Apa yang perlu diketahui tentang arthritis berjangkit

Artritis berjangkit (septic arthritis) ialah jangkitan mendadak dan teruk pada sendi. Ia boleh menyebabkan kesakitan teruk, bengkak, demam, dan kerosakan tisu serta memerlukan rawatan segera.

Apa yang perlu diketahui tentang arthritis berjangkit

Artritis berjangkit biasanya hanya menjejaskan satu sendi, tetapi ia boleh merebak. Akibatnya, anda mesti mendiagnosis dan merawatnya dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan sendi yang teruk dan penyebaran jangkitan.

Artikel ini menerangkan simptom, punca, rawatan dan proses pemulihan. Kami juga akan menerangkan bagaimana arthritis berjangkit berbeza daripada arthritis reaktif.

Apakah arthritis berjangkit?

Artritis berjangkit berlaku apabila bakteria, kulat, atau virus menjangkiti sendi, menyebabkan keradangan. Artritis berjangkit boleh berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan kesakitan yang teruk, demam, dan menggigil.

Sistem imun seseorang kerap membuang patogen berbahaya ini daripada badan, tetapi apabila ia memasuki kawasan tertutup, seperti sendi, ia boleh membiak dengan cepat dan menyebabkan keradangan teruk dan kemusnahan tisu.

Kelaziman dan kesan penyakit ini

Walaupun namanya mungkin mengelirukan, arthritis berjangkit tidak menular. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menjadi agak serius.

Penyelidikan menunjukkan bahawa penyakit daripada arthritis septik berlaku dalam sekurang-kurangnya satu pertiga daripada orang yang mengalami keadaan ini. Kira-kira 7%–15% orang yang dimasukkan ke hospital dengan keadaan ini akan meninggal dunia.

Penyakit ini terutamanya memberi kesan kepada orang tua dan kanak-kanak kecil. Orang yang mempunyai sendi tiruan, atau orang yang mempunyai masalah perubatan asas yang boleh melemahkan sistem imun mereka, juga lebih terdedah kepada keadaan ini. Kumpulan ini termasuk orang yang menghidap diabetes dan orang yang mengambil ubat penekan imun, contohnya.

Penyebab arthritis septik

Penyebab arthritis septik yang paling biasa ialah bakteria, kulat, atau badan virus yang memasuki ruang di sekeliling sendi.

Jangkitan bakteria adalah penyebab paling biasa arthritis septik. Kajian 2019 mendapati bahawa bakteria daripada keluarga Staphylococci menyebabkan lebih separuh daripada kes arthritis septik. Ketegangan bakteria ini juga membawa kepada banyak masalah kulit.

Penyebab arthritis septik lain termasuk strain bakteria Streptococci, yang juga membawa kepada jangkitan strep, dan bakteria Neisseria gonorrhoeae, yang boleh menyebabkan gonorea.

Bakteria biasanya mencapai sendi melalui aliran darah.

Menjalani pembedahan penggantian sendi atau mengalami gigitan haiwan, luka atau luka tusukan pada sendi boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat jangkitan, yang boleh menyebabkan arthritis septik.

Mempunyai sistem imun yang lemah atau sejarah masalah sendi lain, seperti gout, rheumatoid arthritis, lupus, atau osteoarthritis, juga boleh meningkatkan risiko kerana sendi yang rosak mungkin lebih terdedah kepada jangkitan.

Tanda dan gejala arthritis septik

Artritis septik menyebabkan keradangan teruk yang boleh memecahkan tisu dalam sendi. Proses ini boleh menyebabkan kerosakan kekal pada rawan dan tulang.

Seperti bentuk arthritis yang lain, gejala utama adalah bengkak, sakit, dan kekakuan pada sendi yang terjejas. Tanda dan gejala arthritis septik lain termasuk:

 • sakit yang lebih teruk daripada sakit artritis radang tidak berjangkit
 • julat pergerakan terhad pada sendi terjejas
 • kemerahan di sekeliling sendi terjejas
 • demam
 • keletihan
 • kelemahan
 • perubahan selera makan
 • peningkatan kerengsaan
 • ruam kulit

Keadaan ini boleh menjejaskan beberapa sendi, walaupun arthritis septik di lutut adalah yang paling biasa.

Artritis septik boleh menjejaskan sendi lain, termasuk:

 • bahu
 • pergelangan tangan
 • pinggul
 • siku

Gejala boleh muncul dan menjadi teruk sejurus selepas jangkitan berkembang, kadangkala dalam beberapa jam. Orang juga mungkin mengalami gejala lain, bergantung kepada punca jangkitan.

Faktor risiko arthritis septik

Sesiapa sahaja boleh menghidap arthritis berjangkit, tetapi faktor tertentu meningkatkan risiko, termasuk:

 • penyakit sendi sedia ada, seperti rheumatoid arthritis, gout, lupus, atau osteoarthritis
 • kerosakan pada sendi
 • pembedahan sendi baru-baru ini
 • jangkitan kulit
 • penggunaan dadah intravena
 • luka tebuk
 • terapi antibiotik yang berpanjangan

Di samping itu, sesiapa yang berisiko menjangkiti bakteria ke dalam sendi berisiko lebih tinggi untuk mendapat keadaan ini. Kumpulan ini termasuk orang yang mengalami gigitan haiwan pada sendi, orang yang mempunyai sendi buatan, atau orang yang menjalani pembedahan pada sendi.

Rawatan arthritis septik

Pilihan rawatan arthritis septik boleh berbeza-beza bergantung pada patogen mana yang menyebabkan keadaan ini.

Antibiotik

Kerana penyakit ini boleh menjadi teruk dengan cepat, doktor menetapkan antibiotik sebaik sahaja mereka mengesyaki arthritis berjangkit. Doktor mungkin menetapkan antibiotik sebelum ujian cecair sendi dapat mengenal pasti patogen khusus yang terlibat dalam jangkitan.

Pada peringkat pertama rawatan untuk jangkitan bakteria, profesional penjagaan kesihatan biasanya mentadbir antibiotik terus ke dalam aliran darah seseorang.

Jika antibiotik berkesan, gejala boleh bertambah baik dalam masa 48 jam. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin memerlukan antibiotik intravena selama 2-4 minggu, bergantung kepada keterukan keadaan. Biasanya, doktor mengatur agar orang ramai mempunyai antibiotik intravena di rumah.

Doktor kemudiannya boleh menetapkan antibiotik oral untuk 2-6 minggu lagi.

Ubat antikulat

Jika sejenis kulat menyebabkan jangkitan, doktor merawatnya dengan ubat antikulat dan bukannya antibiotik.

Ubat antivirus

Kebanyakan penyebab artritis virus adalah mengehadkan diri, bermakna keadaan itu akan pulih dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, doktor mungkin menggunakan ubat antivirus dalam beberapa kes, seperti dalam keadaan tertentu apabila virus hepatitis C terlibat.

Keluarkan cecair dari sendi yang terjejas

Doktor mungkin perlu mengalirkan cecair dari sendi yang terjejas untuk membantu mengeluarkan patogen berbahaya dan bahan keradangan dari badan. Doktor boleh melakukan ini dengan picagari atau dengan prosedur yang dipanggil arthroscopy. Kaedah ini dilakukan dengan memasukkan tiub saliran kecil ke dalam sendi terjejas melalui hirisan kecil.

Latihan fizikal

Orang yang menghidap arthritis berjangkit mungkin mempunyai terapi fizikal untuk membantu mengurangkan gejala dan mengekalkan julat pergerakan dan fungsi sendi. Doktor juga boleh mengesyorkan memakai splint untuk menyokong sendi terjejas.

Bagi sesiapa yang memakai belat, adalah penting untuk melakukan senaman pelbagai gerakan untuk mengelakkan otot sendi daripada memendek. Seseorang juga tidak boleh memakai bidai secara berterusan.

Komplikasi arthritis septik

Jika seseorang tidak menerima rawatan awal dan teguh, artritis berjangkit boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tisu dan tulang pada sendi.

Kesan kerosakan ini pada kehidupan seharian bergantung pada sendi yang terlibat. Sebagai contoh, kerosakan pada sendi lutut boleh menjejaskan keupayaan untuk berdiri atau berjalan.

Artritis berjangkit juga boleh berlaku bersama osteomielitis, iaitu jangkitan dalam tulang.

Diagnosis arthritis septik

Anda mesti mempunyai arthritis berjangkit yang didiagnosis secepat mungkin. Pertama, doktor melakukan pemeriksaan fizikal dan membincangkan sejarah perubatan seseorang dengan mereka.

Tindakan ini sahaja tidak memberikan maklumat yang mencukupi untuk doktor membezakan arthritis berjangkit daripada banyak keadaan keradangan lain, jadi jika mereka mengesyaki arthritis berjangkit, mereka akan mengesyorkan ujian lanjut.

Ujian ini mungkin memerlukan sampel darah dan cecair daripada sendi yang terjejas. Kajian klinikal 2018 mengumumkan analisis cecair sendi sebagai standard emas diagnostik untuk arthritis berjangkit.

Doktor juga boleh mengesyorkan ujian pengimejan, seperti X-ray atau imbasan MRI, untuk menilai tahap kerosakan yang telah disebabkan oleh jangkitan.

Artritis berjangkit vs. arthritis reaktif

Sesetengah orang mungkin tersalah anggap arthritis berjangkit sebagai arthritis reaktif. Kedua-dua penyakit ini boleh menyebabkan gejala yang sama. Walau bagaimanapun, arthritis berjangkit terhasil daripada jangkitan aktif pada sendi, manakala arthritis reaktif biasanya berpunca daripada jangkitan baru-baru ini di tempat lain di dalam badan.

Sesetengah orang mungkin mengalami arthritis reaktif berikutan jangkitan seksual atau jangkitan saluran gastrousus akibat keracunan makanan.

Artritis reaktif biasanya tidak disebabkan oleh jangkitan yang merebak ke dalam sendi. Sebaliknya, ia berlaku apabila sistem imun bertindak balas secara berlebihan terhadap jangkitan awal, mencetuskan keradangan sendi.

Soalan lazim tentang artritis berjangkit

Bolehkah arthritis septik merebak ke sendi lain?

Artritis berjangkit biasanya hanya menjejaskan satu sendi. Walau bagaimanapun, ia boleh menjejaskan beberapa sendi dalam beberapa kes dan boleh merebak ke bahagian lain badan jika tidak dirawat.

Apakah organisma lain yang boleh menyebabkan arthritis septik?

Walaupun bakteria biasanya menyebabkan arthritis septik, beberapa jenis virus dan kulat juga boleh menyebabkan jangkitan.

Rubella, hepatitis B atau C, parvovirus, alphavirus, dan flavivirus boleh menyebabkan arthritis virus. Jenis kulat tertentu, termasuk Candida albicans, juga boleh menyebabkan arthritis septik, tetapi ini sangat jarang berlaku.

Bilakah seseorang memerlukan pembedahan untuk merawat arthritis septik?

Rawatan untuk arthritis berjangkit selalunya melibatkan gabungan antibiotik dan saliran cecair sendi menggunakan sama ada tiub atau picagari.

Dalam sesetengah kes, doktor juga mungkin mengesyorkan pembedahan untuk mengalirkan sendi, walaupun ini bergantung pada keparahan jangkitan, sendi tertentu yang terjejas oleh artritis, dan sama ada rawatan lain berkesan atau tidak.

Ringkasan

Artritis berjangkit adalah keadaan teruk yang boleh menyebabkan kerosakan tulang dan tisu kekal. Jangkitan bakteria adalah punca yang paling biasa, walaupun jangkitan virus dan kulat juga boleh bertanggungjawab.

Seseorang yang menghidap arthritis berjangkit mungkin mengalami bengkak secara tiba-tiba, sakit teruk, pening, dan keletihan.

Rawatan awal dan agresif, termasuk antibiotik intravena, boleh meningkatkan pandangan arthritis septik seseorang dengan ketara. Jika rawatan bermula tepat pada masanya, seseorang boleh pulih sepenuhnya tanpa sebarang kerosakan yang berpanjangan.

Sumber maklumat:

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *