Kulit gatal tanpa ruam: sebab dan rawatan

Gatal dan ruam biasanya berlaku bersama. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan kulit gatal tanpa ruam yang kelihatan atau perubahan kulit.

Penyebab gatal-gatal kulit biasanya tidak berbahaya. Penyebab ini sering dikaitkan dengan masalah sementara, seperti kulit kering atau gigitan serangga.

Kurang biasa, masalah dengan saraf, ginjal, tiroid, atau hati dapat menyebabkan sensasi gatal tanpa menyebabkan ruam pada kulit.

Bergantung pada penyebabnya, seseorang mungkin mengalami sensasi gatal di seluruh badan mereka atau di satu kawasan tertentu. Gatal boleh berubah dari ringan hingga melampau.

Sekiranya orang itu bimbang tentang gatal yang tidak dapat dijelaskan, gatal yang melampau, atau gatal yang berlangsung lama, mereka harus berjumpa doktor untuk menentukan penyebabnya dan mendapatkan nasihat mengenai rawatan.

Artikel ini akan menerangkan 8 sebab gatal tanpa ruam dan pelbagai pilihan rawatan yang ada.

1. Kulit kering

Kulit gatal tanpa ruam: sebab dan rawatan
Apabila kulit kehilangan kelembapan, ia boleh menjadi gatal.

Kulit kering adalah masalah yang sangat biasa. Kulit akan mula terasa gatal apabila kehilangan kelembapan.

Kulit kering boleh kelihatan seperti bersisik atau bersisik. Masalah ini biasa berlaku pada orang dewasa yang lebih tua, terutamanya pada bulan-bulan sejuk.

Petua berikut dapat membantu melegakan kulit kering dan mencegah kulit kering lebih jauh:

 • Elakkan menggunakan sabun dengan bahan kimia yang keras, kerana sabun ini dapat mengeringkan kulit. Sebagai gantinya, cuba gunakan produk sabun dan penjagaan kulit tanpa hypoallergenic dan bebas pewangi.
 • Gunakan pelembap di rumah untuk menambahkan kelembapan ke udara. Penyelesaian ini membantu mengelakkan kulit kering yang berkaitan dengan musim sejuk.
 • Sapukan pelembap secara berkala, terutamanya setelah keluar dari bilik mandi atau mandi. Vaseline atau krim berat seperti Vanicream atau Cerave adalah pilihan yang popular.
 • Elakkan mandi dengan jangka masa lebih dari 10 minit. Juga, mandi dengan air suam, bukan air panas.
 • Jangan mandi beberapa kali sehari.
 • Elakkan menggaru kulit kering, kerana tindakan ini boleh merosakkan permukaan kulit. Sekiranya kulit pecah, anda cenderung mendapat parut dan jangkitan.

2. Gigitan pepijat

Gigitan nyamuk, gigitan labah-labah, dan gigitan serangga lain dapat membuat kulit di sekitar gigitan terasa gatal dan jengkel.

Gigitan pepijat boleh meninggalkan lubang yang sangat kecil atau tempat seperti pinprick. Ia boleh menjadi sangat kecil sehingga anda akan merasa gatal tetapi tidak melihat gigitan sebenarnya.

Banyak pepijat boleh menggigit anda – termasuk kutu tidur, nyamuk, dan kutu – dan kaedah rawatannya boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis pepijat.

Sekiranya anda merasa gatal berterusan setelah gigitan kutu, anda harus berjumpa doktor.

Elakkan menggaru, kerana tindakan ini dapat membuat gatal menjadi lebih teruk. Jangan gunakan antibiotik topikal seperti Neosporin kerana sesetengah orang boleh mengalami reaksi alergi pada kulit mereka.

3. Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Kulit gatal boleh menjadi kesan sampingan dari beberapa ubat.
Kulit gatal boleh menjadi kesan sampingan dari beberapa ubat.

Kulit gatal adalah kesan sampingan biasa dari banyak ubat. Anda akan mengalami gatal dengan ruam atau tanpa ruam. Namun, tidak setiap pesakit akan mendapat kesan sampingan ini ketika mengambil ubat.

Ubat berikut boleh menyebabkan kulit gatal sebagai kesan sampingan:

 • penghilang rasa sakit preskripsi dalam kategori opioid, seperti acetaminophen, morphine, dan fentanyl
 • beberapa ubat yang menurunkan tekanan darah

Sekiranya anda mengesyaki ubat tersebut menyebabkan kulit gatal, anda harus berjumpa doktor sebelum berhenti mengambil ubat tersebut. Doktor boleh memberi nasihat mengenai tindakan terbaik dan ubat alternatif jika diperlukan.

Kadang-kadang, doktor boleh menghentikan ubat semasa untuk melihat sama ada ia menyebabkan gatal atau tidak. Pada masa lain, doktor boleh mengesyorkan mengambil diphenhydramine (Benadryl) atau hydroxyzine untuk mengurangkan gejala gatal.

4. Gangguan saraf

Mesej menyampaikan saraf dari kulit ke otak. Masalah pada saraf boleh menyebabkan kegatalan atau sakit pada kulit tanpa menyebabkan kerosakan pada kulit.

Beberapa penyakit yang berkaitan dengan saraf boleh menyebabkan gatal tanpa ruam, atau menyebabkan sensasi lain pada kulit. Penyakit ini merangkumi:

 • strok
 • diabetes
 • neuralgia postherpetic, komplikasi penyakit kayap

Diabetes boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit. Sebagai contoh, gatal boleh berlaku akibat diabetes neuropati, yang merupakan komplikasi diabetes yang menyebabkan kerosakan saraf.

Kecederaan yang mempengaruhi saraf atau menyebabkan kerosakan saraf juga dapat membuat kulit terasa gatal. Kawasan yang terasa gatal akan bergantung pada lokasi kecederaan.

Rawatan untuk gatal-gatal yang berkaitan dengan saraf bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda mengalami gangguan saraf, anda perlu berjumpa doktor.

5. Penyakit buah pinggang

Penyakit ginjal, terutama pada peringkat lanjut, boleh menyebabkan gatal tanpa ruam. Para saintis tidak mengetahui dengan jelas mengenai penyebab gatal pada penyakit buah pinggang, tetapi mereka percaya bahawa banyak faktor yang terlibat.

Sekiranya anda mengetahui bahawa anda menghadapi masalah buah pinggang, dan mula merasa gatal, anda harus menghubungi doktor anda. Doktor akan melakukan ujian untuk melihat seberapa baik buah pinggang berfungsi.

Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan dialisis. Ini adalah prosedur perubatan di mana doktor menggunakan mesin untuk menyaring darah.

Ahli dermatologi boleh menetapkan salah satu daripada beberapa ubat untuk membantu orang yang mengalami kulit gatal akibat penyakit buah pinggang.

6. Penyakit hati

Penyakit hati seperti sirosis dan hepatitis boleh menyebabkan gatal-gatal pada kulit. Para penyelidik berpendapat bahawa sensasi ini disebabkan oleh penumpukan hempedu yang berlebihan di dalam badan.

Gatal cenderung menjadi lebih teruk di telapak tangan dan telapak kaki. Pendedahan kepada panas biasanya memperburuk gatal-gatal, dan orang biasanya menyedari bahawa gatalnya lebih teruk pada waktu malam.

Pilihan rawatan biasanya bergantung pada jenis penyakit hati apa. Beberapa doktor mungkin menetapkan cholestyramine (Questran), yang menyebabkan gatal kurang.

7. Kanser kulit

Kanser kulit tidak selalu menyebabkan gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin merasa gatal pada kulit pada lesi kulit sebelumnya atau lesi kulit baru sebagai gejala awal. Gejala lain mungkin adalah pengembangan luka baru atau perubahan lesi pada kulit.

Anda harus memeriksa kulit anda dengan kerap dan melaporkan sebarang tahi lalat atau perubahan kulit yang tidak biasa kepada doktor anda.

Sekiranya doktor tidak pasti mengenai apa yang menyebabkan perubahan kulit, doktor boleh mengambil sampel kulit kecil dan menghantarnya ke makmal untuk diuji. Ini dipanggil biopsi kulit.

Pilihan rawatan terbaik untuk barah kulit bergantung pada jenis, lokasi, dan tahapnya.

8. Limfoma Hodgkin

Gatal tanpa ruam juga boleh berlaku pada orang yang mengalami limfoma Hodgkin. Ia adalah barah sel darah.

Gejala limfoma Hodgkin lain termasuk:

 • pembengkakan kelenjar getah bening, seperti kelenjar getah bening di leher, pangkal paha, atau ketiak
 • kehilangan selera makan
 • menggigil
 • demam
 • berpeluh malam penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Pilihan rawatan limfoma Hodgkin termasuk kemoterapi, terapi radiasi, dan pemindahan sumsum tulang atau sel stem.

Diagnosis gatal tanpa ruam kulit

Sebilangan besar kes kulit gatal tanpa ruam boleh dirawat dan tidak berbahaya.
Sebilangan besar kes kulit gatal tanpa ruam boleh dirawat dan tidak berbahaya.

Semasa mendiagnosis penyebab kulit gatal tanpa ruam kulit, doktor akan mempertimbangkan penyebab yang paling biasa terlebih dahulu. Penyebab yang paling biasa adalah kulit kering yang berlebihan atau kesan sampingan ubat baru.

Doktor akan mempertimbangkan gejala lain dan melakukan kaedah diagnostik lain jika perlu. Sebagai contoh, doktor boleh melakukan ujian darah untuk masalah hati, masalah buah pinggang, masalah tiroid, atau masalah sel darah.

Sebilangan besar penyebab gatal tanpa ruam dapat diatasi.

Sekiranya anda menggunakan pelembap, gunakan pelembap, dan amalkan penjagaan kulit yang baik, tetapi masih mempunyai kulit gatal, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sebab-sebab yang mendasari.

Walaupun terdapat beberapa penyebab gatal serius tanpa ruam, penyebabnya agak jarang berlaku.

Anda perlu berbincang dengan doktor untuk mengetahui sebab yang paling mungkin dan mengenal pasti kaedah rawatan terbaik.

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *