Gout di tumit: gejala dan rawatan

Gout boleh menjejaskan banyak sendi yang berbeza, termasuk tumit. Episod gout boleh berlaku dengan cepat dan menyebabkan banyak ketidakselesaan, terutamanya tanpa rawatan yang sewajarnya.

Gout adalah penghabluran asid urik yang terkumpul di sendi, menyebabkan kesakitan yang teruk. Gout biasanya sembuh dalam beberapa hari atau minggu tetapi boleh menyebabkan banyak kesakitan apabila ia membara.

Dalam artikel ini, kita akan meneroka apa itu gout, gejala gout di tumit, punca gout di tumit, dan diagnosis dan rawatan gout di tumit.

Apa itu gout?

gout di tumit
Gout di tumit

Gout adalah bentuk artritis radang yang lazimnya menyebabkan banyak kesakitan, bersama-sama dengan bengkak dan perubahan warna kulit.

Gout cenderung menjejaskan satu sendi pada satu masa. Sendi ibu jari kaki adalah tempat biasa untuk gout. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menjejaskan banyak bahagian lain badan, termasuk tumit.

Kadangkala gejala mungkin bertambah teruk, yang dikenali sebagai serangan gout. Remisi adalah apabila terdapat tempoh tanpa gejala.

Pada masa ini tiada ubat yang diketahui untuk gout. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurus dan merawat gout dengan berkesan dengan ubat-ubatan dan strategi penjagaan diri.

Gejala gout di tumit

Permulaan serangan gout boleh berlaku secara tiba-tiba dan berterusan selama beberapa hari atau minggu.

Tempoh remisi yang panjang, mungkin berbulan-bulan atau bertahun-tahun, mungkin menyusul sebelum suar lain berlaku. Gout biasanya berlaku hanya pada satu sendi pada satu masa tetapi menunjukkan simptom yang sama di kebanyakan tapak pada badan.

Bersama-sama dengan sendi, seperti ibu jari kaki, buku lali, atau lutut, gejala gout di tumit termasuk:

 • kesakitan yang teruk
 • bengkak sendi terjejas
 • perubahan warna kulit
 • rasa terbakar

Punca gout di tumit

Keadaan yang dipanggil hiperuricemia (hyperuricemia) secara amnya adalah punca gout. Keadaan ini berlaku apabila seseorang mempunyai terlalu banyak asid urik dalam badan mereka.

Badan menghasilkan asid urik kerana ia memecahkan purin. Purin ialah bahan kimia semulajadi yang terdapat dalam setiap sel dan dalam sesetengah makanan, terutamanya daging merah, makanan laut tertentu dan bir.

Apabila pembentukan asid urik berlaku, kristal seperti serpihan boleh bersarang di sendi.

Gout boleh berlaku disebabkan oleh:

 • genetik
 • disfungsi buah pinggang
 • terlalu banyak purin dalam diet
 • tekanan darah tinggi
 • kencing manis
 • obesiti
 • beberapa ubat

Hiperurisemia tidak selalu menyebabkan gout. Jika ia tidak menyebabkan gout, hyperuricemia tidak memerlukan rawatan.

Mendiagnosis gout di tumit

Doktor mendiagnosis gout dengan menilai simptom anda, melakukan pemeriksaan fizikal, dan memerintahkan ujian lain, seperti:

 • ujian darah untuk memeriksa paras urat
 • imbasan ultrasound untuk memeriksa pembentukan kristal urat dalam sendi terjejas
 • mengambil sampel cecair dari kawasan sendi terjejas untuk memeriksa pembentukan kristal
 • dwi sumber tenaga CT (DECT) untuk mengesan mendapan urat

Doktor hanya boleh mendiagnosis gout semasa seseorang mengalami gejala dan apabila ujian makmal mendapati kristal asid urik pada sendi terjejas.

Merawat gout di tumit

Terdapat dua jenis rawatan yang boleh dicuba oleh orang ramai untuk gout — ubat-ubatan dan remedi rumah dengan perubahan gaya hidup.

Ubat-ubatan

Ubat yang digunakan untuk merawat gout termasuk:

 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs): Ubat-ubatan ini termasuk ibuprofen dan naproxen. Secara amnya, doktor menetapkan NSAID untuk orang di bawah umur 65 tahun jika mereka tidak mengambil ubat penipisan darah dan tidak mempunyai sejarah pendarahan. Sebabnya ialah NSAID boleh menyebabkan pendarahan dalaman pada sesetengah orang.
 • Colchicine: Ubat anti-radang preskripsi ini merawat gejala sakit gout, tetapi boleh memberi kesan sampingan, termasuk loya, cirit-birit, atau muntah.
 • Kortikosteroid: Ubat-ubatan ini berkesan untuk mengurangkan keradangan dengan cepat tetapi boleh memberi kesan sampingan yang teruk.
 • Ubat penurun asid urik: Jika anda mengalami beberapa serangan gout setiap tahun atau menunjukkan tanda-tanda kerosakan sendi pada X-ray, doktor anda mungkin mencadangkan mengambil ubat untuk mengurangkan paras asid urik untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya. Allopurinol ialah rawatan barisan pertama untuk semua pesakit, menurut garis panduan gout 2020 American College of Rheumatology.

Pemulihan rumah dan perubahan gaya hidup

Di samping mengambil ubat-ubatan, doktor anda mungkin mengesyorkan perubahan tabiat tertentu untuk membantu anda mengelakkan serangan gout, termasuk:

 • mengelakkan makanan pencetus tertentu, seperti daging merah
 • mengehadkan minum alkohol
 • mengekalkan berat badan yang sederhana, untuk mengurangkan tekanan pada sendi dan meningkatkan peredaran darah
 • minum banyak cecair, yang membantu menipiskan darah

Soalan lazim tentang gout di tumit

Berikut adalah beberapa soalan yang sering orang tanya tentang gout di tumit.

Berapa lama gout bertahan di tumit?

Tanpa rawatan, serangan gout akut cenderung bertahan sekitar 12-24 jam. Orang ramai biasanya pulih dalam beberapa hari atau minggu tanpa rawatan tetapi mungkin berasa sangat sakit pada masa ini.

Mengapa tumit saya sakit pada waktu pagi dengan gout?

Penghidap gout lebih berkemungkinan mengalami suar pada lewat malam atau awal pagi.

Sebabnya mungkin penurunan suhu badan, apnea tidur, atau peningkatan keasidan darah akibat pengambilan karbon dioksida yang lebih tinggi apabila corak pernafasan berubah semasa tidur.

Apakah ubat untuk gout di tumit?

Ubat untuk gout tumit menumpukan pada pencegahan suar masa depan dan termasuk menguruskan berat badan, mengelakkan makanan yang mencetuskan dan mengehadkan penggunaan alkohol.

Ringkasan

Gout adalah timbunan kristal seperti jarum yang bersarang di sendi akibat terlalu banyak asid urik dalam darah. Gout menjejaskan banyak sendi, termasuk tumit, tetapi biasanya hanya satu sendi pada satu masa.

Serangan gout boleh disebabkan oleh makan terlalu banyak makanan tinggi purin, pengambilan alkohol yang berlebihan, atau keadaan perubatan tertentu. Doktor mendiagnosis gout semasa suar dengan ujian darah, pemeriksaan fizikal, dan ultrasound.

Orang ramai boleh mengurus dan merawat gout dengan ubat anti-radang, ubat yang merendahkan asid urik, dan perubahan gaya hidup untuk mencegah serangan gout pada masa hadapan.

Anda harus bercakap dengan profesional penjagaan kesihatan untuk cara paling berkesan untuk menguruskan gout.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *