Kesan sampingan vaksin Covaxin COVID-19

Artikel ini akan menerangkan kesan sampingan vaksin Covaxin COVID-19 dan kontroversi mengenai kebenaran penggunaan kecemasannya.

Apakah kesan sampingan Covaxin, vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh Bharat Biotech?
Apakah kesan sampingan Covaxin, vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh Bharat Biotech?

Covaxin adalah vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh Bharat Biotech, sebuah syarikat bioteknologi India, dan Majlis Penyelidikan Perubatan India.

Ini adalah vaksin dua dos dengan kadar keberkesanan 78%, menurut data klinikal fasa 3 sementara.

Lembaga pengawas ubat India, Central Drugs Standard Control Organisation, membenarkan vaksin ini untuk penggunaan kecemasan pada 3 Januari 2021. Kini ia boleh digunakan untuk memvaksinasi orang berusia 18 tahun ke atas. Di luar India, vaksin Covaxin dibenarkan untuk penggunaan kecemasan di 8 negara: Iran, Mexico, Nepal, Filipina, Paraguay, Zimbabwe, Guyana, dan Mauritius.

Covaxin, juga dikenal sebagai vaksin BBV152, adalah jenis vaksin virus keseluruhan yang disebut vaksin yang tidak aktif. Vaksin yang tidak aktif menggunakan versi virus yang diubah atau mati, dalam hal ini SARS-CoV-2, yang tidak dapat meniru dan tidak boleh menyebabkan penyakit.

Virus dalam vaksin yang tidak aktif memicu tindak balas imun dan menyebabkan tubuh menghasilkan antibodi, melengkapkannya untuk mempertahankan diri dari kemungkinan jangkitan di masa depan.

Kesan sampingan biasa vaksin Covaxin COVID-19

Menurut Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Keluarga Kerajaan India (MoHFW), kesan sampingan utama vaksin termasuk:

  • demam
  • sakit kepala
  • mudah marah
  • sakit atau bengkak di tempat suntikan vaksin

Kesan sampingan ini bertindih dengan vaksin COVID-19 lain yang ada sekarang. Kesan sampingan ini boleh bertahan selama beberapa hari.

Data percubaan klinikal fasa 1 dan 2 vaksin menyatakan bahawa kejadian buruk yang dilaporkan termasuk keletihan, sakit badan, mual, muntah, dan menggigil. Tidak ada kesan sampingan yang serius.

Dari 380 peserta yang menerima dos pertama vaksin ini, pada kepekatan sama ada 3 atau 6 mikrogram, 17 peserta, atau 4.5%, mengalami reaksi berkaitan suntikan, dan 23 peserta, atau 6.1%, mengalami reaksi sistemik, seperti sakit badan dan demam. Sejumlah reaksi buruk yang serupa dilaporkan selepas dos kedua vaksin.

MoHFW mencadangkan pengambilan paracetamol, juga dikenali sebagai acetaminophen (Tylenol), untuk mengurangkan beberapa kesan sampingan ringan ini.

Alahan dan kontraindikasi lain

Lembaran fakta vaksin Bharat Biotech menyatakan bahawa reaksi alergi yang teruk sangat jarang berlaku tetapi mungkin setelah menyuntikkan dos Covaxin.

Menurut lembaran fakta, reaksi alergi yang teruk boleh menyebabkan gejala berikut:

  • kesukaran bernafas
  • bengkak muka dan tekak
  • degupan jantung yang cepat
  • ruam ke seluruh badan
  • pening
  • kelemahan

Vaksin ini mempunyai kontraindikasi untuk orang yang mempunyai sejarah alahan, walaupun lembaran fakta tidak menyatakan sama ada kontraindikasi ini merangkumi semua atau hanya berlaku untuk orang yang mengalami alahan terhadap bahan vaksin.

Lembaran fakta juga memberi amaran bahawa sesiapa yang mengalami gangguan pendarahan dan sesiapa yang mengandung atau menyusui tidak boleh disuntik dengan vaksin ini.

Laman web MoHFW juga menyatakan bahawa vaksin Covaxin tidak mempengaruhi kesuburan dan bahawa tuntutan tersebut tidak mempunyai asas. MoHFW menyatakan bahawa terdapat khabar angin serupa mengenai vaksin campak dan polio, tetapi kedua vaksin ini tidak mempengaruhi kesuburan, seperti yang ditunjukkan oleh kajian.

Kontroversi mengenai meluluskan vaksin Covaxin COVID-19

Terdapat tindak balas bercampur-campur terhadap kelajuan kebenaran penggunaan kecemasan Covaxin.

Dua komuniti saintifik, Jaringan Sains Rakyat All India dan Rangkaian Tindakan Perubatan All India, telah mengkritik kebenaran vaksin tersebut. All India Medicine Action Network memetik “kebimbangan kuat yang timbul dari ketiadaan data keberkesanan”.

Sebaliknya, akhbar The New Indian Express telah melaporkan bahawa sekumpulan 45 saintis dan pakar perubatan menandatangani satu pernyataan yang mendakwa bahawa “pernyataan tidak bertanggungjawab mengenai kepentingan” pengkritik didorong secara politik dan merosakkan kredibiliti penyelidikan.

Para pakar juga menyatakan bahawa “Vaksin ini adalah vaksin yang tidak aktif secara keseluruhan virus, yang dapat memberikan perlindungan yang lebih baik, bahkan terhadap strain virus mutan, kerana tindak balas imun akan melawan banyak antigen dan tidak hanya terhadap protein lonjakan.”

Analisis akhir data percubaan klinikal fasa 3, yang diharapkan pada bulan Jun, akan memberikan gambaran lebih lanjut mengenai keberkesanan vaksin ini.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *