Bolehkah cuka sari apel membantu merawat barah?

Cuka sari apel adalah campuran epal yang diperam dengan ragi dan bakteria. Sebatian utama dalam cuka sari apel adalah asid asetik. Sebilangan orang percaya bahawa cuka sari apel dapat digunakan sebagai makanan tambahan untuk rawatan barah.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, semakin banyak orang telah menggunakan cuka sari apel sebagai ubat rumah untuk pelbagai masalah kesihatan.

Walaupun sebilangan orang menyokong penggunaan cuka sari apel untuk membantu merawat barah, tidak ada bukti langsung bahawa ia berkesan. Dalam artikel ini, kami melihat tuntutan dan mempertimbangkan apa yang dikatakan oleh penyelidikan.

Apakah tuntutan mengenai cuka sari apel dan barah?

Bolehkah cuka sari apel membantu merawat barah?
Sebilangan orang percaya bahawa cuka sari apel membantu rawatan barah.

Banyak tuntutan mengenai cuka sari apel dan barah berasal dari karya saintis dan pemenang Hadiah Nobel Otto Warburg.

Warburg percaya bahawa barah adalah masalah pemakanan dan tidak boleh berkembang pada orang yang makan makanan semula jadi yang betul. Akibatnya, dia mendakwa bahawa 80% daripada semua kes barah dapat dielakkan.

Warburg juga menyatakan bahawa tahap keasidan yang tinggi dan tahap oksigen yang rendah dalam tubuh menyebabkan barah. Dia mendasarkan hipotesis ini pada fakta bahawa sel barah menghasilkan asid ketika mereka tumbuh, bahkan di persekitaran yang biasanya tidak berasid.

Hipotesis ini menimbulkan beberapa kontroversi dalam komuniti saintifik, tetapi bukan teori yang popular.

Orang yang percaya teori Warburg berpendapat bahawa menjadikan badan kurang berasid akan membunuh sel barah. Penyokong pemikiran ini mengatakan bahawa pengambilan cuka sari apel secara berkala dapat menjadikan pH keseluruhan tubuh lebih beralkali. Walau bagaimanapun, kemampuan tubuh untuk menguruskan keseimbangan pHnya sangat baik, sehingga memakan cuka sari apel tidak mungkin banyak memberi kesan kepadanya.

Apa yang dikatakan oleh penyelidikan

Terdapat penyelidikan yang terhad untuk menyokong dakwaan bahawa cuka sari apel dapat membantu merawat barah atau untuk mengesahkan peranan alkaliniti atau keasidan pada kanser pada umumnya.

Kajian yang lebih tua dari tahun 1996 mendapati barah tumbuh dan merebak dengan lebih cepat di persekitaran yang sedikit berasid. Walau bagaimanapun, eksperimen ini berlaku secara in vitro daripada pada manusia.

Seperti yang ditunjukkan oleh Institut Penyelidikan Kanser Amerika, tubuh mengatur kadar pHnya secara semula jadi, dan makanan yang dimakan seseorang tidak banyak memberi kesan.

Atas sebab ini, ujian pH di rumah yang menggunakan sampel air kencing tidak berkesan. Ginjal sebagian bertanggung jawab untuk menjaga pH tubuh, dan ginjal memastikan bahawa apa-apa yang dapat meningkatkan atau menurunkannya secara signifikan meninggalkan tubuh dalam air kencing.

Akibatnya, pH air kencing seseorang cenderung mencerminkan apa yang dihantar oleh ginjal ke luar badan, daripada pH badan yang sebenarnya.

Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa asid asetik, sebatian utama dalam cuka sari apel, membantu membunuh sel-sel tumor.

Kajian 2014 mendapati bahawa sel tumor mati akibat terkena asid asetik. Walau bagaimanapun, penyelidikan itu dilakukan di makmal, dan tidak mungkin untuk mendedahkan tumor sebenar kepada asid asetik, jadi tidak mungkin mempunyai hasil yang sama pada tubuh manusia.

Para penyelidik memperhatikan bahawa mencari cara untuk menyampaikan asid asetik secara langsung ke tisu tumor mungkin bermanfaat dan penyelidikan lebih lanjut dapat meneroka kemungkinan cara untuk melakukan ini.

Tinjauan sistematik tidak menemui bukti untuk atau menentang penggunaan diet alkali atau air alkali untuk merawat barah. Penulis menyatakan bahawa tidak ada alasan untuk mempromosikan diet alkali untuk pencegahan atau rawatan barah.

Secara keseluruhan, selain daripada bukti anekdot, sangat sedikit untuk mengesahkan bahawa persekitaran alkali akan mencegah barah daripada tumbuh.

Manfaat lain yang mungkin

Walaupun penyelidikan mengenai cuka sari apel dan kanser tidak dapat disimpulkan, terdapat beberapa faedah lain untuk menggunakan cuka sari apel.

Faedah ini adalah:

Memerangi radikal bebas

Cuka sari apel dan jenis cuka lain adalah sumber antioksidan yang baik, yang dapat membantu menjaga kesihatan tubuh dan melawan radikal bebas, yang merosakkan sel.

Sebagai kajian 2014, cuka sari apel mengandungi beberapa antioksidan bermanfaat dalam bentuk fenol, termasuk katekin dan asid kafeik.

Mengimbangkan gula darah

A ulasan dalam Jurnal Sains Makanan menyatakan bahawa cuka boleh bermanfaat bagi penghidap diabetes. Pada tikus dan manusia, pengambilan cuka dengan makanan dapat meningkatkan penanda diabetes dengan menurunkan kadar gula darah atau meningkatkan kepekaan insulin.

Melindungi daripada bakteria

Keasidan cuka sari apel juga dapat menjadikannya bahan antimikroba yang bermanfaat, kerana banyak bakteria tidak dapat hidup di persekitaran yang berasid.

Tukang masak sering menggunakan cuka untuk membantu mengawet makanan dan mencegah bakteria tumbuh pada makanan.

Asid asetik dalam cuka juga secara langsung dapat membunuh bakteria tertentu, yang dapat menjadikan cuka sari apel sebagai makanan tambahan yang baik untuk kesihatan keseluruhan.

Membantu orang menurunkan berat badan

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa cuka sari apel dapat membantu orang menurunkan berat badan. Kajian tahun 2018 memisahkan peserta menjadi dua kumpulan. Kedua-dua kumpulan makan 250 kalori lebih sedikit setiap hari, tetapi satu kumpulan juga mengambil 2 sudu cuka sari apel setiap hari.

Peserta yang mengambil cuka sari apel kehilangan berat badan lebih banyak berbanding kumpulan kawalan.

Menurunkan kolesterol

Kajian yang sama juga mendapati bahawa kumpulan orang yang mengambil cuka sari apel setiap hari selain makan lebih sedikit kalori telah meningkatkan kadar kolesterol berbanding dengan kumpulan kawalan. Mereka mempunyai kadar kolesterol keseluruhan yang lebih rendah tetapi kadar kolesterol HDL lebih tinggi, yang disebut orang sebagai “kolesterol baik.”

Kesan sampingan dan risiko cuka sari apel

Cuka sari apel boleh menyebabkan sensasi terbakar di kerongkong.
Cuka sari apel boleh menyebabkan sensasi terbakar di kerongkong.
Cuka sari apel adalah asid kuat, yang boleh mengikis enamel gigi seseorang. Orang yang mengambil cuka sari apel secara lisan harus berhati-hati untuk membilas mulut mereka dengan air selepas itu.

Cuka sari apel juga boleh menyebabkan kesan buruk pada penghidap penyakit buah pinggang. Ginjal yang terjejas mungkin sukar untuk memproses asid, jadi asid tambahan dalam bentuk cuka sari apel dapat menyebabkan masalah.

Cuka sari apel juga mungkin tidak sesuai untuk orang dengan kalium rendah atau mereka yang mengambil ubat untuk mengubah kadar kalium mereka.

Sebilangan orang mendapati bahawa minum cuka sari apel menyebabkan refluks asid atau memburukkan lagi gejala refluks asid yang ada.

Kesan sampingan lain yang mungkin termasuk:

  • sensasi terbakar di kerongkong
  • nafas berbau
  • loya
  • reaksi alahan
  • gula darah rendah

Cuka sari apel adalah produk yang selamat dan merupakan makanan tambahan yang bermanfaat untuk diet yang sihat. Walau bagaimanapun, cuka sari apel bukanlah pengganti untuk rawatan barah atau rawatan perubatan lain.

Teori bahawa mewujudkan persekitaran alkali dalam badan dapat mencegah barah sukar dibuktikan. Tubuh dapat menyesuaikan pHnya dengan banyak cara, dan secara berterusan menyesuaikan tahap pH tanpa bantuan luaran.

Sesiapa yang menghidap barah atau menjalani rawatan barah harus berbincang dengan doktor mereka mengenai semua kemungkinan pilihan rawatan.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *