Ozempic, Wegovy menunjukkan keupayaan dalam pengurangan keradangan dan penurunan berat badan

Ozempic, Wegovy menunjukkan keupayaan dalam pengurangan keradangan dan penurunan berat badan
Penyelidik mengatakan ubat semaglutide juga boleh membantu dengan kesihatan jantung dan buah pinggang dengan mengurangkan keradangan.
  • Penyelidikan mencadangkan ubat penurunan berat badan yang popular seperti Ozempic dan Wegovy yang mengandungi semaglutide mungkin mempunyai faedah tambahan.
  • Ubat ini digunakan untuk menguruskan diabetes jenis 2 dan untuk menggalakkan penurunan berat badan, tetapi penyelidik melaporkan ia juga sangat berkesan untuk mengurangkan keradangan.
  • Pakar berkata ini adalah berita baik untuk mereka yang menghidap diabetes jenis 2 dan obesiti kerana ubat ini boleh mengurangkan komplikasi serta menggalakkan penurunan berat badan.

Penyelidik di Australia mengatakan mereka telah menemui faedah tambahan kepada diabetes jenis 2 dan ubat penurunan berat badan seperti Ozempic dan Wegovy yang mengandungi bahan aktif semaglutide.

Satu kajian yang diterbitkan hari ini dalam jurnal Kidney International melaporkan bahawa selain berkesan untuk penurunan berat badan dan kawalan glukosa darah, ubat semaglutide juga sangat berkesan untuk mengurangkan keradangan.

“Kami telah mendapati bahawa ubat-ubatan ini bukan sahaja meningkatkan kencing manis dan menurunkan berat badan, tetapi nampaknya mempunyai manfaat dalam jantung dan buah pinggang. Dan ini adalah satu kejutan, kerana cara ubat-ubatan itu berfungsi secara sejarah, tidak ada penjelasan yang jelas mengapa ia akan memberi manfaat kepada buah pinggang dan jantung, “Mark Cooper, PhD, pengarang bersama kajian dan ketua Jabatan Diabetes di Universiti Monash di Australia, memberitahu kami.

“Kajian menunjukkan bahawa ubat-ubatan ini mempunyai kesan tambahan, selain menurunkan glukosa dan mengurangkan berat badan, kerana ia sangat berkuasa untuk mengurangkan keradangan,” tambahnya. “Dan itu sangat penting kerana orang yang berlebihan berat badan dan penghidap diabetes yang mengambil ubat ini mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk menghidap penyakit buah pinggang dan jantung. Jadi ia merupakan faedah tambahan bagi kelas ubat ini, dan ia berfungsi melalui tindakan ini terhadap keradangan.”

Apakah ubat Ozempic dan bagaimana ia berfungsi?

Ozempic ialah ubat suntikan yang bersama-sama dengan diet dan senaman boleh membantu mengawal paras gula dalam darah pada orang yang menghidap diabetes jenis 2. Ubat ini juga ditetapkan untuk penurunan berat badan pada sesetengah orang.

Ubat ini berfungsi dalam otak untuk mengurangkan rasa lapar serta menyumbang kepada perubahan lain dalam badan.

“Ozempic boleh meningkatkan rembesan insulin daripada pankreas, mengurangkan glukagon (yang membantu menurunkan gula darah), boleh melambatkan pengosongan gastrik dan membawa kepada kenyang,” Dr Sun Kim, ahli endokrinologi di Stanford University di California yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu kami.

“Ubat-ubatan ini lebih disukai pada pesakit diabetes jenis 2 dengan berat badan berlebihan/obesiti… dan terutamanya pada pesakit dengan penyakit kardiovaskular aterosklerotik. Faedah termasuk gula darah yang lebih baik, tekanan darah yang lebih rendah, berat badan yang lebih rendah dan faedah kardiovaskular,” tambah Dr. Kim.

Sel menunjukkan kurang keradangan akibat Ozempic

Dr Cooper berkata ia telah disyaki bahawa ubat-ubatan seperti Ozempic melakukan lebih daripada sekadar mengawal glukosa darah dan mengurangkan berat badan.

“Nampaknya bagi orang, terutamanya pesakit kencing manis, kita mendapat kurang komplikasi, yang nampaknya bebas daripada kesan glukosa dan berat badan. Jadi itulah sebabnya kami melakukan kajian ini. Kami mempunyai pendekatan molekul baru yang lebih maju sekarang di mana kami benar-benar boleh melihat dengan lebih terperinci bagaimana ubat berfungsi,” katanya.

Para penyelidik menggunakan teknik baru yang dikenali sebagai penjujukan sel tunggal untuk mengkaji bagaimana Ozempic berfungsi dalam buah pinggang. Buah pinggang terdiri daripada sekurang-kurangnya 16 jenis populasi sel yang berbeza dan sebelum ini adalah mencabar untuk menentukan cara ubat boleh memperbaiki keadaan dalam buah pinggang.

Para penyelidik dapat menggunakan penjujukan sel tunggal untuk memisahkan sel dan memeriksa gen dalam setiap populasi sel.

“Apa yang kami dapati ialah, bukan sahaja sel-sel tertentu mengalami keradangan yang kurang, tetapi sememangnya, kesannya bukan hanya pada buah pinggang, tetapi ia sebenarnya berlaku dalam aliran darah yang bertindak melalui sumsum tulang. Jadi ia adalah kesan yang sangat menarik dan lebih meluas daripada yang kami jangkakan,” kata Cooper.

Bagaimanakah keradangan memberi kesan kepada badan?

Keradangan boleh memberi kesan serius kepada badan.

Dalam tempoh 30 tahun akan datang, kelaziman penyakit yang dikaitkan dengan keradangan kronik dijangka meningkat di negara kita.

Diabetes jenis 2 adalah keadaan yang dikaitkan dengan keradangan.

“Apa yang dilakukan oleh keradangan ialah… ia berada di dalam sel, dan ia boleh merosakkan buah pinggang, dan ia boleh merosakkan sendi anda, dan ia boleh merosakkan saluran darah anda dan ia boleh melakukan pelbagai perkara yang tidak baik untuk anda. Dan ia boleh menyebabkan kanser,” kata Dr Anne Peters, pengarah Program Diabetes Klinikal USC di California yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Dr Peters berkata fakta ubat seperti Ozempic boleh digunakan untuk mengurangkan keradangan adalah berita baik.

“Hakikat bahawa ubat-ubatan ini benar-benar baik untuk buah pinggang, dan baik untuk jantung, menjadikannya lebih berguna kepada kami sebagai doktor, dari segi mengurangkan keradangan,” katanya.

“Pesakit saya yang telah menggunakan ubat ini untuk jangka masa yang lebih lama telah menunjukkan apa yang saya anggap sebagai penstabilan fungsi buah pinggang mereka. Jadi daripada semakin teruk, ia kelihatan agak stabil,” katanya. “Saya tidak boleh lebih teruja dengan potensi ejen ini untuk membantu pesakit saya kerana mereka mendapat begitu banyak masalah. Daripada gula darah tinggi kepada penyakit kardiovaskular kepada kerosakan buah pinggang kepada kerosakan saraf, terdapat begitu banyak komplikasi.”

Ozempic bukanlah penyelesaian penurunan berat badan yang cepat

Ozempic semakin popular baru-baru ini kerana kesannya yang ketara terhadap penurunan berat badan.

Peters berhujah bahawa walaupun ubat ini berguna untuk pengurusan diabetes dan bagi mereka yang mempunyai masalah berat badan yang ketara, ubat ini tidak boleh dianggap sebagai penyelesaian cepat untuk penurunan berat badan untuk populasi umum.

“Terdapat ramai orang yang mengambil ubat ini kerana mereka ingin menurunkan lima paun atau 10 paun. Saya berpendapat bahawa saya tidak peduli apa ubat yang anda gunakan, anda perlu makan dengan baik, dan bersenam. Ia tidak seperti ini adalah penawar, bermakna anda boleh mengambilnya dan hanya makan apa sahaja yang anda mahu. Anda boleh secara teorinya, tetapi ia tidak baik untuk anda,” tegasnya.

“Kesihatan datang daripada gaya hidup. Dan ini adalah tambahan kepada gaya hidup, tidak kira siapa anda. Dan saya fikir jika anda hanya perlu menurunkan 10 paun, atau lima paun mungkin lebih baik untuk bersenam dan makan dengan lebih baik daripada memulakan ubat yang anda hentikan dan kemudian anda menambah berat badan,” kata Peters.

Dr Cooper berhujah penyelidikan menunjukkan bahawa Ozempic menawarkan lebih daripada penurunan berat badan, terutamanya bagi mereka yang menghidap diabetes dan obesiti.

“Kisah Ozempic lebih daripada sekadar menurunkan berat badan. Ia mempunyai beberapa faedah tambahan. Dan saya fikir ia akan menjadi sangat penting dalam jangka panjang kerana kami benar-benar menyelesaikannya,” katanya.

“Memberi ubat-ubatan ini lebih daripada sekadar mengurangkan berat badan. Tetapi anda sebenarnya akan mengurangkan komplikasi yang berlaku akibat diabetes dan obesiti. Jadi ia memberi nilai tambahan untuk menggunakan ubat-ubatan ini,” tambah Cooper.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *