Beberapa jenis lemak badan mengurangkan jumlah masalah otak kelabu

Beberapa jenis lemak badan mengurangkan jumlah masalah otak kelabu
Mungkinkah obesiti mengurangkan tahap masalah kelabu di otak?
  • Satu kajian baru dari University of South Australia mendapati bahawa beberapa jenis kegemukan menyebabkan pengurangan masalah kelabu otak, dan menyiasat kaitannya dengan risiko demensia dan strok.
  • Dengan kegemukan menjadi semakin biasa, hubungan antara lemak badan dan kesihatan kognitif menimbulkan kerisauan.
  • Para penyelidik melaporkan bahawa orang dengan jenis obesiti yang tidak baik atau netral berisiko tinggi pengurangan masalah kelabu otak.

Satu kajian baru dari penyelidik di University of South Australia meneroka kaitan antara lemak badan dan risiko demensia atau strok yang lebih tinggi.

Kajian ini menemui kaitan antara beberapa jenis lemak badan dan pengurangan bahan kelabu. Bahan kelabu adalah bahagian otak yang mengandungi sebahagian besar neuronnya dan sangat penting untuk fungsi kognitif.

Penulis utama Anwar Mulugeta, Ph.D., penyelidik di Australian Center for Precision Health di University of South Australia, menjelaskan:

“Kami mendapati bahawa orang dengan tahap obesiti yang lebih tinggi, terutama mereka yang mempunyai subtipe adipositi metabolik yang tidak baik dan neutral, mempunyai tahap masalah otak kelabu yang jauh lebih rendah. Penemuan ini menunjukkan bahawa orang-orang ini mungkin telah merosakkan fungsi otak, yang memerlukan penyelidikan lebih lanjut. “

Kajian itu muncul dalam jurnal Neurobiologi Penuaan.

Mulugeta mengatakan: “Bahan abu-abu adalah komponen penting otak yang kaya dengan badan sel neuron, sel glial, dan kapilari. Karena terletak di berbagai daerah otak, materi abu-abu memiliki banyak peran, termasuk belajar, memori, fungsi kognitif, perhatian, dan kontrol otot. “

Oleh itu, penurunan kognitif dan demensia yang berkaitan dengan usia sering dikaitkan dengan masalah abu-abu yang berkurang, yang disebut atrofi.

Dr. Wierenga juga mengatakan: “Sebagai contoh, demensia penyakit Alzheimer dikaitkan secara khusus dengan atrofi hippocampal, atau masalah abu-abu yang berkurang di hippocampus, yang meluas ke wilayah lain ketika penyakit itu berkembang. Jadi, kuantiti bahan kelabu mungkin menunjukkan kesihatan kognitif. “

Wabak kegemukan

Obesiti semakin meningkat di seluruh dunia. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hampir 2 bilion orang dewasa ini mempunyai berat badan berlebihan, dan 650 juta dari mereka mengalami kegemukan.

Masalahnya juga berlaku kepada kanak-kanak, dengan hampir 40 juta kanak-kanak berusia lebih muda dari 5 tahun dan lebih daripada 340 juta orang muda berusia 15-19 tahun juga dianggap mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti.

WHO melaporkan bahawa terdapat hubungan antara berat badan berlebihan atau kegemukan dan pelbagai masalah kesihatan.

Masalah ini termasuk penyakit kardiovaskular – terutamanya penyakit jantung dan strok – diabetes, gangguan muskuloskeletal, seperti osteoartritis, dan beberapa barah.

Jenis obesiti yang berlainan

Mulugeta mengatakan: “Dalam kajian ini, kami menyelidiki hubungan kausal individu dalam tiga jenis obesiti yang berbeza secara metabolik – tidak baik, neutral, dan baik – untuk menentukan sama ada kumpulan berat badan tertentu lebih berisiko daripada kumpulan lain.”

Penulis utama kajian menjelaskan tiga jenis kegemukan: “Individu dengan beban genetik yang tinggi untuk kekurangan lemak dicirikan oleh pengumpulan lemak di sekitar perut dan organ dalaman, kolesterol tinggi, dan peningkatan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit jantung koronari. “

“Individu dengan kelebihan lemak mempunyai pengumpulan lemak lebih banyak di pinggul dan kurang pada organ dalaman, dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah dan penyakit jantung penghubung. Individu dengan ketahanan netral tidak mempunyai kaitan dengan diabetes jenis 2 dan penyakit jantung penghubung. “

Prof Elina Hyppönen, pengarang kanan kajian ini, mengatakan: “Walaupun pada individu yang mempunyai berat badan yang normal, berat badan yang berlebihan di sekitar kawasan perut mungkin menjadi perhatian.”

Prof Hyppönen mengatakan: “Semakin dihargai bahawa kegemukan adalah keadaan yang kompleks, dan lemak berlebihan yang terdapat di sekitar organ dalaman mempunyai kesan yang sangat berbahaya bagi kesihatan.”

Sebagai bukti peranan rumit obesiti dalam kesihatan, Dr. Wierenga menyebut “paradoks kegemukan.”

Dia menjelaskan bahawa: “Obesiti pada usia pertengahan dikaitkan dengan kognisi yang buruk dan peningkatan risiko penurunan kognitif, tetapi peningkatan indeks jisim badan (BMI) pada akhir usia mungkin dikaitkan dengan kognisi yang lebih baik – mungkin disebabkan oleh fakta bahawa penurunan BMI pada akhir usia mungkin mencerminkan keseluruhan kesihatan yang lebih buruk atau pemakanan yang kurang baik. “

Kajian itu menemui kaitan antara berat badan dan jumlah bahan kelabu

Para penyelidik menganalisis lebih daripada 336,000 rekod kesihatan yang dilaporkan sendiri di Biobank UK. Dokumen ini merakam pengalaman hampir 28,000 individu. Para penyelidik kemudian menghubungkan catatan ini dengan rekod hospital dan catatan kematian untuk mengesan hubungan dengan kes demensia dan strok.

Kajian mendapati bahawa untuk setiap 3 kilogram berat badan tambahan bagi seseorang yang mempunyai ketinggian rata-rata, jumlah bahan kelabu menurun sebanyak 0.3%.

Prof Hyppönen mengatakan: “Dalam praktiknya, penemuan kami menunjukkan perlunya melihat jenis kegemukan ketika menilai kesan kesihatan.”

Mulugeta mengatakan: “Namun, kami tidak menemui bukti konklusif untuk mengaitkan jenis obesiti tertentu dengan demensia atau strok. Sebaliknya, kajian kami menunjukkan kemungkinan peranan keradangan dan keabnormalan metabolik dan bagaimana mereka dapat menyumbang kepada kegemukan dan pengurangan jumlah bahan kelabu. “

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *