Minum terlalu banyak soda diet meningkatkan risiko penyakit hati

Minum soda diet terlalu banyak boleh meningkatkan risiko penyakit hati, kata penyelidik.

Tutup percikan soda diet pada latar belakang biru
Satu kajian baru mencadangkan pengambilan soda diet berat boleh meningkatkan risiko penyakit hati steatotik berkaitan disfungsi metabolik (MASLD).
 • Soda diet sering dipasarkan sebagai produk yang membantu pengurusan berat badan.
 • Satu kajian baru menunjukkan bahawa pengambilan soda diet berat boleh menggalakkan permulaan penyakit hati steatotik (MASLD) berkaitan disfungsi metabolik dengan meningkatkan indeks jisim badan (BMI).
 • Kajian terdahulu mencadangkan bahawa penggunaan soda diet dikaitkan dengan BMI dan tekanan darah yang lebih tinggi.
 • Pakar kesihatan bersetuju bahawa soda diet boleh menggalakkan penambahan berat badan dan penyakit hati.
 • Pengambilan berlebihan pemanis tiruan yang terdapat dalam soda diet juga boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2.

Penyakit hati steatotik berkaitan disfungsi metabolik (MASLD) adalah salah satu penyakit hati yang paling lazim. Anggaran semasa mencadangkan MASLD menjejaskan sehingga 46% daripada populasi dunia.

MASLD dahulunya dipanggil penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD) dan dinamakan semula pada Jun 2023.

Penyakit ini, ditandai dengan pengumpulan lemak berlebihan di hati, tidak mempunyai gejala awal. Penyakit ini boleh berkembang menjadi steatohepatitis berkaitan disfungsi metabolik (MASH), keadaan yang lebih serius yang boleh menyebabkan parut hati dan sirosis.

Pada masa ini, tiada ubat telah diluluskan untuk merawat bentuk penyakit hati ini. Doktor mengesyorkan senaman dan perubahan diet untuk membantu mengurangkan lemak badan dalam mencegah atau membalikkan MASLD.

Pakar kesihatan telah lama menganggap bahawa penggunaan soda boleh meningkatkan risiko MASLD dengan mendorong rintangan insulin dan keradangan dalam hati.

Walaupun soda diet sering menyatakan tuntutan seperti “gula sifar” dan “kalori sifar,” ini tidak dianggap sebagai minuman yang menyihatkan oleh pakar.

Kini, pasukan penyelidik berusaha untuk mencari perkaitan antara pengambilan soda diet yang banyak dan risiko MASLD. Kerja mereka, baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal BMC Public Health, mencadangkan korelasi yang kuat antara soda diet dan bentuk penyakit hati ini.

“Untuk pengetahuan terbaik kami, ini adalah kajian pertama untuk meneroka kaitan antara penggunaan soda diet dan MASLD dalam sampel yang mewakili negara, dan penemuan kami boleh memberikan cadangan pemakanan yang berharga untuk pencegahan dan rawatan MASLD,” tulis penulis kajian. .

Apakah yang tidak sihat dalam soda diet?

Soda ialah minuman berkarbonat, bukan alkohol. Pemasar telah mempromosikan soda diet sebagai tindak balas kepada kebimbangan mengenai obesiti.

Minuman sifar gula dan sifar kalori telah semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ia selalunya mengandungi aspartam atau pemanis kimia lain.

Penyelidikan terkini terus mengaitkan penggunaan berat pemanis tiruan dengan peningkatan risiko obesiti, diabetes jenis 2, dan penanda sindrom metabolik yang lain.

Pada Mei 2023, garis panduan baharu daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihatkan agar tidak menggunakan pemanis bukan gula untuk mengurangkan lemak badan. Pada Julai 2023, WHO melabel aspartam sebagai “kemungkinan karsinogenik kepada manusia”.

Sesetengah kajian telah mencadangkan bahawa soda diet boleh menyumbang kepada peningkatan indeks jisim badan (BMI) dan peratusan lemak badan dalam kalangan remaja.

Pengambilan soda harian juga dikaitkan dengan peningkatan hipertensi pada remaja. Tambahan pula, penggunaan soda diet yang berlebihan mungkin terlibat dalam peningkatan risiko kejadian vaskular dan diabetes jenis 2.

Bolehkah soda diet menyebabkan masalah hati?

Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa pemanis tiruan boleh menggalakkan rintangan insulin dan intoleransi glukosa dengan mengganggu mikrobiota usus. Kedua-dua reaksi berkait rapat dengan perkembangan MASLD.

Kami membincangkan kajian ini dengan Dr. Menka Gupta dari Nutranourish, pembekal ubat berfungsi. Dia tidak terlibat dalam penyelidikan ini.

Dr. Gupta membuat hipotesis bahawa pemanis tiruan boleh menjejaskan hati melalui paksi usus-otak. Dia menjelaskan kepada kami:

“Paksi usus-otak melibatkan komunikasi dua arah antara saluran gastrousus dan sistem saraf pusat. Pemanis tiruan dalam minuman ringan diet boleh memberi kesan kepada komposisi mikrobiota usus, yang seterusnya boleh memberi kesan kepada paksi ini. Proses ini boleh mempengaruhi proses metabolik dan berpotensi menyumbang kepada keadaan berkaitan hati.”

Untuk mencari hubungan antara soda diet dan MASLD, pengarang kajian ini menganalisis data dari Tinjauan Pemeriksaan Kesihatan dan Pemakanan Kebangsaan (NHANES).

Pusat Statistik Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat menaja program ini untuk menilai keadaan kesihatan dan pemakanan penduduk Amerika.

Rekod terperinci penggunaan soda diet hanya tersedia semasa temu bual diet 2003-2006. Penulis kajian meneliti maklumat mengenai sejumlah 2,378 peserta.

Penilaian kajian akhir mengkategorikan 1,089 orang dengan MASLD dan 1,289 orang tanpa MASLD.

Pangkalan data NHANES tidak mempunyai data tentang elastografi sementara hati, jadi Indeks Hati Berlemak (FLI) digunakan untuk menentukan status MASLD.

Maklum balas kepada soal selidik kekerapan makanan memaklumkan penilaian kekerapan penggunaan soda diet. Jawapan kepada soalan “Berapa kerap anda minum minuman ringan diet?” termasuk:

 • tidak pernah
 • jarang
 • kadang-kadang
 • sentiasa

Para penyelidik menyesuaikan keputusan mereka untuk pembolehubah yang mengelirukan di kalangan peserta, termasuk:

 • umur
 • jantina
 • etnik
 • status merokok
 • aktiviti fizikal harian purata
 • pengambilan karbohidrat
 • hipertensi
 • kencing manis

Lelaki membentuk 54.6% daripada kumpulan MASLD, dan pengambilan minuman ringan diet kumpulan MASLD secara mendadak lebih tinggi daripada penggunaan yang dilaporkan oleh rakan bukan MASLD.

Hipertensi, hiperlipidemia, dan diabetes juga lebih ketara dalam kalangan populasi MASLD berbanding kumpulan bukan MASLD.

Apakah kaitan antara BMI dan penyakit hati?

Dr. Gupta berkongsi: “Pemasukan analisis pengantaraan untuk meneroka potensi peranan pengantara BMI memberikan pandangan tentang mekanisme yang mendasari perkaitan antara pengambilan minuman ringan diet dan MASLD.”

Penulis kajian juga menguji hipotesis mereka bahawa BMI mungkin merupakan faktor pengantara dalam MASLD.

Selepas mengambil kira umur, jantina, bangsa, faktor pemakanan, dan keadaan kardiometabolik, pasukan mendapati bahawa penggunaan soda diet “berkaitan secara positif dengan kejadian MASLD.”

Para saintis juga melihat korelasi positif antara BMI dan MASLD.

“Dianggarkan 84.7% daripada jumlah perkaitan antara penggunaan minuman ringan diet dan MASLD telah dimediasi oleh BMI,” lapor penyelidik.

Lebih banyak penyelidikan tentang pengambilan soda diet dan MASLD diperlukan

Dr. Gupta berkata dia kagum dengan saiz sampel kajian yang besar dan pelarasan untuk potensi demografi, gaya hidup dan pengganggu berkaitan sindrom metabolik.

Tetapi dia dan pengarang kajian itu mencatatkan beberapa kelemahan kepada penyelidikan baru.

Pertama, FLI digunakan dan bukannya kaedah pengimejan yang digunakan secara meluas di klinik. Walaupun FLI telah disahkan, Dr. Gupta berkata bahawa ia boleh secara palsu menunjukkan kehadiran hati berlemak atau gagal untuk mengesannya.

Seperti yang dinyatakan oleh pengarang kajian, reka bentuk keratan rentas boleh memungkinkan sebab-akibat terbalik. Dalam erti kata lain, orang yang didiagnosis dengan MASLD mungkin telah mengubah pengambilan soda diet mereka sebagai tindak balas kepada diagnosis.

“Menggunakan data yang dilaporkan sendiri adalah tertakluk kepada kecenderungan mengingat semula, dan kajian itu tidak menggunakan rekod pemakanan atau biomarker terperinci seperti metabolit,” kata Dr. Gupta.

Beliau juga berkata bahawa BMI sebagai penanda obesiti mempunyai batasannya sendiri, kerana ia tidak membezakan antara jisim otot dan lemak, atau mempertimbangkan pengedaran lemak. Ia juga tidak memberikan maklumat tentang kesihatan metabolik.

Akhir sekali, kerja ini tidak mengambil kira varian genetik atau corak tidur, yang kedua-duanya merupakan faktor risiko untuk MASLD.

Penulis kajian percaya bahawa ujian terkawal rawak (RCT) akan diperlukan untuk memberikan bukti yang lebih kukuh untuk penemuan mereka.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *