Orang yang dirawat oleh doktor wanita cenderung mempunyai hasil yang lebih baik

Orang yang dirawat oleh doktor wanita cenderung mempunyai hasil kesihatan yang lebih baik, kajian mendapati.

Orang yang dirawat oleh doktor wanita cenderung mempunyai hasil yang lebih baik
Pakar mengatakan doktor wanita cenderung menghabiskan lebih banyak masa dengan pesakit mereka.

  • Penyelidikan yang diterbitkan minggu ini menunjukkan bahawa lelaki dan wanita mempunyai hasil yang lebih baik apabila mereka dirawat oleh doktor wanita.
  • Kajian ini mendapati pesakit secara konsisten pulih lebih baik apabila mereka berada di bawah jagaan doktor wanita.
  • Pakar berkata pakar perubatan lelaki harus mempertimbangkan penemuan kajian ini dan membuat kesimpulan bagaimana mereka boleh memperbaiki amalan mereka sendiri.

Orang yang dirawat oleh doktor wanita mempunyai kadar kematian dan penerimaan semula yang lebih rendah daripada yang dirawat oleh doktor lelaki.

Itu adalah hasil penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Annals of Internal Medicine.

Dalam kajian mereka, penyelidik melaporkan bahawa terdapat perbezaan klinikal yang signifikan dalam hasil untuk orang bergantung kepada jantina doktor yang merawat mereka.

“Apa yang ditunjukkan oleh penemuan kami ialah doktor wanita dan lelaki mengamalkan perubatan secara berbeza, dan perbezaan ini mempunyai kesan yang bermakna terhadap hasil kesihatan pesakit,” Dr. Yusuke Tsugawa, pengarang kanan kajian ini dan profesor bersekutu di kediaman perubatan dalam bahagian Perubatan Dalaman Am dan Penyelidikan Perkhidmatan Kesihatan di Sekolah Perubatan David Geffen di Universiti California Los Angeles, kata dalam satu kenyataan akhbar.

“Penyelidikan lanjut mengenai mekanisme asas yang menghubungkan jantina doktor dengan hasil pesakit, dan mengapa faedah menerima rawatan daripada doktor wanita lebih besar untuk pesakit wanita, mempunyai potensi untuk meningkatkan hasil pesakit secara menyeluruh,” tambahnya.

Tsugawa dan rakan sekerjanya memeriksa data daripada tuntutan Medicare yang dibuat antara 2016 hingga 2019. Data itu termasuk lebih daripada 458,100 pesakit wanita dan lebih daripada 318,800 pesakit lelaki. Kira-kira 31% daripada kedua-dua kumpulan pesakit lelaki dan wanita telah dirawat oleh doktor wanita.

Para penyelidik melaporkan bahawa kadar kematian bagi pesakit wanita apabila mereka dirawat oleh doktor wanita adalah 8.15% berbanding dengan 8.38% apabila dirawat oleh doktor lelaki. Para penyelidik menganggap ini sebagai perbezaan yang signifikan secara klinikal.

Di kalangan lelaki, kadar kematian adalah 10.15% apabila dirawat oleh wanita berbanding dengan 10.23% untuk lelaki.

Doktor wanita dan lelaki mengamalkan perubatan secara berbeza

Para penyelidik mengatakan mungkin terdapat beberapa sebab untuk perbezaan hasil antara doktor wanita dan lelaki.

“Kami tahu bahawa terdapat perbezaan dalam corak penyampaian penjagaan oleh doktor lelaki berbanding wanita di seluruh bidang perubatan. Pakar perubatan wanita menghabiskan lebih banyak masa dengan pesakit dan menghabiskan lebih banyak masa terlibat dalam membuat keputusan perubatan bersama dan perbincangan perkongsian daripada doktor lelaki,” Dr. Lisa Rotenstein, pengarang bersama kajian dan penolong profesor dan pengarah perubatan di University of California San Francisco, memberitahu kami.

“Bukti dari keadaan pesakit luar menunjukkan bahawa doktor wanita menghabiskan lebih banyak masa pada rekod kesihatan elektronik daripada rakan sejawat lelaki dan memberikan penjagaan berkualiti tinggi,” kata Rotenstein. “Dalam bidang pembedahan, doktor wanita menghabiskan lebih lama untuk prosedur pembedahan dan mempunyai kadar kemasukan semula selepas pembedahan yang lebih rendah. Kita perlu bertanya kepada diri sendiri bagaimana untuk menyediakan latihan dan insentif supaya semua doktor dapat mencontohi penjagaan yang diberikan oleh doktor wanita.”

Di negara kita, kepakaran dengan peratusan tertinggi doktor wanita ialah pediatrik (65%) dan hospis dan perubatan paliatif (62%)

Perubatan sukan dan pembedahan ortopedik mempunyai peratusan terendah doktor wanita (masing-masing 7% dan 6%).

Mengapa wanita cenderung menjadi doktor yang lebih baik

Kajian baru ini adalah kajian terbaru yang mencadangkan hasil pesakit lebih baik apabila orang dirawat oleh doktor wanita.

Christopher Wallis, PhD, seorang penolong profesor di Bahagian Urologi di Universiti Toronto, telah meneliti hasil pasca operasi berdasarkan jantina kedua-dua pakar bedah dan pesakit.

Dia berkata penemuan yang diterbitkan minggu ini tidak mengejutkan.

“Merentasi banyak bidang perubatan, banyak kajian telah menunjukkan hasil yang lebih baik (sama ada kematian, kemasukan semula, atau lain-lain) dalam kalangan pesakit yang dirawat oleh doktor wanita. Data ini menyusun semula penemuan tersebut,” Wallis, yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu kami.

“Jelas sekali, akan sentiasa ada variasi antara doktor. Apa yang kita lihat di sini ialah perbezaan sistematik di mana pesakit yang dirawat oleh doktor wanita… lebih baik daripada mereka yang dirawat oleh doktor lelaki,” tambahnya. “Tidak hairanlah saya melihat perkara ini atas beberapa sebab. Mula-mula, daripada data sejak beberapa dekad sekarang, kita tahu bahawa wanita dan lelaki mengamalkan perubatan secara berbeza dengan perbezaan tertentu dalam gaya komunikasi dan pematuhan garis panduan. Tidak menghairankan saya melihat perbezaan ini diterjemahkan kepada hasil pesakit. Kedua, secara lebih meluas dalam masyarakat dan pastinya dalam bidang perubatan, wanita dipegang pada standard yang lebih tinggi daripada lelaki. Ini adalah fenomena yang dibesar-besarkan dalam pembedahan dan mungkin menjelaskan beberapa perbezaan yang telah kita lihat di sana.”

Mengapa doktor lelaki harus mempertimbangkan cara mereka mengamalkan perubatan

Dengan pakar perubatan wanita membentuk lebih kurang satu pertiga daripada semua pakar perubatan di negara kita, pakar yang bercakap dengan kami berkata mereka berharap doktor lelaki memikirkan amalan mereka sendiri dan mempertimbangkan bidang yang perlu diperbaiki.

“Saya suka doktor lelaki melihat data ini dengan serius dan menyoal siasat amalan mereka sendiri. Selalunya terdapat kecenderungan untuk mendiskaun data seperti ini kerana mereka tidak selesa atau mungkin berasa mengancam. Bagaimanapun, tindak balas seperti itu tidak akan membantu pesakit,” kata Dr Arghavan Salles, profesor perubatan bersekutu klinikal di Universiti Stanford di California yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu kami.

“Sekiranya doktor lelaki boleh mendekati data ini dengan rasa ingin tahu mengapa pesakit mungkin mempunyai hasil yang lebih buruk di tangan mereka, mereka akan mula mengenal pasti cara untuk meningkatkan penjagaan yang mereka berikan,” katanya. “Sebagai contoh, kajian pakar bedah yang melakukan cholecystektomi mendapati pesakit mempunyai hasil yang lebih baik apabila pakar bedah mereka adalah wanita, berbanding lelaki. Salah satu penemuan dalam kajian itu ialah pembedahan mengambil masa beberapa minit lebih lama apabila dilakukan oleh pakar bedah wanita. Adakah masa tambahan itu dihabiskan untuk menyemak dua kali, memastikan semuanya baik-baik saja sebelum tamat prosedur? Adakah masa itu dihabiskan untuk melakukan pembedahan yang lebih berhati-hati untuk cuba mengelakkan komplikasi? Kajian itu tidak menjawab soalan-soalan itu, tetapi ia adalah perkara yang perlu dipertimbangkan.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *