Punca dan rawatan fisura puting

Fisura puting adalah retakan yang menyakitkan pada kulit puting dan areola. Fisura puting sering berlaku semasa mengandung dan menyusui, tetapi mungkin disebabkan oleh geseran pada beberapa atlet.

Orang yang mengalami retakan puting harus merawatnya dengan berhati-hati, kerana kawasan itu mungkin dijangkiti.

Rawatan di rumah dapat memberikan kelegaan dalam banyak kes, walaupun ada kalanya penting untuk berjumpa doktor. Mencegah retakan puting sebelum berlaku adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan gejala dan komplikasi.

Punca fisura puting

Terdapat pelbagai sebab mengapa fisura puting berlaku:

Kehamilan dan penyusuan

Punca dan rawatan fisura puting
Fisura puting boleh muncul jika seorang wanita mengalami masalah penyusuan.

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan payudara menjadi lebih kenyang. Kepenuhan tambahan dapat meregangkan kulit dan menjengkelkan areola dan puting, yang boleh menyebabkan retakan.

Wanita yang mempunyai masalah dengan penyusuan susu ibu juga mungkin mengalami celah puting. Sekiranya bayi tidak melekap dengan betul, bayi mungkin terlalu banyak memaksakan kulit puting dan areola yang sensitif. Tindakan ini boleh menyebabkan kerengsaan.

Fisura puting juga mungkin merupakan gejala thrush, yang merupakan jangkitan kulat.

Walaupun celah puting sering retak kering, kelembapan terlalu banyak juga boleh menyebabkan gejala ini. Sebabnya ialah menyusui terlalu lama atau puting menjadi lembap untuk jangka masa yang panjang, baik dari kebocoran, pembalut basah, atau salep terlalu banyak.

Walaupun celah puting cenderung berleluasa pada wanita hamil dan menyusui, retakan dapat terjadi pada siapa saja.

Geseran

Geseran yang terlalu banyak juga boleh merengsakan kawasan puting. Sebagai contoh, pelari jarak jauh mungkin mengembangkan apa yang dikenali sebagai puting pelari atau puting pelari.

Geseran dari kain kemeja yang longgar atau coli yang tidak sesuai boleh menggosok kulit puting yang sensitif, menyebabkan keretakan, retakan, dan bahkan pendarahan. Fisura puting yang disebabkan oleh geseran juga boleh terjadi pada peluncur dan badan kapal kerana papan dan air laut menggosok puting ketika mendayung.

Kain tertentu mungkin lebih menjengkelkan daripada yang lain, dengan serat sintetik, seperti nilon, sering menyebabkan lebih banyak kerosakan.

Tindak balas alahan

Fisura puting juga mungkin disebabkan oleh reaksi alergi terhadap sesuatu yang menyentuh kulit. Alergen ini boleh menjadi bahan kimia atau wangian dalam produk seperti:

 • pencuci pakaian
 • pelembut fabrik
 • syampu atau perapi rambut
 • sabun atau gel mandi
 • losyen atau pelembap
 • minyak wangi

Sekiranya kerengsaan dan celah puting berlaku setelah menggunakan produk, kemungkinan kulit orang itu sensitif terhadap bahan kimia atau wangian dalam produk tersebut. Ahli dermatologi mungkin dapat mengesyorkan penggantian untuk mencegah gejala kembali.

Gejala

Bergantung pada penyebabnya, celah puting boleh berkembang pada salah satu atau kedua puting. Gejala boleh berbeza-beza dari orang ke orang, tetapi gejala utamanya adalah retak, kulit yang menyakitkan pada puting atau areola. Gejala lain boleh berlaku:

 • kulit kering, pecah-pecah
 • retakan terbuka yang mungkin meleleh atau berdarah
 • kemerahan kulit
 • sakit hati
 • kulit berkerak atau mengelupas
 • pembentukan kudis di kawasan itu

Rawatan di rumah

Kajian menunjukkan bahawa minyak pudina dapat membantu merawat retakan puting.
Kajian menunjukkan bahawa minyak pudina dapat membantu merawat retakan puting.

Ramai orang mendapati bahawa menjaga puting yang terkena dan kulit di sekitarnya sedikit lembap dengan minyak semula jadi atau pelembap adalah langkah awal yang penting.

Satu kajian dipaparkan ke Jurnal Sains Penyayang mendapati bahawa lanolin, minyak pudina, dan krim dexpanthenol semuanya mempunyai kesan yang sama terhadap trauma puting pada wanita yang menyusui. Namun, sebilangan orang bimbang penggunaan krim puting boleh mengganggu persekitaran semula jadi di mana bayi baru lahir menyusu.

Penting untuk diingat bahawa kelembapan terlalu banyak dapat memburukkan lagi gejala. Wanita yang sedang menyusui harus menghindari pembalut bra yang tidak bernafas, kerana mereka dapat menahan kelembapan terlalu banyak pada puting susu.

Semasa mengandung, kelenjar di sekitar puting mengeluarkan minyak semula jadi yang melincirkan dan mencegah bakteria. Semasa mencuci kawasan ini, wanita harus menggunakan hanya air bersih yang tidak menghilangkan perlindungan semula jadi ini.

Wanita yang menyusukan bayi mungkin merasa lega dengan memandikan putingnya di dalam air suam dan menggunakan kompres hangat untuk membantu meredakan kerengsaan setelah bayi menyusu. Mengeluarkan sedikit susu dan menggosoknya ke dalam puting susu sebelum setiap makan atau mengepam juga dapat meredakan kegatalan.

Sebilangan orang mungkin mendapat kelegaan yang serupa dengan menggunakan minyak pudina yang dicairkan atau air pudina pada puting yang terjejas semasa makan.

Wanita yang menyusui dengan celah puting juga dapat menghindari komplikasi lebih lanjut dengan mendorong bayi memasukkan payudara ke mulut dengan mulut penuh, bergantian payudara pada setiap makanan, atau menggunakan celah puting di antara makanan untuk membolehkan udara beredar ke puting susu .

Menggunakan pelindung puting semasa menyusu boleh menjadikan puting terlalu lembap, yang mungkin memburukkan lagi gejala.

Atlet sering dapat membantu celah puting sembuh dengan mengelakkan kemeja yang longgar, kasar, atau calar dan menutup puting dengan kain kasa lembut atau pembalut kalis air semasa aktif.

Komplikasi dari celah puting

Sekiranya gejala tidak dirawat, fisura puting boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius, seperti keradangan atau jangkitan. Jangkitan payudara boleh menyebabkan abses terbentuk, yang memerlukan antibiotik, laserasi, dan saliran.

Puting thrush adalah kemungkinan komplikasi pada wanita menyusui. Bayi dengan sariawan boleh menyebarkan kuman dari mulutnya ke dalam susu ibu. Ragi Candida yang menyebabkan sariawan boleh berkembang di persekitaran yang gelap dan gelap di dalam saluran susu, yang mungkin menyebabkan jangkitan. Ramai wanita mendapati bahawa membersihkan puting di dalam air suam selepas memberi makan dapat membantu membuang lebihan susu yang mungkin menjadi tempat kuman.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Walaupun kebanyakan orang dapat merawat fisura puting dengan jayanya di rumah, ada kalanya lebih baik berjumpa doktor. Seorang doktor harus mendiagnosis gejala yang semakin teruk atau tidak hilang dengan rawatan.

Seorang doktor juga harus memeriksa puting yang sangat menyakitkan atau jengkel yang menyukarkan kehidupan seharian seseorang. Sesiapa yang mempunyai tanda-tanda jangkitan mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Tanda-tanda jangkitan termasuk kemerahan kulit, bengkak, kehangatan, dan sakit pada puting dan kulit di sekitarnya.

Wanita yang mengalami celah puting melalui penyusuan mungkin ingin berbincang dengan doktor atau pakar pediatrik untuk mendapatkan sokongan. Seorang profesional boleh memberikan petua menyusu atau merujuk wanita itu ke jurulatih penyusuan.

Pencegahan retakan puting

Terdapat beberapa cara seseorang dapat mengurangkan kemungkinan terkena fisura puting:

Bermain sukan

Memakai pelindung ruam semasa melayari dan bodyboarding adalah disyorkan untuk mengelakkan kulit terkena.
Memakai pelindung ruam semasa melayari dan bodyboarding adalah disyorkan untuk mengelakkan kulit terkena.
Sekiranya fisura puting disebabkan oleh geseran semasa bermain sukan, seseorang boleh mencuba menukar jenis kain yang mereka pakai atau meletakkan pembalut kalis air di atas puting untuk mengurangkan geseran dan mengelakkan retakan.

Beberapa pelari, peselancar, dan atlet lain mungkin mendapati bahawa menggunakan balm anti-chafing pada puting mereka sebelum mereka bersenam dapat membantu mengurangkan geseran.

Sebilangan besar peselancar dan pengayuh badan hanya memakai pelindung ruam atau pakaian selam untuk mengelakkan kegatalan.

Pakaian yang ketat yang dapat membantu mengeluarkan peluh dari badan boleh membantu sesetengah orang. Atlet wanita harus memakai coli sukan yang sesuai untuk menyokong payudara dan mengelakkan geseran yang tidak perlu.

Menyusu

Untuk mencegah atau mengurangkan kemungkinan terkena celah puting, wanita yang menyusui harus memastikan bahawa dia melakukan perkara-perkara tertentu setiap kali bayi mengikat.

Walaupun penyusuan susu ibu boleh menyebabkan ketidakselesaan pada mulanya, penting bagi ibu dan bayi untuk merasa selesa semasa menyusu. Sekiranya bayi belum mengikat dengan betul, atau jika memberi makan menyebabkan kesakitan, lebih baik menukar kedudukan. Ibu dan anak harus santai, dan bayi tidak harus memusingkan kepala atau badan ketika memberi makan, kerana tindakan ini dapat menarik puting dan menjengkelkannya lebih jauh.

Membantu bayi menempel pada payudara dengan tepat semasa memberi makan juga dapat membantu mencegah kerengsaan. Bayi harus memasukkan seluruh puting dan sebahagian areola ke dalam mulut mereka semasa menyusu. Memiliki mulut yang penuh membantu menjaga bayi daripada menggigit terlalu keras pada satu bahagian puting, yang boleh merengsakan kulit.

Tindak balas alahan

Sekiranya fisura puting disebabkan oleh reaksi alergi terhadap sesuatu, maka mengenal pasti perengsa dan menghindarkannya dapat mencegah gejala berkembang. Orang itu mungkin memilih untuk mengunjungi ahli dermatologi yang dapat menjalankan beberapa ujian untuk mengenal pasti alergen yang berpotensi.

Ringkasan

Fisura puting boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan, tetapi rawatannya biasanya sederhana. Wanita yang menyusui yang mengalami celah puting mungkin perlu mengubah tabiat makannya untuk terus memberi makan bayi. Dalam beberapa keadaan, pencegahan mungkin merupakan pilihan terbaik.

Sesiapa yang mempunyai gejala yang bertambah buruk atau tidak bertambah baik harus berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *