Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko fibroid rahim

Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko fibroid rahim
Pakar mengatakan fibroid rahim adalah perkara biasa pada wanita di bawah umur 50 tahun.
  • Penyelidik melaporkan bahawa wanita yang mengambil ubat untuk tekanan darah tinggi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan fibroid rahim.
  • Fibroid rahim adalah perkara biasa pada wanita di bawah umur 50 tahun.
  • Pakar mengatakan lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan bagaimana ubat tekanan darah boleh mempengaruhi fibroid.

Ubat-ubatan yang membantu mengawal tekanan darah tinggi mungkin menawarkan strategi baru untuk pencegahan fibroid rahim.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal JAMA Network Open melaporkan bahawa wanita di pertengahan umur dengan hipertensi yang tidak dirawat atau baru mengalami peningkatan risiko fibroid, manakala mereka yang menjalani rawatan antihipertensi untuk tekanan darah mempunyai risiko yang lebih rendah.

“Penyiasatan terhadap mekanisme dan implikasi kesihatan adalah wajar; jika perkaitan adalah penyebab, penggunaan ubat antihipertensi yang ditunjukkan mungkin memberi peluang untuk mencegah perkembangan fibroid yang jelas secara klinikal pada peringkat kehidupan berisiko tinggi ini, “tulis penulis kajian.

Tekanan darah tinggi boleh menimbulkan masalah kesihatan untuk jantung serta mata, buah pinggang dan otak.

Fibroid rahim dan tekanan darah tinggi

Penyelidikan juga mencadangkan kaitan antara tekanan darah tinggi dan fibroid rahim, sejenis tumor otot yang tumbuh di dinding rahim.

“Beberapa kajian prospektif kini menunjukkan bahawa tekanan darah tinggi dikaitkan dengan kehadiran fibroid rahim. Walaupun ini tidak membuktikan punca per se, dan pengelirukan sisa sentiasa mungkin, ini telah menjadi perkaitan yang kukuh merentas pelbagai kohort pesakit yang merangkumi wanita dalam lingkungan umur yang berbeza. Salah satu penemuan baharu yang paling menarik dalam kajian ini ialah rawatan dengan ubat antihipertensi mengurangkan risiko diagnosis fibroid rahim yang dilaporkan sendiri,” kata Dr Vivek Bhalla, profesor perubatan bersekutu pakar dalam hipertensi di Universiti Stanford di California yang tidak terlibat dalam kajian.

“Berdasarkan kedua-dua penemuan penyelidikan klinikal dan asas, terdapat cadangan bahawa punca tekanan darah tinggi (pengaktifan sistem renin-angiotensin) boleh menyumbang kepada kecederaan sel otot licin rahim dan, oleh itu, perkembangan fibroid,” kata Bhalla. kami. “Peningkatan tekanan darah itu sendiri, sama ada melalui aterosklerosis atau tegasan ricih atau kedua-duanya, juga boleh menyumbang. Sebaliknya, kehadiran fibroid rahim juga boleh meningkatkan tekanan darah. Oleh itu, hubungan itu mungkin dua arah tetapi kajian prospektif menunjukkan bahawa hipertensi sekurang-kurangnya boleh menyebabkan fibroid.

Antara 20% dan 80% wanita mengalami fibroid rahim pada usia 50 tahun. Fibroid rahim paling kerap berlaku pada wanita berusia 40-an dan awal 50-an.

Penyelidikan mencadangkan terdapat beberapa persamaan antara fibroid dan hipertensi. Kedua-duanya adalah perkara biasa, kedua-duanya dikaitkan dengan morbiditi, dan kedua-duanya melibatkan perubahan pada sel otot licin.

Fibroid tidak selalu menyebabkan simptom, tetapi jika simptom berlaku ia boleh mencabar dan termasuk sakit, pendarahan haid yang banyak, kerap membuang air kecil dan tekanan pada rektum.

Ubat darah tinggi mengurangkan risiko fibroid

Penyelidikan menunjukkan bahawa hipertensi adalah faktor risiko yang dikenal pasti secara konsisten untuk fibroid.

“Fibroid adalah satu aspek senarai sebab yang berbeza mengapa menyedari status tekanan darah anda, serta merawatnya, adalah sangat penting. Kami mula memahami bahawa tekanan darah dalam sistem organ yang berbeza adalah sama pentingnya dengan jantung anda,” Dr Nicole Weinberg, pakar kardiologi di Pusat Kesihatan Providence Saint John di California yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu kami.

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa beberapa ubat tekanan darah mungkin mempunyai kesan dalam mencegah fibroid daripada berkembang.

“Ubat antihipertensi boleh menurunkan tekanan darah dan mungkin risiko aterosklerosis dan/atau kecederaan otot licin pada arteri yang memberikan aliran darah ke rahim. Terdapat juga kelas ubat antihipertensi, iaitu perencat sistem renin-angiotensin, yang mungkin mempunyai kesan langsung. Dalam kajian ini, perencat ini dikaitkan dengan pengurangan risiko terbesar, “kata Bhalla.

Walau bagaimanapun, penyelidikan baru tidak menentukan bagaimana sebenarnya ubat tekanan darah mungkin berfungsi untuk mencegah fibroid daripada berlaku.

Sesetengah pakar berpendapat lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum penemuan ini boleh mempunyai kaitan klinikal.

“Kajian itu tidak benar-benar menggambarkan atau membuat postulat bagaimana ubat anti-hipertensi boleh menghalang perkembangan fibroid rahim. Mekanisme tindakan semua anti-hipertensi ini adalah berbeza. Para penyelidik hanya menyedari bahawa terdapat korelasi atau perkaitan antara rawatan untuk hipertensi dan kejadian fibroid rahim,” kata Dr. G. Thomas Ruiz, ketua OB/GYN di MemorialCare Orange Coast Medical Center di California yang tidak terlibat dalam belajar.

“Ini adalah jenis kajian yang benar-benar perlu memberi tumpuan kepada mekanisme tindakan tentang bagaimana anti-hipertensi berpotensi menghalang perkembangan fibroid dan kemudian menghasilkan dos yang meminimumkan kesan sampingan sistemik sambil mencapai matlamat pencegahan. Saya tidak pasti ini realistik,” katanya kepada kami.

Hipertensi perlu diuruskan dengan baik

Dr Parveen Garg, pakar kardiologi di Keck Medicine of USC di California yang tidak terlibat dalam kajian itu, berkata walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, kajian ini merupakan peringatan penting bahawa hipertensi harus diambil serius.

“Kita sedia maklum bahawa tekanan darah tinggi, jika ia tidak dirawat, membawa kepada akibat yang sangat buruk di seluruh badan. Tetapi ini pada asasnya hanya menguatkan bahawa kita perlu mengambil serius tekanan darah tinggi dan kita perlu merawatnya apabila kita mengenalinya,” katanya kepada kami.

“Secara amnya, kita tahu bahawa hipertensi menyebabkan komorbiditi yang lebih serius. Kegagalan jantung, strok, penyakit jantung, kegagalan buah pinggang. Jika tidak dirawat, ia membawa kepada beberapa komorbiditi yang serius yang boleh mengancam nyawa,” tambah Garg.

Tidak kira sama ada ubat untuk tekanan darah tinggi membantu mencegah fibroid atau tidak, pakar mengatakan adalah penting bagi penghidap hipertensi mengambil langkah untuk menguruskan keadaan mereka.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *