Bolehkah kopi menyebabkan barah?

Kopi adalah minuman yang popular, tetapi banyak orang bimbang bahawa minum kopi boleh menyebabkan barah. Orang lain mendakwa bahawa minum kopi menawarkan faedah kesihatan dan bahkan dapat mencegah barah. Jadi, apa yang dikatakan oleh bukti itu?

Dalam artikel ini, kami mengkaji kemungkinan hubungan antara kopi dan barah dan melihat apakah minum kopi dapat memberikan manfaat kesihatan.

Adakah kopi menyebabkan barah?

Bolehkah kopi menyebabkan barah?
Tidak ada penyelidikan yang membuktikan bahawa kopi adalah karsinogen.

Kanser adalah penyakit yang kompleks, dan tidak selalu mudah untuk menentukan penyebabnya. Para penyelidik telah menyiasat banyak bahan yang berbeza untuk mengetahui sama ada ia meningkatkan risiko barah seseorang. Bahan yang boleh menyebabkan barah dikenali sebagai karsinogen.

Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) dikaji lebih daripada 1,000 kajian pada manusia dan haiwan dan tidak menemui bukti yang mencukupi untuk menunjukkan bahawa kopi adalah karsinogen.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan mengenai hubungan antara kopi dan barah diperlukan. Kajian tahun 2017 menunjukkan bahawa minum kopi boleh, sebenarnya, menurunkan risiko terkena bentuk barah tertentu.

Walaupun kajian yang lebih tua kadang-kadang menemui kaitan antara minum kopi dan barah, penyebabnya adalah sering merokok tembakau daripada kopi. Orang yang merokok tembakau juga cenderung minum kopi.

Biji kopi panggang mengandung zat yang disebut acrylamide, yang merupakan hasil sampingan dari proses pemanggangan.

IARC mengelaskan acrylamide sebagai karsinogen berkemungkinan Kumpulan 2A. Ini bermakna terdapat bukti yang menunjukkan bahawa akrilamida boleh menyebabkan barah pada haiwan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada akrilamida juga meningkatkan risiko barah pada manusia.

Kopi anda tidak mengandungi akrilamida jika tidak berasal dari biji kopi panggang. Orang yang mementingkan acrylamide boleh memilih jenis kopi alternatif.

Terdapat juga acrylamide di:

 • asap rokok
 • proses perindustrian, seperti pembuatan plastik, kertas, dan pewarna
 • makanan berkanji yang memerlukan memasak pada suhu tinggi, misalnya kentang goreng dan kentang
 • pembungkusan makanan dan beberapa pelekat, dalam jumlah kecil

Orang boleh mengehadkan pendedahan mereka terhadap akrilamida dengan mengetahui kaedah memasak dan tidak merokok tembakau. Anda harus memanggang atau memanggang kentang dan bukannya menggorengnya dan roti bakar sehingga ia berwarna terang dan bukannya coklat gelap.

Terdapat juga kaitan antara minum cecair yang sangat panas dan barah esofagus. Minum kopi yang lebih panas daripada 149ºF (65 darjah C) boleh meningkatkan risiko seseorang terkena barah esofagus. Oleh itu, lebih baik membiarkan kopi sejuk sedikit sebelum meminumnya, terutamanya jika kopi anda tidak mengandungi susu.

Apakah risiko menghidap barah?

Diet yang tidak sihat boleh meningkatkan risiko barah.
Diet yang tidak sihat boleh meningkatkan risiko barah.

Sebilangan besar barah berlaku kerana gabungan faktor, termasuk gen, persekitaran, dan gaya hidup orang.

Beberapa faktor risiko penting untuk barah termasuk:

 • merokok tembakau
 • berlebihan berat badan
 • diet yang tidak sihat
 • minum alkohol
 • pendedahan cahaya matahari
 • risiko di tempat kerja, seperti pendedahan kepada bahan kimia dan radiasi tertentu
 • gen yang diwarisi secara spesifik, walaupun ini adalah penyebab yang tidak biasa

Faktor risiko ini boleh bergabung untuk meningkatkan kemungkinan seseorang menghidap barah. Contohnya, seseorang mungkin menjalani diet yang tidak sihat dan tidak melakukan senaman yang mencukupi.

Minum kopi sebagai sebahagian daripada gaya hidup sihat tidak mungkin menjadi risiko kesihatan, tetapi pengambilan kopi yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Kopi mengandungi kafein, yang merupakan perangsang yang membuat otak lebih peka dan meningkatkan tekanan darah buat sementara waktu.

Orang yang mengalami masalah jantung boleh memilih untuk mengelakkan kopi jika mereka mengalami jantung berdebar setelah meminumnya. Kopi juga boleh menyebabkan refluks asid pada beberapa orang dan boleh mengganggu perut.

Minum kopi pada waktu malam dapat mengganggu tidur, dan tidur malam yang baik sangat penting untuk kesihatan. Anda harus mengganti kopi dengan versi tanpa kafein atau teh herba di kemudian hari.

Biji kopi panggang mengandungi sedikit akrilamida. Peminum kopi boleh mengelakkan bahan kimia ini dengan memilih biji kopi yang tidak dipanggang, walaupun biji kopi yang tidak dipanggang rasanya sangat berbeza.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengesyorkan agar orang dewasa minum tidak lebih dari 4–5 cawan kopi sehari. American Academy of Pediatrics menasihatkan bahawa kanak-kanak atau remaja tidak mengambil produk yang mengandungi kafein.

Doktor juga mencadangkan bahawa wanita yang hamil atau menyusui membatasi pengambilan kafein mereka. Walau bagaimanapun, panduan mengenai masalah ini berbeza dan sukar diikuti kerana kekuatan kopi juga berbeza. Orang yang cuba mengehadkan pengambilan kopi mereka mungkin ingin mendapatkan nasihat perubatan atau memotong kopi dan produk berkafein lain sepenuhnya.

Sekiranya seseorang ingin mengurangkan jumlah kopi yang mereka minum, mereka harus mengurangkan dengan perlahan. Mengurangkan kafein boleh menyebabkan sakit kepala. Menggantikan kopi dengan teh, kopi tanpa kafein, air, atau teh herba dapat mengurangkan pengambilan kafein seseorang. Teh hitam dan beberapa teh herba, seperti teh hijau, mengandungi kafein tetapi biasanya kurang dari secawan kopi.

Adakah terdapat manfaat kesihatan untuk minum kopi?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kopi mungkin mempunyai manfaat kesihatan.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa kopi mungkin mempunyai manfaat kesihatan.
Kajian tahun 2017 mengkaji pelbagai bukti dan menyimpulkan bahawa minum kopi dalam jumlah sederhana umumnya selamat. Menurut kajian ini, minum kopi juga boleh memberi manfaat kesihatan.

Kajian ini membandingkan orang yang tidak minum kopi dengan orang yang minum kopi berikut setiap hari:

 • lebih kurang 4-7 cawan
 • kira-kira 1-3 cawan
 • satu cawan tambahan

Para penyelidik mendapati bahawa semua kumpulan yang minum kopi mempunyai kadar kanser yang lebih rendah daripada mereka yang tidak minum kopi. Orang yang minum lebih banyak kopi mempunyai risiko berkurang untuk menghidap barah berikut:

 • kanser prostat
 • barah endometrium
 • kulit melanoma dan bukan melanoma
 • barah mulut
 • leukemia

Kajian ini tidak menemui kaitan yang kuat antara pengambilan kopi dan kanser berikut:

 • barah gastrik
 • kanser kolorektal
 • kanser ovari
 • kanser tiroid
 • kanser payudara
 • barah pankreas
 • barah laring
 • limfoma

Manfaat lain dari minum kopi termasuk risiko kematian yang lebih rendah dari semua sebab dan risiko penyakit jantung, penyakit hati, dan penyakit Parkinson yang lebih rendah. Para penyelidik mendapati bahawa minum 3–4 cawan kopi setiap hari memberikan banyak faedah.

Kopi juga mengandungi antioksidan. Ini adalah bahan yang boleh menghentikan atau melambatkan kerosakan sel. Tetapi kita memerlukan lebih banyak penyelidikan mengenai potensi manfaat antioksidan kesihatan.

Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa kopi tidak mungkin menyebabkan barah. Kopi boleh mengurangkan risiko terkena jenis barah tertentu, tetapi belum ada bukti saintifik yang cukup untuk mengesahkannya.

Sebagai sebahagian daripada diet yang sihat, kopi mungkin bermanfaat. Minum hingga 4 cawan kopi sehari tidak boleh menimbulkan risiko kepada kesihatan dan dapat mengurangkan risiko penyakit tertentu.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *