juga dapat digunakan sendiri. Satu kajian menyatakan bahawa senaman dapat memperbaiki beberapa gejala kemurungan, sama seperti antidepresan. [2]

Derma

Sukarelawan, menderma, dan menolong orang lain juga dapat membuat seseorang merasa senang. Penyelidik di Institut Kesihatan Nasional mendapati bahawa orang yang memberi wang ke pusat kebajikan yang diaktifkan amal di otak mereka. Tindakan ini dapat meningkatkan tahap endorfin.

Yoga dan meditasi

Meditasi dan yoga terkenal dengan kesan meredakan tekanan dan menenangkan. Kesannya mungkin sebahagiannya disebabkan oleh pelepasan endorfin.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa yoga dan meditasi dapat mengurangkan penanda tekanan dan meningkatkan endorfin. [3]

Makan makanan pedas

Orang yang menikmati makanan pedas mendapati mereka berasa lega setelah makan makanan pedas.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa komponen pedas dalam lada panas dan makanan serupa dapat mencetuskan sensasi rasa sakit di mulut, yang mendorong peningkatan endorfin. [4]

Makan coklat gelap

Penyelidikan dari tahun 2013 menunjukkan bahawa makan coklat gelap dapat meningkatkan tahap endorfin. Serbuk koko dan coklat mengandungi bahan kimia yang disebut flavonoid yang kelihatan bermanfaat bagi otak. [5]

Ulasan 2017 mendapati bahawa makan coklat boleh membantu meningkatkan endorfin. Walau bagaimanapun, banyak produk coklat komersial mengandungi hanya sebilangan kecil koko sebenar dan sering mengandungi sejumlah besar gula dan lemak tambahan. [6]

Orang yang ingin menggunakan coklat untuk meningkatkan tahap dan mood endorfin harus mencari produk yang mengandungi sekurang-kurangnya 70% koko dan makan coklat secara sederhana kerana kandungan kalori dan lemaknya yang tinggi.

Ketawa

Banyak penyelidikan telah ditulis mengenai manfaat tawa untuk kesihatan, dan kajian menunjukkan bahawa ketawa meningkatkan endorfin.

Kajian 2017 mendapati bahawa ketawa sosial melepaskan endorfin di otak. [7]

Tahap endorphin dan keadaan kesihatan yang rendah

Tahap endorfin yang rendah telah dikaitkan dengan kemurungan dan sakit kepala.
Tahap endorfin yang rendah telah dikaitkan dengan kemurungan dan sakit kepala.
Apabila tahap endorfin terlalu rendah, kesihatan seseorang mungkin terjejas secara negatif. Penyelidikan mengenai hubungan antara endorfin dan keadaan kesihatan sedang dilakukan.

Beberapa kajian menunjukkan terdapat kemungkinan hubungan antara masalah kesihatan berikut dan tahap endorfin yang rendah:

Kemurungan

Tanpa endorfin yang mencukupi, seseorang cenderung mengalami kemurungan. Sebuah artikel dalam American Journal of Psychiatry membincangkan penggunaan lama rawatan opioid untuk kemurungan, terutamanya dalam kes di mana rawatan lain tidak berfungsi. [8]

Artikel lain menunjukkan bahawa tahap endorfin yang lebih tinggi memberi kesan kepada gejala kemurungan kerana kaitannya dengan ganjaran.

Fibromyalgia

Gejala fibromyalgia yang biasa termasuk:

  • kesakitan jangka panjang di seluruh badan
  • bintik-bintik lembut yang sakit ketika disentuh
  • kekejangan otot
  • keletihan dan rendah tenaga
  • masalah tidur

Orang dengan fibromyalgia mungkin mempunyai tahap endorfin yang lebih rendah daripada biasa. Satu kajian mendapati bahawa orang dengan fibromyalgia mempunyai tahap endorfin yang lebih rendah daripada mereka yang tidak menghidap penyakit ini. Mereka mengukur endorfin sebelum dan selepas bersenam.

Kajian lain mendapati bahawa peningkatan endorfin badan berkorelasi dengan penghilang rasa sakit pada orang dengan fibromyalgia. [9]

Orang dengan fibromyalgia mungkin disarankan untuk melakukan aktiviti tertentu untuk meningkatkan endorfin, seperti bersenam, berhubungan dengan orang lain, dan aktiviti menghilangkan tekanan, seperti yoga. Mereka juga boleh diberi ubat untuk mengatasi gejala.

Sakit kepala yang kronik

Satu kemungkinan penyebab sakit kepala yang berterusan adalah tahap endorfin yang tidak normal. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ketidakseimbangan endorfin yang sama yang menyumbang kepada kemurungan juga terdapat pada orang yang mengalami sakit kepala kronik.

Ringkasan

Sains tahap endorfin manusia masih terus berkembang, kerana para penyelidik terus mengkaji bahan kimia ini dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan keseluruhan.

Orang yang mengalami gejala kemurungan, fibromyalgia, atau sakit kepala kronik mungkin ingin berbincang dengan doktor mengenai tahap endorfin dan cara mereka dapat meningkatkan tahap endorfin, selain pilihan rawatan biasa mereka.

Walaupun endorfin bukan kaedah “penyembuh semua” atau jaminan kesihatan yang baik, meningkatkan tahap endorfin mungkin merupakan cara yang berkesan untuk meningkatkan kesejahteraan keseluruhan.

Bersenam secara teratur, pengurangan tekanan, dan memberi kepada orang lain adalah aktiviti “merasa baik”, yang dapat membantu seseorang menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bahagia.

Bahan rujukan

1. https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/opioids/opioid-overdose-crisis
2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11845-010-0633-9
3. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2014.0298
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861186/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/
6. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.00677/full
7. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170601124121.htm
8. https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2016.16010078
9. http://www.brainstimjrnl.com/article/S1935-861X(17)30838-0/abstrak

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *