Apa yang menyebabkan nadi di perut?

Bagi sesetengah orang, rasa nadi di perut mungkin merupakan kejadian yang tidak berbahaya. Bagi orang lain, nadi di perut mungkin merupakan tanda sesuatu yang lebih serius.

Dalam beberapa kes, nadi di perut, atau perut, mungkin disebabkan oleh aneurisma aorta perut. Aneurisme berlaku apabila kawasan saluran darah yang lemah membengkak, membentuk bonjolan. Pada orang dengan aneurisma aorta perut, ini berlaku di bahagian arteri aorta di perut.

Orang yang mengalami masalah ini jarang mengalami gejala lain kecuali air mata yang bengkak atau pecah, yang merupakan keadaan kecemasan perubatan.

Dalam artikel ini, kami menerangkan punca nadi di perut dan menerangkan kapan anda perlu berjumpa doktor. Kami juga memberikan maklumat mengenai aneurisma aorta perut, termasuk gejala, faktor risiko, diagnosis, dan rawatan.

Apa yang menyebabkan nadi di perut?

Apa yang menyebabkan nadi di perut?
Sekiranya anda mempunyai risiko mendapat masalah kardiovaskular dan merasakan denyutan nadi di perut, anda perlu berjumpa doktor.

Rasa nadi di perut boleh menjadi normal bagi sesetengah orang, terutama orang dewasa yang lebih tua dengan indeks jisim badan yang sihat (BMI). Individu-individu ini mungkin merasakan sensasi ini ketika mereka berbaring atau jika mereka perlahan-lahan menekan antara tulang rusuk dan pusar.

Walau bagaimanapun, mereka yang berisiko tinggi mengalami masalah kardiovaskular, seperti serangan jantung dan strok, harus berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami gejala ini.

Banyak faktor risiko masalah kardiovaskular bertindih dengan faktor aneurisma aorta. Risiko ini merangkumi:

 • mempunyai kolesterol darah tinggi
 • mempunyai tekanan darah tinggi
 • merokok tembakau
 • berumur lebih dari 65 tahun

Aneurisma aorta perut

Aneurisma aorta adalah masalah di mana aorta melonjak keluar. Aorta adalah arteri terbesar di dalam badan. Ia bermula di jantung dan memanjang ke bahagian bawah dada dan perut.

Aorta perut adalah bahagian aorta yang duduk jauh di dalam perut, tepat di hadapan tulang belakang.

Faktor-faktor tertentu, seperti penuaan atau penyakit, boleh menyebabkan dinding aorta menjadi lemah. Pengepaman darah melalui arteri boleh menyebabkan bahagian yang lemah melambung keluar.

Sekiranya pembonjolan berlaku di aorta perut, ia disebut aneurisma aorta perut.

Tanpa rawatan, aneurisma boleh melemahkan sehingga air mata atau pecah.

Apa yang menyebabkan aneurisma aorta perut?

Sebilangan besar aneurisma aorta perut disebabkan oleh aterosklerosis, iaitu ketika timbunan lemak menumpuk di sepanjang dinding arteri, menyekat aliran darah melalui arteri.

Sebab-sebab lain termasuk kecederaan dan jangkitan.

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko aneurisma aorta perut:

Faktor jantina, umur, dan gaya hidup

Lelaki tua yang merokok mungkin paling berisiko mengalami aneurisma aorta perut.
Lelaki tua yang merokok mungkin paling berisiko mengalami aneurisma aorta perut.
Orang yang mempunyai risiko paling tinggi adalah lelaki berusia 65 tahun ke atas yang merokok atau pernah merokok.

Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar perokok lelaki atau bekas perokok berusia 65-75 tahun menjalani pemeriksaan ultrasound perut, walaupun mereka tidak mempunyai gejala.

Penulis kajian pada tahun 2014 menyimpulkan bahawa pemeriksaan ini menyebabkan lebih sedikit insiden pecah aneurisma aorta perut dan penurunan kadar kematian yang berkaitan dengan keadaan ini.

Sejarah keluarga

Menurut National Institutes of Health (NIH), 1 dari 10 orang yang mengalami aneurisma aorta perut mempunyai sejarah keluarga mengenai keadaan ini.

Orang yang mempunyai kerabat ijazah pertama, seperti ibu bapa atau saudara kandung, dengan aneurisma aorta perut mempunyai peluang 20% ​​untuk mengembangkan keadaan ini.

Faktor risiko lain

Faktor risiko lain termasuk:

 • kolesterol tinggi
 • tekanan darah tinggi
 • aterosklerosis
 • arteri yang meradang
 • emfisema, penyakit paru-paru
 • Sindrom Marfan
 • Sindrom Ehlers-Danlos

Gejala aneurisma aorta perut

Aneurisma aorta perut biasanya berkembang secara beransur-ansur selama bertahun-tahun. Sebilangan besar orang yang mengalami aneurisma aorta perut tidak mengalami sebarang gejala selain denyutan di perut.

Atas sebab ini, para pakar mengesyorkan pemeriksaan ultrasound untuk orang yang mempunyai faktor risiko tertentu.

Apabila simptom-simptom berlaku, ia sering mendadak. Gejala berikut biasanya disebabkan oleh air mata atau kebocoran di aorta:

 • sakit yang kuat atau berterusan di bahagian perut atau belakang
 • sakit yang memancar ke punggung dan kaki
 • degupan jantung yang cepat
 • tekanan darah rendah
 • kesukaran bernafas
 • pengsan
 • pening dan muntah
 • berasa berpeluh atau berkeringat
 • pening
 • kelemahan secara tiba-tiba di satu bahagian badan
 • kejutan

Air mata atau pecah yang teruk di aorta adalah keadaan darurat, jadi sesiapa yang mengalami gejala di atas atau menyaksikan orang lain mengalaminya harus segera meminta pertolongan perubatan.

Diagnosis aneurisma aorta perut

Seorang doktor boleh memerintahkan ultrasound untuk mendiagnosis aneurisma aorta perut.
Seorang doktor boleh memerintahkan ultrasound untuk mendiagnosis aneurisma aorta perut.
Orang harus berjumpa doktor jika mereka mengesyaki bahawa mereka mempunyai aneurisma aorta perut atau jika mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapnya.

Seorang doktor akan memeriksa bahagian perut dan boleh mendengar perut dengan stetoskop.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor boleh memerintahkan satu atau lebih ujian diagnostik berikut:

 • Ultrasound perut: Teknik pengimejan ini menggunakan gelombang suara untuk melihat tisu di dalam badan dan dapat membantu menentukan ukuran aneurisma.
 • Ultrasound Doppler: Ultrasound jenis ini menggunakan gelombang bunyi untuk menilai aliran darah melalui arteri dan urat.
 • Imbasan CT perut dan pelvis: Imbasan ini menggabungkan satu siri gambar sinar-X untuk memberikan gambaran terperinci mengenai tisu-tisu di dalam badan. Ia membantu menentukan ukuran dan tahap aneurisma.
 • Angiografi: Ujian ini menggabungkan imbasan sinar-X, CT, atau MRI dengan pewarna kontras untuk menunjukkan saluran darah utama di dalam badan.

Rawatan aneurisma aorta perut

Pilihan rawatan akan berbeza bergantung pada ukuran dan lokasi aneurisma. Doktor juga akan mengambil kira faktor-faktor lain, seperti usia dan kesihatan seseorang.

Bagi orang yang mempunyai aneurisma berdiameter lebih kecil dari 5 sentimeter (cm), doktor boleh mengesyorkan pelan rawatan berikut:

 • ultrasound susulan atau imbasan CT setiap 6-12 bulan
 • ubat untuk mengawal tekanan darah tinggi
 • ubat untuk menurunkan kolesterol
 • rawatan untuk berhenti merokok

Seorang doktor boleh mengesyorkan pembedahan untuk aneurisma yang berdiameter lebih dari 5 cm atau tumbuh dengan cepat atau bocor. Pilihan pembedahan termasuk pembaikan pembedahan terbuka (OSR) dan pembaikan aorta endovaskular (EAR).

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sebilangan orang dengan berat badan yang sihat mungkin dapat merasakan denyutan nadi di perutnya. Gejala ini sering tidak berbahaya, terutama pada mereka yang tidak mempunyai masalah kardiovaskular.

Walau bagaimanapun, rasa nadi di perut dapat menunjukkan aneurisma aorta perut. Orang mesti berjumpa doktor sekiranya mereka prihatin terhadap risiko mereka, terutamanya kerana keadaan ini sering tidak menimbulkan gejala.

Melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala sangat penting bagi orang yang berisiko tinggi mengalami aneurisma.

Ringkasan

Dalam beberapa kes, rasa nadi di perut tidak menjadi perhatian. Ramai orang yang mempunyai berat badan yang sihat dan tidak mempunyai faktor risiko masalah kardiovaskular dapat merasakan denyutan nadi di perut mereka.

Dalam kes lain, nadi di perut mungkin menunjukkan masalah serius yang disebut aneurisma aorta perut.

Orang yang mengalami aneurisma aorta perut jarang mengalami gejala sebelum pecah, dan mereka mungkin tidak tahu bahawa mereka mempunyai keadaan ini.

Tidak menyedari aneurisma adalah berbahaya kerana biasanya lemah dari masa ke masa dan menjadi lebih mudah terkoyak atau pecah.

Orang mesti berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami gejala aneurisma aorta perut, berisiko lebih tinggi terkena penyakit ini, atau mempunyai sejarah keluarga.

Seorang doktor mungkin mengesyorkan menguruskan keadaan dengan ubat, atau doktor mungkin mencadangkan pembedahan untuk memperbaiki arteri yang lemah.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *