Bolehkah retinol membantu merawat jerawat?

Retinol adalah ramuan penjagaan kulit yang biasa dapat merawat jerawat ringan dan memperbaiki penampilan kulit.

Retinol tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut pakar sebagai retinoid, dan ia boleh didapati dalam bentuk serum, gel, krim, losyen, dan tisu.

Artikel ini akan menerangkan apa itu retinol, bagaimana ia berfungsi, dan bagaimana menggunakan retinol. Kami juga menerangkan faedah lain dari retinol, serta kemungkinan kesan sampingan.

Apa itu retinol?

Bolehkah retinol membantu merawat jerawat?
Retinol

Retinol tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai retinoid. Retinoid berasal dari vitamin A. Vitamin A adalah vitamin penting yang memainkan peranan penting dalam imuniti, kesihatan mata, dan kesihatan kulit. Vitamin A membantu kulit mengekalkan dirinya dengan merangsang pengeluaran kolagen protein dan elastin.

Retinol adalah bahan biasa dalam banyak produk penjagaan kulit, termasuk produk anti-penuaan dan anti-jerawat. Sebilangan orang juga boleh menyebut retinol sebagai kosmetik.

Retinol biasanya merupakan produk topikal, yang bermaksud ia boleh didapati sebagai krim, gel, atau serum yang boleh digunakan seseorang secara langsung ke kulit mereka.

Retinol tidak sama dengan retinoid kekuatan preskripsi seperti tretinoin. Retinol kurang kuat daripada produk preskripsi, walaupun lebih kuat daripada retinoid over-the-counter (OTC) lain, seperti retinil palmitat.

Bolehkah retinol merawat jerawat?

Sejak tahun 1971, pakar dermatologi telah mengesyorkan retinoid topikal, seperti retinol, untuk merawat keadaan kulit. Khususnya, pakar dermatologi boleh mengesyorkan retinol untuk merawat jerawat, kedutan halus, atau hiperpigmentasi.

Jerawat boleh berlaku apabila minyak dan sel kulit mati menyumbat liang pada kulit. Bakteria kemudian boleh bercampur dengan penyumbatan, menyebabkan keradangan dan lebam.

Retinol dan retinoid lain dapat membantu menghilangkan liang pori dan membolehkan kulit membaiki dirinya sendiri. Proses ini dapat mengurangkan pembengkakan dan menghaluskan kulit. Ubat ini juga dapat membantu memperbaiki penampilan tanda jerawat dan parut.

Retinol boleh menjadi ubat yang berkesan untuk merawat jerawat.
Retinol boleh menjadi ubat yang berkesan untuk merawat jerawat.

Satu kajian tahun 2017 menyatakan bahawa retinoid topikal bermanfaat untuk merawat jerawat yang tidak meradang dan radang.

Kajian lain menunjukkan bahawa retinoid juga dapat mengurangkan pengeluaran sebum dan membawa kesan lain yang dapat membantu mengawal jerawat.

Banyak kumpulan pakar dan garis panduan menunjukkan bahawa orang harus menganggap retinoid topikal sebagai asas rawatan jerawat.

Oleh kerana retinol adalah bentuk retinoid yang lebih lemah daripada jenis yang lebih kuat, mungkin retinol paling sesuai untuk merawat jerawat ringan hingga sederhana. Orang yang mengalami jerawat yang lebih teruk mungkin ingin membincangkan pilihan rawatan lain, seperti retinoid yang lebih kuat, dengan doktor.

Cara menggunakan retinol untuk jerawat

Orang cenderung menggunakan ubat retinoid pada kulit sekali sehari, kira-kira 20 atau 30 minit setelah membersihkan wajah mereka. Doktor kadang-kadang mengesyorkan hanya menggunakan ubat retinoid setiap 2-3 hari, kerana boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai produk retinol di pasaran. Krim yang berbeza mengandungi kepekatan retinol yang berbeza dan kombinasi bahan yang berbeza. Oleh itu, orang yang menggunakan produk retinol harus mengikuti arahan pada label dengan sangat berhati-hati.

Penting untuk diperhatikan bahawa retinol, dan retinoid lain, dapat menipis lapisan luar kulit, menyebabkan peningkatan kepekaan terhadap sinar matahari dan peningkatan risiko kerosakan akibat selaran matahari dan sinar matahari. Jadi, orang harus menggunakan retinol pada waktu malam, dan memastikan untuk menggunakan pelindung matahari pada siang hari.

Anda juga perlu ingat bahawa kesan retinol hanya akan bertahan sekiranya anda terus menggunakan produk tersebut.

Retinol over-the-counter berbanding retinol preskripsi

Walaupun produk retinol over-the-counter berkesan untuk merawat jerawat, mereka mempunyai kesan yang lebih kecil daripada retinoid preskripsi, dan juga akan memakan masa lebih lama untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Sebabnya ialah retinol tidak begitu kuat, sebab itulah retinol berfungsi paling baik untuk jerawat ringan hingga sederhana. Walau bagaimanapun, ini juga bermaksud bahawa retinol lebih lembut pada kulit.

Selain retinol, orang juga boleh membeli produk retinoid over-the-counter lain. Ubat ini boleh merangkumi retinoid yang lebih lemah seperti retinil palmitat atau retinoid yang lebih kuat pada kepekatan yang lebih lemah.

Contohnya, orang boleh membeli produk yang mengandungi 0.1% adapalene, sementara produk kekuatan preskripsi mengandungi 0.3% adapalena.

Manfaat lain dari retinol

Selain merawat jerawat, retinol mempunyai manfaat penjagaan kulit yang berpotensi lain. Faedah ini merangkumi:

 • anti-penuaan, mengurangkan garis halus dan kedutan
 • mengurangkan pigmentasi
 • meningkatkan keanjalan kulit
 • memperbaiki tekstur dan warna kulit

Kajian 2016 menunjukkan bahawa penggunaan topikal retinol dapat memberikan kesan anti-penuaan yang serupa dengan retinoid yang lebih kuat, seperti asid retinoik. Retinol mendorong pembentukan kolagen, yang dapat memperbaiki penampilan kulit.

Sebagai tambahan kepada penyakit kulit di atas, doktor juga boleh mengesyorkan retinol untuk merawat keratosis pilaris. Ini adalah penyakit kulit yang biasa di mana sel-sel kulit mati tidak terkelupas dan sebaliknya memasang folikel rambut, mengakibatkan lebam kecil.

Risiko dan kesan sampingan retinol

Kesan sampingan produk retinoid berkaitan dengan kepekatannya. Ini bermaksud bahawa kesan sampingan lebih mungkin berlaku dengan retinoid yang lebih kuat, tetapi kesannya masih boleh berlaku dengan retinol.

Kesan sampingan retinol mungkin termasuk:

 • kulit kering
 • kulit memerah
 • kulit bersisik
 • gatal

Dalam kes yang jarang berlaku, produk ini juga boleh menyebabkan:

 • perubahan warna pada kulit
 • jerawat berjerawat pada hari-hari pertama
 • kemerosotan ekzema
 • bengkak pada kulit
 • lepuh
 • sensasi menyengat

Selain itu, penggunaan produk retinol boleh menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Oleh itu, anda harus menggunakan produk ini pada waktu malam dan menggunakan pelindung matahari pada waktu siang.

Wanita hamil dan mereka yang ingin hamil perlu menghindari penggunaan produk retinol, kerana retinoid tertentu dapat meningkatkan kemungkinan keguguran dan anomali kongenital.

Ringkasan

Retinol adalah sejenis retinoid. Retinoid adalah sekumpulan ubat yang berasal dari vitamin A. Retinol boleh didapati di kaunter dalam banyak formulasi.

Retinol membantu menghilangkan pori-pori, menjadikannya rawatan yang berkesan untuk jerawat. Retinol juga dapat membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan dan memperbaiki tekstur dan warna kulit.

Retinol kurang kuat daripada retinoid kekuatan preskripsi. Oleh kerana itu, orang mungkin menggunakan retinol untuk merawat jerawat ringan hingga sederhana. Orang dengan bentuk jerawat yang lebih teruk mungkin mempertimbangkan untuk berbincang dengan doktor mengenai pilihan kekuatan preskripsi.

Kesan sampingan produk retinol mungkin termasuk kulit yang memerah, kulit kering, dan kulit gatal. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini cenderung berlaku lebih kerap dengan kekuatan retinoid yang lebih tinggi.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *