Terapi lampu merah meningkatkan tahap gula darah dengan ketara

Terapi lampu merah meningkatkan tahap gula darah dengan ketara
Satu kajian baru menunjukkan terapi lampu merah merendahkan paras gula dalam darah, yang boleh membantu penghidap diabetes jenis 2 menguruskan keadaan mereka.
 • Diabetes jenis 2 boleh diurus dan berpotensi dipulihkan melalui ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup.
 • Satu kajian baru telah mendapati terapi lampu merah mengurangkan paras gula darah dalam peserta yang sihat.
 • Penulis kajian mencadangkan terapi lampu merah boleh membantu orang yang menghidap diabetes jenis 2 menguruskan keadaan mereka.

Sehingga 2024, kira-kira 600 juta orang di seluruh dunia menghidap diabetes. Jumlah ini dijangka meningkat kepada 643 juta menjelang 2030 dan 783 juta menjelang 2045.

Majoriti diagnosis diabetes – antara 90% hingga 95% – adalah diabetes jenis 2.

Tidak seperti diabetes jenis 1, yang merupakan penyakit autoimun, diabetes jenis 2 boleh diurus dan berpotensi boleh diterbalikkan melalui ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup yang membantu seseorang menguruskan paras gula darah mereka.

Satu kajian baru yang diterbitkan baru-baru ini dalam Journal of Biophotonics menunjukkan bahawa terapi cahaya merah boleh membantu orang menguruskan gula darah mereka.

Walaupun kajian ini dijalankan ke atas orang yang tidak mempunyai diabetes, penyelidik kajian dari City University London percaya terapi ini boleh membantu mereka yang menghidap diabetes.

Terapi cahaya merah meningkatkan metabolisme glukosa

Terapi cahaya merah menggunakan cahaya merah panjang gelombang rendah atau cahaya inframerah dekat yang disasarkan ke kawasan tertentu badan menggunakan laser atau peranti lain.

Cahaya merah boleh menembusi melalui kulit dan memberi kesan positif kepada mitokondria dalam sel badan, membantu menghasilkan lebih banyak tenaga dan membolehkan sel berfungsi dengan lebih baik dan membaiki diri.

Pengarang kajian Doktor Michael Powner, pensyarah kanan dalam neurobiologi di Sekolah Kesihatan & Sains Psikologi di City University London, berkata mereka memutuskan untuk melihat terapi lampu merah sebagai cara untuk membantu mengawal paras gula dalam darah selepas membaca kajian dari 2019 yang menekankan bahawa pendedahan cahaya matahari boleh dikaitkan dengan metabolisme glukosa yang lebih baik.

“Kami meneroka ini dalam lebah dan mendapati bahawa lampu merah mengurangkan glukosa sistemik selepas memberi makan, ” kata Doktor Powner kepada kami. “Kajian terbaru ini jelas menunjukkan terjemahan kesan ini kepada manusia.”

“Cahaya merah diserap oleh mitokondria dan membantu mereka menghasilkan lebih banyak tenaga,” jelasnya.

“Lampu merah melincirkan mesin penjana tenaga. Tetapi dalam menghasilkan lebih banyak tenaga dengan cara ini, mitokondria memerlukan lebih banyak bahan mentah dan ini sebahagian besarnya adalah glukosa. Mitokondria mengeluarkan ini dari darah.”

Bagaimanakah terapi lampu merah membantu menguruskan diabetes?

Untuk kajian ini, penyelidik merekrut 30 peserta yang sihat tanpa keadaan metabolik dan yang pada masa itu tidak mengambil sebarang ubat.

Separuh daripada kumpulan menerima rawatan lampu merah 670 nm selama 15 minit 45 minit sebelum meminum 75 gram gula yang dicairkan dalam 150 mL air. Separuh lagi kumpulan itu turut meminum minuman gula tetapi tidak menerima terapi lampu merah.

Semua peserta kajian juga diminta untuk mengambil ujian toleransi glukosa oral dan merekodkan paras gula darah mereka setiap 15 minit dalam tempoh dua jam berikutnya.

Selepas analisis, saintis mendapati bahawa peserta yang menerima terapi lampu merah mengurangkan paras gula darah puncak mereka dan juga mengurangkan jumlah paras gula darah mereka dalam tempoh dua jam, berbanding mereka yang tidak menerima terapi cahaya.

“Adalah jelas bahawa cahaya mempengaruhi cara mitokondria berfungsi dan ini memberi kesan kepada badan kita pada tahap selular dan fisiologi,” kata Doktor Powner. “Kajian kami telah menunjukkan bahawa kami boleh menggunakan pendedahan tunggal selama 15 minit kepada lampu merah untuk mengurangkan paras gula dalam darah selepas makan.”

“Walaupun kaedah ini hanya dilakukan pada individu yang sihat, ia berpotensi memberi kesan kepada kawalan diabetes pada masa hadapan, kerana ia boleh membantu mengurangkan pancang glukosa yang merosakkan dalam badan selepas makan,” tambahnya.

Manfaat kesihatan lain terapi lampu merah

Terapi cahaya merah paling kerap digunakan sebagai rawatan kulit untuk mengurangkan kedutan, bintik-bintik penuaan, parut, dan tanda regangan.

Terapi cahaya merah juga digunakan sebagai rawatan untuk keadaan kulit seperti psoriasis, rosacea, jerawat, dan ekzema.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, saintis juga mula melihat terapi lampu merah sebagai rawatan yang berpotensi untuk keadaan perubatan lain, termasuk:

 • artritis
 • tendinitis
 • alopecia
 • demensia
 • pelbagai penyakit mata

Kajian lepas juga menunjukkan bahawa terapi lampu merah membantu mengurangkan beberapa kesan sampingan rawatan kanser.

Berapa banyak pendedahan cahaya merah yang anda perlukan?

Penyelidik kajian itu juga menyatakan bahawa walaupun cahaya matahari mempunyai campuran cahaya merah dan biru, orang ramai terutamanya terdedah kepada hampir semua cahaya biru yang dipancarkan daripada LED, termasuk skrin komputer dan telefon pintar.

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pendedahan jangka panjang kepada cahaya biru boleh menjadi tidak sihat untuk irama sirkadian semula jadi badan, menyebabkan masalah tidur.

Kajian lain mengaitkan terlalu banyak pendedahan cahaya biru kepada peningkatan risiko keadaan kesihatan seperti:

 • degenerasi makula yang berkaitan dengan usia
 • diabetes jenis 2
 • kanser tertentu (iaitu, kanser kulit dan kanser payudara)

“Pergi ke luar dalam cahaya matahari sangat membantu, tetapi akhirnya kita perlu mengurangkan pergantungan pada LED semasa, ” kata Doktor Powner. “Lampu pijar lama mempunyai banyak lampu merah di dalamnya.”

Satu lagi sebab untuk pergi ke luar rumah

Kami juga bercakap dengan Doktor Jennifer Cheng, ketua bahagian endokrinologi di Pusat Perubatan Universiti Hackensack Meridian Jersey Shore di New Jersey, mengenai kajian ini.

Doktor Cheng berkata dia mendapati kajian ini menarik, tetapi menyatakan ia adalah kajian kecil dengan sedikit peserta.

“Penyelidikan tambahan perlu dilakukan untuk melihat sama ada pesakit dengan metabolisme glukosa yang tidak normal dipengaruhi oleh julat cahaya ini dan untuk melihat sama ada kajian penyelidikan ini boleh diterbitkan semula pada skala yang lebih besar. Terdapat banyak pembolehubah dalam peserta kajian yang tidak diambil kira, seperti indeks jisim badan dan tahap adipositi,” kata Doktor Cheng.

“Kajian ini menarik dan kami ingin tahu berapa banyak cahaya matahari yang diperlukan untuk membantu mengekalkan kawalan glisemik. Kami sentiasa menggalakkan pesakit kami untuk keluar dan bersenam. Ini adalah satu lagi sebab untuk menggalakkan aktiviti luar,” tambah Doktor Cheng.

Menurut Doktor Cheng, adalah penting bagi penyelidik untuk terus mencari cara baharu untuk mengekalkan kawalan glisemik dan membantu penghidap diabetes.

“Terdapat ramai pesakit diabetes yang tidak didiagnosis, dan terdapat beban ekonomi yang ketara,” jelasnya. “Para profesional perubatan sentiasa mencari cara untuk merawat mereka yang menghidap diabetes dan kaedah tanpa kos untuk mengurangkan kesan kawalan glisemik.”

— Doktor Jennifer Cheng, ahli endokrinologi


Sumber maklumat: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbio.202300521

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *