Mengelakkan gandum boleh mengurangkan keradangan dan mengurangkan gejala sklerosis berganda

Mengelakkan gandum boleh mengurangkan keradangan dan mengurangkan gejala sklerosis berganda
Mengikuti diet tanpa gandum membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan dalam pelbagai sklerosis, satu kajian mencadangkan.
 • Para saintis percaya multiple sclerosis ialah gangguan autoimun di mana sel imun menyerang sel saraf dan menyebabkan keradangan, yang membawa kepada pelbagai gejala, termasuk kelemahan otot, keletihan dan masalah penglihatan.
 • Kini, kajian terhadap tikus dan sel manusia telah mendapati bahawa protein dalam gandum dan bijirin lain boleh menyebabkan keradangan yang memburukkan gejala multiple sclerosis.
 • Para penyelidik mencadangkan bahawa diet tanpa gandum boleh mengurangkan keterukan pelbagai sklerosis dan gangguan keradangan lain.

Sklerosis berbilang adalah keadaan neurologi yang berlaku pada kira-kira 2.8 juta orang di seluruh dunia. Menurut National Institute for Neurological Disorders and Stroke (NINDS), di Amerika Syarikat, sehingga 350,000 orang mengalami gangguan ini.

Walaupun saintis tidak mengetahui punca sebenar multiple sclerosis, mereka percaya ia adalah gangguan autoimun, di mana sel-sel yang sepatutnya melindungi seseorang daripada penyakit menyerang sel-sel badan sendiri.

Dalam pelbagai sklerosis, sel-sel imun ini memecahkan mielin – penutup luar pelindung sel saraf – dan badan sel saraf dalam sistem saraf pusat. Proses ini melambatkan pergerakan impuls saraf di sekeliling badan yang membawa kepada gejala termasuk:

 • kelemahan otot, dan perubahan dalam gaya berjalan dan mobiliti
 • kebas, rasa kesemutan dan sakit
 • masalah pundi kencing dan usus
 • keletihan
 • masalah penglihatan
 • perubahan emosi, seperti kemurungan.

Keradangan yang disebabkan oleh aktiviti sel imun boleh memburukkan gejala sklerosis berbilang, jadi mengambil langkah untuk mengurangkan keradangan boleh membantu mengurangkan gejala. Itulah penemuan dari kajian baru yang diketuai oleh saintis di Johannes Gutenberg Universitat Mainz, Jerman, mencadangkan.

Kajian ini, yang diterbitkan dalam jurnal Gut, mendapati bahawa, pada tikus, amilase trypsin inhibitors (ΑΤΙ), protein yang terdapat dalam gandum, menyebabkan keradangan dalam usus, yang membawa kepada keradangan dalam sistem saraf pusat, memburukkan gejala klinikal multiple sclerosis.

“Para penyelidik menunjukkan diet yang kaya dengan ATI juga boleh meningkatkan keradangan pada tikus dengan keadaan seperti sklerosis berganda. Kami belum tahu sama ada perkara yang sama berlaku pada orang yang hidup dengan pelbagai sklerosis.”
– Dr. Clare Walton, ketua penyelidikan di Persatuan Sklerosis Berbilang

Gandum diet boleh menyebabkan keradangan

Gandum, serta bijirin lain, mengandungi gluten, yang pada sesetengah orang menyebabkan reaksi autoimun yang teruk – penyakit seliak.

Pada orang dengan penyakit seliak, sistem imun bertindak balas apabila walaupun sedikit gluten dimakan, menyebabkan kesakitan, kembung perut, dan kerosakan pada usus, yang boleh menyebabkan masalah menyerap nutrien daripada makanan.

Kira-kira 5% orang di negara kita melaporkan intoleransi gluten, yang juga menyebabkan gejala pencernaan, tetapi gejala ini jarang seteruk gejala yang disebabkan oleh penyakit seliak.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja gluten dalam gandum menyebabkan masalah. Dalam sesetengah orang, protein lain dalam gandum boleh menyebabkan reaksi keradangan atau alahan, yang mungkin serius.

Prof. Detlef Schuppan, yang merupakan pengarah Institut Imunologi Translasi dan Pusat Klinikal untuk Penyakit Celiac, Penyakit Usus dan Autoimun, dan profesor perubatan/gastroenterologi di Pusat Perubatan Beth Israel Deaconess, Sekolah Perubatan Harvard, Boston, menyatakan:

“Ini adalah kisah penyelidikan panjang yang kembali kepada salah satu projek penyelidikan kami di Harvard Medical School di Boston, di mana kami menemui ATI sebagai pengaktif makrofaj dan sel dendritik melalui reseptor seperti tol 4 – manakala protein gluten (yang bertanggungjawab untuk seliak). penyakit) tidak mempunyai sebarang aktiviti merangsang imuniti semula jadi.”

“Aktiviti protein ATI dalam gandum ini menjelaskan pemerhatian bahawa ramai pesakit mempunyai masalah dengan gandum (yang dipanggil “kepekaan gluten bukan selia”), yang tidak disebabkan oleh gluten tetapi oleh protein ATI gandum apabila ia berkaitan dengan keradangan kronik. penyakit,” tambah Prof. Detlef Schuppan.

Bukti dalam tikus dan sel manusia

Para penyelidik menjalankan penyiasatan awal pada tikus. Mereka menggunakan encephalomyelitis autoimun eksperimen (EAE), model eksperimen haiwan yang biasa digunakan untuk pelbagai sklerosis.

Pada mulanya, para penyelidik memberi tikus betina diet gluten dan bebas ATI (GAF) selama empat minggu. Mereka kemudian membahagikan tikus kepada tiga kumpulan diet yang berbeza:

 • Diet GA mempunyai gluten (5.5% berat kering) dan ATI (0.165% berat kering) ditambah
 • Diet G hanya mempunyai gluten (5.5% berat kering) ditambah
 • Diet A hanya ditambah ATI (0.15% berat kering).

Dos harian kedua-dua gluten dan ATI dikira bersamaan dengan yang dimakan oleh seseorang dalam diet Barat standard.

Para penyelidik mendorong EAE pada tikus selepas empat minggu pada diet GAF dan dua hari sebelum mereka memulakan diet eksperimen.

Tikus-tikus yang menggunakan ATI paling banyak mengalami keradangan EAE dan CNS yang jauh lebih teruk daripada tikus yang menggunakan ATI rendah. Gluten sahaja tidak mempunyai kesan keradangan yang sama.

Para penyelidik kemudian mentadbir ATI kepada monosit – sejenis sel darah putih – daripada orang yang mempunyai dan tanpa multiple sclerosis. Kedua-dua kumpulan monosit mengeluarkan pelbagai kemokin dan sitokin pro-radang, menunjukkan bahawa ATI telah mencetuskan tindak balas keradangan.

Kurang kesakitan sklerosis berganda dengan diet tanpa gandum

Dalam kajian rintis yang berasingan, penyelidik yang sama memberi makan 90% diet yang dikurangkan gandum dan diet yang mengandungi gandum kepada 16 orang dengan sklerosis berganda yang berulang-remit yang stabil. Mereka membahagikan peserta kepada dua kumpulan, satu kumpulan memulakan diet kurang gandum, kumpulan lain memulakan diet yang mengandungi gandum selama tiga bulan, dan mereka kemudian menyeberang selama tiga bulan lagi.

Apabila menggunakan diet yang dikurangkan gandum (dan oleh itu pengurangan ATI), peserta mempunyai lebih sedikit sel imun radang dalam darah mereka dan melaporkan kesakitan yang jauh berkurangan daripada yang mereka lakukan semasa diet biasa.

Prof. Schuppan memberitahu kami: “Jika kami memperoleh pembiayaan yang diperlukan, kami akan melakukan kajian yang lebih besar pada pesakit dengan multiple sclerosis yang lebih teruk, di mana kami menjangkakan kesan yang lebih kuat daripada diet bebas gandum/ATI tambahan.”

Dr Walton, yang tidak terlibat dalam kajian ini, bersetuju bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan.

“Berdasarkan keputusan ini, kami tidak tahu sama ada mengurangkan penggunaan gandum atau protein ATI akan memberi kesan kepada gejala seseorang yang menghidap multiple sclerosis. (…) Sebaik-baiknya, kami memerlukan lebih banyak kajian membandingkan diet dengan gandum, diet dengan gluten dan tanpa ATI dan diet dengan ATI dan tanpa gluten,” katanya.

Sekiranya orang yang mengalami multiple sclerosis mengelakkan gandum?

Dr Walton memberitahu kami bahawa kajian ini sahaja tidak memberikan bukti yang mencukupi bahawa orang yang mempunyai multiple sclerosis harus mengelakkan gandum.

“Kami tahu orang yang mempunyai multiple sclerosis benar-benar berminat dengan pengubahsuaian gaya hidup yang boleh mereka lakukan untuk memperbaiki gejala mereka. Tetapi setakat ini, keputusan baharu ini kebanyakannya berdasarkan kerja haiwan, jadi kita perlu melihat lebih banyak kajian pada orang yang mengalami multiple sclerosis untuk memahami betapa pentingnya protein ATI dalam memburukkan gejala.
– Dr Claire Walton

Walau bagaimanapun, Prof. Schuppan menyatakan pendapat yang berbeza: “Berdasarkan data kami dan pengalaman positif dalam amalan klinikal saya, saya mengesyorkan diet tanpa gandum kepada semua pesakit saya dengan apa-apa jenis penyakit autoimun, termasuk multiple sclerosis.”

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *