Cara merawat kulit nipis

Kulit anda menjadi semakin nipis seiring bertambahnya usia, atau akibat kerosakan akibat sinar matahari, ubat-ubatan, atau faktor gaya hidup. Kulit tipis biasanya tidak dapat dipulihkan, tetapi ada beberapa cara untuk melindungi kulit dan mencegah komplikasi.

Kulit nipis di tangan agak biasa. Namun, seiring bertambahnya usia, mereka juga boleh mengembangkan kulit nipis dan papery di lengan dan kaki mereka. Lebam kulit nipis dengan lebih mudah.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan sebab-sebab kulit nipis, kemungkinan rawatan dan pencegahan, dan bila anda perlu berjumpa doktor.

Apa itu kulit nipis?

Seiring bertambahnya usia, mereka mungkin mengalami kulit nipis dan nipis.
Seiring bertambahnya usia, mereka mungkin mengalami kulit nipis dan nipis.

Kulit secara semula jadi nipis pada beberapa bahagian badan. Kulit pada kelopak mata hanya tebal 0,5 milimeter (mm), sementara kulit pada tumit setebal hingga 4 mm.

Kulit terdiri daripada tiga lapisan. Setiap lapisan mempunyai peranan yang berbeza:

 • Hipodermis adalah lapisan paling dalam, terdiri daripada tisu, lemak, dan kelenjar peluh.
 • Dermis adalah lapisan seterusnya, yang mengandungi saraf dan bekalan darah.
 • Epidermis adalah lapisan kulit terluar, yang merupakan penghalang terhadap kotoran dan bakteria.

Kulit nipis bermaksud bahawa epidermis tidak setebal yang sepatutnya. Hipodermis juga mungkin kurang lemak, yang mengakibatkan lapisan ini juga menjadi lebih kurus.

Dengan sendirinya, kulit yang lebih nipis tidak boleh menyebabkan masalah perubatan. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin mendapati kulit mereka rosak atau lebam dengan lebih mudah.

Gejala kulit nipis

Sekiranya seseorang mempunyai kulit yang nipis, ia boleh kelihatan lebih telus dan mereka mungkin dapat melihat urat, tulang, atau tendon dengan lebih jelas.

https://i0.wp.com/post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2020/02/321757_2200-732x549.jpg?w=756&h=567

Kulit nipis mudah rosak. Seseorang mungkin menyedari bahawa kulit mereka lebam atau menangis setelah cedera ringan.

Kehilangan lemak dari hipodermis menyebabkan kulit kelihatan kurang berisi atau penuh, yang boleh menjadikan kulit kelihatan lebih kurus.

Apa yang menyebabkan kulit menjadi lebih nipis?

Cahaya matahari boleh menyebabkan kulit menjadi nipis dari masa ke masa.
Cahaya matahari boleh menyebabkan kulit menjadi nipis dari masa ke masa.

Penyebab penipisan kulit termasuk:

 • Penuaan adalah penyebab kulit nipis yang paling biasa. Kulit nipis adalah bahagian semula jadi yang semakin tua, di samping kerutan dan kerutan, kurang keanjalan kulit, dan kulit yang kering atau mudah rosak.
 • Cahaya matahari memainkan peranan penting dalam menipis kulit dari masa ke masa. Sinaran UVA dan UVB dapat membunuh atau merosakkan sel kulit.
 • Merokok tembakau dan minum alkohol kedua-duanya mempercepat penuaan kulit dan dapat menyumbang kepada penipisan kulit dari masa ke masa.
 • Krim steroid boleh menjadikan sel-sel di epidermis lebih kecil. Ubat ini juga boleh mempengaruhi tisu yang menghubungkan sel-sel kulit. Proses ini dapat menjadikan kulit kelihatan berkerut atau longgar.
 • Ubat-ubatan lain boleh menyebabkan penipisan kulit sebagai kesan sampingan. Masalah ini mungkin berlaku dengan steroid topikal, yang mana orang-orang menggunakan langsung ke kulit mereka. Ubat ini biasanya dalam bentuk krim atau salap dan digunakan untuk merawat keadaan kulit, seperti eksim.

Steroid topikal hanya mungkin menyebabkan penipisan jika seseorang menggunakannya untuk jangka masa yang panjang. Penting untuk mengikuti arahan mengenai cara menggunakan ubat ini.

Kulit harus kembali ke ketebalannya yang biasa setelah seseorang berhenti menggunakan ubat. Namun, proses ini mungkin memerlukan beberapa minggu, kerana sel-sel kulit memerlukan masa untuk diperbaharui.

Cara merawat kulit nipis

Tidak mungkin membalikkan penipisan kulit. Walau bagaimanapun, melembapkan kulit dapat menjadikannya lebih lentur dan cenderung pecah.

Apa sahaja yang membuat kulit menjadi merah atau sakit mungkin akan merosakkannya. Seseorang yang mempunyai kulit nipis mungkin perlu melindungi kulit daripada kerosakan. Sebagai contoh, orang itu harus mengelakkan daripada terkena bahan kimia yang keras.

Seseorang yang mempunyai kulit nipis mungkin mudah mengalami lebam atau kerosakan kulit mereka. Melindungi kulit dengan memakai lengan panjang, dan skirt atau seluar panjang dapat membantu.

Menggunakan krim yang mengandungi vitamin A, juga dikenal sebagai retinol atau retinoid, dapat membantu mencegah kulit menipis lebih jauh. Krim retinol boleh didapati di kedai ubat atau dalam talian sebagai produk kosmetik.

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2018 menunjukkan bahawa dalam beberapa kes retinol dapat membantu menormalkan ketebalan kulit. Walau bagaimanapun, retinol harus digunakan dengan berhati-hati dan tidak sesuai untuk semua jenis kulit.

Walaupun tidak ada bukti yang meyakinkan bahawa menggunakan penggalak kolagen meningkatkan kesihatan kulit atau menebalkan kulit, beberapa orang menganggapnya bermanfaat.

Makan makanan yang seimbang dapat menyokong kesihatan keseluruhan. Anda harus makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian, dan protein.

Vitamin E, yang terdapat dalam makanan seperti badam dan alpukat, juga dapat menyokong kesihatan kulit. Lemak dalam makanan ini dapat membantu menjaga kulit agar tetap kenyal.

Minum air secukupnya membantu kulit sentiasa terhidrat. Kulit kering boleh teriritasi atau rosak dengan lebih mudah dan selalunya kurang lentur.

Pencegahan penipisan kulit

Penipisan kulit yang berkaitan dengan usia boleh dicegah dengan melembapkan kulit secara berkala.
Penipisan kulit yang berkaitan dengan usia boleh dicegah dengan melembapkan kulit secara berkala.

Tidak mungkin untuk mengelakkan semua tanda penuaan. Kedutan, penipisan kulit dan kulit kering berlaku secara semula jadi seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, mungkin untuk mengurangkan atau memperlambat beberapa tanda penuaan yang dapat dilihat.

Mungkin untuk mencegah penipisan kulit yang berkaitan dengan usia dengan melindungi kulit dari sinaran UV yang berbahaya, melembapkan kulit secara berkala, dan tidak merokok tembakau.

Cahaya UV dari matahari adalah salah satu penyebab utama penuaan kulit. Lindungi kulit dari sinar matahari dengan:

 • menggunakan pelindung matahari faktor SPF 30 atau lebih tinggi yang melindungi dari sinar UVA dan UVB
 • duduk di tempat teduh atau menghabiskan masa di dalam rumah pada waktu paling panas sepanjang hari
 • memakai lengan panjang, dan skirt panjang atau seluar
 • memilih topi yang akan menaungi leher dan wajah

Melembapkan kulit dapat membantu mencegah kekeringan dan kerosakan, kerana tindakan ini menghentikan air dari meninggalkan kulit. Kulit yang terhidrat lebih anjal dan lebih sihat.

Alkohol juga mengeringkan kulit, jadi elakkan minum alkohol berlebihan. Minum segelas air di antara minuman beralkohol dapat membantu anda kekal terhidrat.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor kerana kulitnya nipis?

Anda tidak perlu berjumpa doktor sekiranya kulit nipis anda disebabkan oleh penuaan dan tidak menunjukkan masalah kesihatan. Sekiranya anda mendapati bahawa anda sering memar atau merosakkan kulit anda, anda mungkin perlu mendapatkan nasihat perubatan.

Beberapa ubat boleh menyebabkan kulit nipis. Seorang doktor boleh memberi nasihat mengenai sama ada berhenti menggunakan ubat tersebut atau tidak, dan menawarkan ubat alternatif.

Sekiranya penipisan kulit tidak mempunyai sebab yang jelas, mendapatkan nasihat perubatan dapat membantu. Mungkin faktor gaya hidup, seperti paparan sinar matahari atau merokok tembakau, menyebabkan kulit menjadi nipis.

Tidak ada rawatan khusus untuk kulit nipis, jadi pencegahan adalah pilihan terbaik. Melindungi kulit dari cahaya matahari dan menjaga kulit sentiasa terhidrat dapat membantu mencegah penipisan kulit.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *