Perubahan diet membantu merawat hipertensi pulmonari

Satu kajian menunjukkan bahawa perubahan diet boleh membantu merawat hipertensi pulmonari.

Perubahan diet membantu merawat hipertensi pulmonari
Perubahan diet yang mengehadkan asid amino tertentu membantu melambatkan perkembangan penyakit dalam hipertensi pulmonari, kata penyelidik.

  • Kira-kira 1% daripada penduduk dunia hidup dengan hipertensi pulmonari, yang pada masa ini tidak mempunyai penawar.
  • Penyelidik mengatakan perubahan diet yang mengehadkan asid amino glutamin dan serin boleh membantu melambatkan perkembangan penyakit dan meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan semasa.
  • Para saintis juga telah membangunkan ujian diagnostik bukan invasif baharu untuk hipertensi pulmonari berdasarkan penemuan mereka.

Penyelidik menganggarkan bahawa kira-kira 1% daripada penduduk dunia hidup dengan hipertensi pulmonari — keadaan yang menyebabkan tekanan darah tinggi dalam saluran darah di dalam paru-paru.

Pada masa ini tiada ubat untuk hipertensi pulmonari. Pilihan rawatan — ubat, pembedahan dan perubahan gaya hidup — boleh membantu menguruskan gejala dan memanjangkan hayat seseorang.

Sekarang, penyelidikan baru telah mengkaji kesan campur tangan diet pada hipertensi pulmonari.

Kajian tikus baru-baru ini yang diterbitkan dalam jurnal Metabolisme Sel menunjukkan bahawa perubahan diet yang mengehadkan asid amino glutamin dan serin boleh membantu memperlahankan perkembangan penyakit dalam hipertensi pulmonari dan meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan semasa.

Stephen Y. Chan, MD, PhD, pengarang bersama kanan kajian ini memberitahu kami:

“Bertentangan dengan salah tanggapan yang popular, hipertensi pulmonari adalah keadaan lazim dengan pilihan terapeutik yang terhad. Oleh itu, masih terdapat 50% kadar kematian dalam tempoh 5 hingga 8 tahun diagnosis. Walaupun terdapat terapi baru yang menarik yang diluluskan baru-baru ini untuk rawatan hipertensi pulmonari, kami masih jauh dari penawar, dan pesakit kami terdesak untuk mendapatkan terapi yang lebih baik untuk meningkatkan kadar kematian dan kualiti hidup.”

Kesan asid amino pada hipertensi pulmonari

Chan berkata mereka memutuskan untuk mencari hubungan antara diet dan hipertensi pulmonari apabila mereka memerhatikan bahawa sel berpenyakit yang dipanggil fibroblas saluran darah paru-paru dalam hipertensi pulmonari secara mengejutkan “lapar” untuk asid amino glutamin dan serin.

“Data kami kemudiannya menunjukkan bahawa kelaparan ini datang daripada keperluan untuk fibroblas untuk meningkatkan pengeluaran kolagen dan pemendapan di dalam dan sekitar saluran darah untuk mengeras mereka dalam penyakit,” sambungnya.

“Apabila kita memotong bekalan asid amino itu atau menghalang penggunaan asid amino ini untuk pengeluaran kolagen, kita boleh mengurangkan pengeluaran kolagen, kekakuan salur darah, dan memburukkan lagi hipertensi pulmonari.”

Chan dan pasukannya menggunakan model tetikus untuk menguji teori mereka. Apabila tikus diberi ubat yang mengurangkan pengambilan selular mereka glutamin dan serin, saluran darah hipertensi pulmonari telah lega daripada keinginan mereka.

Selain itu, penyelidik mendapati kekurangan glutamin dan serin menghentikan pengeluaran kolagen berlebihan, yang akan menyebabkan saluran darah paru-paru mengeras dan fungsi terjejas.

Ujian diagnostik baru untuk hipertensi pulmonari

Melalui penemuan pasukan penyelidik mengenai serine dan glutamin, mereka juga dapat membangunkan ujian diagnostik baharu untuk hipertensi pulmonari.

Ujian itu menggunakan teknologi imbasan tomografi pelepasan positron (PET) dan pengesan pengimejan glutamin untuk mengesan ke mana glutamin masuk ke dalam badan. Sel “lapar” untuk glutamin membezakan diri mereka pada imbasan PET, membantu doktor membuat diagnosis.

“Salah satu halangan penting dalam menguruskan hipertensi pulmonari ialah diagnosis memerlukan ujian invasif yang dipanggil kateterisasi jantung, di mana tiub berongga panjang dimasukkan ke dalam saluran darah leher,” terperinci Chan.

“Kateter itu kemudiannya disambungkan ke dalam jantung dan paru-paru untuk mengukur tekanan secara langsung. Tidak setiap pusat perubatan mempunyai keupayaan ini, terutamanya di kawasan yang lebih luar bandar atau terpencil, dan ini mengehadkan keupayaan untuk mengenal pasti dan merawat pesakit dengan penyakit ini dengan sewajarnya.”

“Walaupun kami menggunakan beberapa kajian pengimejan bukan invasif seperti MRI dan ultrasound dalam menguruskan penyakit itu, mereka tidak mencukupi untuk membuat diagnosis,” sambungnya. “Oleh itu, diagnosis hipertensi pulmonari yang tepat dan awal adalah penting, dan terdapat keperluan yang tidak dapat dipenuhi untuk membangunkan teknologi diagnostik bukan invasif yang lebih baik.”

“Data kami hanya dilakukan pada haiwan dengan hipertensi pulmonari eksperimen,” tambah Chan. “Kami secara aktif merekrut untuk percubaan klinikal di institusi kami yang menguji teknologi PET baharu ini pada pesakit dengan hipertensi pulmonari.”

— Stephen Y. Chan, MD, PhD, pengarang kajian kanan bersama

Apakah makanan yang membantu mengurangkan hipertensi pulmonari?

Chan berkata untuk pertama kalinya, penyelidik mempunyai bukti bahawa pelarasan diet khusus – mengurangkan penggunaan glutamin dan serin, khususnya – boleh berfungsi sebagai cara yang berkesan untuk merawat hipertensi pulmonari.

“Ia membuka cara baharu untuk kita menguruskan penyakit ini, kerana sekarang – daripada hanya bergantung pada ubat-ubatan dan pemindahan – mungkin terdapat campur tangan gaya hidup yang berkesan,” sambungnya.

“Bagi pesakit hipertensi pulmonari, mengelakkan makanan yang kaya dengan serin dan glutamin, atau makan makanan dengan asid amino ini habis, mungkin memperbaiki gejala, mengurangkan perkembangan penyakit, atau meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan semasa,” jelas Chan.

Bagaimanapun, Chan menggesa berhati-hati dalam mentafsir secara berlebihan penemuan mereka pada peringkat ini.

“Kerja kami mengehadkan sepenuhnya semua glutamin dan serin daripada diet tikus yang membawa kepada peningkatan hipertensi pulmonari,” katanya.

“Kami melihat penemuan ini sebagai bukti-konsep penting bahawa manuver diet boleh berkesan sebagai terapi dalam penyakit maut ini. Walau bagaimanapun, tahap sekatan mutlak ini tidak akan dapat dilaksanakan dalam diet manusia biasa, dan kami pastinya tidak mengesyorkan pesakit kami cuba melakukannya pada masa ini.”

“Lebih banyak kerja diperlukan untuk menentukan sama ada tahap sekatan asid amino yang lebih rendah mempunyai kesan terapeutik yang sama dan/atau jika manuver pemakanan yang lebih boleh dilaksanakan dan selamat boleh meningkatkan rawatan semasa untuk menggalakkan peningkatan penyakit yang lebih baik,” tambah Chan.

Lebih banyak kajian mengenai diet dan hipertensi pulmonari diperlukan

Selepas mengkaji kajian ini, Cheng-Han Chen, MD, ahli kardiologi intervensi dan pengarah perubatan yang diperakui oleh Lembaga Jantung Struktural di Pusat Perubatan MemorialCare Saddleback di Laguna Hills, California, memberitahu kami bahawa pendekatan pemakanan untuk memperbaiki hipertensi pulmonari adalah pendekatan baru. yang lebih mudah diakses oleh penghidap hipertensi pulmonari sebagai satu bentuk rawatan.

“Hipertensi pulmonari adalah penyakit kompleks yang boleh mempunyai banyak sebab yang berbeza,” jelas Chen.

“Banyak punca tidak mudah dirawat dengan terapi semasa kami. Penyelidikan jenis ini berpotensi untuk menyediakan sasaran baharu untuk ubat-ubatan yang boleh meningkatkan prospek pesakit kami dengan hipertensi pulmonari.”

Bagaimanapun, Chen berkata kita belum berada pada tahap di mana orang ramai harus menyesuaikan diet mereka khusus untuk glutamin dan serin berdasarkan hasil kajian ini.

“Saya menasihatkan semua pesakit untuk mengambil makanan yang seimbang dan sihat untuk jantung. Langkah seterusnya adalah untuk melihat sama ada penemuan ini berlaku pada manusia, bukan hanya pada tikus. Mereka mungkin akan melihat kajian klinikal untuk menilai kesan diet, khususnya pengambilan glutamin dan serin, terhadap hipertensi pulmonari pada individu tersebut.

— Cheng-Han Chen, MD, pakar kardiologi

Sekiranya orang yang mengalami hipertensi pulmonari menyesuaikan diet mereka?

Kami juga bercakap dengan Monique Richard, pakar pemakanan pakar pemakanan berdaftar dan pemilik Nutrition-In-Sight, tentang kajian ini.

Richard menjelaskan bahawa asid amino adalah blok bangunan protein. Makanan yang kaya dengan asid amino termasuk protein haiwan dan tumbuhan, bijirin dan kekacang dengan sumber terkaya, paling bioavailable – bermakna badan boleh menggunakan dengan cekap.

“Dalam amalan, kita sering memerhatikan lebihan pengambilan protein haiwan daripada mereka yang menghidap hipertensi, risiko penyakit kardiovaskular, penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD), dan keadaan lain yang berkaitan, serta faktor penyumbang yang berkaitan dengan pilihan gaya hidup seperti aktiviti minimum, merokok, pengambilan alkohol, kebersihan tidur yang buruk, dan status penghidratan,” katanya.

Bagi mereka yang bimbang tentang pengambilan glutamin dan serin mereka, Richard menasihatkan berjumpa dengan pakar pemakanan pakar pemakanan berdaftar untuk menilai sepenuhnya komposisi diet dan pengambilan yang sesuai untuk keperluan individu.

“Pakar pemakanan juga akan menilai keseimbangan keseluruhan faktor pemakanan dan gaya hidup yang mempengaruhi kesihatan bersama-sama dengan genetik seseorang dan keadaan fizikal semasa membenarkan cadangan khusus dan diperibadikan diberikan,” sambungnya.

“Terdapat banyak apl dan platform teknologi yang boleh membantu dalam mentafsir pengambilan profil asid amino, tetapi sebaik sahaja kami mula mengurangkan pengambilan kepada blok bangunan protein, mikronutrien dan tahap penelitian itu, kami mula melupakan yang lebih besar. gambar dan semua faktor yang berharmoni indah untuk menghasilkan simfoni kesihatan dan kecergasan.”

— Monique Richard, pakar pemakanan pakar pemakanan berdaftar

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *