Kaitan antara kemurungan dan sakit kepala

Gangguan sakit kepala dan kemurungan sangat biasa di kalangan penduduk, dan penyelidikan menunjukkan bahawa mereka berkait rapat.

Orang yang mengalami sakit kepala mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kemurungan. Juga, mereka mungkin mengalami gejala migrain kerana kemurungan yang mendasari.

Gangguan sakit kepala kronik boleh mengganggu kehidupan seharian dan menyebabkan tekanan, kegelisahan, dan mengakibatkan kemurungan. Mengubati satu keadaan juga boleh membantu memperbaiki keadaan yang lain.

Punca kemurungan

Kaitan antara kemurungan dan sakit kepala
Seseorang yang mengalami kemurungan mungkin mengalami sakit kepala sebagai gejala.

Kemurungan adalah keadaan yang kompleks. Penyebab yang paling mungkin adalah gabungan pelbagai faktor, termasuk gen, biologi, dan persekitaran seseorang.

Doktor mengelaskan gangguan sakit kepala sebagai primer atau sekunder. Gangguan sakit kepala primer lebih kerap berlaku.

Gangguan sakit kepala primer termasuk migrain, sakit kepala jenis ketegangan, dan sakit kepala kluster.

Gangguan sakit kepala sekunder boleh berlaku akibat kecederaan kepala, tekanan darah tinggi, atau jangkitan.

Gangguan sakit kepala dan kesihatan mental

Gangguan sakit kepala adalah perkara biasa di kalangan penduduk tetapi terutama berlaku pada orang yang mengalami kemurungan, kegelisahan, atau kedua-duanya.

Ramai orang yang mengalami migrain juga cenderung mengalami kemurungan atau kegelisahan. Kesakitan dan tekanan kronik yang disebabkan oleh migrain boleh menyebabkan masalah kesihatan mental.

Terdapat ketidakseimbangan spesifik dengan bahan kimia yang disebut serotonin dan dopamin yang boleh mendasari kemurungan dan migrain. Walau bagaimanapun, penyelidik masih perlu meneroka hubungan khusus antara keduanya.

Sakit kepala dan tidur

Kemurungan boleh menyukarkan tidur nyenyak. Kurang tidur boleh mencetuskan sakit kepala dan boleh menurunkan ambang seseorang untuk kesakitan. Kurang tidur boleh menyebabkan sakit kepala yang lebih kerap atau lebih menyakitkan.

Sakit kepala migrain dan ketegangan boleh mempengaruhi tidur. Penyelidikan dari tahun 2017 menunjukkan bahawa sehingga 50% orang yang mengalami sakit kepala migrain atau ketegangan juga mengalami insomnia.

Rasa letih boleh menyebabkan mood rendah dan boleh memburukkan lagi gejala kemurungan.

Kekeringan

Depresi dapat mengurangkan tenaga, motivasi, dan selera makan. Lebih sukar untuk makan dengan baik atau minum cukup cecair. Apabila seseorang mengalami dehidrasi, itu bermakna mereka tidak mendapat cukup cairan di dalam badan mereka.

Dehidrasi boleh menjadi pencetus sakit kepala. Penting untuk minum air secukupnya setiap hari untuk mengelakkan sakit kepala.

Tekanan emosi

Kemurungan dan tekanan boleh mengganggu kehidupan seseorang dengan ketara.

Gejala kemurungan boleh merangkumi kesukaran untuk berkonsentrasi, perasaan bersalah, kehilangan minat terhadap hobi, dan kesukaran bekerja atau bersosial.

Gejala-gejala ini boleh menyebabkan tekanan, kebimbangan, dan kegelisahan yang seterusnya dapat menyebabkan sakit kepala yang lebih kerap.

Ubat

Penyebab migrain kronik adalah sakit kepala yang berlebihan.

Mengambil ubat sakit secara berkala untuk sakit kepala migrain atau ketegangan boleh menyebabkan sakit kepala yang berlangsung selama beberapa hari pada satu masa.

Orang harus berusaha menghindari penggunaan ubat sakit lebih dari 2 hari seminggu. Sekiranya seseorang menggunakan ubat ini lebih kerap daripada ini, mereka mungkin ingin berbincang dengan doktor mereka mengenai alternatif pencegahan.

Migrain

Migrain juga boleh menyebabkan kemurungan. Migrain adalah penyakit kronik yang boleh menyebabkan kesakitan dan gangguan berterusan dalam kehidupan seharian.

Migrain boleh menjadikannya sukar untuk dirancang, dan seseorang mungkin bimbang kehilangan acara penting atau tidak dapat bekerja.

Migrain juga boleh menyebabkan rasa letih dan hilang selera makan.

Semua unsur migrain ini boleh menjadi faktor risiko kemurungan.

Gejala kemurungan

Gejala kemurungan berbeza-beza dari orang ke orang. Rasa suram boleh berlaku pada kebanyakan kita, tetapi diagnosis kemurungan mesti memenuhi kriteria tertentu.

Gejala kemurungan berlangsung selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan dan menghalangi aktiviti seharian, seperti pekerjaan atau hobi.

Depresi boleh mempunyai gejala mental, fizikal, dan sosial. Bagi sesetengah orang, sakit kepala dapat menandakan bermulanya episod kemurungan.

Terdapat banyak jenis sakit kepala. Beberapa jenis adalah:

  • Ketegangan sakit kepala yang menyebabkan sakit kusam, dengan leher atau kulit kepala yang ketat. Tekanan adalah penyebab biasa.
  • Migrain adalah keadaan perubatan yang menyebabkan sakit kepala yang berdenyut. Gejala lain mungkin termasuk loya, muntah, kepekaan suara, dan kepekaan cahaya.
  • Sakit kepala kluster menyebabkan kesakitan teruk di satu bahagian kepala, sehingga 3 jam. Serangan sakit kepala berlaku berulang kali selama beberapa minggu dan berpusing pada waktu-waktu tertentu dalam setahun. Sakit kepala kluster juga disebut “sakit kepala bunuh diri” kerana pemikiran bunuh diri yang dapat timbul selama kitaran serangan sakit kepala.

Lokasi kesakitan, berapa lama sakit kepala berlangsung, dan gejala lain dapat membantu doktor untuk membuat diagnosis. Jenis sakit kepala yang berlainan mungkin memerlukan rawatan yang berbeza.

Rawatan kemurungan dan sakit kepala

Sekiranya seseorang mengalami kemurungan dan sakit kepala, penting untuk merawat kedua-duanya. Rawatan akan berbeza-beza dari orang ke orang.

Sebilangan besar orang mendapat manfaat daripada psikoterapi, ubat-ubatan, atau gabungan kedua-duanya. Perubahan gaya hidup dapat membantu menyokong pemulihan.

Mengubati sakit kepala ringan hingga sederhana melibatkan rehat, cairan, dan melegakan kesakitan di kaunter.

Migrain adalah gangguan sakit kepala yang teruk yang kini tidak dapat disembuhkan.

Rawatan pencegahan dan penyelamatan ditambah dengan sokongan daripada psikiatri dan psikologi dapat membantu merawat kemurungan dan sakit kepala.

Terapi perilaku kognitif (CBT), biofeedback, dan relaksasi adalah beberapa rawatan yang dapat membantu kemurungan dan sakit kepala.

Terapi biofeedback adalah ketika seseorang menyambung ke mesin yang bertindak balas terhadap perubahan dalam badan, seperti degupan jantung atau pernafasan. Teknik ini dapat membantu menguruskan tekanan, kegelisahan, atau ketegangan otot.

Terapi biofeedback dapat membantu seseorang memahami apa yang mencetuskan sakit kepala mereka dan bagaimana tubuh bertindak balas.

Seseorang kemudian dapat mempelajari teknik untuk membantu mengawal reaksi ini, seperti meregangkan otot. Doktor sering menggunakan bentuk terapi ini bersama ubat.

Beberapa ubat boleh merawat kemurungan dan migrain.

Pencegahan

Memahami pencetus sakit kepala dapat membantu mencegahnya. Seseorang harus menyimpan nota mengenai setiap sakit kepala, kapan ia berlaku, bagaimana rasanya, berapa lama ia berlangsung, dan sebarang corak yang berulang.

Mungkin sakit kepala berlaku semasa episod kemurungan ketika seseorang belum tidur lena. Begitu juga, ada kaitan kuat dengan tekanan di tempat kerja.

Sebarang pemerhatian dapat membantu seseorang mengenal pasti pencetus tertentu dan menyokong doktor dalam mengesyorkan rawatan.

Ini juga bermanfaat untuk menjaga jadual tetap untuk tidur dan bangun pada waktu pagi. Minum banyak cecair pada siang hari juga membantu seseorang berasa sihat.

Mengehadkan tekanan mungkin tidak selalu mungkin, tetapi beberapa perkara dapat membantu menguruskan tekanan, termasuk:

  • bersenam
  • keluar untuk mencari udara segar
  • menggunakan kaedah relaksasi, seperti latihan pernafasan atau yoga
  • bercakap dengan rakan atau keluarga
  • menerima apa yang tidak dapat diubah oleh seseorang

Bila berjumpa doktor

Seseorang harus berjumpa doktor jika mereka mengalami simptom kemurungan selama 2 minggu atau jika timbul pemikiran untuk mencederakan diri sendiri atau membahayakan orang lain.

Terdapat hubungan antara kemurungan, kegelisahan, dan gangguan sakit kepala. Mencari bantuan untuk keadaan ini bersama-sama lebih berkesan daripada berusaha merawat setiap keadaan secara berasingan.

Mengetahui sejarah perubatan seseorang dapat membantu doktor memberikan sokongan yang tepat.

Ringkasan

Sakit kepala boleh menjadi gejala kemurungan atau keadaan yang terpisah. Migrain boleh menyebabkan tekanan dan gangguan dan membuat kemurungan menjadi lebih teruk. Mencari pertolongan dan sokongan untuk sakit kepala dan kemurungan dapat membantu seseorang mencari rawatan yang tepat untuk kedua-duanya.

Mengetahui individu mencetuskan sakit kepala dapat membantu mencegahnya. Beberapa perubahan gaya hidup boleh berguna bersama dengan rawatan perubatan, seperti ubat pencegahan dan terapi biofeedback.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *